Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

"Springfloden"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Springfloden"
Författare: Cilla & Rolf Börjlind
Format: Pocket
Antal sidor: 442
Förlag: Norstedts
Copyrightår: 2012
Serie: Rönning & Stilton #1
 
Baksidetext:
1987 Under en kall och likgiltig fullmåne begås ett sadistiskt mord på en strand på Nordkoster. Offret är en ung gravid kvinna. Förövarna är tre personer. En liten pojke blir ofrivilligt vittne till mordet.
Utredaren Tom Stilton hittar inget motiv. Inga gärningsmän. Ingen identitet på offret. Fallet förblir olöst.
 
2011 Olivia Rönning får i uppgift att skriva ett elevarbete på Polishögskolan om det olösta strandfallet. Hon vaskar fram så mycket hon kan via gamla källor. Men det svåraste är få tag i den som ledde mordutredningen - Tom Stilton är som uppslukad av jorden.
 
 
Omdöme:
Vilken härlig ny bekantskap! Cilla & Rolf Börjlind levererar en riktigt välskriven och spännande historia som utgör första delen i en ny serie. 
"Springfloden" har inte riktigt samma upplägg som de flesta andra svenska deckare, och även konstellationen av karaktärer skiljer sig markant från "normen", vilket föll mycket väl ut i det här fallet. Det var länge sedan jag läste en svensk deckare med så mycket fart, fläkt och action!
Jag måste också säga att jag imponeras över författarduons förmåga att skickligt väva samman små delar till en hållbar helhet som successivt bara blir större och alltmer hel. Visst, det finns delar som inte känns alldeles sannolika, men i det stora hela känns slutprodukten ändå trovärdig. Det ska bli mig ett sant nöje att läsa vidare i den här serien.
 
Mitt betyg: 4/5
 
"Springfloden" utgör min septemberbok i Tre på tre-utmaningen.
/Caroline
 

Läsningsenkät

Kategori: Enkäter och listor

Jag hittade en trevlig läsningsenkät hos Bokstävlarna. Och eftersom jag är på enkät-humör så snor jag den ;)
 
Vad läser du just nu?
Jonathan Troppers "Fördelarna med en kollaps".
 
Vad kommer du att läsa härnäst?
Eftersom jag har lånat "Hjärta av jazz" på biblioteket och den snart måste lämnas tillbaka så får det nog bli den.
 
En bok du sparat till ett speciellt tillfälle?
"Smokin' Seventeen" av Janet Evanovich har jag sparat till det riktiga höstrusket drar igång. Jag ser gärna att jag är lite långledig från jobbet när jag läser den, för då kan jag med gott samvete avvara en eller två dagar och sträckläsa den.
 
Den senaste boken du gav upp?
Det var faktiskt länge sedan jag gav upp någon bok (trots att jag lovat mig själv att inte slösa tid på "dåliga" böcker), men på senare tid har jag varit ruggigt nära att ge upp både "[geim]" av Anders De La Motte och "Min mormor hälsar och säger förlåt" av Fredrik Backman.
 
Den första boken du läste på engelska?
Oj, jösses... Det minns jag inte. Antar att man läste en del kortromaner på engelska när man gick i skolan, men det kan ha varit "To kill a mockingbird" av Harper Lee som var den första "riktiga" boken jag läste på engelska. 
 
Den senaste boken du läste på svenska?
Jag läser nästan alltid på svenska, och den senaste boken var "Springfloden" av Cilla & Rolf Börjlind.
 
Kan du citera några dikter?
Öh... Kanske under pistolhot... men inte så här på rak arm.
 
Hur hittar du tiden att läsa så mycket som du gör?
Ja, man får ju prioritera bort familj, vänner och bekanta ;) Nej då, skämt åsido. Men det är ju förstås en fråga om prioriteringar. För min del går TV-tittandet bort alltmer.
 
Vilka nya boksläpp ser du mest fram emot den här hösten?
Först och främst Janet Evanovichs tjugonde bok om Stephanie Plum, "Takedown Twenty". Sedan har vi ju "Bara tre kan leka så" av Denise Rudberg, som iochförsig redan har släppts, men som jag inte läst ännu.
 
/Carro
 

På väg mot bokcirkelträff

Kategori: Bokcirkel

Nu ska jag snart börja göra mig iordning inför kvällen då jag ska träffa mina bokcirkelvänner. Vi ska ses hemma hos S som är den som har valt månadens bok, "Stolthet och fördom".
 
 
Det ska bli så kul att höra vad de övriga boktokarna tyckte om boken. Sedan brukar vi spåra ur efter ett tag... När vi var hemma hos mig i våras, på sista träffen innan sommaren, satt vi här långt in på småtimmarna och skrattade. Jag hade träningsvärk i skrattmusklerna i flera dagar efteråt!
 
/Carro
 

Ödets ironi?

Kategori: Allmänt

I år skulle jag ju till Bokmässan. Det hade jag ju lovat mig själv! Men... nu sitter jag lik förbaskat här hemma, och inte alls i Göteborg... Och inte kan jag skylla på att jag har långt att åka heller.
 
 
Nej, sanningen är att ödet måste ha spelat mig ett litet spratt. Redan tidigt i våras spikade vi nämligen datumen för höstens bokcirkelträffar, och när jag sedan kollade upp datumet för Bokmässan såg jag att mässan krockade med september månads bokcirkelträff! Snacka om ödets ironi, eller!? Jag kan inte åka på Bokmässan för att jag ska på bokcirkel!!
Nåja, det känns ändå okej att behöva avstå från mässan för något annat i bokväg. (Och nej, att avstå från bokcirkeln är inget alternativ, jag sviker inte mina bokvänner för någon fjuttig mässas skull ;))
 
Men NÄSTA år... DÅ ses vi i vimlet!
 
/Carro
 

Reading Habits Tag

Kategori: Enkäter och listor

Jag har blivit taggad av Anna på Bokraden att göra The Reading Habits Tag. Jättekul! Ja, då kör vi väl då!
 
1) Har du en speciell plats hemma där du brukar läsa? 
Ja, men det varierar lite efter årstid. På sommaren finns det inget som slår solstolen på altanen. På vintern är fåtöljen framför kaminen det bästa. Och däremellan blir det oftast i soffan.
 
2) Bokmärke eller random pappersbitar?
Helst och oftast bokmärken. Jag har en förkärlek till fina bokmärken. Men ibland blir det helt enkelt det som finns till hands. Ett kvitto eller så...
 
3) Kan du sluta läsa när som helst eller måste du sluta efter ett kapitel eller efter ett visst antal sidor?
Jag känner mig mest tillfreds när jag får läsa färdigt ett stycke eller kapitel innan jag slår ihop boken, men visst funkar det att sluta mitt i texten också om man måste.
 
4) Äter du eller dricker du någonting när du läser? 
Det finns få saker som går upp mot att ta en fika medan man läser (man skulle ha lite fler händer, bara). Då blir det gärna kaffe och eventuellt något till.
 
5) Brukar du lyssna på musik eller ha på TV:n medan du läser?
Jag har lättare att koncentrera mig hundraprocentigt på boken om det är tyst runt omkring mig. Det går an med instrumentell musik också... och om det visas något ointressant program på TV (som inte riskerar att stjäla uppmärksamhet från boken) så går det väl också bra.
 
6) En bok i taget eller flera samtidigt? 
Jag läser aldrig flera böcker samtidigt. Annars skulle jag nog inte kunna hålla isär dem, och framförallt skulle det alltid finnas någon bok som aldrig blir utläst.
 
7) Läsa hemma eller överallt?
Bästa läsningen får man hemma, men visst går det läsa på jobbet på rasten också. För min del funkar det inte att läsa i bilen eller på bussen, för då blir jag vansinnigt åksjuk...
 
8) Läsa högt eller tyst i huvudet?
Tyst i huvudet. 
 
9) Hoppar du fram i boken eller hoppar du över stycken? 
Nix, här hoppas inte. Jag läser från pärm till pärm, rad efter rad. Om det förekommer någon löjligt lång utläggning om något tråkigt ämne så kan det hända att jag skummar lite.
 
10) Bryta rygg eller inte? 
Inte! 
 
11) Skriver du i böcker?
Om det rör sig om skönlitterära böcker skriver jag aldrig i dem. Snackar vi kurslitteratur är det dock en annan sak.
 
12) Vilka taggar du? 
Jag vet ju inte vilka som gjort taggen förut eller ej, men jag provar att tagga:
 
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 27-30 september

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Då var det dags för Bokbloggsjerka  hos Annika igen. Veckans fråga lyder: Om du skulle göra en snabb inventering av din läsning vilket land skulle då väga tyngst?
 
Oavsett om jag ser till innehållet i min bokhylla, om jag räknar böckerna jag läst i år eller om jag ser till vilka böcker jag helst läser, så kommer jag fram till samma slutsats. Sverige dominerar överlägset!
Jag har alltid gillat svensk litteratur och vill gärna slå ett slag för de svenska författarna. Jag måste säga att vi har oerhört många skickliga författare för att vara ett förhållandevis litet land.
 
Men, det blir förstås inte enbart svensk litteratur. Nu har jag dock inte kontrollerat att följande påstående verkligen är sant, men jag skulle tro att vi hittar USA på min andraplats, Storbritannien på tredjeplatsen och Irland som nummer fyra. Sedan smyger det sig in någon norsk, dansk eller fransk bok emellanåt. Jag får väl göra någon form av statistikinlägg framåt nyår och återkomma då ;)
 
Vad jag också vill ha sagt i denna fråga är att för mig är det inte av avgörande betydelse vilket land författaren kommer ifrån, utan hur bra boken är. Så är det förstås för de flesta boktokar, men jag strävar liksom inte efter att läsa författare från så många olika länder som möjligt, utan fastnar för andra faktorer när jag väljer bok.
 
/Carro
 

Ett nytt hem för en gammal bok

Kategori: Nytt i bokhyllan

Häromnatten på jobbet pratade jag och mina boktokiga kollegor om böcker, och jag bekände för dem att jag verkligen inte kan göra mig av med en bok, inte ens om den är dålig. Har jag en gång fått den/köpt den så ska den stå där i bokhyllan. Punkt slut. (Och där har ni orsaken till att min bokhylla snart exploderar...)
 
Hur som helst, natten därpå kom min kollega S till jobbet med en bok som hon läst en gång för länge sedan och tyckt mycket om, och som hon nu ville städa ur bokhyllan, men ändå inte slänga eller ge till second hand. Hon hade kommit på att hon skulle ge den till mig eftersom jag inte gör mig av med böcker. Hon sa att det kändes skönt att veta att hennes bok fick komma till ett bra hem, ha ha!
 
 
Jag tycks vara den enda som inte hört talas om Jean-Dominique Bauby och hans "The Diving-Bell & the Butterfly", eller "Fjärilen i glaskupan", som den heter på svenska. Någon av er som läst den? Rekommenderas den?
 
/Carro
 

En ledig dag blev just ännu bättre

Kategori: Nytt i bokhyllan

Nackdelen med mitt jobb är att jag i perioder jobbar alldeles för mycket. Men fördelen är att det jämnar ut sig med jämna mellanrum. Som denna veckan, då fick jag ta helg redan på tisdagkvällen, dvs igår. Och långledighet är ju aldrig dumt! Långledighetens första dag blev tillochmed ännu bättre när jag i brevlådan fann ett paket från förlaget gilla böcker.
 
 
 
Tack så jättemycket för recensionsexemplaret, gilla böcker!
Recensionen kommer här på bloggen den 4:e oktober.
 
/Caroline
 

Omslagsonsdag #11

Kategori: Omslagsonsdag

Hos Bokpotaten är cirkus temat för veckans Omslagsonsdag. Jag går dock helt bet. Jag hittar inte enda bok i min bokhylla - eller någon bok överhuvudtaget - som har cirkusanknytning, ens med bästa vilja.
Men, jag ska förstås kika runt hos er andra och se vad ni hittat för fina omslag :)
 
 
/Carro
 

"En engelsman i Paris"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "En engelsman i Paris"
Originalets titel: "Das Lächeln der Frauen"
Författare: Nicolas Barreau
Format: Inbunden
Antal sidor: 283
Förlag: Bokförlaget Forum
Copyrightår: 2011
 
Baksidetext:
Trettioåriga Aurélie Bredin vandrar ensam och sorgsen på Paris gator. Hennes far har nyligen dött och hennes pojkvän har lämnat henne för en annan kvinna.
 
Under sin promenad kommer hon till en bokhandel där hon hittar boken En engelsman i Paris  av den engelska författaren Robert Miller. Boken beskriver hur han kom till Paris för en lansering och träffade en kvinna.
 
Till sin förvåning upptäcker Aurélie att kvinnan liknar henne själv och att berättelsen delvis utspelar sig på pappans restaurang, Temps de Cerices, som hon nu fått ärva.
 
Aurélie blir besatt av att få träffa författaren. Hennes försök att kontakta den attraktive men skygge Robert Miller lyckas inte. Framförallt är redaktören på förlaget inte hjälpsam. Men Aurélie ger inte upp. Hon skriver till författaren och bjuder honom på en romantisk middag. Och en dag får hon svar.
 
 
Omdöme: 
Vid ett av mina senaste biblioteksbesök föll det sig så att "En engelsman i Paris" fick följa med mig hem, utan att jag egentligen hade tänkt det. Ärligt talat trodde jag knappt att jag skulle hinna läsa den, men det var då en himla tur att jag tog mig tid att göra det, för den visade sig vara en riktig pärla!
Barreaus språk är lättflytande och så målande att man riktigt kan känna både doften och stämningen från Paris gator medan man läser. Och för en frankofil som jag gör det inget att det finns en hel del franska meningar som saknar översättning.
Det är lätt att tycka om de två huvudkaraktärerna och innan man vet ordet av har man läst ut hela den mysiga historien. Ja, den är mysig! Och dessutom både humoristisk och romantisk - på en alldeles lagom nivå. Det blir en del gapskratt och även en och annan tår medan man läser denna varma och fina berättelse som faktiskt måste klassas som riktigt bra feelgood. Årets mysigaste bok är här!
 
Mitt betyg: 4/5 
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 24 september

Kategori: Top ten tuesday

 
Hos The Broke and the Bookish har det återigen blivit dags för utmaningen Top Ten Tuesday, och denna gång ska vi lista de tio bästa uppföljarna. För min del blev det sex stycken:
 
1. "Änglar och demoner" av Dan Brown. Om jag inte minns fel så kom väl den här boken efter  "Da Vinci-koden" men utspelar sig före? Huruvida det då räknas som en uppföljare kan ju diskuteras, och annars är det väl "Da Vinci-koden" som är uppföljaren. Oavsett vilket så är både böckerna ruggigt bra!
2. "Grannen" av Buthler & Öhrlund är en uppföljare som tillochmed är bättre än första boken, "En nästan vanlig man". Det var här man började bli verkligt bekant med herr Silfverbielke.
3. "Inte helt perfekt" av Lucy-Anne Holmes är också bättre än sin föregångare, "50 sätt att träffa den rätte".
4. "Femtio nyanser av mörker" av E L James är en av de bästa uppföljarna jag läst... Snacka om att bli helt uppslukad av en bok!
5. "Asyl" av Liza Marklund är en uppföljare som fick mig att bli mörkrädd på riktigt...
6. "Flickan som lekte med elden" av Stieg Larsson. Jag har nog aldrig förr (eller senare) sträckläst en så tjock bok så snabbt.
 
Vilka uppföljare tycker ni är de bästa?
/Carro
 

Annorlunda skrivböcker

Kategori: Allmänt

När vi var i Tallinn förra helgen gick vi förstås i en del butiker. Mestadels butiker som låg i den gamla stadsdelen, och ett återkommande inslag i butikerna var skrivböcker (och det ska ju Tallinn ha pluspoäng för!). Det fanns många charmiga, gammaldags skrivböcker i närapå varenda butik.
 
 
Dock köpte jag ingen, för de verkade ärligt talat inte det minsta praktiska... Men fina var de! ;)
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Springfloden"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Hos Flukten fra virkeligheten har det blivit dags för En smakebit på søndag. Det är en utmaning där man ska dela med sig av ett litet smakprov från boken som man för tillfället läser.
Min smakebit kommer från Cilla & Rolf Börjlinds "Springfloden", sid. 18:
 
Folk nickade lite. Medkännande. Det var inte den första misshandeln den senaste tiden, det var den fjärde, och alla hade drabbat hemlösa. Uteliggare, som medierna kallade dem. Och alla på samma sätt. Några unga killar hade sökt upp någon av dem på något av deras ställen och spöat upp dem. Kraftigt. Och filmat hela skiten och lagt ut på en sajt på nätet.
Det var nästan det värsta.
Så jävla förnedrande. Som om de bara tjänstgjorde som slagpåsar i en dokusåpa om underhållningsvåld.
 
 
/Caroline
 

Dag för Tre på tre-läsning

Kategori: Tre på tre

Efter att ha läst ut ett par biblioteksböcker som snart behövde återlämnas har jag nu äntligen tid att ta itu med Tre på tre-läsningen. Tre på tre  är en utmaning som man läsa mer om HÄR.
Jag har valt att läsa tre svenska deckare, och igår började jag i min septemberbok som är "Springfloden" av Cilla & Rolf Börjlind.
 
 
Hur går det med er Tre på tre-läsning?
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 20-23 september

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Nu när helgen tar sin början hittar vi en färsk Bokbloggsjerka  hos Annika. Denna gång undrar hon om vi helst läser standalones eller bokserier.
 
Alltså, rent spontant måste jag ju svara att jag älskar bra serier! Om man hittar en författare som skriver serier med trovärdiga karaktärer och dessutom har bra stories så kan man ju inte få nog! Ju fler böcker desto bättre!  :) Majoriteten av böckerna jag läser är delar av serier, och favoriterna är så många att det skulle bli en hel roman av det här inlägget om jag började räkna upp dem.
 
Men visst har standalones sin charm också. Ibland är ju lagom helt enkelt bäst, och då kan det räcka med en sjuhelsikes bra standalone. Det kan tillochmed vara skönt att veta, när man läst ut en bok, att man inte helt plötsligt har tio böcker till att läsa, utan att det är färdigt så.
 
/Carro
 

Omslagsonsdag #10

Kategori: Omslagsonsdag

Bokpotaten har en onsdagsutmaning som kallas Omslagsonsdag. Denna vecka gäller det att visa upp bokomslag som passar på temat skördetid. Man får välja precis vilka böcker man vill, men själv håller jag mig till dem jag har i bokhyllan.
 
 
 
 
 
 
 
Vilka omslag hittar ni som passar in på skördetidstemat?
/Carro
 

"Min mormor hälsar och säger förlåt"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Min mormor hälsar och säger förlåt"
Författare: Fredrik Backman
Format: Inbunden
Antal sidor: 448
Förlag: Bokförlaget Forum
Copyrightår: 2013  

Baksidetext: Elsa är sju år och annorlunda. Mormor är sjuttiosju år och galen. Stå-naken-på-balkongen-och-skjuta-med-paintballgevär-på-män-som-vill-prata-om-Jesus-galen. Men hon är också Elsas bästa, och enda, vän. Det är in i mormors sagor som Elsa flyr på nätterna, till Landet-Nästan-Vaken och kungariket Miamas. För där är alla annorlunda, och då behöver ingen vara normal.   Så när mormor dör och efterlämnar en serie brev, med ursäkter till människor hon gjort illa, blir det början på det största äventyret. Det leder Elsa till en trappuppgång fylld av fyllon, monster, kamphundar och helt vanliga kärringar. Men också till sanningen om sagor och kungariken, och en mormor olik alla andra.
 

Omdöme:
Det bär mig verkligen emot att skriva den här recensionen, för Fredrik Backman är en av det här landets härligaste personer - det är jag övertygad om - och jag levererar härmed en totalsågning av hans nya bok. Tyvärr. Jag älskade "En man som heter Ove", och det var inte det att "Min mormor hälsar och säger förlåt" inte levde upp till mina förväntningar, utan snarare det att den här boken tillhör en genre som jag vanligtvis inte läser just för att jag inte gillar den. Och jag hade inte väntat mig en sådan bok av Backman. Jag hade räknat med något i Ove-stilen, det vill säga en humoristisk och samtidigt seriös historia, men det här är en naiv fantasy-liknande berättelse som är alldels för överdriven och barnslig, emellanåt på gränsen till pinsam. Visst, det finns ett allvar där nånstans. Ganska mycket allvar, tillochmed, men det hjälps inte när allt annat är så tramsigt och extremt. Allra minst gillar jag mormoderns alla sagor och fantasivarelserna. Dessutom är boken full av jobbiga upprepningar. Vissa formuleringar och uttryck (t.ex. "inte så värst jättebra" och "Elsa vet det för hon har kollat upp det på Wikipedia", för att bara nämna två exempel) upprepas i det oändliga tills jag närapå kräks på dem. Ärligt talat övervägde jag åtskilliga gånger att helt enkelt ge upp hela boken och lämna tillbaka den till biblioteket på momangen. Och hade den varit skriven av någon annan än Backman hade jag aldrig läst ut den, men nu gjorde jag ändå det. Jag resonerade som så att om slutet var riktigt, riktigt hejdundrande bra så skulle väl slutbetyget ändå kunna bli ett "godkänt", men... nej, tyvärr. Att skriva den här recensionen känns som att svära all världens svordomar i kyrkan, och jag blir säkert ensam på hela jordklotet om att inte älska "Min mormor hälsar och säger förlåt", men den är tyvärr en av de hetaste kandidaterna på min "årets bottennapp"-lista... Ja, det är väl lika bra att jag också hälsar och säger förlåt!  

Mitt betyg: 1/5

/Caroline
 

Tidsbrist

Kategori: Allmänt

Jag kan verkligen inte skryta med att jag läst mycket i september. Nu har över halva månaden passerat och jag har läst EN bok. Dels beror det på att jag jobbat väldigt, väldigt mycket. Dels har sambon och jag varit borta på en liten weekendresa, och då blev det i princip ingen läsning alls.
 
Men imorgon, DÅ är jag ledig! Jag har sett fram emot den här lediga dagen närapå lika mycket som jag längtade efter semestern i somras. Tänk att en enda ledig dag kan kännas som oceaner av tid som ligger för ens fötter! Kanske kan det bli några sidor lästa imorgon. För det är verkligen inte böcker som saknas, utan bara tid. Ständigt denna kamp mot klockan...
 
Hur som helst, i brist på något särskilt bokrelaterat bjuder jag på ett par bilder från helgens vistelse i Estlands vackra huvudstad, Tallin:
 
 
 
 
 
 
/Carro
 

Dumma mig!

Kategori: Allmänt

Men hallå... Vad håller jag på med?? Här har jag gått i flera dagar och stressat upp mig över alla böcker jag borde läsa men inte har hunnit med eftersom jag jobbat väldigt mycket, samt varit bortrest på en weekendresa. Och vad gör jag då? Jo, istället för att börja beta av måste-läsa-högen så går jag raka vägen in på biblioteket (bara för att titta) när jag ändå ska till Ica, och så kommer jag hem med både "Hjärta av jazz" och "En engelsman i Paris". Jag kunde liksom inte stå emot dem när de precis blev uppställda på återlämnat-hyllan...Åh, dumma mig!


/Carro

Top Ten Tuesday: 17 september

Kategori: Top ten tuesday


Denna vecka ställs en lätt fråga i Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish. Snarare är det väl så att jag lär få svårt att begränsa mig, för frågan är nämligen vilka tio böcker som står på att-läsa-lista hösten 2013. Bara någon enstaka av dem är nyutkomna, men jag släpar ju som vanligt efter ;)

1. "Springfloden" av Cilla & Rolf Börjlind
2. "För dig blottad" av Sylvia Day
3. "Smokin' seventeen" av Janet Evanovich
4. "Larma, släcka, rädda i Rosengädda" av Emma Hamberg
5. "Den farliga leken" av Mari Jungstedt
6. "Paganinikontraktet" av Lars Kepler
7. "Paradisoffer" av Kristina Ohlsson
8. "Vindens skugga" av Carlos Ruiz Zafón
9. "Boel och Oscar" av Josefine Sundström
10. "Ensamma hjärtan och hemlösa hundar" av Lucy Dillon

/Carro

Tematrio - Teman på bokmässan

Kategori: Tematrio


Tematrion  undrar Lyran denna vecka vilka teman vi skulle vilja se på Bokmässan. Jag har tyvärr aldrig varit på mässan, och inte lär jag komma dit i år heller. Men om jag fick välja teman skulle jag välja så här:

1. Sverige. Jag älskar svensk litteratur, och med tanke på att Sverige ändå är ett förhållandevis litet land, har vi enormt många skickliga författare som förtjänar all tänkbar uppmärksamhet.
2. Krig och fred. Ur ett historiskt perspektiv känns krig och fred som ett viktigt och lärorikt ämne, och det är ju inte på något vis mindre aktuellt idag.
3. Kärlek. Här håller jag med Lyran. För vi kan väl aldrig få för mycket kärlek?!

/Carro


Gooooda nyheter!!

Kategori: Framtida bokutgivning

Jag hörde så goda nyheter på radion häromdagen. Riktigt goda nyheter för alla Camilla Läckberg-fans! Läckberg medverkade i ett morgonprogram där hon frågades ut om nästa deckare. Jag hade nästan gett upp hoppet om att det ens skulle komma någon mer, men hon svarade att nästa bok kommer 2014. Den ska få titeln "Lejontämjaren".
 
 
 
Tänk att dessa böcker äntligen ska få en fortsättning! Vilken lycka!
/Carro
 

En het höst

Kategori: Allmänt

Min Fifty Shades-frälsta jobbarkompis, som numera även är Crossfire-frälst, har länge tjatat på mig att jag måste läsa just Crossfire-serien. Jag älskade ju Fifty Shades, men det har bara inte blivit av att jag läst Sylvia Days trilogi (som ju tydligen ska få sällskap av en fjärde bok). Det känns helt enkelt som att jag har alldeles för många böcker i måste-läsa-högen.
 
Dock hade E ändå med sig Crossfire-böckerna till jobbet häromnatten, så nu har jag ju inget annat val än att se till att läsa dem någorlunda snart. Det verkar bli en het höst, med andra ord! ;)
 
 
/Carro
 

30 day book challenge: day 13.

Kategori: 30 day book challenge

Nu var det återigen ett tag sedan jag betade av en punkt på 30 day book challenge-listan. Det har blivit dags för den trettonde frågan:
Your favorite book from childhood.
 
Åh, det är ju nästan omöjligt att välja bara en! Men som barn var det nog "Hattjakten", och som ungdom var det böckerna om Tvillingarna på Sweet Valley High.
 
 
 
 
/Carro
 

Weekendresa

Kategori: Allmänt

Över helgen åker jag och sambon på weekendresa till Estland. Tallinn, närmare bestämt. Det kommer dyka upp några tidsinställda inlägg tills vi kommer hem igen på söndag kväll.
  
 
Ha en trevlig helg!
/Carro
 

Mellan dröm och verklighet

Kategori: Enkäter och listor

Jag hittade en rolig lista hos Enligt O, och den snor jag rakt av ;)
 
Om du kunde hoppa in i en bok och leva i den världen, med bokens personer. Vilken bok skulle du välja?
Då väljer jag något idylliskt av Astrid Lindgren. Förmodligen "Madicken på Junibacken", "Vi på Saltkråkan" eller "Alla vi barn i Bullerbyn".
 
Vilken bokkaraktär skulle kunna bli din bästa vän?
Ella i "Glappet" av Christina Herrström skulle nog ligga bra till! Vi är nog ganska lika till sättet.
 
Och vem skulle du inte alls gå ihop med?
Sebastian Bergman i Hjorth & Rosenfeldts böcker verkar otroligt jobbig!
 
Vilken karaktär skulle du aldrig vilja byta plats med?
Det finns ju många, men Mia i "Gömda" av Liza Marklund är en av dem.
 
Vilken karaktär skulle du inte vilja möta en mörk natt?
Det vore inte så mysigt att springa på Christopher Silfverbielke. Då skulle man väl ligga död i en soptunna ett par minuter senare. Eller något ännu  värre...
 
Vem skulle du kunna tänka dig att äta en middag med?
Lätt! Joe Morelli - snyggaste snuten i New Jersey - i Janet Evanovichs böcker.
 
Vem skulle du vilja jobba med?
Cecilia Lund i Keterina Janouchs böcker verkar vara en pålitlig och trevlig kollega.
 
Vem skulle du absolut inte vilja ha som chef?
Den perverse Vinnie i Evanovichs böcker. Han verkar allmänt slemmig!
 
Gör en resa tillsammans med en litterär person. Vart skulle du resa och med vem?
Om man åkte till Paris eller Rom med Robert Langdon skulle man nog lära sig både det ena och det andra!
 
Om du fick gifta dig med en litterär person, vem skulle det då vara?
Det får nog bli Morelli, igen. Jag är väldigt svag för honom...
 
/Carro
 

Omslagsonsdag #9

Kategori: Omslagsonsdag

Bokpotaten har en onsdagsutmaning som kallas Omslagsonsdag. Denna vecka gäller det att visa upp omslag som föreställer katter. Man får välja precis vilka böcker man vill, men själv håller jag mig till dem jag har i bokhyllan.
Även denna vecka blev resultatet magert. Det blev två omslag från bokhyllan och ett från mitt lilla lager på vinden:
 
 
 
 
Har ni hittat många kattomslag?
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 10 september

Kategori: Top ten tuesday

 
Denna tisdag skall vi i utmaningen Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish berätta om tio böcker som vi gärna skulle vilja se som film - i den bästa av världar där bra böcker inte blir "slaktade" av filmer. Därför tänker jag mig helt enkelt att tio superbra böcker skulle bli tio superbra filmer:
 
1. "Vinteräpplen" av Josefine Sundström. En riktigt bra bok som skulle kunna bli en riktigt bra film eller tv-serie.
2. Stephanie Plum-serien av Janet Evanovich. Första boken finns redan som film, men jag vägrar se den just av den anledningen att jag tror att hela bokserien skulle bli totalslaktad.
3. "En man som heter Ove" av Fredrik Backman. Filminspelning av boken är ju redan på G, och jag hoppas innerligt att de väljer rätt skådespelare. Ingen annan än Loa Falkman kan ju spela Ove!
4. Böckerna om Christopher Silfverbielke av Buthler & Öhrlund. Det vore ju jätteroligt om vi fick se psykopaten Silfverbielke på vita duken ;)
5. Shopaholicserien av Sophie Kinsella. Åtminstone första boken finns ju redan som film, men den var ju rent ut sagt skitkass. Jag kunde inte ens se klart den. Men i den bästa av världar skulle filmversionen förstås bli superbra ;)
6. Hammarbyserien av Carin Gerhardsen skulle säkert klå alla Beck- och Wallanderfilmer som finns!
7. 50 shades-böckerna av E L James. Jo, jag vet att en film är på gång även här. Jag blev tyvärr gruvligt besviken på vilka skådespelare som fått huvudrollerna. Det var ju en ren självklarhet att Matt Bomer - inte Charlie Hunnam - skulle spela Mr Grey!
8. "Alla mina systrar" av Judith Lennox. En av de vackraste historiska skildringar jag läst, alltså vore det ju ingen tvekan om att filmen skulle bli bra.
9. "Värdshuset" av Nora Roberts. Tänk om de kunde fånga den romantiska, idylliska stämningen i boken och göra en lika bra film!
10. "Vecka 36" av Sofie Sarenbrant. Ännu en bra bok som borde kunna bli en riktigt bra film... i den bästa av världar!
 
/Carro
 

"Stolthet och fördom"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Stolthet och fördom"
Originalets titel: "Pride and Prejudice"
Författare: Jane Austen
Format: Flexband
Antal sidor: 462
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Copyrightår: 2011 (Originalutgåvan publicerades år 1813)
 
Baksidetext:
"Det är en allmänt vedertagen sanning att en ogift man försedd med en hygglig förmögenhet måste vara i behov av en hustru.
Hur lite man än vet om en sådan mans känslor eller uppfattningar då han flyttar till trakten är denna övertygelse så grundmurad hos familjerna i omgivningen att han blir betraktad som rättmätig egendom för någon av deras döttrar."
 
Förlagets beskrivning:
"Stolthet och fördom" är en av de där riktigt mäktiga kärleksromanerna som man kan läsa gång på gång. Berättelsen om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra hör till litteraturhistoriens verkliga höjdpunkter. Med sitt rika och engagerande persongalleri och med sin subtila humor har romanen inspirerat och fängslat otaliga läsare världen över och fortsätter att göra så. 
 
 
Omdöme:
Jag har två erkännanden att göra. För det första kan jag inte minnas huruvida jag har läst den här boken förut eller ej. Jag vill nämligen minnas att vi blivit "tvingade" att läsa denna historia i skolan, både på svenska och engelska, men jag kan faktiskt inte dra mig till minnes den exakta handlingen, karaktärerna eller något annat. För det andra bävade jag lite grann för att läsa "Stolthet och fördom". Eftersom den räknas som en klassiker hade jag väntat mig en högtravande och framförallt seg och tråkig historia. Då kan man ju undra varför jag ens bryr mig om att läsa en bok som jag har sådana låga förväntningar på. Orsaken är att den helt enkelt blev vald till månadens bokcirkelbok.
Döm då om min förvåning när jag blev Austen-frälst redan under första kapitlet! Man kastas direkt in i berättelsen som inte en enda gång under sina närapå femhundra sidor ens är i närheten av tråkig. Det finns ett naturligt driv i Austens sätt att berätta, och jag är stormförtjust både i hennes ironiska och sarkastiska humor och i hennes fantastiska karaktärer. Språket är verkligen målande - och inte alls högtravande - och får mig att med ett leende på läpparna sluka hela boken snabbare än jag någonsin kunnat föreställa mig. Nu funderar jag självklart på vilket av Austens övriga verk jag ska läsa nästa gång - något som kändes helt främmande för bara några dagar sedan.
Tack Sofie för att du valde den här underbara boken till vår nästa bokcirkeltträff!
 
Betyg: 4/5
 
/Caroline
 

Tre måsten

Kategori: Allmänt

På sistone har jag läst så mycket fina lovord om tre svenska, kvinnliga författare som jag faktiskt aldrig läst. Och man vill ju inte missa något riktigt bra, så nu har jag satt upp samtliga på läslistan!
 
Först har vi Åsa Larssons böcker, och då tänker jag börja med "Solstorm", förstås.
 
Sedan har vi Amanda Hellberg, och första boken i hennes serie om Maja Grå heter "Styggelsen".
 
Och sist men inte minst har vi Anna Fredrikssons "Sommarhuset".
 
Jag har inte riktigt tänkt ut någon tidsplan. Om jag känner mig själv rätt så tar det nog lite tid innan jag tar mig i kragen och börjar läsa... Men att dessa hamnat på att-läsa-listan är åtminstone ett steg i rätt riktning!
 
/Caroline
 

Bokhylledrömmar

Kategori: Allmänt

Alltså det här går snart inte längre. Mina bokhyllor är för länge sedan fyllda till bristningsgränsen, och min enda räddning är att jag har ett antal böcker utlånade. När jag väl får tillbaka dem tror jag att bokhyllorna fullständigt kommer braka samman...
 
Jag skulle förstås kunna köpa fler bokhyllor, men sambon verkar inte vara alltför förjust i tanken att avvara ännu mer plats för bokhyllor. Men drömma, kan man ju alltid!
 
Hur snyggt är inte detta?!
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Stolthet och fördom"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Hos Flukten fra virkeligheten finns söndagsutmaningen En smakebit på søndag. Det hela går ut på att man delar mig sig av ett litet smakprov från boken man för tillfället läser, och får samtidigt tips om bra böcker att läsa och bokbloggar att följa.
Idag kommer min smakebit från klassikern "Stolthet och fördom" av Jane Austen, sid. 286:
 
Men mr Bennet var inte sådan att han tröstade sig för den besvikelse hans egen oförsiktighet hade orsakat med det slags glädjeämnen som dåraktiga eller lastbara män alltför ofta söker sig till. Han tyckte om att vara utomhus och att läsa, och däri hade han sina största nöjen. Sin hustru hade han inte mycket att tacka för utöver att han kunde ha roligt åt hennes okunnighet och dumhet. Det är inte den sortens glädje en man i allmänhet skulle vilja få av sin hustru, men där det saknas andra möjligheter till underhållning använder sig den sanne filosofen av vad som bjuds.
 
 
/Carro
 

Livet Deluxe-filmen

Kategori: Allmänt

Förra veckan var sambon och jag på bio och såg "Livet deluxe". Den var väl helt okej, tveklöst den bästa av de tre Snabba cash-filmerna. MEN jag stör mig på att filmen gjorde alltför många avsteg från boken. Jag ska inte avslöja några detaljer för de som inte läst boken eller sett filmen, men jag kan säga så mycket som att jag retar mig på det hela...
 
 
 
Och dessutom tycker jag att Joel Kinnamans snygga nuna syntes alldeles för sällan i filmen. Förvisso gjorde Matias Varela en strålande insats som Jorge, men ändå... Det var ju Kinnaman jag ville se... ;)
 
/Carro
 

Fem frågor, fem svar

Kategori: Enkäter och listor

Lotten har utmanat mig att göra Fem frågor, fem svar-enkäten. Kul!
 
Vem inspirerade dig/uppmuntrade dig att börja blogga?
I flera år har jag bloggat på en kod-låst blogg om min vardag, men till slut handlade mer eller mindre hela bloggen om böcker och boktips, så för snart ett år sedan tog jag steget att skapa en ren bokblogg. Jag kan inte påstå att någon annan direkt inspirerat mig till det. Däremot tittar jag in på många fina, välskrivna bokbloggar varje dag och blir inspirerad att läsa!
 
Hur väljer du ämnen att blogga om?
På bokbloggen väljer jag förstås att blogga om böcker och läsning, och inte så mycket annat. Dock försöker jag variera mig genom att blanda bokrecensioner med utmaningar och diverse bokreflektioner. Jag har även kvar min vardagsblogg där jag skriver om ditten och datten - allt och ingenting. Livet, helt enkelt.
 
Vad vet de flesta inte om dig?
Att jag är uppvuxen i en fågelskådarfamilj, vilket satt sina spår i form av att jag frivilligt kan gå upp klockan 04 en söndagmorgon för att se på orrspel eller räkna örnar... Helt sjukt, jag vet!
 
Vilka tre ord beskriver din stil bäst?
Det beror ju på om vi pratar om stil på böcker? Inredning? Klädstil? Jag väljer att tolka frågan som om den gällde min personlighet. Därför svarar jag att jag är pedantisk, glad och pålitlig.
 
Vad tycker du om att göra när du inte bloggar?
När jag inte bloggar så jobbar jag. Framförallt gör på obekväma tider, dvs kvällar, nätter, helger och storhelger (sjukvården i ett nötskal). Den lilla tid som blir över ägnar jag åt bokläsning eller tar långa skogspromenader med bra musik eller en bra pod i öronen, i sällskap med kameran. Finns det tid ytterligare tid över gillar jag att baka, se en bra DVD-box eller ta en kaffe med en kompis. Dessutom måste man ju hinna pyssla om hus och trädgård också...
 
Slutligen ska man utmana ytterligare fem personer att svara på denna lilla enkät. Jag utmanar följande:
 
/Carro
 

Utlottning hos Boklysten

Kategori: Tävlingar

Boklysten lottar ut två böcker av Ann Cleeves på sin blogg. Länk till tävlingen finns här. Jag är väldigt nyfiken på dessa böcker, för av någon anledning är det ofta patienter på jobbet har Cleeves-böcker på sängborden, och jag blir ofta rekommenderad hennes böcker av patienterna ifråga. Det är ju klart man blir nyfiken då ;)
 
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 6-9 september

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Hos Annika har det blivit dags för Bokbloggsjerka. Denna gång undrar hon vad vi skulle göra om vi plötsligt blev fem miljoner kronor rikare.
 
Man vill ju gärna svara något bokrelaterat, men inte ens den tokigaste boktok skulle väl köpa böcker - eller bokhyllor - för fem miljoner...
 
Summan är för "liten" för att jag skulle säga upp mig från jobbet. Och jag och fästmannen har redan byggt vårt drömhus. Därför svarar jag att vi skulle göra den där resan till Maldiverna som vi drömt om i så många år. Gärna tillsammans med nära och kära.
Sedan skulle vi förstås lägga mycket pengar på trädgården (för den är inte färdig ännu): göra en fin garageuppfart och snygga trädgårdsgångar samt glasa in altanen. Dessutom skulle lillebrorsan få en rejäl slant.
Och sist, men inte minst, finge väl fästmannen och jag skrida till altaret och därefter ställa till med en sjuhelsikes bröllopsfest! :)
 
  
 
Ska bli spännande att läsa era svar på jerkan!
/Carro
 

Läsplanering september

Kategori: Läsplanering

I normala fall brukar jag passa mig för att göra upp någon läsplanering, för jag vill kunna läsa det jag är sugen på just för stunden när jag står vid bokhyllan och ska välja ut någon ny bok. Men september blir ett undantag, för nu har jag några böcker som måste bli lästa, av olika orsaker.
 
Läsplanering september:
  • "Stolthet och fördom" av Jane Austen. Skall diskuteras på nästa bokcirkelträff i slutet av september.
      
     


 
 
 
 
 
 
  • "Springfloden" av Cilla & Rolf Börjlind. Ingår i Tre på tre-utmaningen och är min septemberbok.

  • "Min mormor hälsar och säger förlåt" av Fredrik Backman är reserverad på bibblan, och när det väl blir min tur har jag nog bara sju dagar på mig innan den skall vara återlämnad.

  • "Larma, släcka, rädda i Rosengädda" av Emma Hamberg är också reserverad på biblioteket.

     
     
Sedan får jag väl se om jag hinner klämma in någon mer bok, men jag börjar så här.
/Carro
 

Månadsrapport: augusti 2013

Kategori: Månadsrapport

Under den gångna månadens första tre veckor hade jag semester. Det blev en del bokläsning, och även en resa, lite småutflykter och umgänge med nära och kära.
 
Lästa böcker i augusti:
 
36. "Tyskungen" av Camilla Läckberg. Betyg: 5/5
37. "Inte helt perfekt" av Lucy-Anne-Holmes. Betyg: 3/5
38. "Helgonet" av Carin Gerhardsen. Betyg: 3/5
39. "På grund av Leon" av Jenny Leeb. Betyg: 3/5
40. "Någon sorts frid" av Camilla Grebe & Åsa Träff. Betyg: 3/5
41. "Stenhimlen" av Karin Brunk Holmqvist. Betyg: 2/5
42. "I grunden utan skuld" av Viveca Sten. Betyg: 4/5
43. "Fjällgraven" av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt. Betyg: 3/5
 
Åtta lästa böcker är jag mycket nöjd med. Augusti brukar iochförsig vara den månad då jag läser mest. Betygsmässigt har denna månad varit högst medelmåttig, med många 3-poängare. Sedan har vi "Tyskungen" som jag utser till månadens bästa bok, och "I grunden utan skuld" som var överraskande bra och spännande.
 
Nu ser vi fram emot september-läsningen!
 
/Carro
 

Planering inför Tre på tre

Kategori: Tre på tre

För tredje året i rad kör Pocketlover utmaningen Tre på tre. Jag har bestämt mig för att vara med och läsa 3 x svenska deckare, nämligen dessa:
 
 
Nu i september kommer jag att läsa "Springfloden" av Cilla & Rolf Börjlind. Sedan får jag se om jag läser "Paganinikontraktet" eller "Paradisoffer" i oktober. Den bok som inte blir läst i oktober får förstås bli läst i november innan utmaningen avslutas.
Åh, det här ska bli kul!
 
Hur går det för er? Har ni börjat läsa er första Tre på tre-bok ännu?
/Carro
 

Omslagsonsdag #8

Kategori: Omslagsonsdag

Bokpotaten har en onsdagsutmaning som kallas Omslagsonsdag. Denna vecka gäller det att visa upp omslag som föreställer folk i vatten. Man får välja precis vilka böcker man vill, men själv håller jag mig till dem jag har i bokhyllan. Jag trodde att jag skulle hitta ungefär noll böcker till dagens tema, men jag hittade faktiskt hela fyra stycken när jag dammsög bokhyllan i jakt på passande bokomslag:
 
 
 
 
 
Vilka bokomslag väljer du denna onsdag?
/Carro
 

"Fjällgraven"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Fjällgraven"
Författare: Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Format: Inbunden
Antal sidor: 425
Förlag: Norstedts
Copyrightår: 2012
Serie: Sebastian Bergman #3
 
Baksidetext:
Höst. Två kvinnor vandrar i Jämtlandstriangeln. En av dem halkar illa och gör en makaber upptäckt: en skeletthand sticker upp ur marken. Polisen är snart på plats och hittar sex lik nedgrävda, två av dem barn. Riksmordkommissionen kallas in. 
De lyckas snart identifiera två av de vuxna kropparna, men de övriga fyra, en familj, kommer de ingenstans med, trots att allt tyder på att de hamnat i graven samtidigt.
Det finns mycket i historien som inte stämmer och utredningen riskerar att gå i stå. Samtidigt undersöker en tv-journalist en så kallad asylavvikelse, två afghanska flyktingar som enligt myndigheterna gick under jorden sommaren 2003. Tydligen har Säpo varit inblandad i utredningen och hemligstämplat den med hänsyn till rikets säkerhet.
 
 
Omdöme:
Efter två fullständiga fullträffar med "Det fördolda" och "Lärjungen" har Hjorth & Rosenfeldt hamnat högt upp på min lista över skickliga författare. Tyvärr visade sig "Fjällgraven" bli en besvikelse. Boken håller långt ifrån samma kvalitet som seriens tidigare böcker, och mina högt ställda förväntningar grusas tidigt. Storyn är för rörig och för komplicerad, och det är svårt att hänga med i händelseförloppet, trots att tempot inte är särskilt högt, utan snarare ovanligt segt för att vara Hjort & Rosenfeldt. Intrigen känns dessutom splittrad, troligen på grund av de många karaktärer som gör entré i handlingen för att snart försvinna igen, och framför allt är det alltför många frågor som saknar svar när boken är utläst.
Bokens styrka är dock de karaktärer som utgör i Riksmordskommissionen. Vid det här laget har man lärt känna dem och de känns alla trovärdiga. Dessutom gillar jag att författarduon valt att spinna vidare på händelser i de många huvudpersonernas privatliv som funnits med i tidigare böcker. Slutet ger dessutom löfte om en fjärde bok, och den ser jag i så fall mycket fram emot att läsa, med hopp om att den kommer vara lika skickligt skriven som "Fjällgraven":s båda föregångar. 
 
Mitt betyg: 3/5
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 3 augusti

Kategori: Top ten tuesday

 
Veckans tema hos The Broke and the Bookish när det kommer till Top Ten Tuesday  är böcker som vi önskade skulle användas i skolundervisningen.
 
1. "Livet efter dig" av Jojo Moyes tar upp aspekter på temat dödshjälp, som ju i högsta grad är ett etiskt dilemma.
2. "Ett ufo gör entré" av Jonas Gardell. Jag skulle precis lika gärna kunna nämna "Torka aldrig tårar utan handskar"-böckerna, men jag antar att tillräckligt många kommer nämna dessa böcker denna Top Ten Tuesday ändå... "Ett ufo gör entré" behandlar hur som helst ämnen som mobbing, utanförskap och rätten att vara annorlunda.
3. "Grottbjörnens folk" av Jean M Auel är en fantastiskt skildring av tiden då Neandertalare och Homo Sapiens samtidigt befolkade jordklotet.
4. "Slumpvandring" av Majgull Axelsson är ännu ett exempel på litteratur där utanförskap står i fokus. Dessutom bjuds vi även på lite svensk nittonhundratalshistoria.
5. "A-6171: Ett judiskt levnadsöde" av Ferenc Göndör är en biografi skriven av en man som upplevt och överlevt förintelsen. Jag blev så himla, himla berörd av den här berättelsen och den borde vara självklar i all undervisning om förintelsen och andra världskriget.
6. "Edward Finnigans upprättelse" av Roslund & Hellström är ett viktigt inlägg i debatten om dödstraffets vara eller icke vara.
7. "Gömda" av Liza Marklund handlar om ett förhållande som spårar ur och mäns våld mot kvinnor. En mycket viktig bok!
8. "Nattens hjärta" av Judith Lennox skildrar människors levnadsöden i skuggan av andra världskriget, och det är både lärorikt och gripande.
9. "Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini är en mycket välskriven berättelse om Afghanistan och dess moderna historia.
10. "Glappet" av Christina Herrström är en viktig bok särskilt för unga kvinnor. Boken skildrar olika förtryck mot kvinnor i dagens Sverige och ger ett nytt perspektiv på skönhetsideal, kärlek och vänskap.
 
/Carro
 

Tematrio - Tegelstenar

Kategori: Tematrio

 
I veckans Tematrio  ber Lyran oss att berätta om tre minnesvärda tegelstenar. Av någon anledning förknippar jag "tegelstens-begreppet" med klassiker och svårplöjda verk, men tänker i denna Tematrio  fokusera på lite mer lättsmälta tegelstenar.
 
1. "En förtjusande man" av Marian Keyes. Med sina 736 sidor får nog denna bok lov att betraktas som tegelsten. I just denna roman tycker jag att man märker att Keyes tar steget från lättsam chick lit till mer seriösa och allvarsamma skildringar. På både gott och ont. Jag gillade hur som helst "En förtjusande man" och den har minsann etsat sig fast i minnet.
2. "Harry Potter och Fenixordern" av J K Rowling har drygt 1000 sidor. Nu var det förvisso ett bra tag sedan jag läste denna bok, men jag vill minnas att man knappt märkte att den var så lång, och det är ju ett gott betyg!
3. "Mammutjägarna" av Jean M Auel består av 841 sidor och måste väl också räknas som tegelsten. Att den var minnesvärd är kanske en överdrift, för jag minns ärligt talat inte om jag har läst den eller ej... Men de tidigare böckerna i serien har jag läst och gillat, det vet jag bestämt. Jag får nog ta itu med den här boken när jag hittar en lucka på läsfronten och se om jag känner igen mig eller ej!
 
/Caroline
 

Vinnaren utsedd

Kategori: Tävlingar

Tävlingen är avslutad och vinnaren utsedd. Grattis LINDA till vinsten! Det finns ett mail i din inkorg och Maleficium-trilogin av Saskia Walker är snart på väg hem till dig.
 
 
Stort TACK till Harlequin förlag som gjorde tävlingen möjlig!
 
 
/Caroline
 

Sista chansen att tävla

Kategori: Tävlingar

Idag är sista chansen om man vill vara med i min tävling där man kan vinna Saskia Walkers böcker i Maleficium-trilogin. Kl 23.59 ikväll går tiden ut.
Tävlingsinlägget hittar man HÄR.
 
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Fjällgraven"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Då var det söndag igen, och även denna vecka deltar jag i En smakebit på søndag  hos Flukten fra Virkeligheten. Det är ju, som bekant vid det här laget, en utmaning där man delar med sig av ett litet smakprov från boken som man för tillfället läser.
Mitt smakprov kommer idag från "Fjällgraven", av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt, sid. 56-57:
 
- Får jag prata lite med dig?
Utan att invänta svar tog han tag i Sebastians arm, och drog med honom tiotalet steg bort.
- Du ligger inte med henne, sa han tyst men mycket tydligt när de kommit utom hörhåll.
Sebastian kastade en snabb blick över axeln på Torkel bort mot resten av sällskapet. Jennifer stod och pratade med Billy. Ursula mötte ogillande Sebastians blick. Hon hade antagligen räknat ut Torkels ärende. Sebastian log mot henne.
- Tror du hon vill ligga med mig? undrade han och skiftade fokus tillbaka till Torkel.
- Nej, det tror jag inte, men du har en märklig förmåga att få kvinnor i säng, men här ska du inte ens försöka.
- Okej.
Torkel tystande. Mötte Sebastians blick. Okej? Så där bara? Det gick för lätt.
Han fick plötsligt en känsla av att han just gjort saken värre. Talade man om för Sebastian vad han skulle göra gjorde han oftast det direkt motsatta. Sebastian kunde inte låta någon annan bestämma över honom. Hade Jennifer precis blivit mer intressant för att Torkel hade sagt att han absolut inte fick?
Risken fanns.
Det var till och med troligt.
- Jag menar det, sa han med eftertryck. Du åker ut direkt. Torkel släppte honom inte med blicken. Han hoppades att Sebastians glädje över att vara tillbaka igen skulle vara större än hans beslut att trotsa.
- Jag förstår det. Inget kommer att hända.
 
 
/Carro