Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

En smakebit på søndag: "Uppgörelsen"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Varje söndag anordnas den trevliga utmaningen En smakebit på søndag  hos den norska bokbloggaren Flukten fra virkeligheten. Utmaningen går ut på att dela med sig av ett litet smakprov från boken som man för tillfället läser.
Mitt smakprov kommer denna gång från sid. 48 i "Uppgörelsen", som Buthler & Öhrlund har skrivit.
 
OBS! Spoilervarning för den som inte läst de tidigare böckerna om Silfverbielke!
 
Silfverbielke kastade in den tomma dunken i taxin, grävde i fickorna och fick fram de tre mobiltelefoner han tagit från Melissa, Stephen och Elin. Han slog på alla tre, väntade tills han såg att de hade täckning, räknade långsamt till tio och kastade sedan in dem i bilen. Därefter tog han fram en Zippotändare ur fickan, backade några meter, fick eld på tändaren och kastade in den i bilen.
Ljudet var starkare än Christopher väntat och värmevågen fick honom att backa snabbt. Han skyndade bort till folkvagnsbussen, drog upp ännu en tändare ur fickan och upprepade proceduren. Sedan gick han med raska steg till Chevans bakre del och log när han såg skräcken i fångarnas ögon.
- Vad är det, gillar ni inte grillkvällar? Nu åker vi, mina vänner!
 
 
/Carro
 

"Nattfåk"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Nattfåk"
Författare: Johan Theorin
Format: Pocket
Antal sidor: 384
Förlag: Månpocket
Copyrightår: 2008
 
Baksidetext:
När den storm som kallas fåken drar in över Öland gör man bäst i att hålla sig inne. Vindarna kommer från norr med is, snö och dimma och drar med sig allt i sin väg.
Åluddens stora gård har stått öde och igenbommad vid en automatiserad fyrplats i många år. Det sägs att trähusen är byggda av timmer från skepp som gått under i fåken. Till slut får gården nya ägare. Katrine och Joakim Westin har tröttnat på Stockholm och flyttar till Åludden med sina två barn. Westin är erfarna husrenoverare och inte det minsta vidskepliga. Men på hösten när de har flyttat in får de höra den kusligaste sägnen om Åludden: att alla som dött där återvänder till gården varje jul.
 
 
Mitt omdöme:
Efter att jag läst den här boken tar Johan Theorin ett steg uppåt på min lista över läsvärda författare. "Nattfåk" är både mer välskriven och spännande än "Skumtimmen" (som jag tyckte var okej, men inget märkvärdigt).
Den här gången tycker jag att miljöerna utmärkt väl skildrade, och jag fryser ända inne i märgen när Theorin beskriver hur fåken drar fram över den öländska kusten. Och jag får tillochmed gåshud emellanåt - så spännande och kuslig är den här historien! Theorin kan verkligen konsten att fängsla läsaren och bibehålla spänningen genom hela boken.
Det som saknas är det där "lull-lullet" runt omkring som jag är så förtjust i. Det här är mest pang på rödbetan, vilket iochförsig också har sin charm. Dock är det några frågor som fortfarande saknar svar när boken är utläst, och det är väl främst det som drar ner betyget något för denna i övrigt så välskrivna deckare.
 
Mitt betyg: 4/5
 
/Caroline
 

Mera synd?

Kategori: Framtida bokutgivning

Någon gång i oktober släpps ännu en Sylvia Day-bok. Liksom "Synda" och "Älska" är "Drama" en fristående historia. Jag vet inte så mycket mer om den, men jag antar att vi kan räkna med "syndigt" innehåll. Eller vad tror ni?
 
Jag gillar i alla fall de enhetliga omslagen!
 
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 28 juni - 1 juli

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Dags för Bokbloggsjerka  hos Annika. Veckans fråga lyder: Vilken ”bad guy/girl” tycker du bäst om och varför?
 
Mitt spontana svar skulle nog bli psykopaten Christopher Silfverbielke, men nu tänker jag svara något annat, för jag tror att Silfverbielkes namn kommer dyka upp som svar i denna jerka ändå.
 
Istället svarar jag Ricardo Carlos Manõso, alias Ranger. Han är "the bad-good guy" i Janet Evanovichs serie om Stephanie Plum. (Ja, jag vet att Evanovich dyker upp i många av mina svar, men hennes böcker är verkligen mina favoriter, och hennes karaktärer är svaret på många frågor här i livet ;))
 
Hur som helst, Ranger är en mystisk (men ack så sexig) man som sällan har särskilt rent mjöl i påsen och han drar sig inte för att offra ett människoliv eller två om det är "nödvändigt". Men han älskar Stephanie och är beredd att göra vad som helst för henne. Sedan skadar det väl inte att han är het som chili...
 
I filmatiseringen av "One for the money" spelas Ranger av Daniel Sunjata.
 
 
/Carro
 

En julklapp mitt i sommaren

Kategori: Allmänt

Häromdagen hittade jag julklappen som jag fick från jobbet i julas. Det innehöll ett Pocketcard, dvs ett presentkort på en pocketbok. Det blev jag förstås glad för, särskilt som vi inte fick någon julklapp över huvudtaget julen dessförinnan (det är ju inte alltför fett ställt i landstinget...).
 
Hursomhelst hade jag sparat det här presentkortet eftersom jag i julas tyckte att jag hade så många olästa böcker. Nu funderar jag på att beställa någon bok till semestern... Frågan är bara vilken. Det känns som ett riktigt i-landsproblem ;) 
 
Har ni några förslag ?
 
/Carro
 

Något jag har fått för mig...

Kategori: Framtida bokutgivning

Jag har läst så mycket gott om Hans Koppels "Kommer aldrig mer igen" att jag bara mååste läsa den. Och jag har fått för mig att jag kommer tycka om den. 
 
Nu har jag sett att Hans Koppel kommer ut med en ny bok i oktober. Den ska heta "Om döda ont", och jag tror redan nu, utan att veta någonting om den, att den är bra. Åh vad jag är knäpp, som bara kan få för mig sådant. Hur som helst - innan den nya boken kommer ska jag absolut ha hunnit läsa "Kommer aldrig mer igen"...
 
 
 
/Carro
 

Tematrio - Presenter

Kategori: Tematrio

 
I Lyrans Tematrio skall vi denna vecka berätta om tre bra bokpresenter som vi fått eller gett till någon annan. Jag kan säga att när det kommer till min födelsedag och till julafton är det mycket vanligt att åtminstone några av paketen innehåller böcker, och ärligt talat har jag fått en mycket stor majoritet av böckerna i min bokhylla. Därför listar jag böcker som jag fått i denna Tematrio.
 
1. "Fågelbovägen 32" av Sara Kadefors. Jag minns så väl hur jag fick den här boken. Den låg inslagen i ett fint paket i brevlådan en vacker sommardag, och det var min kära moster som skickat den med posten - helt utan "anledning". Jag menar... jag fyllde inte år och det var inte jul. Det gjorde mig extra glad, helt enkelt. Oväntade överraskningar och presenter kan ju göra en barnsligt förtjust! :)
2. "Det fördolda" av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt fick jag på min födelsedag för två år sedan. Jag hade aldrig hört talas om boken, men på semestern blev den sträckläst och jag gillade den väldigt mycket! Den fick upp mina ögon för Sebastian Bergman-serien.
3. "Små citroner gula" av Kajsa Ingemarsson fick jag av mamma och pappa på min födelsedag... någon gång för flera år sedan. Jag hade då aldrig hört talas om Kajsa Ingemarsson, men jag älskade boken när jag läste den. Sedan dess har Ingemarsson stått med på min lista över favoritförfattare.
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 25 juni

Kategori: Top ten tuesday

 
Ämnet för veckans Top Ten Tuesday hos The Broke and the Bookish är de tio bästa böckerna vi läst hittills i år. Här kommer mina, utan inbördes ordning!
 
1. "Återvändaren" av Dan Buthler & Dag Öhrlund
2. "En man som heter Ove" av Fredrik Backman
3. "Vinteräpplen" av Josefine Sundström
4. "Olycksfågeln" av Camilla Läckberg
5. "Sizzling sixteen" av Janet Evanovich 
6. "Änglavakter" av Kristina Ohlsson
7. "Värdshuset" av Nora Roberts
8. "Den dubbla tystnaden" av Mari Jungstedt
9. "Femtio nyanser av frihet" av E L James
10. "Kvinnan i rummet" av Jussi Adler-Olsen
 
/Carro
 

Bokenkät

Kategori: Allmänt

Jag hittade en gammal bokenkät hos Bokhora, och den verkade rolig. Jag hakar på! (Några år i efterhand... ;))
 
1. Vilka författare köper du alltid i inbundet (dvs, snabbt efter boken kommit ut)?
 
Jag köper allt färre inbundna böcker, men Denise Rudbergs böcker köper jag alltid inbundna (för jag kan bara inte vänta på pocketversionen!). Marian Keyes böcker brukar jag också köpa inbundna, förutom den allra senaste (som jag inte äger huvudtaget), och samma sak med Sophie Kinsella.
 
2. Vilka författare har du flest böcker av i bokhyllan?
 
Om man bortser från min ungdoms alla Kitty- och Tvillingarna-böcker (som nu ligger i lådor på vinden), äger jag flest böcker av Janet Evanovich. Jag har arton av de hittills nitton böckerna i Stephanie Plum-serien.
 
3. Vilken var den senaste boken någon tipsade dig om, och vad tyckte du om tipset? Var blev du tipsad, om det var en blogg?

Man får ju boktips var och varannan dag på alla fina och välskrivna bokbloggar, och nyligen läste jag "Kvinnan i rummet" av Jussi Adler-Olsen, som jag nog inte hade läst om det inte vore för alla fina recensioner jag sett runt om på olika bloggar. Jag blev mycket förtjust i den och kommer definitivt att läsa de andra böckerna i serien!
 
4. Vilken var den senaste boken du gav bort? Mottagande?

När mamma fyllde år i våras gav jag henne bland annat två böcker. Det ena var "Paradisoffer" av Kristina Ohlsson, och det andra var "Gideons ring" av Carin Gerhardsen. Hon hade önskat sig dessa och blev förstås glad när de låg i ett paket.
 
5. Har du några biblioteksreservationer just nu?

Ja, jag står i kö på "Och bergen svarade" av Khaled Hosseini och "Livet efter dig" av Jojo Moyes.
 
6. Vilken bok/böcker läser du just nu?
 
Jag läser Johan Theorins "Nattfåk", som hittills (efter lite drygt 100 sidor) verkar bra.
 
/Caroline
 

Hundraåringen blir film

Kategori: Allmänt

Det här är kanske inte någon större nyhet för resten av världen. Det är bara det att jag totalt har lyckats missa det. Att "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" ska bli film. Jag gillade boken och tror att den kommer göra sig bra på filmduken!
 
 
Filmen, med Robert Gustavsson i huvudrollen, har premiär på juldagen.
 
/Carro
 

Mysig lässtund

Kategori: Allmänt

Förvisso är det sommar, men vissa kvällar den senaste veckan har varit riktigt kulna och höstlika. När regnet öst ner utanför fönstret har jag krupit upp i soffan och läst till skenet av levande ljus. Det finns få saker som är lika mysiga, och dessutom är det ett utmärkt sätt att ladda batterierna :)
 
 
/Carro
 

"Värdshuset"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Värdshuset"
Originalets titel: "The Next Always"
Författare: Nora Roberts
Antal sidor: 318
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Copyrightår: 2011
Serie: Boonsboro-trilogin #1
 
Baksidetext:
I den lilla staden Boonsboro i Maryland bor de tre bröderna Montgomery som tillsammans med sin viljestarka mamma just börjat rusta upp stadens förfallna värdshus. Nu vill de återupprätta dess forna glans och förvandla det till ett modernt och charmigt hotell. Men familjens arkitekt, Beckett, har inte bara renovering i tankarna...
 
I staden bor också den unga änkan Clare Brewster, som flyttat hem med sina tre små söner och öppnat en bokhandel i närheten av värdshuset, dit Beckett ofta gör sig ärenden. Han har varit hemligt förälskad i Clare sedan skoltiden, men alltid dolt sina känslor. Till sin förvåning upptäcker Clare att hon dras till det gamla värdshuset och till mannen som ritat det. Kommer deras kärlek att få en andra chans, nu när allt är på väg att förändras i Boonsboro?
 
 
Mitt omdöme:
Vilken bladvändare! Det är här den första boken jag läser av Nora Roberts, och jag är uppriktigt imponerad. Jag älskar den perfekta kombinationen av mysig chick lit, romantik och spänning. Det tar inte lång stund innan jag förstår att jag kan lita på Roberts och därför vågar slappna av och fullständigt njuta av läsningen, tryggt förvissad om att Roberts galant kommer ro historien i land. Och jag behövde verkligen inte bli besviken!
Det är tillochmed så att jag att blivit riktigt sugen på att resa över Atlanten för att besöka Boonsboro, den lilla staden som jag för ett par dagar sedan inte ens hade hört talas om, men som jag nu blivit totalt förälskad i. Och framför allt skulle jag vilja besöka Clares charmiga bokhandel (fast jag är tyvärr ganska övertygad om att den inte finns på riktigt) och botanisera bland de välfyllda hyllorna och dricka hennes berömda kaffedrinkar...
Jag behöver väl inte ens nämna att jag bokstavligt talat kommer att kasta mig över del 2 och 3 så fort de översatts till svenska!?
 
Mitt betyg: 5/5
 
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 21-24 juni

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Bokbloggsjerkan hos Annika handlar denna vecka om dialekter och frågan lyder: Vad tycker du om dialekternas vara eller icke vara i böckernas värld?
 
Min första tanke var att svara att det är klart att böckerna ska vara skrivna på rikssvenska, men vid närmare eftertanke får jag nog lov att ändra mig.
 
Jag läste nyligen Josefine Sundströms underbara "Vinteräpplen" vars dialoger var skrivna på finlandssvenska, eftersom historien utspelar sig i Österbotten. Och detta var definitivt inget negativt, utan gav verkligen liv åt boken och bidrog med äkthet till storyn och dess karaktärer och dialoger. Den finlandssvenska dialekten var i högsta grad en bidragande faktor till att boken fick högsta betyg av mig.
 
Jag kan dra mig till minnes att jag tyckt detsamma om andra böcker där man använt sig av dialekter i dialogerna (till exempel Marianne Cederwalls böcker om Mirjam och Hervor). För mig känns det som en värdefull krydda som får boken att kännas mer äkta och livfull. Men det gäller förstås att man begränsar det dialektala till dialogerna, och under förutsättning att dialekten inte är alltför svår.
 
/Caroline
 

En oupptäckt pärla?

Kategori: Framtida bokutgivning

En av mina nattjobbarkompisar har tipsat mig om Ninni Schulmans böcker, och jag har sett att hennes deckare fått bra recensioner på diverse bokbloggar. Det kanske är dags att läsa en av hennes böcker för att se om det är något för mig?
 
Schulman debuterade med "Flickan med snö i håret", och sedan kom "Pojken som slutade gråta". I höst kommer hennes nya deckare, "Svara om du hör mig".
 
I september släpps Schulmans tredje deckare. Någon mer än jag som blir riktigt sugen på att läsa den bara av se framsidan?
 
/Carro
 

30 day book challenge: day 7.

Kategori: 30 day book challenge

Om jag skulle ta och skärpa mig när det gäller 30 day book challenge-listan... Turen har kommit till dag 7, och frågan lyder:
The worst book you’ve read in the last year.
 
Det gör lite ont i mig, men jag måste säga att Viveca Lärns "Öster om heden" är den i särklass sämsta bok jag läst det senaste året. Jag förstår inte ens att jag tog mig igenom den!
 
Det känns trist att jag inte tyckte om den här boken över huvudtaget, eftersom jag fullkomligen älskar hennes böcker i Saltöserien.
Nu har dessutom "Väster om Vinga", som är en fortsättning på "Öster om heden" kommit ut. Men det finns inte en chans i världen att jag kommer läsa den, tyvärr.
 
/Caroline

Födelsedagsböcker

Kategori: Nytt i bokhyllan

Igår kväll firade vi min födelsedag, och några av paketen innehöll böcker, till min glädje. (Alla andra paket hade också toppenbra innehåll, men jag visar inte upp dem här eftersom de inte är bokrelaterade...)
 
 
  • "Springfloden" av Rolf & Cilla Börjlind
  • "En nypa salt" av Maria Goodin
  • "På grund av Leon" av Jenny Leeb
  • "Fasanjägarna" av Jussi Adler-Olsen
  • "Flaskpost från P" av Jussi Adler-Olsen
  • "Modershjärtat" av Katerina Janouch
  • "Den sista akten" av Mari Jungstedt

Och nu tänker jag för mig själv, liksom efter varje födelsedag, att nästa  år... då ska jag banne mig önska mig en bokhylla istället för böcker! ;)
 
/Carro
 

Tävlingsvinst

Kategori: Nytt i bokhyllan

Häromveckan deltog jag i en tävling hos Malin på Nilmas Bokhylla och fann igår till min glädje att det fanns ett paket väntandes på mig i brevlådan.
Stort tack till dig, Malin!
 
 
 
Paketet innehöll Maleficium-trilogin som är skriven av Saskia Walker och utgiven av Harlequin. Nu fick jag ytterligare böcker att klämma in på att-läsa-i-sommar-listan! Kul! :)
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 18 juni

Kategori: Top ten tuesday

 
Denna tisdag skall vi i Top Ten Tuesday-utmaningen hos The Broke and the bookish nämna tio boktitlar som står med på listan över böcker som vi ska läsa i sommar. Här kommer mina tio böcker som jag absolut vill hinna läsa under semestern:
 
1. "Tyskungen" av Camilla Läckberg
2. "Livet efter dig" av Jojo Moyes
3. "Helgonet" av Carin Gerhardsen
4. "Fjällgraven" av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt
5. "Boel och Oscar" av Josefine Sundström
6. "Och bergen svarade" av Khaled Hosseini
7. "Den farliga leken" av Mari Jungstedt
8. "Paganinikontraktet" av Lars Kepler
9. "I grunden utan skuld" av Viveca Sten
10. "Systrar i jeans" av Ann Brashares
 
Det blir visst en hel del deckare, men det hör ju sommaren till, på nåt vis. Det blir även flera favoritförfattare vars böcker jag har sparat till just semestern för att vara garanterad bra läsning då :-)
 
Vilka böcker finns med på er TBR-lista för sommaren?
/Caroline
 

"Den femte årstiden"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Den femte årstiden"
Författare: Mons Kallentoft
Antal sidor: 456
Förlag: Pocketförlaget
Copyrightår: 2011
Serie: Malin Fors #5
 
Baksidetext:
Det är tidigt i maj som den unga barnfamiljen på skogspromenad utanför Linköping hittar det svårt sargade liket. Det är otäckt välbevarat och spåren efter tortyr på kvinnokroppen är bara alltför tydliga. Kriminalinspektör Malin Fors tycker sig omedelbart se likheter med fallet Maria Murvall, den unga kvinna som hittades våldtagen och brutalt misshandlad i skogen för flera år sedan och som sedan dess varit okontaktbar där hon sitter inspärrad på Vadstena sjukhus. Av en slump träffar Malin en psykolog från S:t Lars i Lund som berättar om ett liknande fall, och plötsligt tycks Maria bara vara en pusselbit i något mycket större. Men vad är det som är så fruktansvärt att det inte går att tala om?
Malin, som länge varit besatt av att få veta vad som hände Maria, är fast besluten att ta reda på sanningen, oavsett vart det kan föra henne.
 
 
Mitt omdöme:
Det är med blandade känslor och åsikter jag läser denna femte bok om Malin Fors. För att vara en Kallentoft-deckare är själva storyn oväntat spännande och oväntat mycket i fokus för berättelsen. Om jag ska vara petig kan jag visserligen tycka att den är lite för overklig, men så kanske det måste bli när den upphaussade Maria Murvall-gåtan äntligen ska få en lösning. Malins alkoholproblem och hennes ständiga flykt från sig själv är något mer nedtonad nu än tidigare, tack och lov. Men ändå upplever jag Malin som en så jobbig karaktär att jag knappt orkar läsa om henne i ännu en bok. Dessutom har jag svårt för Kallentofts sätt att skriva. Som vanligt ger han de döda en röst, och hans beskrivningar av miljöer och personer är rent ut sagt så flummiga att jag inte ens orkar ta dem till mig. Men om jag väger samman bokens för- och nackdelar slutar den ändå på ett medelmåttigt betyg.
 
Mitt betyg: 3/5
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Den femte årstiden"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Hos Flukten fra virkeligheten anordnas varje söndag utmaningen En smakebit på søndag  där man delar med sig av ett litet stycke från den bok som man för tillfället läser. Denna söndag kommer mitt smakprov från "Den femte årstiden", sid. 73-74. Det är den femte boken om kriminalinspektör Malin Fors, en serie som Mons Kallentoft har skrivit.
 
Och hon vänder sig om, ser de tre kollegorna stå i skuggan under en tall, tjugotalet meter bort, från vindriktningen för att slippa stanken.
Det luktar lik.
Men också något annat.
Svavelaktigt.
En främmande doft.
Sven vinkar åt henne att komma.
Två minuter signalerar Malin med två fingrar i luften.
"Borde inte rovdjuren ha ätit av henne?"
"Rävarna, menar du? Jo, men de ville väl inte", säger Karin.
"Ville inte?"
"Jag tror bröstvårtorna bränts bort med saltsyra. Rävar kan känna sådan doft länge. Har ratat henne. Och ibland bryr sig inte ens rovdjuren om ett enkelt byte. Ingen vet varför."
"Kan du säga något mer om henne, har du hittat något annat?"
"Nej, sorry, Malin, ingenting."
"Tror du", frågar Malin sedan, tvekar inför den uppenbara dumheten i det hon ska fråga, "att hon skulle ha kunnat orsaka såren själv?"
Karin tittar upp, svarta ögon fyllda av plötslig, okaraktäristisk ilska.
"Malin. Vad är det för jävla fråga? Du ser ju själv hennes sår. Skulle hon ha tagit sig ut hit och slagit en sten i sin egen skalle? Bränt bort sina bröstvårtor med syra själv? Ingen gör ett jävla hål i sig själv."
Karin.
Så hård, så arg har hon aldrig låtit förr.
"Förlåt, det var dumt, jag bara undrade. Jag vet inte varför jag frågade."
 
 
Ha en fin söndag, allihopa!
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 14-17 juni

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Hos Annika har det blivit dags för en ny Bokbloggsjerka. Denna gång lyder frågan: Vilken karaktär önskar du skulle vara din allra bästa vän och varför?
 
Svaret på den här frågan måste  ju bara bli Stephanie Plum som är huvudperson i Janet Evanovichs underbara, humoristiska böcker (hittills 19 stycken, plus några "bonusböcker"). Jag har läst böckerna om denna antihjältinna i snart 10 år nu, och hon känns verkligen som en vän! Det är alltid ett kärt återseende att läsa en ny bok om Stephanie och hennes vänner i Trenton. 
 
Att vara vän med Stephanie Plum skulle innebära att man aldrig hade en lugn eller tråkig stund. Å andra sidan skulle man nog tvingas dras med en hel drös riktiga knäppgökar (för det är sånna som verkar dras till henne, av någon outgrundlig anledning)... Men Stephanie tycks inte dra sig för något när det kommer till vänskap. Hon finns alltid där för sina vänner, no matter what.
 
Så här ser Stephanie ut i filmen "One for the money". Jag har dock avstått från att se denna film, för jag vill inte riskera att "förstöra" min bild av Stephanie eller de andra karaktärerna...
 
Trevlig helg!
/Caroline

Kommer i oktober

Kategori: Framtida bokutgivning

Jag jobbar natt hela veckan, så det blir dåligt med både läsningen och bloggandet (jag sover bort hela dagarna, i stort sett). Men nu passar jag på att kika in här som hastigast och säga att jag lever ;)
 
Har just suttit och kikat på böcker som vi kan se fram emot att läsa till hösten. Här är två som kommer i oktober:
 
"Rörgast" av Johan Theorin
 
"Stenhjärtat" av Katarina Wennstam
 
/Carro
 

Tematrio - Hembygden

Kategori: Tematrio

 
Denna veckas Tematrio  hos Lyran går ut på att nämna tre författare från vår egen hembygd. Mina tre kommer från, eller bor nu i, Skaraborg i Västra Götaland.
 
1. Kristina Appelqvist är född i en grannkommun och bor nu bara någon mil härifrån. Hon har gjort sig känd med deckarna "Den svarta löparen", "Den som törstar", "Liv i överflöd" och "De blå damerna" som utspelar sig i Skövde.
2. Carina Bergfeldt är uppvuxen ett stenkast härifrån. Hon debuterade med den hyllade boken "Fadersmord" för något år sedan. Även den utspelar sig här i trakterna.
3. Hannu Sarenström är bosatt på vackra Kinnekulle och har skrivit en hel drös med trädgårdsböcker och även några kokböcker.
 
/Caroline
 

"Vinteräpplen"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Vinteräpplen"
Författare: Josefine Sundström
Antal sidor: 363
Förlag: Bokförlaget Forum
Copyrightår: 2010
 
Baksidetext:
I generationer har kvinnorna i Tovas släkt plågats av odugliga och ibland misshandlande män. Vid 1900-talets mitt tillhör fattigdom, våld och sprit vardagen på den lilla ön utanför Kaskö i Österbotten.
Tovas mamma Mari var inget önskat barn, ansågs enfaldig och fick från unga år arbeta hårt i hushållet. När hon i tonåren födde Tova blev hon för all framtid fast i det kärlekslösa och påvra hemmet, där modern Susanna, en förhärdad torparkvinna, styrde med järnhand.
Hos Tova finns kraften att bryta upp. En gång var hon nygift, lycklig och förälskad. Men snart visar mannen en ny sida. Han börjar dricka och han misshandlar henne allt grövre. Till slut förstår hon att hon måste fly för att behålla livet.
Med de två döttrarna beger hon sig iväg. Mot Sverige. Mot framtiden.
 
 
Mitt omdöme:
Det är förmodligen så att den här boken kommer att komma högt upp, kanske tillochmed högst, på listan över de bästa böckerna jag läst i år. Och jag tror inte att jag överdriver när jag säger att "Vinteräpplen" dessutom nästlar sig in på listan över de bästa böcker jag läst. Någonsin.
Jag älskar Sundströms sätt att skriva och jag älskar storyn, karaktärerna och dialogerna. Alltihop känns helt igenom äkta, och det var länge sedan jag blev så berörd - och rörd - av en bok. Tårarna hopade sig i ögonvrårna och vid något tillfälle fick jag även kalla kårar.
Jag kommer att rekommendera den här boken till varenda kotte jag känner. Alla borde läsa den. Nu!
 
Mitt betyg: 5/5
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Vinteräpplen"

Kategori: En smakebit på søndag

 
I söndagsutmaningen En smakebit på søndag  hos Flukten fra virkeligheten ska vi dela med oss ett litet smakprov från boken vi läser för tillfället.
Mitt citat kommer från "Vinteräpplen", skriven av Josefine Sundström, sid. 128:
 
De kom tillbaka till torpet dagen efter. Mari hade fått nog redan då första buteljen korkats upp. Hon vägrade laga middag och skulle just lämna köket då Ragnar blev vansinnig. Hans tinningar pulserade och han ställde sig upp vid köksbordet.
- Saatana slyna, skrek han.
Därefter gick han och hämtade förklädet och tvingade det över hennes huvud. Han vände sig mot de andra och predikade:
- Jag har då gjort allt för den här satans kärringen sedan hon var en liten tösabit. Och när man nu begär att hon ska laga lite mat trilskas hon och stretar emot som en arg katt. Är det tacken för allt man gjort?
Han var så berusad att han hade svårt att tala rent. Nästa mening riktade han till Mari.
- Om du int ställer dig vid spisen och lagar oss en anständig måltid kommer jag att spöa skiten ur dig. Fattar du?
Hon blev fuktig i hela ansiktet av Ragnars spott som flög ur munnen på honom när han väste. Rummet var plötsligt alldeles tyst. Fyllesällskapets belåtna miner avslöjade att de gillade föreställningen.
 
 
Vad läser ni denna söndag?
/Caroline
 

Tveksam

Kategori: Framtida bokutgivning

Nu i dagarna har Cecelia Aherns nya bok, "Dagboken från i morgon", kommit ut. Jag är tveksam till om jag ska läsa den eller ej. Jag gillade verkligen "PS: Jag älskar dig!" och "Där regnbågen slutar", men "Gåvan" var sådär" och "Tack för alla minnen" ska vi inte ens prata om (urkass!)... 
Framsidan är ju väldigt fin i alla fall!
 
 
/Carro
 

"Inferno"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Inferno"
Originalets titel: "Inferno"
Författare: Dan Brown
Antal sidor: 542
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Copyrightår: 2013
Serie: Robert Langdon #4
 
Baksidetext:
Harvardprofessorn i religiös symbolik, Robert Langdon, vaknar mitt i natten i en sjukhussäng med blixtrande huvudvärk. Han har ingen om var han befinner sig, inte heller vad som hänt honom de senaste dygnen. Bara några timmar senare utsätts han för ett attentat och tvingas fly handlöst tillsammans med kvinnan som vårdat honom, Sienna Brooks. I sin kavaj upptäcker han ett oroväckande föremål...
Allteftersom Langdon börjar förstå vad som hänt växer en bild av ett fruktansvärt hot fram - skapat av ett geni vars fixering vid världens undergång bara kan mäta sig med hans kärlek till ett av de mest fascinerande litterära mästerverk som någonsin skrivits - Dantes mörka poem Helvetet.
Under en vild jakt genom Florens myllrande och historiefyllda gator, palats och lönngångar inser Langdon att han i en kamp mot klockan är tvungen att lösa de gåtor som de mystiska föremålet innehåller - innan inferno utbryter...
 
 
Mitt omdöme:
"Inferno" bjuder in läsaren till en storskalig skattjakt i sann Dan Brown-anda. Jag har tyckt om de andra böckerna om Robert Langdon, och jag gillar den här också. Dock är historien fullspäckad med så mycket fakta att det faktiskt blir för  mycket, och all fakta levereras inte alltid på ett sätt som känns riktigt naturligt. Dessutom tar historien så många vändningar att jag snart blir alldeles bortkollrad. MEN, när jag väl återfått greppet om alla händelser, så njuter jag av den här läsningen. Dan Brown är, som vi ju vet sedan tidigare, mer eller mindre ett geni, och han kan det här med att skriva böcker och hålla spänningen uppe. Jag fascineras dessutom av bokens tema - det faktum att människorna faktiskt överbefolkar jordklotet.
Om det kommer fler böcker om Langdon skulle jag önska att Brown varierade sig lite när det kommer till handlingen. Han kör med samma koncept varje gång, och jag är inte säker på att det fungerar i ännu en bok...
 
Mitt betyg: 4/5
 
/Caroline
 

Nytt från Jussi Adler-Olsen

Kategori: Framtida bokutgivning

I höst kommer den populäre Jussi Adler-Olsen ut med en bok som inte är en del i serien om Avdelning Q, utan en fristående roman som heter "Alfabethuset". Den beskrivs både som en krigsroman och som en psykologisk thriller.
Vad tror ni om detta?
 
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 4 juni

Kategori: Top ten tuesday

 
Det har blivit dags för en ny Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish. Denna gång ska vi berätta om tio böcker som på något vis handlar om resor. So, here we go:
 
1. "En shopaholic i New York" av Sophie Kinsella. Becky följer med Luke till New York, shoppingens mecka. Det kan bara sluta på ett sätt. Med katastrof.
2. "En dag" av David Nicholls. Vännerna Emma och Dexter åker på gemensam semester och sätter upp regler för hur de ska bete sig mot varandra. Det går sisådär...
3. "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson. Hundraårige Allan rymmer från sitt stundande födelsedagskalas.
4. "Vecka 36" av Sofie Sarenbrant. Fyra vänner är på semester i idyllen Brantevik, men resan tar en ände med förskräckelse...
5. "Fladdermusmannen" av Jo Nesbø. Den norske polisen Harry Hole skickas till Australien när en norsk medborgare hittas mördad där.
6. "En kvinnas hjärta" av Agneta Sjödin. När Maria blir lämnad av pojkvännen David bestämmer hon sig för att ta en time out i New York och börja göra saker för sin egen skull.
7. "Högre än alla himlar" av Louise Boije av Gennäs. Jalle reser till USA och befinner sig där under attacken mot World Trade Center.
8. "Öster om heden" av Viveca Lärn. Grannarna i bostadsområdet Öster om heden har vunnit på Postkodlotteriet och bestämmer sig för att göra en gemensam resa till Afrika.
9. "Rosengädda nästa!" av Emma Hamberg. En brokig skara människor åker till Rosengädda för att göra upp med det förflutna.
10. "Vince & Joy" av Lisa Jewell. På semestern på campingen i Hunstanton träffas Vince och Joy, och under en magisk sommarnatt upplever två unga människor den bästa och finaste stunden i deras liv.
 
/Caroline
 

Tematrio - Sverige

Kategori: Tematrio

Hos Lyran har det blivit dags för en ny Tematrio. Och nu när nationaldagen närmar sig med stormsteg, ska vi berätta om våra tre svenska favoritförfattare. Majoriteten av böckerna jag läser är skrivna av svenska författare, och härkommer mina tre absoluta  favoriter:
 
 
1. Camilla Läckberg. Det kanske inte är tillräckligt "fint" att ange Läckberg som en av sina favoritförfattare när det här landet nu har uppbådat så många stora författare, men jag vill vara ärlig, och därför måste Läckberg få en plats på den här listan. Jag har hittills aldrig blivit besviken på en Läckberg-bok, utan snarare bara mer och mer imponerad för varje bok jag läst av henne. På tur står "Tyskungen", som jag har hört ska vara hennes allra bästa deckare. Och den sparar jag till semestern!
2. Stieg Larsson. Hans böcker i Millennium-triologin är ju oslagbara. I en klass för sig, helt enkelt! Om man ännu inte har läst hans böcker om Lisbeth Salander så tycker jag att man definitivt ska göra det. Omgående.
3. Denise Rudberg. Här gäller väl ungefär samma sak som för Läckberg. Men jag ääälskar Rudbergs böcker och hon är en författare som har inspirerat mig till den grad att jag vore dum om jag inte lät henne vara med i min Tematrio. Jag skulle kunna byta ut Rudberg mot Strindberg, Moberg eller Lagerlöf eller någon annan "stor" och "riktig" författare, men det vore inte ärligt. För mig är Rudberg riktigare än många, och hennes böcker gör mig lycklig!
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Inferno"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Eftersom det är söndag har det åter blivit dags för En smakebit på søndag  hos Flukten fra virkeligheten. Utmaningen går ut på att dela med sig av ett litet smakprov från den bok man för tillfället läser. Min smakebit kommer från Dan Browns "Inferno", sid. 20-21:
 
Därute, i mörkret på Via Torregalli, klev en muskulöst byggd kvinna smidigt av sin motorcykel av märket BMW och rörde sig med intensiteten hos en panter som smyger på sitt byte. Hennes blick var skarp. Hon hade kortklippt taggigt hår och kragen på hennes svarta motorcykelställ var uppfälld. Hon kontrollerade ljuddämparen på sitt vapen och stirrade upp mot Robert Langdons fönster som just hade släckts.
Tidigare på kvällen hade hennes ursprungliga uppdrag gått fruktansvärt fel.
En ensam duvas kuttrande hade förändrat allt.
Nu hade hon kommit för att ställa saker tillrätta.
 
 
/Caroline
 

Månadsrapport: maj 2013

Kategori: Månadsrapport

Lästa böcker i maj:

19. "Synda" av Sylvia Day. Betyg: 3/5
20. "Själakistan" av Ann Rosman. Betyg: 4/5
21. "Svinhugg" av Marianne Cedervall. Betyg: 3/5
22. "Sizzling sixteen" av Janet Evanovich. Betyg: 4/5
23. "Edward Finnigans upprättelse" av Anders Roslund & Börge Hellström. Betyg: 3/5
 
Maj månad bjöd på helt okej läsning, men tyvärr ingen fempoängare. "Själakistan" var det närmaste fempoängare jag kom, och det ska bli kul att läsa vidare i serien om Karin Adler, även om det får dröja ett tag. Jag gillar att dra ut på serierna... så räcker de längre ;)
För övrigt är jag nöjd med att ha stiftat bekantskap med Mirjam och Hervor - Marianne Cedervalls karaktärer. "Svinhugg" har nämligen länge stått med på min måste-läsa-lista. Förvisso blev jag inte stormförtjust, men heller inte besviken, så förr eller senare ger jag mig nog på nästa bok i serien. 
Nu blickar vi framåt mot juni. Självklart hoppas jag på många soliga bokläsardagar under parasollet på altanen!
 
/Carro
 

"Edward Finnigans upprättelse"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Edward Finnigans upprättelse"
Författare: Anders Roslund & Börje Hellström
Antal sidor: 422
Förlag: Pocketförlaget
Copyrightår: 2006
Serie: Ewert Grens #3
 
Baksidetext:
I Sverige blir en man vid namn John Schwarz häktad för misshandel på en Finlandsfärja. Det är något som inte stämmer med John, vem är han egentligen? En man utan identitet? En man som egentligen borde vara död?
 
I USA förbannar Edward Finnigan sitt öde. Trots att många år har gått kan han inte få ro så länge han inte får upprättelse för mordet på sin dotter. Han har blivit berövad det avslut han varit så säker på.
 
Kriminalkommissarie Ewert Grens förstår inte först vad det är han har framför sig när han börjar förhöra John. Ett politiskt spel, men också en härva där mänskliga relationer och starka övertygelser har stor betydelse.
 
 
Mitt omdöme:
Den här historien fängslade mig direkt. Den välskrivna, spännande inledningen fick mig att snabbt läsa närapå halva boken. Och slutet var i det närmaste genialiskt! Men däremellan var den här boken ärligt talat ingen höjdare. Mittendelen bestod mestadels av en massa politiskt och juridiskt dravel som närapå fick mig att ge upp hela läsningen. Tur att jag inte gav mig, för slutet var, som sagt, en höjdare. 
Karaktärerna känns, som vanligt när det gäller Roslund & Hellström, trovärdiga och äkta. Miljöbeskrivningarna är korta och koncisa och här finns ingen onödigt "lull-lull", till skillnad från tidigare nämnda "faktautläggningar" som fick mig att gäspa stort. Mitt sammantagna betyg för denna tredje del i serien om Ewert Grens blir därför ett "helt okej".
 
Mitt betyg: 3/5
 
/Caroline