Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

"Flickan under jorden"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Flickan under jorden"
Originalets titel: "The Crossing Places"
Författare: Elly Griffiths
Format: Inbunden
Antal sidor: 249
Förlag: Minotaur
Copyrightår: 2009
Serie: Ruth Galloway #1
 
Baksidetext:
En man som är ute och går med sin hund i den otillgängliga trakten utanför King's Lynn i Norfolk får en chock när hunden plötsligt kommer springande med ett ben i munnen. Ett människoben. Kriminalkommissarie Harry Nelson misstänker att det är kvarlevorna av Lucy Downey, en flicka som kidnappades för tio år sedan, och kallar in arkeologen och benexperten Ruth Galloway.
Ruth Galloway närmar sig fyrtio och har försonats med tanken på att hon kommer att vara singel resten av livet. Hon bor ensam med katterna och radion som enda sällskap och föreläser på universitetet. Mot sin vilja finner hon sig indragen i mysteriet med kroppen som begravdes i den sanka marken i hennes hemtrakter. När ännu en flicka försvinner blir läget alltmer desperat. Nelson och Ruth närmar sig varandra i jakten på sanningen om flickornas öde samtidigt som Ruth börjar få hotfulla meddelanden. Det visar sig att hon själv svävar i livsfara för att hon hjälper polisen.
 
 
Omdöme:
Jag har hittills hört enbart lovord om Griffiths serie om arkeologen Ruth Galloway, men efter att nu ha läst denna första bok i serien kan jag konstatera att jag inte helt instämmer i hyllningarna. Visst, det här är en helt okej deckare med en helt okej intrig, men det är absolut inget revolutionerande eller omvälvande, utan faktiskt högst mediokert. Karaktärerna tycker jag däremot att Griffiths kan vara stolt över. De känns både levande och äkta och det är de som räddar boken när det emellanåt blir lite segt och trögt. Slutet lovar också gott. Dels utgör slutet den bästa delen i hela boken, och dels finns där en cliffhanger som gör att jag nog inte kan låta bli att läsa "Janusstenen", seriens andra bok, trots att jag inte blev helt övertygad av "Flickan under jorden".
 
Betyg: 3/5
 
/Caroline
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: