Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

Inköp från bokrean

Kategori: Nytt i bokhyllan

Under bokrean har jag hittills hunnit besöka två Bokia-butiker och en Akademibokhandel. Egentligen var jag inte ute efter något särskilt på rean, utan det blev fyra böcker på impulsköp:
 
 
  • "En man som heter Ove" av Fredrik Backman
  • "Mrs Zjivago och hennes hemliga liv" av Olivia Lichtenstein
  • "Himmelsdalen" av Mari Hermanson
  • "Ensamma hjärtan och hemlösa hundar" av Lucy Dillon
Gjorde ni några fynd på bokrean?
/Carro
 

"Den dubbla tystnaden"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Den dubbla tystnaden" 
Författare: Mari Jungstedt
Antal sidor: 363
Förlag: Bonnier Pocket
Copyrightår: 2009
Serie: Knutas #7
 
Baksidetext:
Försommaren blomstrar och de goda vännerna från det välmående villaområdet i Visbys utkant reser iväg på sin traditionella semestertripp. I vardagen delar de allt: barnpassning, trädgårdsskötsel, middagar, fester och motionspass. Vänskapen är gränslös och banden dem emellan tycks orubbliga efter åratal av vänskap. Årets utfärd går till Fårö där Bergmanveckan stundar och sedan vidare mot Stora Karlsö där sillgrissleungarna lyfter i tusental från de branta kalkstensklipporna.
Men något går väldigt snett under resan - en kvinna försvinner under en cykeltur i Bermanlandet kring Hammars, en åldrad man flyter i land i den lettiska staden Ventspils på andra sidan Östersjön.
Kommissarie Anders Knutas med kollegan Karin Jacobsson får ett svårgripbart fall att ta tag i som för dem långt bortom gängse normer.
 
 
Mitt omdöme:
Efter en liten svacka tycks Mari Jungstedt återigen ha hittat formen. Precis så här ska en Jungstedt-deckare vara - spännande och välskriven! Karaktärerna är trovärdiga och väl utarbetade, och storyn är fängslande och intressant.
Som vanligt i böckerna om Anders Knutas får vi följa poliser, offer och gärningsman parallellt och jag gillar ett sådant upplägg.
Ja, jag ser redan fram emot att läsa nästa bok i serien!
 
Betyg: 4/5
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 26 februari

Kategori: Top ten tuesday

 
Jag gillar frågan i veckans Top Ten Tuesday hos The Broke and the Bookish. Det handlar nämligen om att lista tio författare som skulle hamna på ens "auto-buy list", det vill säga författare vars böcker man skulle köpa oavsett vad de handlade om.
 
1. Denise Rudberg. Hon är en av mina favoritförfattare i alla kategorier, så hon är ju ett måste på denna lista.
2. Judith Lennox. Jag har hittills aldrig blivit besviken på Lennox. Hon skriver underbara kärlekshistorier som utspelar sig på 1800-talet och tidigt 1900-tal.
3. Camilla Läckberg. Jag är verkligen förjust i böckerna om Erica Falk och Patrik Hedström, så jag vill ju gärna ha med Läckberg på min auto-buy list.
4. Janet Evanovich. Det finns få författare som skriver så humoristiskt som Evanovich, och jag har aldrig blivit besviken på hennes böcker, så även hon har en självklar plats på denna lista.
5. Carin Gerhardsen. En skicklig deckarförfattare som har skrivit underbara deckare hittills. Jag har riktigt höga tankar om och stora förhoppningar på Gerhardsen.
6. Kristina Ohlsson. Ännu en skicklig deckarförfattare vars böcker jag slukar med hull och hår.
7. Sophie Kinsella. Särskilt förtjust är jag i Shopaholic-serien, men jag brukar gilla även hennes fristående böcker.
8. Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt. Denna författarduo skriver riktigt bra böcker, tycker jag!
9. Mari Jungstedt. Man kan lita på Mari Jungstedt. Hennes böcker är läsvärda och spännande.
10. Stieg Larsson. Nu lär ju inte Stieg Larsson skriva några fler böcker, men om han hade varit i livet och fortsatt skriva böcker så hade han tveklöst hamnat på denna lista.
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Den dubbla tystnaden"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Varje söndag har den norska bloggen Flukten fra virkeligheten en liten utmaning där man ska bjuda på ett smakprov från boken man läser för tillfället. Vi talar naturligtvis om En smakebit på søndag. Just nu läser jag "Den dubbla tystnaden" av Mari Jungstedt, och mitt smakprov kommer från sid.107-108:
 
De mörknande molnen såg hotfulla ut, kanske skulle regnet komma tidigare än vad som sagts. Han lyfte blicken mot himlen för att försöka tyda hur nära ovädret kommit och det var när ögat nått så långt som till toppen av berget som han tappade koncentrationen på seglingen. Jakob Ekström stod som paralyserad på brädan, skulle aldrig glömma synen som mötte honom där uppe på berget. Det fasansfulla som utspelade sig skedde snabbt, det tog i själva verket bara några sekunder, men gjorde tillräckligt intryck för att det skulle etsa sig fast i hans minne för resten av livet.
 
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 22-25 februari

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Nu när helgen närmar sig är det dags för en ny bokbloggsjerka hos Annika. Frågan lyder: Brukar du drabbas av lässvackor ibland och hur gör du i så fall för att ta dig ur dem?
 
Visst händer det då och då att man kommer in i en så kallad lässvacka. Det brukar, för min del, oftast bero på:
1) att jag inte har tid att läsa. Man har ju tyvärr inte obegränsat med tid för läsningen, och ibland får läsningen helt enkelt komma i sista hand.
2) att boken jag läser för tillfället inte lockar mig att läsa vidare. Det är väl helt enkelt så att man ibland är sugen på en viss sorts litteratur, och är man då sugen på en spännande, nervkittlande deckare så blir man inte så överväldigad av en romantisk chick-lit... eller tvärtom. Sedan kan det ju absolut vara så att man inte alls tycker särskilt mycket om boken man läser för tillfället, och för mig brukar det då låsa sig totalt.
 
Jag brukar faktiskt inte göra så mycket åt mina lässvackor. Jag vet att jag kommer igång igen efter ett tag - det kan ta dagar eller veckor - men förr eller senare hittar läslusten alltid tillbaka. 
Mitt tips är i alla fall att inte tvinga sig igenom böcker för att de står på någon läslista eller för att de ingår i någon utmaning man lovat sig själv att fullfölja. Nej, jag tror att man finner störst glädje i läsningen om man bara läser böcker man verkligen vill  läsa - för sin egen skull!
 
/Caroline
 

"Tigerkvinnan"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Tigerkvinnan" 
Författare: Katerina Janouch
Antal sidor: 444
Förlag: Pocketförlaget
Copyrightår: 2011
Serie: Cecilia Lund #4
 
Baksidetext:
Det är höst på Lindängstorget. Cecilia Lunds familj har återupptagit rutinerna efter den stormiga sommaren. Cecilia återgår till barnmorskejobbet på förlossningen och barnen till sina aktiviteter. Men relationen till John har blivit något ansträngd på grund av barnet de väntar och Cecilia känner sig pressad från alla håll.
Även i systrarna Susannas och Marias liv sker förändringar. Kärlekskriser och arbetslöshet, hur hanterar man livet när saker inte blir som man tänkt sig?
Mitt i vardagen dimper ett anonymt paket ner i familjens brevlåda. Det är en bok med ett obehagligt budskap. Samtidigt får även Cecilias mor Christina ett kryptiskt brev till sin tidningsredaktion. Har dessa två händelser med varandra att göra - och vem är det i så fall som hotar mor och dotter?
Cecilia känner sig mer och mer orolig. För ju längre tiden går, desto mer uppenbart blir det. Någon håller ögonen på hennes familj. Någon vill henne illa. Eller, gud förbjude - hennes barn. 
 
 
Mitt omdöme: 
Jag är väldigt förtjust i böckerna om Cecilia Lund, och jag gillade särskilt "Bedragen", den första boken i serien. Janouch är en mästare på att skildra vardagsliv och göra karaktärerna trovärdiga, levande och äkta. Det finns få författare som slår henne på fingrarna där. Och framförallt är Janouch duktig på att skildra arbetet på ett sjukhus och personalens ständiga kamp för livet - kampen för allt som inte är döden.
Men så brukar Janouch lägga in en liten "sido-story" i sina böcker. Kanske försöker hon öka spänningsnivån lite grann. Kanske tror hon att böckerna inte står sig utan dessa "sido-storys". Det brukar dock bli dessa något lösryckta vid-sidan-av-händelser som drar ner betyget och som får böckerna att bli lite för osammanhängande och faktiskt lite för osannolika. Men denna gång håller Janouch "sido-storyn" på en mer lagom nivå. Tyvärr hålls även Cecilia Lunds vardagsliv på en mer subtil nivå, och det är ju det  man längtat efter att läsa om som troget Cecilia Lund-fan. För att sammanfatta det hela är "Tigerkvinnan" en välskriven bok där Janouch på ett skickligt vis lyckas knyta samman alla "trådar", även om man hade önskat att vissa av "trådarna" vore lite tjockare. Utan tvekan är detta den bästa boken i serien sedan "Bedragen".
 
Betyg: 4/5
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 19 februari

Kategori: Top ten tuesday

 
Tisdagar betyder Top Ten Tuesday hos The Broke and the Bookish. Denna tisdag skall vi nämna våra tio favoritkaraktärer inom en valfri genre. De karaktärer jag har valt kommer från deckare. Svenska deckare, närmare bestämt.
 
1. Patrik Hedström i Camilla Läckbergs deckare. Jag gillar verkligen honom som person. Han känns så mänsklig och äkta!
2. Petra Westman i deckarserien skriven av Carin Gerhardsen. Petra är en tuff och stark kvinna och dessutom en skicklig polis.
3. Johan Berg i Mari Jungstedts deckare. Johan är journalisten som går längtar efter att något ska hända på Gotland - gärna något kriminellt som han kan rapportera om i sina nyhetsinslag. Och när det väl händer något brukar Johan, intet ont anande, dras in i händelserna centrum.
4. Fredrika Bergman i Kristina Ohlssons deckare. Hon har det inte helt lätt som civil utredare bland ett gäng poliser, men hon är skicklig! Dessutom är det intressant att få följa Fredrikas privatliv.
5. Augustin Madrid i Denise Rudbergs elegant crime-serie. Denna stilmedvetna, unge polis fångade mitt intresse så fort han gjort entré i "Ett litet snedsprång".
6. Filip Alexandersson i Kristina Appelqvists deckare. Filip är ung änkling och kriminalkommissarie... och det går bara inte låta bli att fatta tycke för denna godhjärtade polis.
7. Karin Adler i deckarserien av Ann Rosman.  Det är inte helt vanligt med kvinnliga poliser som huvudkaraktärer i svenska deckare, men Karin Adler verkar vara både en skicklig och trevlig polis.
8. Martin Molin i Camilla Läckbergs deckare. Denne unge polis verkar vara en god människa med hjärtat på det rätta stället! 
9. Sebastian Bergman i deckarna av Michael Hjort och Hans Rosenfeldt. Jag vet att majoriteten av läsarna rent ut sagt avskyr karaktären Sebastian för alla hans mindre positiva egenskaper (och de är ju inte få, heller). Men jag fascineras faktiskt av Sebastians envishet och hans metoder för att få sin vilja igenom!
10. Nora Linde i deckarserien av Viveca Sten. Nora jobbar visserligen på bank, och inte alls inom polisen, men titt som tätt får hon hjälpa sin bästa vän Thomas att lösa mordmysterier i skärgårdsidyllen. Jag tycker Nora är en sympatisk karaktär som är lätt att lära känna och lätt att tycka om!
 
Nu är jag nyfiken. Vilka karaktärer får vara med på era Top Ten Tuesday-listor?
/Carro
 

30 day book challenge: day 1.

Kategori: 30 day book challenge

Jag får väl börja med att förklara min frånvaro här på bloggen. Det är helt enkelt att så att jag legat däckad i influensa... Jag har inte ens orkat hålla i en bok, och därför har inte en endaste sida blivit läst på närapå en hel vecka.
 
Nu tänkte jag i alla fall att jag ska hoppa på en av alla de "30 day book challenge"-listor som cirkulerat på bokbloggar de senaste åren. Ja, jag vet att jag är lite efter... ;)
Just denna utmaningen är hämtad här.
 
Vi kör väl igång med första frågan direkt. 
Day 1. Your 10 favorite books of all time?
 
"Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini
"Da Vinci-koden" av Dan Brown
"Femtio nyanser av honom" av E L James
"Luftslottet som sprängdes" av Stieg Larsson
"Slumpvandring" av Majgull Axelsson
"Explosivt byte" av Janet Evanovich
"Snabba cash" av Jens Lapidus
"Alla mina systrar" av Judith Lennox
"Sommardöden" av Mons Kallentoft
"Grannen" av Dan Buthler och Dag Öhrlund
(Utan inbördes ordning)
 
/Carro
 

En mordisk nyhet

Kategori: Framtida bokutgivning

Jag såg till min stora glädje att Mari Jungstedt släpper en ny deckare om kommissarie Anders Knutas. Det blir nummer elva i serien och den släpps i början av maj! =)
 
 
Omslaget på "Du går inte ensam" ska tydligen se ut så här, och det kommer ju passa finfint ihop med Jungstedts övriga böcker om Knutas.
 
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 12 februari

Kategori: Top ten tuesday

 
Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish går denna vecka ut på att vi ska lista tio av våra favoritkärlekspar eller favoritböcker inom den romantiska genren. Jag har valt ut sju favoritpar:
 
1. Emma & Dexter i "En dag" av David Nicholls. Man kan ju inte annat än tycka om Emma och Dex från denna vackra kärlekshistoria.
2. Stephanie & Morelli i serien om borgensagenten Stephanie Plum av Janet Evanovich. Även om de har ett av-och-till-förhållande så vet vi ju alla att de passar ihop som handen i handsken :)
3. Becky & Luke i Shopaholicserien av Sophie Kinsella. Becky avgudar sin älskade Luke, och trots Beckys alla galna upptåg visar Luke gång på gång att han älskar henne lika mycket tillbaka.
4. Ana & Christian i Fifty shades-serien av E L James. Jag behöver väl inte ens kommentera kärleksparet från århundradets förmodligen vackraste (!) kärlekshistoria...
5. Hermione & Ron i Harry Potter-böckerna av J K Rowling. Nu var det visserligen ett tag sedan jag läste böckerna om Harry Potter, men visst var ju Hermione och Ron ett solklart par redan för början!?
6. Vince & Joy i boken som heter just "Vince & Joy" av Lisa Jewell. Här snackar vi kärlek från första ögonkastet.
7. Rosie & Alex i "Där regnbågen slutar" av Cecelia Ahern. De är bästa vänner som har djupare känslor än de vänskapliga för varandra. Och alla fattar det... utom de själva!
 
Jag gillar verkligen veckans Top Ten Tuesday-tema. Passar ju superbra denna alla hjärtans dag-vecka!
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Tigerkvinnan"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Vid det här laget vet vi att söndagar innebär En smakebit på søndag  hos Flukten fra virkeligheten. För tillfället läser jag "Tigerkvinnan" av Katerina Janouch. Min smakebit kommer från sid. 62:
 
- Det hände något konstigt häromdagen, fortsatte hon strax. Jag fick en bok i brevlådan. Ingen avsändare. Det kusliga var att den handlar om en familj som väntar sitt femte barn. Den heter så. Det femte barnet.
- Doris Lessing, påpekade Sonja hastigt. Jag känner till den. Hennes kanske mest kända bok.
- Själv hade jag ingen aning om den, sa Cecilia och tog en tugga på sin biskvi. Alltså, jag hade aldrig hört talas om den förut.
- Jag läste den för länge sen, sa Sonja. När kom den, kanske för tjugo år sen? Den är bra. Men otäck. Riktigt otäck. Jag kommer ihåg att den stannade kvar hos mig långt efter att jag slagit igen boken.
- Kan du förstå vem som har skickat den till mig, sa Cecilia.
- Den kanske inte skulle till dig?
Cecilia ställde ifrån sig kaffekoppen och skakade bestämt på huvudet.
- Det stod mitt namn på. Tydligt. Cecilia Lund till handa. Och så inget mer. Det var just det den skulle, till mig alltså. Om det råder ingen tvekan.
Sonja rynkade pannan och kliade sig på örat.
- Jaså, säger du det. Det var ju för lustigt i så fall.
 
 
/Caroline
 

Veckans ris & ros! (v.6)

Kategori: Veckans ris & ros

Sara och Bea vill denna vecka i ris & ros-utmaningen att vi berättar om en bok som förtjänar både ris och ros. 
 
 
Direkt när jag läste det här, poppade en viss bok direkt upp i huvudet på mig, nämligen "En dag" av David Nicholls. Det var en bok som jag älskade direkt... och som jag samtidigt störde mig jättemycket på!! Utan att avslöja för mycket kan jag säga att jag älskade själva idén och upplägget, men karaktärerna agerade gång på gång tvärtemot vad jag hade hoppats på, och det blev inte alls som jag tänkt mig.
 
 
/Carro
 

Tema Torsdag #1: Litterär middag

Kategori: Tematorsdag

Jag har hittat en spännande utmaning hos Hundöra. Det är egentligen en torsdagsutmaning, men bättre sent än aldrig, tänker jag... Så här beskriver hon veckans Tema Torsdag:
 
Första Tema Torsdag är inspirerad av SVT-programmet Go’kvälls programdel där en känd person får göra en middagsdukning och låtsas vara middagsvärd till några önskade gäster, levande som död, skillnaden blir att du ska bjuda till en litterär middag. Berätta vilka fyra litterära personer du vill bjuda in som gäst och gärna varför. Det får vara författare, litterär karaktär, producent av en filmatiserad bok, bokbloggare, vilken person eller varelse som helst, levande eller död, så länge det har en litterär koppling. Om du vill, berätta om vart du skulle vilja ha bjudningen samt vad som står på menyn.
 
 
Mina gäster:
1. Författaren Christina Herrström. Hon har bland annat skrivit ungdomsböckerna "Ebba", "Didrik" och "Glappet". Jag har läst böckerna, sett filmerna och älskat rubbet! Och efter att ha analyserat sönder filmerna (jag kan dem utantill vid det här laget), har jag så många frågor att ställa till Christina. Sådant som man aldrig får svar på i vare sig böckerna eller filmerna. En middag vore ju ett ypperligt tillfälle att ställa alla mina frågor! 
2. Trenton-snuten Joe Morelli från Janet Evanovichs böcker. Av alla de middagar han ätit med familjen Plum att döma, så är Morelli ett roligt och trevligt middagsällskap. Och så får vi inte glömma att han är snygg att titta på också! :)
3. Becky Bloomwood, också känd som fröken Shopaholic. Hon må vara naiv emellanåt (okej då, ganska ofta), men hon är väldigt sympatisk, trevlig och godhjärtad, och jag tror att hon skulle liva upp middagen med sina halvgalna infall.
4. Författaren Fredrik Backman får bli min fjärde gäst. Jag har visserligen inte läst någon av hans böcker ännu (men jag är övertygad om att jag kommer tycka mycket om dem, och därför sparar jag lite på dem - konstigt, jag vet!), men jag följer hans humoristiska blogg slaviskt, och jag är säker på att han passar utmärkt på min litterära middag!
 
Plats:
Jag funderar på om vi skulle kunna hålla till hemma hos Christian Grey, på Escala. Mr Grey själv är nog inte hemma, han är säkert upptagen med något viktigt möte, men vi lånar hans flotta våning för middagen :)
 
Meny:
Självklart tar vi en trerätters middag, och jag tror säkert att Mrs Jones (nu när vi ändå är på Escala) kan slänga ihop något fantastiskt!
 
/Caroline
 

"I den innersta kretsen"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "I den innersta kretsen" 
Författare: Viveca Sten
Antal sidor: 318
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: 2010
Serie: Sandhamnsdeckarna #2
 
Baksidetext: 
Det är en solig julidag. Förväntan fyller luften och utanför Sandhamn kokar havet av båtar. Alla är där för att beskåda starten på Gotland Runt, norra Europas största havskappsegling.
När startskottet avfyras ligger en stor Swanbåt längst fram, men plötsligt faller den av. Skepparen är skjuten, mitt på öppet hav. Kriminalinspektör Thomas Andreasson, som befinner sig i publiken, inser omedelbart allvaret.
Offret visar sig vara Oscar Juliander, vice ordförande i Kungliga Svenska Segelsällskapet. Han är en känd och etablerad advokat som gärna har synts i medierna. En respekterad familjefar som har hört sig i de högsta samhällskretsarna.
Men snart förstår Thomas och hans kollegor att Julianders tjusiga fasad döljer både hemligheter och lögner och att ingenting är som det verkar på ytan.
Så mördas ytterligare en av segelskällskapets ledamöter...
 
 
Mitt omdöme:
Jag var inte så värst imponerad av den första boken i Sandhamnserien, men hade hört från vänner och bekanta att de resterande böckerna var desto bättre. Och att den här andra boken är bättre än den första råder det inget tvivel om. MEN jag är fortfarande inte "blown away".
Säga vad man vill om Viveca Stens deckare, men de är enkelt skrivna - på både gott och ont. Hon har ett målande språk samtidigt som läsarens fantasi får stora friheter, och det gillar jag. Och jag gillar flytet i språket och bokens korta kapitel som gör historien lättläst. Det som gör att Stens böcker känns "enklare" än andra deckare, tror jag beror på att här finns absolut inget "lull-lull" vid sidan av, utan det är rakt på sakt - kort och koncist. Det som stör mig mest är att karaktärerna, framförallt Thomas (som ju är en av de två huvudpersonerna), känns lite väl platta. Sällan har det var så svårt att "lära känna" en huvudperson. Nore Linde, den andra huvudkaraktären, är lite lättare att komma in på livet, och hon känns därför inte lika platt och overklig.
Sammanfattningsvis tycker jag att det här är en helt okej deckare med en skaplig intrig, även om jag hade identifierat mördaren redan efter halva boken.
 
Betyg: 3/5
 
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 8-11 februari

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Hos Annika handlar veckans bokbloggsjerka om utländska bloggar. Frågan lyder: Följer du någon utländsk blogg? I så fall vilken/vilka?
 
De allra flesta bloggar jag följer är svenska, men det finns två utländska där jag kikar in lite då och då.
Först och främst är det Flukten fra virkeligheten. Jag gillar särskilt hennes En smakebit på søndag. Sedan händer det att jag någon gång då och då kikar in hos The Broke and the Bookish, där man på tisdagar har det populära inslaget Top ten tuesday.
 
/Caroline
 

Alla hjärtans dag-tävling

Kategori: Tävlingar

Kika gärna in hos Sara och Bea på Beasbokhylla och delta i deras Alla Hjärtans Dag-tävling! De har kommit på ett lite bokigare sätt att fira denna februarihögtid. :)
 
/Caroline

Tematrio - Crossover

Kategori: Tematrio

Veckans Tematrio hos Lyran handlar denna vecka om så kallad crossover, det vill säga böcker som böcker som passar både ungdomar och vuxna. Vi skall berätta om tre sådana.
 
 
1. Harry Potter-böckerna av J K Rowling måste väl vara det ultimata exemplet på crossover! Jag var 14 år när jag läste första boken i serien, och 25 eller 26 när jag läste den sista, och jag tyckte hela tiden lika mycket om böckerna och kände mig aldrig för gammal att läsa dem.
2. Shopaholic-serien av Sophie Kinsella. Visserligen har jag läst hela serien i vuxen ålder, men jag är övertygad om att jag hade älskat böckerna precis lika mycket - eller kanske tillochmed mer - om jag läst böckerna som tonåring.
3. Jenny S/Matilde/Åse av Denise Rudberg är väl säkerligen mer riktad mot vuxna läsare, men det är samma sak där som ovan - även ungdomar torde uppskatta dessa underbara böcker!
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "I den innersta kretsen"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Som vanligt på söndagar är det dags för En smakebit på søndag  hos Flukten fra virkeligheten. Det innebär att man ska skriva ett litet smakprov från boken man läser för tillfället. Mitt smakprov kommer från "Den innersta kretsen" av Viveca Sten, sid. 24:
 
"Då gör vi så här", sa Gubben. "Margit och Thomas, ni ansvarar för utredningen. Margit håller kontakten med åklagaren. Jag vet inte vem som är lottad än. Kalle och Erik backar upp, det fungerade ju bra förra sommaren."
Han lät blicken vandra mellan Margit och Thomas och log vad som liknade ett ironiskt leende.
"Ni har väl inget emot att skjuta på semestern i år igen? Favorit i repris, så att säga. Ännu en sommarvistelse på exklusiva Sandhamn."
Margit, som förutom sina tre veckor också hade en augustiresa till Kanarieöarna som hägrade, log oberört tillbaka.
 
 
/Caroline
 

"Femtio nyanser av frihet"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Femtio nyanser av frihet" 
Originalets titel: "Fifty shades freed"
Författare: E L James
Antal sidor: 604
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2013
Serie: Femtio nyanser #3
 
OBS! SPOILERVARNING FÖR DEN SOM INTE LÄST DE TVÅ TIDIGARE DELARNA I SERIEN!
 
Baksidetext:
När den unga litteraturstudenten Anastasia Steele träffade Christian Grey föll hon handlöst och de inledde ett passionerat förhållande. Ana blev både chockad och skrämd av hans sexuella preferenser. Hon krävde mer av Christian. Fast besluten att få behålla henne går han med på det.
Nu har de allt: passion, närhet, rikedom och en värld full av möjligheter. Ana vet att det inte kommer bli lätt att älska och leva med Christian. Hon måste på något sätt dela hans livsstil utan förlora sig själv. Samtidigt måste Christian kämpa med sitt kontrollbehov och ta itu med sitt förflutna.
Just när det verkar som om de tillsammans lyckats överbrygga alla hinder tycks ödet utsätta Ana för det hon fruktat allra mest...
 
 
Mitt omdöme:
Jag kan ju börja med att säga att jag tillhör den skara människor som fullkomligen älskade både första och andra delen i den här trilogin. Utan tvekan fick denna boks båda föregångare toppbetyg, det vill säga 5/5. Nu när jag äntligen fick kasta mig över tredje och sista delen blev jag inte besviken. Visst - det är inte längre lika mycket av "nyhetens behag", och inte direkt lika omvälvande som åtminstone den första delen i serien var. Och visst kan jag tycka att den här boken hade kunnat kortas ner med säkert tvåhundra sidor. MEN jag tycker att det här är en sagolikt vacker kärlekshistoria som faktiskt saknar motstycke. 
Rent språkligt är det, som vi redan konstaterat, inget mästerverk. Men det är få böcker som fänglsat mig på det här viset förr. Jag har inte kunnat lägga ifrån mig boken mer än korta stunder åt gången, och jag har ständigt funderat på vad jag ska prioritera bort för att få tid att läsa istället. Det tycker jag säger det mesta!
 
Mitt betyg: 4/5
 
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 1-4 januari

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Veckans bokbloggsjerka hos Annika handlar om att samla på bokiga saker: Är du en ”samlare” av saker som kan kopplas till litteraturen (böcker, bokmärken, muggar med litteraturmotiv, etc)?
 
Jag gillar bra serier med enhetliga omslag. Dessa vill jag gärna ha kompletta i bokhyllan. Annars är jag nog ingen samlare av bokiga saker. Bokmärken har jag visserligen gott om, men samlingen har inte ökat på sig alls de senaste åren.
Det jag skulle behöva samla på mig framöver är ett gäng snygga bokhyllor ;) Snart svämmar nämligen den befintliga bokhyllan över åt alla håll och kanter...
 
/Carro
 

Månadsrapport: januari 2013

Kategori: Månadsrapport

Lästa böcker i januari:
 
1. "Torka aldrig tårar utan handskar 1. Kärleken" av Jonas Gardell. Betyg: 2/5
2. "28 timmar på ett dygn: En karriärmammas dagbok" av Allison Pearson. Betyg: 3/5
3. "Änglavakter" av Kristina Ohlsson. Betyg: 4/5
4. "En kvinnas hjärta" av Agneta Sjödin. Betyg: 3/5
5. "Finger lickin' fifteen" av Janet Evanovich. Betyg: 3/5
 
Jag är mycket nöjd över att ha läst fem böcker denna månad. Fem böcker är ju inte mycket om man jämför med de flesta andra bokbloggare, men med mina arbetstider är fritid en bristvara, och jag känner att jag faktiskt inte kan lägga mer tid på läsningen än jag redan gör. Därför är jag nöjd med mina fem böcker, som över lag har varit bra läsning!
 
/Carro