Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

Gott nytt år!

Kategori: Allmänt

Nu så här på årets sista dag vill jag passa på att önska alla bloggläsare ett riktigt gott nytt år! Jag skulle också vilja ta tillfället i akt att tacka er som följt denna lilla bokblogg under året, och för all kärlek och värme som finns ute i "cyberrymden".
 
 
Avslutningsvis hoppas jag förstås att vi ses även nästa år! Keep up the good work, allihopa!
/Carro
 

Tio i topp 2013

Kategori: Allmänt

 
Så här på årets sista dag passar det väl bra att lista de allra bästa böckerna jag läst i år! Drygt 60 böcker har blivit lästa, och här har vi år 2013:s tio i topp-lista (med början bakifrån):
 
10. "En engelsman i Paris" av Nicolas Barreau
 
 
 
9. "Kvinnan i rummet" av Jussi Adler-Olsen
 
 
 
8. "Värdshuset" av Nora Roberts
 
 
 
7. "Tyskungen" av Camilla Läckberg
 
 
 
6. "En man som heter Ove" av Fredrik Backman
 
 
 
5. "Återvändaren" av Dan Buthler & Dag Öhrlund
 
 
 
4. "Olycksfågeln" av Camilla Läckberg
 
 
 
3. "Livet efter dig" av Jojo Moyes
 
 
 
2. "Tro dina ögon" av Linwood Barclay
 
 
 
1. "Vinteräpplen" av Josefine Sundström
 
 
Jag behöver väl inte ens påpeka att alla dessa böcker varmt rekommenderas!? =)
/Carro
 

Spänningsutmaningen 2014

Kategori: Spänningsutmaningen

Så sent som häromdagen, när jag i bokbloggsjerkan presenterade mina bokliga mål inför det kommande året, hävdade jag att jag skulle hålla mig utanför alla utmaningar som florerar i bokbloggosfären. Men så dök det upp en utmaning som passar mig som handen i handsken, och som inte skulle kräva någon "uppoffring" från min sida. Då är det ju inget att tveka på!?
 
 
Mia har tänkt köra en spänningsutmaning under det kommande, nya året. Den går ut på att man varje månad ska läsa en deckare, thriller eller någon annan spännande bok, och sedan recensera och "rapportera" in vilken/vilka böcker man läst. Det är ju ett utmärkt sätt att få tips om nya, spännande böcker som man inte vill missa.
 
Jag läser ju ändå minst en deckare/thriller/spänningsroman i månaden, och det vore jättekul att få vara med och tipsa och tipsas om bra spänningsböcker!
Om någon som läser detta också vill vara med så verkar det inte vara för sent, utan titta in hos Mia och kolla läget! :)
 
/Carro
 

"Tro dina ögon"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Tro dina ögon"
Originalets titel: "Trust your eyes"
Författare: Linwood Barclay
Format: Inbunden
Antal sidor: 407
Förlag: Kabusa böcker
Copyrightår: 2012
 
Baksidetext:
En man rör sig längs en gata på östra Manhattan i New York och glider med blicken över butiksfönster och fasader när han plötsligt får syn på något i ett fönster. Ett kvinnoansikte förvridet av skräck. Thomas är övertygad om att han bevittnar ett mord. Ett mord som sker just när kamerabilen från webbsidan Whirl360 passerar och fotograferar gatan.
 
Men ingenting är så enkelt som det verkar. De flesta skulle säga att det finns pålitligare vittnen än Thomas Kilbride och det kan bli svårt att övertyga polisen om att inleda en utredning. Vem tror på en man som aldrig lämnar sitt rum och sin dator, och som säger att han arbetar för CIA med att memorera städer över hela världen.
 
Men Thomas tror sina ögon och lyckas övertala sin bror Ray att åka till New York och besöka huset. Det skulle han inte ha gjort.
 
 
Omdöme:
Tänka sig att så här, alldeles i slutet av året, dyker denna bok upp i min brevlåda som en tävlingsvinst. Och så visar den sig vara en fantastiskt bra bok! Ärligt talat hade jag aldrig hört talas om vare sig boken eller författaren tidigare, och jag hade säkerligen inte läst den om det inte vore för att jag vann den. Men åh så glad jag är att jag fick chansen att läsa denna underbara bok! Underbar är den för att den inte liknar någon annan thriller jag läst, och för att den fängslar mig direkt från första sidan och sedan håller mig i ett järngrepp till det allra, allra sista ordet.
Men det är varken spänningen eller den häftiga intrigen som får mig helsåld. Nej, det är de ytterst väl bearbetade och trovärdiga karaktärerna och dialogerna som gör att jag totalt smälter för Barclay som författare. Ray är en väldigt sympatisk karaktär och hans bror Thomas är så intressant och så äkta att jag faktiskt börjar fundera över om jag någonsin tidigare blivit så förtjust i två karaktärer. Och framförallt älskar  jag dialogerna dem emellan. Ja, ni hör ju vartåt det här barkar. Det barkar mot en fullpoängare och en utmärkelse som en av de allra bästa böckerna jag läst i år.
 
Betyg: 5/5
 
/Caroline
 

Läs-a-lot julen 2013, dag 5

Kategori: Läs-a-lot

Det känns som att det är på sin plats med en uppdatering om läs-a-loten. Om jag inte räknat fel bör det vara dag 5 idag, och jag har läst de sista 80 sidorna i "Tro dina ögon", som för övrigt var en strålande bra bok! Jag har liksom inte kunnat låta bli att läsa, trots att jag egentligen inte haft tid.
 
Detta innebär att jag hittills läst lite drygt 500 sidor under läs-a-loten, och fler ska det bli. Jag ska snart rota fram en ny bok ur min ytterst röriga bokhylla och börja läsa.
 
Hur går det för er?
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Tro dina ögon"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Flukten fra virkeligheten har fortfarande tagit jullov när det gäller En smakebit på søndag  men jag tänkte ändå bjuda på en smakebit. Är det söndag så är det ;)
Idag kommer min smakebit från Linwood Barclays "Tro dina ögon", sid. 97-98:
 
"Min bror är på sitt rum hela dagarna. Jag vet inte vad ni vill honom, men han är fullständigt oförarglig."
"Vad gör han på sitt rum?" frågade Parker.
"Han sitter vid datorn."
"Gör han det mycket?" frågade hon.
"Min bror har en psykisk störning. Han tycker om att vara för sig själv."
"Vilken typ av störning?" frågade Driscoll.
"Det är ingenting som nån annan har nåt att göra med", sa jag. "Han har en del problem, men han besvärar aldrig nån. Han är väldigt... fridsam."
"Men han skickar en hel del mejl", sa Parker.
Det här blev bara värre. "Vilken typ av mejl?"
"Håller du koll på din brors kommunikation?" frågade Driscoll.
"Va? Nej. Det gör jag inte. Jag visste inte ens att han kommunicerade med nån. Jag sa ju att han håller sig för sig själv."
"Är du medveten om att Thomas Kilbride regelbundet har skickat mejl till CIA?"
"Herregud", sa jag.
"Och att många av dessa mejl är skrivna till expresident Bill Clinton."
Jag fick en klump i magen.
 
 
/Caroline
 

Det går bra nu

Kategori: Nytt i bokhyllan

Det går bra nu! Precis före jul damp december månads andra tävlingsvinst ner i min brevlåda. Denna gång var det "Sophies historia" som låg i paketet, och boken var en vinst från Nilmas julkalender. Jag blev jätteglad, för jag fick verkligen mersmak av Moyes när jag läste hennes underbara "Livet efter dig". Paketet skulle förresten även innehålla just "Livet efter dig", men den var visst restnoterad och skulle levereras vid ett senare tillfälle.
 
 
Jag ser verkligen fram emot att läsa den här boken och se om jag kommer tycka lika mycket om den som om "Livet efter dig".
Tack Nilma!
 
/Carro
 

Läs-a-lot julen 2013, dag 2

Kategori: Läs-a-lot

Jag har blivit så förtjust i Linwood Barclays "Tro dina ögon" att jag inte kan slita mig ifrån den, trots att jag inte har tid att läsa. Igår, på läs-a-lotens andra dag, läste jag ca 60 sidor, vilket är ungefär 60 sidor mer än jag trodde att jag skulle hinna med. Men ibland får man helt enkelt prioritera lite. Mat och sömn - vem behöver det, liksom? ;) 
 
 
Nu är det snart dags att bege sig till jobbet igen, men först ska jag läsa en liiiten stund.
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 20-23 december

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Annika har förlängt julens Bokbloggsjerka  så att vi ska få tillräckligt med betänketid för att klura ut vilka bokliga löften vi ska sätta inför 2014.
 
För mig är det allra viktigaste att jag får läsa böcker för min egen skull - böcker som jag har lust  att läsa. När det kommer till böcker som jag måste  läsa, till exempel för att de ingår i en utmaning, tappar jag läslusten helt. Under det gångna året har jag deltagit i Tre på tre-utmaningen, och den passade mig utmärkt eftersom jag själv fick välja vilka tre böcker jag skulle läsa. I övrigt har jag hållt mig undan från alla utmaningar.
 
Mina bokliga mål inför 2014 är:
  • Läsa 65 böcker
  • Vårda min läslust genom att endast läsa böcker för mitt eget nöjes skull
  • Fortsätta våga läsa många för mig nya författare
  • Läsa många hyllvärmare
Dessa mål känns inte orimliga, och jag hoppas att jag ska kunna hålla mig till dem.
 
/Carro
 

Läs-a-lot julen 2013, dag 1

Kategori: Läs-a-lot

Ja, jag tänkte att det kanske vore dags att göra en uppdatering om hur det går med läs-a-loten. Första dagen var igår, och då läste jag ut "Just for Christmas", som jag hade börjat i tidigare men inte läst ut, hade drygt 100 sidor kvar.
 
På kvällen började jag i en ny bok, och det blev "Tro dina ögon" som jag vann hos Bim. Och jag måste erkänna att jag faktiskt aldrig hade hört talas om författaren förut, och jag tror ärligt talat inte att jag hade läst den här boken om det inte vore för att jag vann den, MEN ÅH så bra den är hittills! Jag har visserligen bara läst 95 sidor, men än så länge gillar jag den verkligen! (Hoppas att jag inte ska bli besviken nu när jag skriver så här!)
 
 
Så sammanfattningsvis läste jag totalt ca 200 sidor igår, alltså ca 100 sidor i två olika böcker.
 
Nu är det tyvärr så att jag snart ska ge mig iväg till jobbet, och de kommande två dygnen lär det därför inte bli mycket läst... Men några sidor kan det förhoppningsvis bli!
 
Ha det gott, allihopa! Hoppas det går bra för er med er läsning.
/Carro
 

"Just for Christmas"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Just for Christmas"
Författare: Scarlett Bailey
Format: Häftad 
Antal sidor: 390
Förlag: Ebury Press
Copyrightår: 2013
 
Baksidetext:
When Alex Munro learns that the love of her life is getting married to another girl, all she wants is to be alone - and as far away from Edinburgh as possible.
 
Moving to a Cornish cottage, which comes complete with the world's scruffiest dog, Alex finds that her new neighbours are determined to involve her in their madcap Christmas festivities.
 
Then she meets her sexy neighbour Ruan - and somehow Alex doesn't want to be alone this Christmas after all. But having lost one fiancé, Ruan has no intention of letting anyone get close to him again...
 
 
Omdöme:
Här har vi en julig chick lit som innehåller alla obligatoriska ingredienser. Julkänsla, krossade hjärtan, splittrade familjer, vänskap, engelsk landsbygd, kärlek och romantik. Och så lite spänning. Alltihop i samma, mysiga bok. Ja, jag tror att "mysig" är det ord som bäst sammanfattar Baileys senaste jul-chick lit. Det är helt idealiskt att krypa upp i soffan med den här boken och lite glögg, och sedan bara få drömma sig bort till den engelska, idylliska landsbygden.
Tyvärr blir berättelsen lite segdragen emellanåt, och det är bristen på tempo som drar ner bokens betyg. Och kanske även det faktum att det är svårt att låta bli att himla med ögonen åt alla missförstånd som ideligen uppstår mellan Alex och Ruan. Men - inför nästa jul kommer jag garanterat att ta mig an en ny mysig, julig chick lit skriven av Scarlett Bailey. Jag har fått mersmak!
 
Betyg: 3/5
 
/Caroline
 

De bok:iga julklapparna

Kategori: Nytt i bokhyllan

För första gången på sex år fick jag vara helt ledig på julafton i år. Det var makalöst skönt att få njuta av julfriden och inte ens behöva tänka på att åka och jobba.
Det blev alltså en lugn och skön jul, och under granen fanns ett stort berg av julklappar. Några av mina innehöll böcker =) 
 
 
"Fyrvaktaren" av Camilla Läckberg
"Sjöjungfrun" av Camilla Läckberg
"Änglamakerskan" av Camilla Läckberg
"Fadersmord" av Carina Bergfeldt
"Boken om Joe" av Jonathan Tropper
 
Alla bokfantaster märker förstås direkt att Camilla Läckbergs böcker på bilden ovan inte är helt enhetliga, jag tror att tomten hade missat att "Änglamakerskan" faktiskt finns i den nya versionen. Men det gör mig inget. De andra Läckbergböckerna som jag har i hyllan är inte heller enhetliga, och jag tänker att det ju ändå måste vara innehållet som räknas.
 
Till födelsedagen lär jag få önska mig en ny bokhylla, för det var länge sedan den förra svämmade över totalt... Och nu blir den än mer överfull.
 
/Carro
 

Läs-a-lot julen 2013

Kategori: Läs-a-lot

Nelly och Bella har anordnat ett evenemang som de kallar Läs-a-lot julen 2013. Vitsen är att peppa sig själv att läsa extra mycket och att sätta upp lämpliga mål med sin läsning. Jag skulle verkligen behöva lite (eller mycket, snarare) extra peppning med läsningen nu så här under årets sista vecka, för i december har jag knappt läst något alls, av flera olika anledningar. Jag ser det här som en chans att slutspurta lite :)
Läs-a-loten pågår mellan 25 december kl 00.00 och 1 januari kl 00.00.
 
Mina mål för läs-a-loten är:
- Läsa ut en påbörjad bok
- Läsa ut tre böcker
 
Jag kan väl iochförsig redan nu flagga för att det senare målet kanske är att ta i. Det här med julledighet är nämligen inget för Landstingets personal ;) Jag jobbar mina nätter precis som vanligt, och sover bort större delen av dagarna för att orka med de långa nattpassen. Men jag ska åtminstone försöka klara dessa mål :)
 
Nu köööör vi!
/Carro
 

God jul!

Kategori: Allmänt

Ja ni, kära bloggvänner... då är julaftons morgon här. Därför vill jag passa på att önska er alla en fin julafton och en riktigt god jul!
 
 
Nu lämnar jag bloggen för resten av dagen, men imorgon ses vi igen ;)
/Carro
 

Sorry...

Kategori: Allmänt

Alltså... förlåt mig för den här bloggens vansinnigt dåliga uppdatering de senaste dagarna! Men det råkade bli så att jag fick jobba en aning mer än vad som var tänkt från början. Heltids nattjobb plus ännu mer nattjobb. Och så julen som står för dörren. Det blev helt enkelt ingen tid över för varken bloggen eller läsningen.
Men jag är snart tillbaka, ska ni se. Nu vet ni att jag lever i alla fall! =)
 
/Carro

Ny psykologisk thriller

Kategori: Framtida bokutgivning

Jag läste häromdagen att Dag Öhrlund, som ju utgör ena halvan av författarduon Buthler & Öhrlund, kommer ut med en ny bok i april, och att den ska heta "Besökaren". Först trodde jag att det rörde sig om en fortsättning på Silfverbielke-böckerna, men så var tyvärr inte fallet, utan detta är en psykologisk thriller som Öhrlund ger ut på egen hand. Jag undrar om vi kan se fram emot ytterligare en bok om hela Sveriges favoritpsykopat... det kändes ju så när man läste "Uppgörelsen", men man vet ju aldrig...
 
Foto: Knut Koivisto
 
Hur tänker ni? Vill ni läsa mer om Silfverbielke, eller har ni fått nog?
 
/Carro
 

ZZzzzz

Kategori: Allmänt

Typiskt! Jag som skulle vända på dygnet och vara vaken inatt... Jag hade laddat med kaffe och bok och levande ljus... och så vaknar jag upp i soffan några timmar senare och inser att jag somnat ifrån bådde kaffet och boken.
Nej, jag orkar knappt hålla ögonen öppna, så nu går jag och lägger mig.
 
 
Zzzzzzzz.....

Dagens glädjeämne

Kategori: Nytt i bokhyllan

Häromdagen vann jag en bok i en utlottning hos Bim, och redan igår damp boken ned i brevlådan, till min glädje. Så nu har "Tro dina ögon" av Linwood Barclay flyttat in i min bokhylla :)
 
 
Med boken kom även en liten hälsning från Britt-Marie, det tycker jag var gulligt :)
Hur som helst - boken ska läsas så fort jag bara hinner!
 
/Carro
 

Omslagsonsdag #23

Kategori: Omslagsonsdag

Bokpotaten har en onsdagsutmaning som kallas Omslagsonsdag. Denna vecka gäller det att visa upp bokomslag som passar på temat jul. Man får välja precis vilka böcker man vill, och denna gång har jag letat utanför mig egen bokhylla. Här är resultatet:
 
 
  
  
 
/Caroline
 

Bokbloggarnas litteraturpris 2013

Kategori: Allmänt

Carro gjorde mig uppmärksam på att det är hög tid att skicka in sina nomineringar till Bokbloggarnas litteraturpris 2013. Förutsättningen är att man nominerar böcker som givits ut i Sverige under 2013, och att man skickat in sin/sina nomineringar senast 31 december. Läs mer här.
 

Top Ten Tuesday: 17 december

Kategori: Top ten tuesday

 
Nu när det blivit dags för veckans Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish, skall man tipsa om de tio bästa författarna som man stiftat bekantskap med under 2013 för första gången ("top ten new-to-me-authors I read in 2013"). Jag har läst så många bra "nya" författare i år, så det blir svårt att välja. De dyker upp här utan inbördes ordning:
 
1. Fredrik Backman
Man kan ju inte annat än älska "En man som heter Ove" - denna vackra berättelse som lyckas vara både humoristisk och högst allvarlig på en och samma gång.
 
2. Jojo Moyes
En bok räckte för att Moyes skulle ta sig in på denna lista. "Livet efter dig" tog mig med storm och är en av de bästa böckerna jag läst i år.
 
3. Josefine Sundström
Den som har skrivit den allra, allra bästa bok jag läst i år måste ju självklart få en plats på listan. Med sin fantastiska, underbara "Vinteräpplen" har Sundström försäkrat sig om en plats på listan över mina favoritförfattare för en lång tid framöver.
 
4. Jussi Adler-Olsen
Det ska bli ett nöje att få bekanta sig närmare med Carl Mørck och hans kollegor vid Avdelning Q. Adler-Olsen visade sig vara en proffsig författare som kan bjuda på kalla kårar likaväl som på skratt.
 
5. Håkan Nesser
Först nu i höst har det gått upp för mig vilken skicklig berättare Nesser är. Jag kommer definitivt läsa fler böcker av honom framöver.
 
6. Nora Roberts
Jag föll pladask för "Värdshuset" - en riktigt mysig och romantisk historia som utspelar sig i idylliska Boonsboro. Därför kan jag knappt vänta på att få läsa fortsättningen... och andra böcker av Roberts, förstås!
 
7. Jonathan Tropper
Ännu en författare som tagit mig med storm. "Fördelarna med en kollaps" är en tragikomisk berättelse som ger mersmak av sällan skådat slag.
 
8. Dennis Lehane
Med sina dråpliga och rappa repliker, och med sin sarkasm och ironi, går Lehane rätt in på listan över årets bästa, "nya" författare.
 
9. Nicolas Barreau
Jag blev helt såld på "En engelsman i Paris", en välskriven bok med ett målande språk. Den är både gullig, humoristisk och romantisk på en och samma gång.
 
10. Jane Austen
Hon är väl den minsta "nya" författaren på min lista, men hon är ny för mig, och jag gillar verkligen de intressanta och trovärdiga karaktärerna som dyker upp i "Stolthet och fördom".
 
Vilka författare som ni läst i år får man inte missa? 
/Caroline
 

Tematrio - Julklappstips

Kategori: Tematrio

 
Passande nog, nu när julafton närmar sig, skall vi i veckans Tematrio  hos Lyran komma med julklappstips, dvs tre bra julklappsböcker.
 
1. "Alla mina systrar" av Judith Lennox är en mycket vacker berättelse som verkligen berör. Den rekommenderas till den som gillar historia. Och kärlek, förstås. Fast det här är inte pluttinuttigt. Långt ifrån...
 
2. "Svart skugga" av Ida Axelsson. Varför inte överraska deckarfantasten med en ny, svensk deckare?
 
3. "Fördelarna med en kollaps" av Jonathan Tropper lär gå hem hos de flesta. Själv blev jag totalsåld redan på första sidan!
 
/Carro
 

"Svart skugga"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Svart skugga"
Författare: Ida Axelsson
Format: Danskt band
Antal sidor: 281
Förlag: Litet förlag
Copyrightår: 2013
Serie: Linn Wide #1
 
Baksidetext:
En morgon i gryningen vaknar hemlösa Damir Skazlic till en makaber syn. Den folkkära skådespelerskan Katarina Johansson är död. Hängd i ett blått nylonrep ovanför terasstrapporna i centrala Helsingborg. När polisen kommer till platsen möter Damir sin barndomsvänn Linn Wide som ska utreda fallet. Han vet inte vad som är mest oväntat, den döda kvinnan eller Linns återkomst efter alla år av tystnad.
 
Det blir en tuff start på nya arbetet för Linn Wide. När hon förstår att hennes egen mörka historia hänger ihop med den mördade kvinnan blir hon tvungen att dölja spåren som sammankopplar dem. Linn tappar alltmer fokus på tillvaron och livet med sonen Dante samtidigt som hon försöker utreda Katarinas död.
 
 
Omdöme:
Ni må tro att jag blir glad när det dyker upp nya svenska deckarserier på bokarenan, och här har vi första delen i en ny serie, som har potential att kunna bli riktigt bra. Här finns en intrig som visserligen inte är extraordinär men helt okej, och framförallt finns det gott om spännande och trovärdiga karaktärer. Särskilt Linn, till-och-från-pojkvännen Jens och sonen Dante känns väldigt äkta och lyfter hela boken ett snäpp. Dessutom bygger Axelsson upp en förväntan inför nästa bok när hon då och då lämnar ifrån sig en ny pusselbit i denna lite gåtfulla historia.
Det finns ett bra driv i berättandet, och Axelsson ska ha beröm för att hon lyckas göra storyn spännande utan att det blir särskilt blodigt eller makabert. Det känns fräscht och nytänkande, faktiskt!
 
Betyg: 3/5
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Just for Christmas"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Det är ungefär en månad sedan jag senast deltog i En smakebit på søndag  hos Flukten fra virkeligheten, men idag tänkte jag vara med... och så visar det sig att utmaningen tagit julledigt! Men... what the heck... Jag kör ändå! :)
Dagens smakbit kommer från juliga och mysiga "Just for Christmas", skriven av Scarlett Bailey, sid. 79:
 
'It´s just the thought of Christmas this year, makes me feel... tired. I was sort of hoping to skip it altogether. All the joy, all the goodwill. And presents.'
Lucy chuckled. 'You've come to the wrong town to avoid Christmas, Alex. We practically are Christmas here. We've had "Hark the Herald Angels Sing" playing in the gift shop since September, and Sue's pageant...'
 
 
/Carro
 

Juligt tillskott i bokhyllan

Kategori: Nytt i bokhyllan

Eftersom jag ändå skickade efter ett gäng julklappar och födelsedagspresenter från Bokus häromdagen, passade jag på att beställa en bok till mig själv också (dumt att låta bli, liksom). Valet föll på en engelsk, julig chick lit, nämligen denna:
 
 
Idag är första dagen på riktigt länge som jag har tid att ta det lugnt. Jag har en sådan där sällsynt, ledig dag från jobbet och har tvingat mig själv att inte planera in så mycket. Därför kan jag med gott samvete krypa upp i nya läsfåtöljen med denna myshistoria och bara njuta :)
 
/Caroline
 

Vinn "Pernillas jul"

Kategori: Tävlingar

Just nu pågår en utlottning av "Pernillas jul" hos Mia, och det är väl en bok som skulle passa hur bra som helst i dessa tider! :)
 
 
Kika in hos Mia innan tävlingen avslutas imorgon! 
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 13-16 december

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Hos Annika hittar man nu en rykande färsk Bokbloggsjerka. Hon undrar: Vilken författarduo tillhör dina favoriter?
 
Jag svarar det första som dyker upp i huvudet, det brukar gå bra ;) Svaret blir därför Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt. De har hittills skrivit tre böcker i serien om Sebastian Bergman, och jag väntar med spänning på den fjärde (för det måååste ju komma en?!).
 
 
Hjorth & Rosenfeldts böcker är så vansinnigt spännande och välskrivna, och om man inte läst något av denna författarduo ännu så ska man absolut se till att göra det. Nu. Eller helst igår.
 
/Carro
 

Omslagsonsdag #22

Kategori: Omslagsonsdag

Bokpotaten har en onsdagsutmaning som kallas Omslagsonsdag. Denna vecka gäller det att visa upp bokomslag som passar på temat paket. Man får välja precis vilka böcker man vill, men själv håller jag mig till dem jag har i bokhyllan. Resultatet blev dock klent denna gång:
 
 
Konstigt att det ska vara så svårt att hitta paketomslag... Jag trodde faktiskt att jag skulle ha en hel drös stående här i bokhyllan, men icke.
 
/Carro
 

Tematrio - Önskeklappar

Kategori: Tematrio

 
Nu var det återigen ett tag sedan jag deltog i Tematrion. Men det ska vi ändra på. Lyran vill nämligen att vi berättar om tre böcker som står på önskelistan inför julafton. Det lär inte bli några problem ;)
 
1. "Björnbärssommar" av RaeAnne Thayne. Detta är en bok och författare som jag egentligen inte vet något om, mer än att jag läst en recension någonstans och fått för mig att detta borde vara något för mig...
2. "Boken om Joe" av Jonathan Tropper. Jag blev ju Tropperfrälst när jag läste "Fördelarna med en kollaps", så den här boken är ju ett måste.
3. "Fadersmord" av Carina Bergfeldt. Jag vet inte hur länge jag sagt att jag ska läsa denna deckare som ju tillochmed utspelar sig här i krokarna. Boken är därför självklar på önskelistan.
 
/Carro
 
 

5 snabba...

Kategori: Enkäter och listor

Det känns som att en ursäkt är på sin plats. En ursäkt för att den här bloggen inte alls uppdateras i den takt som jag skulle önska. Men det är, för att skylla ifrån sig, så saaatans mycket just nu. Jag jobbar långt mer än heltid och springer dessutom på möten och utbildningar och julbord och glöggmingel och julmiddagar. Och så närmar sig ju julen, så man bör ju försöka hinna med att städa och pynta och baka och köpa julklappar osv osv. Med andra ord finns det nästan ingen tid alls över för läsning eller bloggande.
 
Jag hittade hursomhelst denna lilla utmaning hos Nakit. Den känns alldeles lagom just nu:
 
 
1. Hur många kapitel har du läst ur boken? 
Jag har läst 14 kapitel, ca 100 sidor.
 
2. Vad var den första meningen i boken? 
"Nu fick det kallblodiga svinet vad han förtjänat."
 
3. Vad var den sista meningen du läste i boken?
Han tog kryckan i högerhanden och haltade bort mot övergångsstället, i riktning mot Stattena.
 
4. Hur tycker du boken verkar?
Välskriven och spännande, så här långt.
 
5. Vilken händelse är din favorit än så länge? 
Linns "lilla förhör" med sliskige Tore. Det verkar vara krut i den tjejen :)
 
Och nu ska jag sätta mig och läsa vidare i boken! Äntligen.
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 10 december

Kategori: Top ten tuesday

Frågan för veckans Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish är vilka tio böcker som står överst på vår att-läsa-lista i vinter. Här kommer mina, utan inbördes ordning:
 
1. "Konsten att tala med en änkling" av Jonathan Tropper.
Jag längtar verkligen efter att få läsa något mer av denna författare, för hans "Fördelarna med en kollaps" gick verkligen hem hos mig.
 
2. "Just for Christmas" av Scarlett Bailey.
Hoppas att denna bok bjuder på julstämning inför jul!
 
3. "Modershjärtat" av Katerina Janouch.
Det börjar bli dags att ta itu med den femte boken om barnmorskan Cecilia Lund.
 
4. "Kommer aldrig mer igen" av Hans Koppel.
Nu har jag varit nyfiken på den här boken så länge att jag helt klart måste göra slag i saken och läsa den!
 
5. "Ingenting är heligt" av Dennis Lehane.
Tredje delen i serien om Kenzie & Gennaro ser jag fram emot läsa.
 
6. "Sophies historia" av Jojo Moyes.
Efter att ha läst "Livet efter dig" ligger Moyes riktigt bra till hos mig, och därför ska det förstås bli extra roligt att läsa hennes senaste bok som finns översatt till svenska.
 
7. "Solstorm" av Åsa Larsson.
Det är väl på tiden?!
 
8. "Sjöjungfrun" av Camilla Läckberg.
Vi får väl se hur länge jag kan hålla mig innan jag kastar mig över denna...
 
9. "Ensamma hjärtan och hemlösa hundar" av Lucy Dillon.
Här har vi en bok som stått länge i bokhyllan och som jag tror att jag kommer att gilla.
 
10. "Inatt är du död" av Viveca Sten.
Den föregående boken, "I grunden utan skuld", slutade ju med en riktig cliffhanger, så den här måste förstås läsas snart...
 
Nu ska det bli spännande att se era tbr-listor för vintern!
/Carro
 

Enkätdags

Kategori: Enkäter och listor

Hos Bokbabbel hittade jag följande enkät som jag nu tänkte göra:
 
1. Favoritbok i barndomen?
Det finns så många som jag minns att jag gillade, men "Mimmis dagbok" är nog favoriten.
 
2. Vad läser du just nu?
Första delen i en kommande deckarserie. Boken heter "Svart skugga" och är skriven av Ida Axelsson.
 
3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
För ovanlighetens skull: inte en enda!
 
4. Dålig bokvana?
Att jag är väldigt dålig på att ta mig tid att läsa. Jag får liksom ingen ro att läsa om jag i bakhuvudet vet med mig att det finns något annat jag borde göra.
 
5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Det blir samma svar som på fråga 3.
 
6. Har du en läsplatta?
Nix.
 
7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Jag fixar inte slalomläsning. Jag blandar bara ihop handlingen.
 
8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Inte mer än att jag försöker prioritera tid för läsningen, men på sistone har det gått sisådär på den punkten...
 
9. Sämsta boken du läst i år?
Tja, det är nog "[geim]" av Anders De La Motte.
 
10. Bästa boken du läst i år?
Än så länge lutar det åt "Vinteräpplen" av Josefine Sundström. Underbar bok!!
 
11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Inte så ofta alls...
 
12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Deckare (gärna svenska), chick lit och "vanliga romaner".
 
13. Kan du läsa på bussen?
Nej, då blir jag åksjuk.
 
14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
I min nya, sköna läsfåtölj.
 
15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag brukar bara låna ut böcker till folk som jag vet kan hantera dem, dvs inte viker hundöron, bryter ryggar osv.
 
16. Viker du hundöron i dina böcker?
Neeej.
 
17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Det har aldrig hänt i annat än studielitteratur.
 
18. I studierelaterade böcker då?
Ja, just det...
 
19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska, men engelska går också an.
 
20. Vad får dig att älska en bok?
Att den får mig heeelt fast. Direkt.
 
21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Tja, ofta är det sånt som man läser om under bokens gång. Ibland kommer man ju att tänka på en viss person som man tror skulle uppskatta att läsa om ett visst ämne osv.
 
22. Favoritgenre?
Deckare.
 
23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Klassiker.
 
24. Favoritbiografi?
Har inte läst många... Minns inte en enda just nu...
 
25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Nej, och jag tror inte att jag kommer göra det heller.
 
Tack för ordet!
/Carro
 

Så sant...

Kategori: Allmänt

 
 

Backman ger ut nytt

Kategori: Framtida bokutgivning

Jag läste häromdagen på Fredrik Backmans blogg att han planerar att ge ut en ny bok till hösten. Han skriver att den preliminära titeln är "Britt-Marie var här".
Min gissning är att många bokbloggare, och bokälskare i allmänhet, blir väldigt glada av denna nyhet :)
 
/Carro
 

"För dig sedd"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "För dig sedd"
Originalets titel: "Reflected in you"
Författare: Sylvia Day
Format: Danskt band
Antal sidor: 325
Förlag: Norstedts
Copyrightår: 2012
Serie: Crossfire #2
 
Baksidetext:
Gideon Cross. Vacker och perfekt på utsidan, men skadad och plågad på insidan. Han var mitt ljus. Han kunde ge mig de mörkaste upplevelserna. Jag kunde inte hålla mig borta. Jag ville inte. Han var min drog... alla mina drömmar... min.
 
Mitt förflutna var lika svart som hans, jag var lika trasig. Vi skulle aldrig kunna fungera tillsammans. Det var för smärtsamt... förutom när det var perfekt - de där stunderna när vår kärlek trängde undan alla problem och svartsjuka.
 
Vi var bundna till varandra. Och vår passion skulle ta oss bortom allt vi tidigare trott om oss själva och livet...
 
 
Omdöme:
Vad hände här? Förra boken var ju helt okej, tillochmed bra, och det här är närapå en fulländad flopp. Ganska tidigt i läsningen får man rent ut sagt nog av karaktärernas eviga velande fram och tillbaka. Bråka, bli sams. Bråka, bli sams. Om och om igen. Trovärdigheten har flugit all världens väg och det finns inte ens någon vettig handling. Frågan är om Day kan reparera det här i nästa bok. En än mer väsentlig fråga är väl om jag ens ska bry mig om att läsa den, för det här kändes ärligt talat som bortkastad tid.
 
Betyg: 2/5
 
/Caroline
 

Mysläsning

Kategori: Allmänt

Jaha, då var det dags att vända på dygnet inför nattjobb igen. Här sitter jag och klockan är 02. Målet är att vara uppe till 04-tiden, och medan jag försöker hålla mig vaken sitter jag och läser. Det är riktigt mysigt! Jag har tänt en brasa i kaminen också, för det kändes lite ruggigt. Med andra ord kan det inte bli så mycket mysigare. En kopp kaffe fattas, men det är ju lätt ordnat! Och jag skulle kunna tänka mig lite stämningsfull musik i bakgrunden, men då väcker jag nog sambon, så det får vara...
 
 
Jag har just tagit mig an "Svart skugga" av Ida Axelsson. Det går lite trögt. Inte på grund av boken i sig, utan på grund av att jag är i en sådan där period just nu då jag kan komma på tusen saker jag borde och vill göra istället för att läsa.
 
/Carro
 

SF-bokhandeln

Kategori: Allmänt

I helgen var sambon och jag i Stockholm. Det blev en lyckad weekend med revy, konsert, julshopping, sightseeing, god mat och trevligt sällskap :)
När vi gick i gamla stans gränder blev det även ett besök på SF-bokhandeln. Om jag vore det minsta intresserad av de böcker som finns där inne hade jag väl varit i himlen... Snacka om mycket böcker!
 
 
/Carro
 

Lisa Jewell - ett osäkert kort

Kategori: Framtida bokutgivning

Lisa Jewell är en författare vars böcker varierar mycket i kvalitet, tycker jag. Först läste jag hennes "Stjärna för en natt" och blev helt såld, medan jag blev väldigt besviken på "Ralphs party". Och så har vi "Vince & Joy", som jag gillade, och "Typ trettio" som var en medelmåtta. Med andra ord är det en ren chansning när man läser Jewells böcker. Nu är frågan om jag ska läsa hennes nya "Fågelburen" som ges ut i januari...
 
 
Vad tror ni andra som läst något av Lisa Jewell? Kan detta vara något att ha?
 
/Carro
 

Läsplanering december

Kategori: Läsplanering

För ovanlighetens skull har jag faktiskt inte så många böcker planerade för decemberläsningen. Men jag har tre i alla fall, och det lär inte bli några svårigheter att hitta fler att fylla på med om bara tiden finns...
 
Läsplanering december:

"Svart skugga" av Ida Axelsson ser jag fram emot att läsa. Det är alltid spännande med nya serier!
 
 
"Fasanjägarna" av Jussi Adler-Olsen. Det är verkligen bli på tiden att jag ger mig i kast med bok nummer två i serien om Carl Mørck och Avdelning Q.
 
 
"Just for Christmas" av Scarlett Bailey. För första gången har jag bestämt mig för att läsa en julig bok till jul. Jag vet faktiskt inte varför jag aldrig kommit på tanken tidigare. Det låter ju hur mysigt som helst!
 
 
Vilka böcker är måsten för er i december?
/Carro
 

Månadsrapport: november 2013

Kategori: Månadsrapport

Med facit i hand får jag nog säga att november månad blev en av de sämsta läsmånaderna i år. Kanske tillochmed den allra sämsta hittills. Men så kan det vara. Livet kommer helt enkelt emellan ibland. Jag har fått koncentrera mig på att läsa ut bibliotekslån, Tre på tre-utmaningsboken samt månadens bokcirkelbok.
 
Lästa böcker i november:

54. "Den farliga leken" av Mari Jungstedt. Betyg: 3/5
55. "Paradisoffer" av Kristina Ohlsson. Betyg: 4/5
56. "Levande och döda i Winsford" av Håkan Nesser. Betyg: 4/5
57. "Flickan under jorden" av Elly Grifftihs. Betyg: 3/5
 
Jag är överlag nöjd med kvaliteten på månadens böcker. Men jag får nog tyvärr säga att jag blev lite besviken på Griffiths. Visste var det en helt okej bok, men jag hade nog väntat mig nåt bättre...
Okej, då blickar vi framåt mot december. De böcker som jag planerar att läsa då dyker upp i ett inlägg i eftermiddag.
 
/Caroline
 

Min nya läsfåtölj

Kategori: Allmänt

Häromdagen när jag vaknade efter nattjobbet möttes jag av en ny och fin läsfåtölj utanför sovrummet. Sambon hade varit så gullig och hämtat hem den och kånkat upp den till övervåningen medan jag låg och sov. Vi har haft ett tomt hörn i vardagsrummet, och vad passar bättre än att möblera hörnet med en läsfåtölj och tillhörnade fotpall? ;)
 
 
Nu ska jag bara köpa en läslampa, för annars är det svårt att läsa när det blivit mörkt (och det är det ju närapå jämt denna årstiden). Sedan behöver vi (okej, läs: jag) ett litet avställningsbord eller liknande. Var ska man annars ställa kaffekoppen? :)
 
/Caroline
 

En ny kriminalroman är här

Kategori: Nytt i bokhyllan

Vid det här laget vet väl de flesta trogna läsare av denna blogg att jag är särskilt förtjust i svenska deckare. Därför går det nog att ana hur glad jag blev när "Svart skugga", första delen i en kommande svensk kriminalserie, skriven av Ida Axelsson, dök upp i min brevlåda häromdagen!
 
 
 
Det fanns en personlig hälsning också, och det gjorde ju det hela ännu trevligare :) Självklart ser jag fram emot att läsa denna bok, vilket bör bli så fort jag läst ut den som jag läser nu.
 
/Carro
 

En vinterenkät

Kategori: Enkäter och listor

Hos Bella hittade jag en vinterenkät som jag tänkte "låna" ;)
 
Senaste bokköp: Jag köper så sällan böcker, för jag brukar få en stor bokhög vid födelsedag och jul att jag klarar mig hela året. Men visst, ett par böcker om året köper jag väl. Senast var det nog "Den andalusiske vännen" av Alexander Söderberg.
 
Senaste bibblolånen: Nyligen lånade jag första boken i serien om arkeologen Ruth Galloway, nämligen Elly Griffiths "Flickan under jorden".
 
 
Senaste utlästa boken: Det blir samma svar som på den föregående frågan.
 
 
Favorittidning: Jag tar mig väldigt sällan tid att läsa tidningar, men när jag väl gör det är favoriten tveklöst "Drömhem & Trädgård".
 
Plats där jag helst läser: I min nya läsfåtölj :)
 
 
Så sorterar jag min bokhylla: Ärligt talat står böckerna mest huller om buller (böcker av en och samma författare står åtminstone tillsammans). Men jag jobbar på saken...
 
 
En bok som jag minns att jag läste när jag var liten: En riktig favoritbok var "Mimmis bok" av Vivecka Lärn (tidigare Viveca Sundvall). Den kunde jag läsa gång på gång!
 
 
Vilken bok i min bokhylla har jag ägt längst: Det är förstås böckerna som jag läste som barn som jag ägt längst, men om man räknar den mer "vuxna" litteraturen är det nog "Lång väg till lyckan" av Catherine Cookson.
 
 
Vad ser jag mest fram emot att läsa i vinter: Jag ska försöka få tag på någon bok med riktig julstämning att läsa lagom till jul. Vilken det blir återstår att se.
 
/Caroline