Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

Prisvinnande kriminalroman

Kategori: Nytt i bokhyllan

Häromdagen dök en prisvinnande kriminalroman upp som recensionsexemplar hemma hos mig, nämligen "Den osynlige mannen från Salem" av Christoffer Carlsson. Boken utsågs till bästa svenska kriminalroman 2013 av Svenska Deckarakademin.
 
 
Denna bok ska jag nu ta med mig upp till sängen och börja läsa i innan jag lägger mig och sover inför fyra nätters jobb...
 
Stort tack till Pocketförlaget för boken!
 
/Caroline
 

"Solviken"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Solviken"
Författare: Annika Estassy
Format: Pocket
Antal sidor: 364
Förlag: Månpocket
Copyrightår: 2013
 
Baksidetext:
Mitt i reklamhögen på Marie Lindsjös hallmatta i Solna ligger ett vadderat kuvert och väntar. Samtidigt sitter Niklas och Gabriel över varsin fredagsöl och reflekterar över livet, såsom det blev.
Inte långt därifrån, i en ljus och fräsch lägenhet i Stockholms innerstad, försöker Ylva stå ut med att det blivit vår och att Niklas inte bor med henne och dottern längre.
När Marie öppnar det vadderade kuvertet upptäcker hon att ödet, eller om det är faster Greta, har pekat ut en riktning åt henne: Solviken, ett färgglatt renoveringsobjekt i Roslagens skärgård. Marie, som känner hur fyrtioårskrisen närmar sig med raska steg, vet att hon inte har någonting att förlora, och kastar sig ut i det okända. Det blir en omtumlande yttre och inre resa, inte bara för henne utan även för Niklas, Ylva och Gabriel som hon råkar på vägen och vars öden sammanflätas med hennes.
 
 
Omdöme:
Det här är Estassys debutroman, och den får nog lov att räknas som feel-good. Riktigt bra feel-good, dessutom. Med "Solviken" bjuder Estassy på ren och skär läsglädje, och man behöver inte för en enda sekund oroa sig för att hon inte ska kunna ro båten i land, för det gör hon med bravur.
Bokens tempo är relativt högt, och jag gillar att man får följa flera olika karaktärer, men att fokus ligger på Marie, som är en sympatisk karaktär som man direkt fattar tycke för.
Språket är lättsamt och boken lättläst. Den är helt enkelt som gjord för en lat sommardag i hängmattan.
Det enda jag skulle önska är ett mindre förutsägbart slut. Men kanske, kanske kan det komma en fortsättning? I så fall skulle jag sluka den direkt!
 
Betyg: 4/5
 
Stort tack till Månpocket för recensionsexemplaret!
 
/Caroline
 

Ny Sten-deckare

Kategori: Framtida bokutgivning

Jag såg nyss hos Mia att Viveca Sten kommer ut med en ny deckare i maj. Det är den sjunde delen i Sandhamnsdeckarna, och jag gillar verkligen de enhetliga omslagen och titlarna. Självklart gillar jag handlingen och Stens sätt att skriva också, så den här boken ska bli ett nöje att läsa!
 
 
/Carro
 

Liten lässvacka

Kategori: Allmänt

Jag tror att jag befinner mig i en liten lässvacka just nu. Det tar veckor att läsa ut en enda bok. Och det beror inte på att jag läser dåliga böcker, utan snarare på att jag inte är på riktigt läshumör. 
MEN... kaffe och semla råder väl bot på det mesta!?
 
 
/Carro
 

Omslagsonsdag #30

Kategori: Omslagsonsdag

Bokpotaten har en onsdagsutmaning som kallas Omslagsonsdag. Denna vecka gäller det att visa upp bokomslag som passar på temat faktaböcker. Man får välja precis vilka böcker man vill, men själv håller jag mig till dem jag har i bokhyllan, och denna gången blir det ett begränsat antal böcker, för annars hade det här inlägget kunnat bli flera mil långt...
 
Det lustiga med detta temat är att man tydligt kan se vilka böcker som kommer från min (sjuksköterskans) del av bokhyllan, och vilka som kommer från mannens (militärens/soldatens) del av hyllan. Det är nästan skrattretande:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Värt att nämna är också att de "krigsböcker" som finns här, är min mans enda bidrag till vår bokhylla. Han äger inte en enda skönlitterär bok! =)
 
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 28 september

Kategori: Top ten tuesday

 
Denna Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish skall vi antingen nämna tio litterära världar som vi aldrig skulle vilja leva i, eller tio karaktärer som vi inte skulle vilja byta plats med. För min del blir det sex stycken av det senare:
 
1. Merete Lynggaard i "Kvinnan i rummet" av Jussi Adler-Olsen
Jag ska inte spoila något för de som inte läst boken, men den här kvinnan råkar ut för något vedervärdigt. Jag blev illamående bara av att läsa om det.
 
2. Alla karaktärer som på något vis kommer i kontakt med Christopher Silfverbielke i böckerna av Buthler & Öhrlund
Silfverbielke är ingen som man skulle vilja möta, och vi vet ju hur det brukar gå med de som kommer i hans väg på ett eller annat vis...
 
3. Erik "Ondskan" av Jan Guillou
På internatskolan där Erik hamnar, utsätts han för pennalism och våld. Det riktigt knöt sig i magen flera gånger när jag läste den här boken.
 
4. Mia "Gömda" av Liza Marklund
Det behövs väl ingen förklaring här. Mias öde är allt annat än vad man önskar sig av livet...
 
5. Holly "PS Jag älskar dig" av Cecelia Ahern
Holly blir änka i så ung ålder att bara tanken gör mig spyfärdig!
 
6. Daniel "Himmelsdalen" av Marie Hermanson
Daniel åker för att hälsa på sin bror som vilar upp sig på en rehabiliteringsklinik i Schweiz... Tyvärr visar det sig vara en klinik - helt avskärmad från övriga världen - för psykopater, och när Daniel väl vill åka hem släpper de inte ut honom...
 
/Carro
 

Tematrio - England

Kategori: Tematrio

 
Det bästa med måndagar måste väl vara Tematrion  hos Lyran!? Nu är det dags igen, och denna gång skall vi nämna tre bra romaner eller författare från England. För min del blir det tre bra och läsvärda kvinnliga författare från England:
 
1. Lisa Jewell gillar jag för hennes bredd. Hon kan både skriva lättsam chick lit och historier som är mer allvarsamma och djupa. Vill man prova något av Jewell rekommenderar jag "Vince & Joy" och "Stjärna för en natt".
 
2. Sophie Kinsella är ju chick lit:ens mästare! Jag älskar både hennes shopaholic-serie och hennes fristående böcker.
 
3. Jojo Moyes fångade mig totalt med vackra "Livet efter dig" - en historia som berörde och fängslade. Jag ser fram emot att utveckla bekantskapen med Moyes.
 
/Caroline
 

Fortsättningen om Silfverbielke

Kategori: Framtida bokutgivning

För ett litet tag sedan skrev jag lite undrande här på bloggen om det skulle komma någon fortsättning på Buthler & Öhrlunds böcker om Silfverbielke. Bim var snäll och svarade att hon läst på författarnas Facebooksida att det kommer en fortsättning! Den planeras komma i höst på förlaget Lind & Co.
 
Den ser jag verkligen fram emot, och jag antar att jag inte är ensam om det =)
 
 
 
 
 
Undrar vad den femte boken ska få för titel och omslag...
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Solviken"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Då var söndagen här igen och det har blivit dags att titta in hos Flukten fra virkeligheten och delta i utmaningen En smakebit på søndag. Det går helt enkelt ut på att man delar med sig av liten smakbit från den bok som man för tillfället läser.
Denna kyliga söndag läser jag "Solviken" av Annika Estassy, och min smakbit kommer från sid. 51:
 
Hustrun såg frågande på sin man men Philip måste ha drabbats av tillfällig afasi för trots att munnen gapade kom inga ord ut ur den. Marie vände sig mot Eva men eftersom Philip inte tycktes komma sig för att presentera dem för varandra fick hon väl ta hand om den detaljen själv.
"Hej, jag heter Marie och är din mans älskarinna sedan två år tillbaka. Det där födelsemärket på hans vänstra skinka borde du förresten låta en läkare titta närmare på", sa hon.
 
 
/Caroline
 

Tolfte delen om Knutas

Kategori: Framtida bokutgivning

Appropå Mari Jungstedt, som alltså har skrivit månadens bok i vår bokcirkel, har jag noterat att hon i maj kommer ut med en ny bok i serien om kommissarie Anders Knutas. Den tolfte boken ska få titeln "Den man älskar". Undrar hur många böcker det kommer bli?
 
 
/Carro
 

Bokcirkelträff ikväll

Kategori: Bokcirkel

Ikväll är det dags för årets första bokcirkelträff. Månadens bok är "Du går inte ensam" av Mari Jungstedt, men jag har tyvärr inte läst den. Det är nämligen så att jag relativt nyligen läste den åttonde delen i serien, och vill gärna hinna läsa nummer nio och tio innan jag tar mig an denna som är nummer elva...
 
 
Men jag tror att det ändå kommer bli en väldigt trevlig kväll. Det brukar det bli =)
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 24-27 januari

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Helgen är på ingång, och likaså Bokbloggsjerkan  hos Annika. Nu undrar hon: Har du ett konto på Boktipset, Goodreads eller båda? Vilken av dem är bäst och varför?
 
Ja, jag har konto på både Boktipset och Goodreads, men är tyvärr väldigt dålig på att använda dessa sidor. Boktipset gillar jag, och jag hade nog använt det i större utsträckning om det inte vore för att jag har fullt sjå med att uppdatera bloggen, läslistan och min egen lilla recensionsbok så fort jag läst ut en bok. Det blir liksom kaka på kaka.
 
Sedan har vi Goodreads, som jag inte riktigt är kompis med. Jag kan inte sätta fingret på vad som är "fel", och även om jag inser att det har många fördelar, kan jag ändå inte förmå mig att använda det. Jag loggar nog in där högst ett par gånger om året.
 
Men, vet vem... Efter denna Bokbloggsjerka  kommer jag nog bli mer nyfiken på Goodreads (för jag gissar att 99% av er andra kommer att hylla det) och kanske loggar in där och spanar lite...
 
/Carro
 

Böcker jag borde givit upp

Kategori: Allmänt

Jag har ju som "policy" att inte lägga tid eller energi på att läsa böcker som jag inte gillar. Det finns ju så många bra böcker och så lite tid, så varför inte ägna sig åt böcker som man verkligen vill  läsa - böcker som man tycker om!?
Detta innebär att jag inte vill tvinga mig själv att läsa ut böcker som jag inte gillar (även om det känns som bortkastad tid att ha läst en halv bok och sedan ge upp). 
 
Hur gick det det då med detta "löfte" under 2013? Sådär, får jag erkänna. Jag vet att jag gav upp två böcker, men jag kan bara minnas den ena, och det var "Analfabeten som kunde räkna". Den andra har jag visst förträngt.
 
 
Sedan har vi ett par böcker som jag, med facit i hand, borde ha givit upp. Då snackar vi om böcker som det känns bortkastat att ens ha läst, just för att jag inte alls gillade dem och för att de inte gav mig något. 
Här är dessa böcker:
 
"Tack för alla minnen" av Cecelia Ahern
 
"Min mormor hälsar och säger förlåt" av Fredrik Backman
 
"[geim]" av Anders De La Motte
 
Sedan finns det förstår en hel hög med böcker som inte fick mer än ett knappt godkänt, men det känns ändå inte som bortkastad tid att ha läst dem.
 
Hoppas att jag blir bättre på att hålla mitt löfte under detta år...
 
/Caroline
 

Bokrean närmar sig

Kategori: Allmänt

Om den dryg månad, närmare bestämt den 25:e februari, startar årets bokrea. Jag antar att jag inte är ensam om att längta till dess. Sedan vet jag att det är många som tycker att bokrean inte är vad den en gång varit. Men ändå... att kunna köpa billiga böcker! Det är ju underbart!
 
 
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 21 januari

Kategori: Top ten tuesday

 
Det är tisdag idag, som bekant, och därmed dags för en ny Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish. Denna tisdag skall vi presentera tio saker som står på våra läseönskelistor (reading wishlists).
 
1. Svensk chick lit av god kvalitet
Det finns inte så många svenska chick lit-författare, och jag skulle önska att fler sådana fick plats på bokmarknaden.
 
2. Fler böcker i sjukhusmiljö
Jag är väl arbetsskadad, men jag är barnsligt förtjust i böcker som utspelar sig på sjukhus - särskilt om de är trovärdiga, dvs om författaren är någorlunda insatt. Ett exempel på sådana böcker är Katerina Janouchs böcker om barnmorskan Cecilia Lund.
 
3. Obegränsat med Janet Evanovich-böcker
En av mina absoluta favoritförfattare är amerikanskan Janet Evanovich. Hennes serie om prisjägaren Stephanie Plum är så fantastiskt bra att jag gärna skulle önska att det fanns obegränsat antal böcker i serien.
 
4. Nyupptäckta Astrid Lindgren-böcker
Tänk om man hittade en hel drös med outgivna Astrid Lindgren-böcker i klass med Barnen i Bullerbyn, Madicken på Junibacken, Vi på Saltkråkan etc, och så gav man ut dem... Vilken dröm!
 
5. Fler roliga böcker
Det finns få saker som är så avkopplande som att läsa en rolig bok. Och där lyckas jag automatiskt få in Janet Evanovich på listan igen, för hennes böcker är sinnessjukt roliga =)
 
Ja, det blev visst inte mer än fem punkter på önskelistan, men det får väl räcka. Nu ska jag spana in era önskelistor.
/Carro
 

"Den andalusiske vännen"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Den andalusiske vännen"
Författare: Alexander Söderberg
Format: Pocket
Antal sidor: 501
Förlag: Pocketförlaget
Copyrightår: 2012
Serie: Sophie Brinkmann #1
 
Baksidetext:
Sophie Brinkmann, sjuksköterska och ensamstående mor, lever ett stilla liv i en välbärgad Stockholmsförort då hon möter Hector Guzman, en bokförläggare som genast fångar hennes intresse. Men är han den han utger sig för att vara? Snart befinner hon sig mitt i en våldsam uppgörelse mellan två rivaliserande brottssyndikat och en grupp utredande poliser. Hon drivs mot det oundvikliga - att välja sida.
 
 
Omdöme:
Svenska deckare/thrillers brukar nästan urskillningslöst gå hem hos mig, men "Den andalusiske vännen" gör det inte. Inte på långa vägar. Och jag kan inte riktigt peka exakt på vart "felet" ligger, men boken faller mig helt enkelt inte i smaken. Det kanske kan bero på de platta, trista karaktärerna. Eller på att själva storyn inte gör mig ett dugg intresserad av att läsa vidare - den känns bara alltigenom osannolik. Hade det inte varit för att jag bestämt att "Den andalusiske vännen" utgör min januaribok i Spänningsutmaningen  så hade jag definitivt gett upp den.
Detta sägs vara den första delen i en hel serie om Sophie Brinkmann, och att döma av min ord ovan förstår ni att jag inte kommer vara en av dem som läser nästa del...
 
Betyg: 1/5
 
 
/Caroline
 

Spänningsutmaningen: januariboken utläst

Kategori: Spänningsutmaningen

 
Igår läste jag ut "Den andalusiske vännen" av Alexander Söderberg. Den utgör min januaribok i Mias Spänningsutmaning
Imorgon dyker recensionen upp.
 
 
/Carro
 

Ett rec-ex med höga förväntningar

Kategori: Nytt i bokhyllan

Häromdagen landade ett efterlängtat rec-ex i min brevlåda, något som spred glädje här i sjukstugan. Boken ifråga var Annika Estassys "Solviken", som jag enbart hört gott om, och jag tror verkligen att den kommer falla mig i smaken. Uj uj, det är livsfarligt med så höga förväntningar...
 
 
Stort tack till Månpocket/Bonnierförlagen för boken! 
 
/Caroline
 

Försenat inlägg om tävlingsvinst

Kategori: Nytt i bokhyllan

Innan jul vann jag en tävling som Mia anordnade, och vinsten dök upp i min brevlåda några dagar senare. Den bestod av följande två böcker:
 
 
Jag har visst glömt av att blogga om denna vinst, men bättre sent än aldrig, antar jag. Båda böckerna blev i alla fall väldigt uppskattade - de var jättefina och mysiga!
Tack Mia!
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 17-20 januari

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Denna vecka undrar Annika följande i Bokbloggsjerkan
Vilken är den absolut bästa tv-serie/film du har sett i din genre? Serien eller filmen behöver inte vara en filmatisering av en författare du har läst men den/de ska ha en stark anknytning till din favorit genre.
 
Då är ju frågan vad som är min favoritgenre, och det måste ju antingen vara deckare/polisserier eller chick lit. Därför blir det två svar idag.
 
När det gäller deckare/polisserier är nog favoriten Johan Falk. Mig veterligen finns det ingen bokvariant av denna polisserie, men det verkar ju heller inte vara något krav. 
 
 
Sedan kommer vi till chick lit-genren, och det första som poppar upp i huvudet är "En dag". Jag vet inte riktigt om den egentligen kan klassas som chick lit, men hos mig är den hur som helst en favorit både i bok- och filmform. Det är dessutom en av få filmer som lever upp boken!
 
 
Nu ska jag kika runt och se vad ni andra har svarat =)
/Caroline
 

"Himmelsdalen"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Himmelsdalen"
Författare: Marie Hermanson
Format: Inbunden
Antal sidor: 388
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Copyrightår: 2011
 
Baksidetext:
Himmelsdalen är en idyll. Vattendragen är rena och luften är klar. Restaurangen serverar nyfångad fisk och personalen tar väl hand om dig. Här kan man vila ut och bli sig själv igen.
Hit kommer Daniel för att hälsa på sin tvillingbror Max, och när Max ber Daniel att byta plats med honom några dagar ger han slutligen med sig. En kort tid på ett naturskönt hälsohem är väl ingen fara?
Men dagarna går och Max kommer inte tillbaka. Och Himmelsdalen är inte alls så trygg som den verkar. Daniel börjar frukta att dalen blir det sista han ser i livet.
 
 
Omdöme:
Att Marie Hermanson är en skicklig författare och berättare råder det inga tvivel om. Texten flyter fint och boken känns lättläst. Dessutom är det lätt att föreställa sig omgivningarna, för Hermansons språk är verkligen målande. Men sedan har vi själva storyn. Den börjar hur bra som helst. Riktigt lovande. Tyvärr tycker jag att det successivt går utför. Storyn har potential men Hermanson utnyttjar den inte till fullo. Med så bra kort på hand kunde utgången varit bättre.
Huvudkaraktären Daniel känns sympatisk, och det är intresset för honom som får mig att läsa vidare, trots att det känns som att det spårar ur någonstans efter halva boken. Men visst - det här är en annorlunda bok (i positiv bemärkelse) som ändå är läsvärd.
 
Mitt betyg: 2/5
 
/Caroline
 

Sjukstuga

Kategori: Allmänt

Host och snörvel! Här var det sjukstuga... Det är ju aldrig roligt med feber och förkylning, men jag ska väl inte klaga. Det var ett år sedan jag var förkyld senast, och det kunde ju varit värre!
 
Jag ligger i soffan och varvar komediserier med bokläsning. Idag har jag börjat i "Den andalusiske vännen" av Alexander Söderberg, som är mitt val i Spänningsutmaningen  hos Mia denna månad.
 
 
/Carro
 

Omslagsonsdag #27

Kategori: Omslagsonsdag

Bokpotaten har en onsdagsutmaning som kallas Omslagsonsdag. Denna vecka gäller det att visa upp bokomslag som passar på temat klänningar. Man får välja precis vilka böcker man vill, men själv håller jag mig till dem jag har i bokhyllan. Här är resultatet:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kul tema denna veckan!
/Carro
 

Tematrio - Tre bra 2013

Kategori: Tematrio

 
Nu är Lyran tillbaka med sin Tematrio. Härligt! Hon vill att vi berättar om tre bra böcker som vi läste under 2013.
Här kommer mina tre bästa:
 
1. "Vinteräpplen" av Josefine Sundström är en så vacker och välskriven berättelse att jag inte kunde annat än att utse den till årets bästa lästa bok.
 
2. "Tro dina ögon" av Linwood Barclay är en spännande thriller där varje kapitel slutar med en cliffhanger som gör det helt omöjligt att inte sluka hela boken på en gång.
 
3. "Livet efter dig" av Jojo Moyes är en vacker historia med ett viktigt budskap. Tårarna rann och jag blev verkligen berörd.
 
/Caroline
 

En kort bokenkät

Kategori: Enkäter och listor

Jag tänkte att det vore på sin plats med en uppdatering om boken som jag läser just nu. Här kommer en kort liten bokenkät. (Den är lånad från Bokstävlarna.)
 
Vad heter boken du läser just nu?
"Himmelsdalen", skriven av Marie Hermanson
 
Hur långt har du kommit?
Jag har läst156 av 388 sidor.
 
Beskriv boken med tre ord!
Intressant. Annorlunda. Lättläst.
 
På en skala från 1-5, hur bra är den hittills? 
Det är ju lite svårt att säga när jag inte ens har läst halva boken, men än så länge ligger den på en 3:a eller möjligen en 4:a (av 5) i betyg.
 
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 10-13 januari

Kategori: Bokbloggsjerka

 
När Bokbloggsjerkan  hos Annika nu är tillbaka för första gången i år, skall vi besvara följande fråga:
Tänker du delta i några utmaningar i år och i så fall vilka? (Jerkan räknas inte)
 
Och med risk för att verka lite tjatig (för jag tror att detta blir tredje eller möjligen fjärde gången jag skriver om dessa utmaningar) kommer mitt svar här:
 
Ja, jag kommer att delta i fyra utmaningar under året, och det är enbart utmaningar som inte "hotar" min läslust genom att tvinga på mig böcker som jag inte vill läsa.
 
1) Spänningsutmaningen
Vitsen är man läser en deckare/thriller eller en annan spännande bok i månaden och sedan delar med sig av en recension. Jag älskar ju deckare, så detta blir ingen uppoffring för mig. Utmaningen arrangeras av Mia.
 
2) Boktolvan 2014
Jag har gjort en lista med 20 nya författare som jag skulle vilja läsa, och målet är att lästa minst 12 av dem.
 
3) Tre på tre-utmaningen
Om Pocketlover återigen anordnar en Tre-på-tre-utmaning till hösten, kommer jag garanterat haka på. Fördelen med denna utmaning är ju att man helt själv får styra över vilka böcker som ska läsas.
 
4) Hyllvärmarutmaningen
Under åren har man ju samlat på sig en diger hög med böcker som man aldrig hunnit läsa. Jag tänkte beta av några av dem under året. Mitt mål är att läsa 20 hyllvärmare. Detta är kanske inte någon officiell utmaning, men hos mig existerar den i alla fall :)
 
/Caroline
 

Lockande omslag till en lockande bok

Kategori: Framtida bokutgivning

På sistone har jag hört och läst sådana fina ord och hyllningar om "Solviken", skriven av Annika Estassy, att jag bestämt mig för att den snart måste läsas.
Nu såg jag att Estassy kommer ut med en ny bok i april, "Croissants till frukost". Bara jag ser framsidan blir jag riktigt sugen på att läsa den också!
 
 
/Carro
 

Omslagsonsdag #26

Kategori: Omslagsonsdag

Bokpotaten har en onsdagsutmaning som kallas Omslagsonsdag. Denna vecka gäller det att visa upp bokomslag som passar på temat vitt. Man får välja precis vilka böcker man vill, men själv håller jag mig till dem jag har i bokhyllan. Här är ett urval av mina vita böcker:
 
 
 
 
 
 
 
/Carro
 

"Sjöjungfrun"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Sjöjungfrun"
Författare: Camilla Läckberg
Format: Pocket
Antal sidor: 358
Förlag: Månpocket
Copyrightår: 2008
Serie: Fjällbackaserien #6
 
Baksidetext:
En man har försvunnit spårlöst i Fjällbacka. Trots att Patrik Hedström och hans poliskolleger har gjort allt för att finna honom, vet ingen om han är död eller levande.
Efter tre månader hittas han. Mördad, fastfrusen i isen. När det står klart att en av mannens vänner, författaren Christian Thydell, under mer än ett års tid har tagit emot anonyma hotbrev, kompliceras situationen. Christian försöker bagatellisera alltihop, men hans vän Erica Falck inser faran.
 
 
Omdöme:
Som vanligt levererar Läckberg en välskriven och mycket bra deckarhistoria med en spännande intrig, samtidigt som Patriks och Ericas privatliv får lagom mycket utrymme i berättelsen. Det är nog det senare som gjort mig så förtjust i Läckbergs deckare, att det vardagliga också får ta plats. Och alla detaljerna som får handlingen och karaktärerna att kännas så äkta.
"Sjöjungfrun" är kanske inte den bästa boken i serien, den är dels lite för osannolik emellanåt och dels tycker jag att vissa karaktärer kan bli för  mycket ibland, men på det stora hela är det en väldigt bra bok som helt klart förtjänar att läsas.
Dessutom slutar boken med en cliffhanger som får mig att vilja kasta mig över nästa bok, "Fyrvaktaren", nu på en gång, trots att jag planerat att spara liten på den...
 
Betyg: 4/5
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 7 januari

Kategori: Top ten tuesday

 
Det har blivit dags för årets första Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish, och vi skall lista tio mål eller löften för 2014 - bok:iga eller icke bok:iga.
Jag skrev visserligen ett inlägg om mina bok:iga mål häromdagen, men vad tusan... de tål väl att upprepas!
 
1. Vårda min läslust
Jag ska bara läsa böcker för mitt eget nöjes skull. Inga böcker ska läsas för att jag "måste".
 
2. Våga läsa nya författare
Under 2013 var närapå hälften av böckerna som jag läste skrivna av för mig nya författare, och mitt mål är att fortsätta våga prova läsa många "nya" författare.
 
3. Läsa 65 böcker
Förra året hade jag som mål att läsa en bok i veckan i genomsnitt, dvs 52 st på hela året. Slutsumman blev dock 62 st, och jag tror inte att jag kommer hinna så många fler än så i år, så det får helt enkelt bli 65 som mål.
 
4. Delta i Spänningsutmaningen
Vitsen är man läser en deckare/thriller eller en annan spännande bok i månaden och sedan delar med sig av en recension. Jag älskar ju deckare, så detta blir ingen uppoffring för mig. Utmaningen arrangeras av Mia.
 
5. Delta i Boktolvan 2014
För att hjälpa mig själv på traven med punkt nr 2, kommer jag att delta i Boktolvan 2014. Jag har gjort en lista med 20 nya författare som jag skulle vilja läsa, och målet är att lästa minst 12 av dem.
 
6. Delta i Tre-på-tre-utmaningen
Om Pocketlover återigen anordnar en Tre-på-tre-utmaning till hösten, kommer jag garanterat haka på. Fördelen med denna utmaning är ju att man helt själv får styra över vilka böcker som ska läsas.
 
7. Läsa hyllvärmare
Under åren har man ju samlat på sig en diger hög med böcker som man aldrig hunnit läsa. Jag tänkte beta av några av dem under året. Mitt mål är att läsa 20 hyllvärmare.
 
8. Försöka blogga varje dag
Jag har ett jobb där jag jobbar mycket i perioder, medan jag är närapå helt ledig andra perioder. Och när jag jobbar som mest har jag svårt att få vardagen att gå ihop... Målet är ändå att bokblogg varje dag.
 
9. Inte läsa "dåliga böcker"
Jag säger som jag sa förra året: "Livet är för kort för att läsa dåliga böcker." Om jag läser en bok som jag inte gillar, tänker jag inte tvinga mig själv att läsa ut den, utan lägga den åt sidan och läsa något annat istället.
 
10. Föra statistik
När ett bok-år är slut är det alltid roligt att sammanställa året och visa lite statistik på bloggen. I år ska jag föra statistik från början, så att det slipper bli ett sådant gigantiskt projekt att göra diagram (m.m.) som det blev nu vid årsskiftet.
 
/Caroline
 

Nyhet från Sylvia Day

Kategori: Framtida bokutgivning

I slutet av april kommer Sylvia Day ut med en ny bok, nämligen "Längta". Det är en historisk, erotisk roman i stil med hennes tidigare "Synda", "Älska" och "Drama", varav jag bara läst den förstnämnda. Dock skulle jag absolut kunna tänka mig att läsa de andra böckerna också.
 
De ser ju åtminstone enhetliga ut:
 
 
 
 
 
Vad tror ni om "Längta"? Är det något ni kommer läsa?
 
/Caroline
 

Mina bokliga mål för 2014

Kategori: Allmänt

Jag tänkte att jag skulle strukturera mig lite genom att plita ner mina bokliga mål inför 2014. ("Mål" känns bättre än "löften".) Jag var ju inne på det här temat i den senaste Bokbloggsjerkan, men jag tänkte vara lite utförligare nu.
 
 
Mina bokliga mål inför 2014 är:
- Vårda min läslust genom att endast läsa böcker för mitt eget nöjes skull
- Fortsätta våga läsa många för mig nya författare
- Läsa 65 böcker
 
Utmaningar som jag kommer att delta i 2014:
Spänningsutmaningen  hos Mia. Det hela går ut på att man varje månad läser (eller lyssnar på) en deckare/thriller/annan spännande bok, och sedan delar med sig av en liten recension. Ett utmärkt sätt att få tips om (och att få tipsa om) bra och spännande böcker.

Boktolvan 2014. Utifrån en lista med författare som jag själv valt, skall jag försöka läsa minst 12 av 20. Det är alltså författare som jag tidigare inte läst något av, men som jag gärna skulle vilja stifta bekantskap med.

Tre på tre-utmaningen hos Pocketlover (om den kommer tillbaka, vill säga). Detta är en utmaning som går ut på att läsa tre böcker som har något visst gemensamt, t.ex. böcker i samma genre, böcker skrivna av en samma författare, böcker som börjar på samma bokstav etc.

Hyllvärmarutmaningen. Jag vet inte om det existerar en sådan utmaning, egentligen, men hos mig gör det det. Målet är att jag ska läsa minst 20 hyllvärmare under året.
Sådär ja... Nu är det bara att börja läsa, då =)
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Sjöjungfrun"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Äntligen är utmaningen En smakebit på søndag  tillbaka! Man hittar detta söndagsevenemang hos Flukten fra virkeligheten, och det går ut på att man delar med sig av ett litet smakprov från boken som man för tillfället läser, och på köpet får man tips om bra böcker att läsa och spännande bokbloggar att följa.
Min smakebit kommer idag från "Sjöjungfrun" av Camilla Läckberg, sid. 54:
 
När han tog upp tidningen märkte han ett vitt kuvert som satt fastkilat i skarven på botten. Han måste ha missat det dagen före. Vid synen av hans namn skrivet i svart bläck högg det till i magen. Inte ett till!
Så fort han kom in sprättade han upp kuvertet och drog fram kortet som låg däri, och stående i hallen läste han texten. Den var kort och märklig.
Kenneth vände på kortet för att se om det stod något på baksidan. Men nej. Det enda som fanns var de två kryptiska raderna.
"Vart tog du vägen, Kenneth?"
Han stoppade hastigt undan brevet.
"Jag kollade en grej bara. Jag kommer nu."
Han gick mot hennes dörr med tidningen i handen. Det vita kortet med den sirliga handstilen brände i bakfickan.
 
 
Vad läser ni idag?
/Caroline
 

Läsplanering januari

Kategori: Läsplanering

Vid månadsskiftet gjorde jag en liten planering för vilka böcker jag ska prioritera nu i januari... Men om jag sedan lyckas hålla mig till planeringen återstår ju att se! =)
 
Läsplanering januari:
 
"Sjöjungfrun" av Camilla Läckberg har jag sparat lite på, men nu kan jag inte hålla mig längre!
 
 
"Den andalusiske vännen" av Alexander Söderberg utgör januari månads bok till spänningsutmaningen  hos Mia.
 
 
"Elsas hemlighet" av Sofi Fahrman är en hyllvärmare  som jag egentligen inte är det minsta sugen på att läsa, men det skulle kännas skönt att avsluta den här serien nu...
 
 
"Någonstans inom oss" av Kajsa Ingemarsson är ännu en hyllvärmare.
 
 
Med "Himmelsdalen" av Marie Hermansson kan jag bocka av en författare i boktolvan och en hyllvärmare.
 
 
 Ja, så här ser planen ut, i alla fall!
 
/Carro
 

Statistik för 2013

Kategori: Allmänt

Jag har blivit inspirerad av en hel drös med bokbloggare att göra ett statistikinlägg för de böcker jag läst under 2013. Här kommer fyra diagram (där de exakta siffrorna tyvärr föll bort från själva diagrammen, men man får ju ändå en fingervisning, hoppas jag...)
 
Fördelning av betyg
 
Fördelning mellan manliga/kvinnliga författare
 
Fördelning av författarnas födelseland
 
Fördelning av böckernas publiceringsår
 
En sak förvånade mig: att jag läst så "få" manliga författare. Jag trodde att det skulle vara ganska rättvist fördelat, men icke...
 
En sak förvånar mig däremot inte: att de flesta böcker jag läser har något eller några år på nacken. Det beror på att jag försöker dra ut på läsningen så att jag inte ska stå utan böcker som är skrivna av mina favoritförfattare ;) Och ärligt talat beror det nog också på att jag gärna kör på "säkra" kort, så när böckerna blivit rejält hyllade och hypade - läser jag dem, och kanske inte direkt när de ges ut... 
 
Ja ja, tack för uppmärksamheten! =)
/Caroline
 

Boktolvan 2014

Kategori: Boktolvan

Som framgick av dagens tidigare blogginlägg, vågade jag ju mig under det föregående året faktiskt på att läsa många för mig nya författare. 26 stycken nya, närmare bestämt. Men det finns förstås fortfarande en hel drös med författare som jag inte läst något av, men som jag är väldigt nyfiken på, och som jag gärna vill hinna läsa under året.
För att underlätta för mig själv, tänkte jag anta utmaningen Boktolvan 2014. Jag ska erkänna att jag inte riktigt vet vem som ligger bakom denna finurliga utmaning, men det finns säkert vänliga själar där ute som kan upplysa mig om detta =)
 
Hur som helst, under 2014 är mitt mål att läsa minst 12 av följande 20 författare:
 
Simona Ahrnstedt

Silvia Avallone

Carina Bergfeldt

Marit Conlon-McKenna

Lucy Dillon

Annika Estassy

Anna Fredriksson

Emily Giffin

Amanda Hellberg

Åsa Hellberg

Marie Hermansson

Hans Koppel

Åsa Larsson

Martin Melin

Elias Palm

Carlos Ruiz Zafón

Ninni Schulman

Alexander Söderberg

Karin Wahlberg

Katarina Wennstam

 

Det här är en utmaning som jag ser fram emot och som jag tror att jag har goda chanser att gå i land med. Jag kommer att bocka av författarna på denna lista allteftersom jag läst dem.

/Caroline

 

"Nya" författare 2013

Kategori: Allmänt

Under år 2013 läste jag totalt 62 böcker, och av dessa var 26 skrivna av för mig nya författare, dvs författare som jag aldrig tidigare läst något av.
 
År 2013:s för mig nya författare var (i den ordning jag läste dem):
 
Allison Pearson
 
Agneta Sjödin
 
Dennis Lehane
 
Kami Garcia & Margaret Stohl
 
Malin Persson Giolito
 
Madeleine Wickham
 
Jussi Adler-Olsen
 
Fredrik Backman
 
Sylvia Day
 
Marianne Cedervall
 
Josefine Sundström
 
Nora Roberts
 
Saskia Walker
 
Jojo Moyes
 
Anders De La Motte
 
Camilla Grebe & Åsa Träff
 
Jane Austen
 
Nicolas Barreau
 
Cilla & Rolf Börjlind
 
Jonathan Tropper
 
Sara Lövestam
 
Håkan Nesser
 
Elly Griffiths
 
Ida Axelsson
 
Scarlett Bailey
 
Linwood Barclay
 
 
Jag är nöjd med att närapå hälften av böckerna jag läst i år är skrivna av för mig nya författare. Dessutom hamnade sju av dessa på årets tio-i-topp-lista! Det är ju ett strålande betyg för dessa "nykomlingar"! (Ja, nykomlingar i min värld, alltså.) 
 
/Carro
 

Spänningsutmaningen: januari

Kategori: Spänningsutmaningen

Det har blivit dags att välja januariboken till Mias spänningsutmaning. Mitt val faller på "Den andalusiske vännen" av Alexander Söderberg.
 
 
Och nu inser jag att jag kommer slå tre flugor i en smäll. Med den här boken kommer jag att kunna bocka av en bok i spänningsutmaningen, en författare i min boktolva och dessutom en bok från listan över hyllvärmare. Det är ju toppen!
 
/Carro
 

Summering läs-a-lot julen 2013

Kategori: Läs-a-lot

Jag kom att tänka på att man kanske skulle ta och utvärdera hur det gick i läs-a-loten...
 
Mina mål för läs-a-loten var:
- Läsa ut en påbörjad bok 
- Läsa ut tre böcker √
 
Båda målen klarade jag alltså av, och tack vare läs-a-loten kom jag ikapp med decemberläsningen, som annars hade slutat i ett rekordlågt antal lästa böcker.
 
Här är de böcker jag läste under läs-a-lot-veckan:
 
 
 
 
 Det var kul att vara med i läs-a-loten, det gör jag gärna om!
 
/Caroline
 

Månadsrapport: december 2013

Kategori: Månadsrapport

Början av december blev lite av en katastrof när det gäller antalet lästa böcker. Det blev bara en enda bok läst under månadens två-tre första veckor. Tack och lov tog det sig lite på slutet, mycket tack vare läs-a-loten.
 
Lästa böcker i december:
 
58. "För dig sedd" av Sylvia Day. Betyg: 2/5
59. "Svart skugga" av Ida Axelsson. Betyg: 3/5
60. "Just for Christmas" av Scarlett Bailey. Betyg: 3/5
61. "Tro dina ögona" av Linwood Barley. Betyg: 5/5
62. "Häxmästaren" av Saskia Walker. Betyg: 1/5
 
Som vi ser finns närapå hela betygsskalan representerad bland månadens lästa böcker. Här återfinner man både bottennapp, fullpoängare och några "mittemellan"-böcker.
 
Då är det dags att lämna 2013 bakom sig. Och januariläsningen börjar nu!
 
/Carro
 

"Häxmästaren"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Häxmästaren"
Originalets titel: "The Libertine"
Författare: Saskia Walker
Format: Danskt band
Antal sidor: 331
Förlag: Förlaget Harlequin
Copyrightår: 2013
Serie: Maleficiumtrilogin #2
 
Baksidetext:
Lennox Taskill är en liderlig rucklare, och en kraftfull häxa som enligt rykten även utför förtrollningar mot kompensation när det behagar honom. Hans enda lojalitet står till likasinnade - för hans förakt inför vanliga människor befästes när han såg son egen mor brännas på bål, anklagad för häxeri. Så när den förtjusande hustrun till en förmögen godsägare kommer för att be Lennox om hjälp, ger honom honom ovetandes både en möjlighet till förlustelse... och  vedergällning.
 
Chloris Keavey har misslyckats med att producera en arvinge och står nu inför hotet att kastas ut på gatan av sin skoningslösa make. Hon har lovat sig själv att hon ska göra allt som står i hennes makt för att bli med barn, även om det innebär att utsätta sin kropp - och själ - för Lennox förförande magi. Men när den grymma häxjakten kommer allt närmare riskerar Lennox och Chloris allt för att kunna fortsätta med sina förbjudna, lustfyllda nätter.... och för att bevara hemligheten som kan kosta dem livet.
 
 
Mitt omdöme:
Jag får nog tyvärr säga att det här var precis lika mycket "smörja" som föregångaren, "Nattfjärilen". Möjligtvis är handlingen och själva storyn lite, lite mer att hänga i granen än sist, men de erotiska delarna är rent ut sagt bara trams och skräp.
Visst, Walker bjuder på några timmars mycket lättläst, kravlös läsning, men boken är glömd lika fort som man hinner slå ihop den...
 
Mitt betyg: 1/5
 
/Caroline