Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

Kommande chick lit

Kategori: Framtida bokutgivning

Om mindre än månad får vi se Sheila O'Flanagans nya bok ute i butikerna. "Bättre tillsammans" släpps den 17:e juni.
 
 
/Caroline
 

Tävling

Kategori: Tävlingar

Om man vill ha chansen att vinna två böcker i excessformat kan man gärna titta in hos Cum libris non solus och delta i hennes tävling.
Jag har faktiskt aldrig läst någon excessbok, men jag är riktigt sugen på att prova!
 
/Caroline

Top Ten Tuesday: 28 maj

Kategori: Top ten tuesday

 
Som vanligt är tisdag likvärdigt med Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish. Det som inte är som vanligt är att vi denna vecka får bestämma tema själva och lista tio böcker inom valfritt ämne. Jag väljer att skriva om författare som jag ännu inte läst något av, men som blivit hyllade på olika bokbloggar, och som jag därför satt upp på min måste-lästa-lista:
 
1. Hans Koppel. Framförallt är jag sugen på att läsa "Kommer aldrig mer igen" som har blivit rejält lovordad på bloggarna.
2. Håkan Östlundh. Jag gillar ju svenska deckarförfattare som skriver serier, och här har vi ju en som uppfyller båda kriterierna ;)
3. Katarina Wennstam. Jag måste  verkligen läsa något av Wennstam snart. Fattar inte att jag fortfarande inte gjort det...
4. Josefin Sundström. Nu har jag hört så mycket gott om både "Vinteräpplen" och "Boel och Oscar" att jag nog måste åka till biblioteket och hämta dem bums...
5. Ninni Schulman. Både bokbloggarvärlden och jobbarkompisarna har gjort mig nyfiken på denna deckarförfattarinna.
6. Sarah Dessen. Här har vi ännu en författare som blivit tokhyllad, och jag har fortfarande inte fått tummen ur...
7. Åsa Hellberg. Jag börjar bli riktigt nyfiken på "Sonjas sista vilja" och "Sonjas hemlighet".
8. Anders De La Motte. Av någon outgrundlig anledning har jag fortfarande inte läst någon av hans böcker, trots alla fina omdömen han fått. Jag måååste läsa hans böcker!
9. Elias Palm. Det är först på senare tid som Palm dykt upp som ett tips på bokbloggarna, och jag tror att hans böcker kan vara något för mig.
10. Veronica Roth. Egentligen är varken "Divergent" eller "Insurgent" böcker som vanligtvis lockar mig, men nu när de blivit så hyllade och omtalade så kan jag snart inte låta bli att läsa dem.
 
Vilket tema väljer ni när det är Top Ten Tuesday freebie som gäller?
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Edward Finnigans upprättelse"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Mitt bidrag till En smakebit på søndag  hos Flukten fra virkeligheten kommer denna vecka från "Edward Finnigans upprättelse" av Anders Roslund & Börge Hellström, sid. 22-23:
 
Marwin Williams var nog det närmaste John Meyer Frey någonsin varit det som andra skulle kalla en riktig vän. En åldrad man som långsamt tvingat en sjuttonårig, aggressiv och livrädd pojke att börja prata, tänka, längta. Det var kanske det vaktchefen hade sett, en känsla av familj tillräckligt stark för att han grovt skulle åsidosätta säkerhetsrutiner. De hade stått framför varandra inne i Johns cell, talat lågmält, känt Vernon Eriksens ögon från korridoren, låtit några minuter bli gemensam tid.
Nu skulle han dö.
Hans val, elektrisk stol eller giftspruta.
Marv hade aldrig varit som de andra. Han hade därför inte valt som de andra.
 
 
/Carro
 

"Sizzling sixteen"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Sizzling sixteen"
Författare: Janet Evanovich
Antal sidor: 340
Förlag: St. Martin's Press
Copyrightår: 2010
Serie: Stephanie Plum #16
 
Baksidetext:
 
BAD LUCK
Vinnie, of Vincent Plum Bail Bonds, has run up a gambling debt of $786,000 with mobster Bobby Sunflower and is being held until the cash can be produced.
GOOD LUCK
Being in the business of tracking down people, Stephanie, office manager Connie, and file clerk Lula have an advantage in finding Vinnie.
BAD LUCK
Finding a safe place to hide Vinnie turns out to be harder than raising $786,000. Not even local stoner Walter "Moon Man" Dunphy is up to the task.
GOOD LUCK
Between a bonds-office yard sale, Mooner's Hobbit-Con charity event, and Uncle Pip's lucky bottle, they just might raise enough money to save the business, and Vinnie, from ruin.
BAD LUCK
Saving Vincent Plum Bail Bonds means Stephanie can keep her job as a bounty hunter - and keep hunting down a man wanted for polygamy, a turnpike toliet-paper bandit, and a drug dealer with a pet alligator named Mr. Jingles.
GOOD LUCK
Being a bounty hunter comes with its perks, namely Trenton's hottest cop, Joe Morelli, and the dark and dangerous security expert, Ranger. With any luck at all, Uncle Pip's lucky bottle will have Stephanie getting lucky - the only question is... with whom?
 
 
Mitt omdöme:
Humorn är onekligen på topp i denna sextonde bok i serien om antihjältinnan Stephanie Plum. Jag skrattar högt och bara njuter av "Sizzling sixteen". Visserligen skulle jag önska att lite större fokus låg på Morelli, Ranger och Mormor Mazur, och lite mindre på borgenssmitarna, men i övrigt är detta ännu en fantastisk bok om Stephanie Plum. Och som vanligt längtar jag redan tills jag får kasta mig över nästa bok! Det känns alltid lika trist att - om än bara för ett tag - behöva säga hejdå till vännerna i Trenton...
 
Mitt betyg: 4/5
 
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 24-27 maj

Kategori: Bokbloggsjerka

Hos Annika hittar man nu veckans Bokbloggsjerka. Frågan för denna helg lyder: Brukar du läsa om böcker? 
 
När jag var yngre läste jag ofta om böcker som jag tyckte om. En favoritbok kunde bli läst tio gånger. Nu för tiden är det ytterst få böcker jag skulle kunna tänka mig att läsa om, och det beror inte på att böckerna inte är lika bra längre, utan för att jag är rädd att bli besviken, till exempel om jag läser om en bok som jag minns var hur bra som helst, för att sedan upptäcka att den kanske inte var riktigt  bra.
 
Just nu funderar jag dock på att snart börja läsa om mina absoluta favoritböcker, nämligen de om prisjägaren Stephanie Plum, skrivna av Janet Evanovich. Det finns hittills nitton böcker i serien (plus några "bonusböcker") som har roat mig i 8 år (har inte haft "råd" att läsa mer än två om året, för då tar de ju slut alldeles för fort!). Nu när denna serie snart är slut kan jag inte komma på något annat sätt att råda bot på min Stephanie Plum-brist än att läsa om hela serien...
 
 
/Carro
 

30 day book challenge: day 6.

Kategori: 30 day book challenge

Nu var det ett tag sedan jag jobbade vidare med 30 day book challenge-listan, och tänkte att det var dags igen. Frågan för dag 6 lyder:
The best book you’ve read in the last year.
 
Det finns flera kandidater som svar på den här frågan, men jag får nog lov att välja "En man som heter Ove" av Fredrik Backman. Den var både varm och humoristisk, samtidigt som den innehöll en stor portion allvar. Jag blev verkligen berörd av Backmans fina historia!
 
/Carro
 

Veckans ris & ros! (v.21)

Kategori: Veckans ris & ros

Hos Sara och Bea handlar Veckans ris & ros om mammor, eftersom det är mors dag på söndag. Vi ska rosa en litterär mamma som är värd att firas, och risa en som vi inte alls vill fira.
 
 
En mamma som definitivt är värd att firas på mors dag är Helen Plum, som är mamma till prisjägaren Stephanie Plum i Janet Evanovichs böcker. Helen Plum är en sällsynt tålmodig kvinna som fått utstå det mesta - inte minst Stephanies och mormor Mazurs alla galna upptåg. Om jag vore Helen skulle jag för länge sedan packat min väska och flyttat till andra sidan jordklotet...
 
Ragnhild, som är mamma till en liten pojke som inte ens har något namn och som hålls inlåst i källaren i flera år, i "Själakistan" av Ann Rosman, är en kvinna som jag definitivt inte tycker förtjänar någon morsdaguppvaktning!
 
/Caroline
 

Spännande höstläsning

Kategori: Framtida bokutgivning

Till hösten kan vi glädja oss åt denna (förhoppningsvis) spännande läsning:
 
Den andra delen i Cilla & Rolf Börjlinds serie om Rönning Stilton släpps i augusti. Titeln blir "Den tredje rösten".
 
 
 
"Mannen utan hjärta", som är fjärde delen i Camilla Grebes och Åsa Träffs serie om Siri Bergman, släpps i september.
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Sizzling sixteen"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Hos Flukten fra virkeligheten har det blivit dags för En smakebit på søndag. Denna vecka kommer mitt lilla smakprov från Janet Evanovichs "Sizzling sixteen", sid. 12:
 
Morelli got out and walked over. His black hair was curling along his neck and over his ears, not by design but by neglect. He was wearing jeans and running shoes and a blue button-down shirt with sleeves rolled. At six foot, he was half a head taller than me, which meant if he stood close enough he could look down my tank top.
"Are you working?" I asked him.
"Yeah. I'm riding up and down the street doing cop things." He hooked his finger into my scoop neckline and looked in. 
"Jeez," I said.
"It's been a while. I wanted to make sure everything was still there."
"You could ask!"
"If I guess what's in the bakery bag, do I get one of the doughnuts?"
"No."
"You got Boston Cream and a jelly doughnut."
I narrowed my eyes at him. "How do you know that?"
"It's what you always get."
 
 
/Caroline
 

"Svinhugg"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Svinhugg"
Författare: Marianne Cedervall
Antal sidor: 297
Förlag: Natur & Kultur
Copyrightår: 2008
Serie: Mirjam och Hervor #1
 
Baksidetext:
I ett gammalt kapell sitter två kvinnor och firar med champagne och snittar. Det är den jordnära Mirjam, läkaren som nyligen återvänt till Gotland efter många års frånvaro, och hennes väninna och raka motsats, Hervor. Livet har inte farit varsamt fram med Mirjam, och nu har hon beslutat sig för att ge igen. Beväpnad med Hervors hemliga dekokter, tankekraft och lite annan kvinnlig list stätter hon äntligen sina hämndplaner i verket.
 
Det blir en dramatisk sommar i den lilla gotländska byn Kajpe Kviar. Tre män dör med bara några veckors mellanrum. Dödsfallen tycks ha naturliga förklaringar, men har de verkligen det?
 
 
Mitt omdöme:
Det här är en varm och lättläst historia som påminner lite grann om Karin Brunk Holmqvists böcker, fast Cedervall är nog strået vassare. Jag gillar hennes målande beskrivningar och även Hervors härliga, dräpande repliker. Cedervall bjuder på en avkopplande lässtund, och det ska bli intressant att så småningom läsa uppföljaren, "Svartvinter". Frågan är huruvida böckerna om Mirjam och Hervor håller i längden. Det känns som att det kan bli lite för mycket av det goda...
 
Mitt betyg: 3/5
 
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 17-20 maj

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Dags för veckans Bokbloggsjerka hos Annika. Frågan lyder: Vilka böcker har du klickat hem under den senaste veckan? Om du mot all förmodan inte har gjort det finns det säkert böcker som du skulle kunna tänka dig att klicka hem redan i dag?
 
Jag har inte fyllt på bokhyllan med en endaste bok denna vecka, däremot har jag reserverat Dan Browns "Inferno" på biblioteket. Det var förstås kö, så det lär väl ta ett par veckor innan jag kan läsa den.
I övrigt känner jag att jag har alldeles för många olästa böcker i bokhyllan, så för tillfället ska jag försöka låta bli att skaffa ännu fler böcker. Vi får väl se hur det går... ;)
 
/Carro
 

En riktigt fin bok

Kategori: Allmänt

För två veckor sedan var jag inne på en helt bedårande liten bok-shop i Frankfurt. Där fick jag syn på en sådan fin bok - "Der Mondscheingarten" av Corina Bomann. Först fastnade jag för framsidan, men sedan fick jag se att även sidan av boken (dvs motsatt sida till ryggen) hade prytts med rosa blommor. DÅ var jag helt såld. Jag var såå nära att köpa boken bara för att den var gullig...
 
 
/Caroline
 

Tematrio - Bröllopstider

Kategori: Tematrio

Veckans Tematrio  hos Lyran handlar om bröllop. Vi skall helt enkelt berätta om tre romaner/noveller/dikter som innehåller ett bröllop. Här kommer mina tre: 
 
 
1. "Vince & Joy" av Lisa Jewell. Ett bröllop som de flesta läsare inte är helt nöjda med, skulle jag tro.
2. "Olycksfågeln" av Camilla Läckberg. Äntligen får Erika Falk sin Patrik Hedström - och tvärtom.
3. "Babbeldrottningen" av Meg Cabot. Här ska Lizzie Nichols hjälpa till och anordna ett lyxigt bröllop på ett anrikt slott i Frankrike.
 
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 14 maj

Kategori: Top ten tuesday

 
Om man tittar in hos The Broke and the Bookish kan man vara med och delta i veckans Top Ten Tuesday. Denna gång skall vi lista tio böcker som handlar om "ledsamheter", som till exempel missbruk, självmord, sorg etc.
 
1. "Gömda" av Liza Marklund. En bok om kvinnomisshandel som fick mig att känna mig väldigt illa till mods.
2. "Vit oleander" av Janet Fitch. När mamman hamnar i fängelse för att ha begått ett mord, flyttas tolvåriga Astrid runt mellan fosterhemmen, det ena värre än det andra...
3. "Odjuret" av Roslund & Hellström. Här är temat sexuella övergrepp mot barn, och jag blev runt ut sagt illamående när jag läste boken.
4. "Box 21" av Roslund & Hellström. Två kvinnor som tvingas till prostitution. Detaljerade beskrivningar om mäns handel med kvinnor. Urk!
5. "Torka aldrig tårar utan handskar. 1, Kärleken" av Jonas Gardell. En historia om unga män som dör i "bögpesten". Lämnar ingen oberörd.
6. "En komikers uppväxt" av Jonas Gardell. Om en sorglig barndom kantad av mobbing.
7. "PS: I love you" av Cecelia Ahern. Den här boken är visserligen varm och kan kanske tillochmed betraktas som feel-good, men den behandlar ändå hur det är att bli lämnad ensam kvar på jorden när den man älskar försvinner ifrån en alldeles för tidigt.
8. "Bara ett barn" av Malin Persson Giolito. Om föräldrar som missbrukar både droger och alkohol och som misshandlar sitt barn.
9. "A-6171: Ett judiskt levnadsöde" av Ferenc Göndör. Titeln talar väl för sig själv? Här har vi en riktigt ledsam historia om förintelsen...
10. "Nattens hjärta" av Judith Lennox. Om unga män som offras i andra världskrigets skyttegravar - och om deras fruar som väntar där hemma, alldeles utom sig av oro.
 
/Caroline
 

"Själakistan"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Själakistan"
Författare: Ann Rosman
Antal sidor: 404
Förlag: Ponto Pocket
Copyrightår: 2010
Serie: Karin Adler #2
 
Baksidetext:
En sensommardag nära Carlstens fästning i Marstrand gör en besökande skolklass en hemsk upptäckt. Liket efter en kvinna i medeltida kläder och utan huvud påträffas vid den gamla Offerstenen. Strax därefter får fru Wilson sitt livs chock när hon får syn på ett kvinnohuvud i sin trädgård, högst upp på en ställning med rosor och luktärter.
Kvinnan vid Offerstenen visar sig ha tillhört en grupp medeltidslajvare. Att man har att göra med en mycket kyligt kalkylerande gärningsman står klart när den rättsmedicinska undersökningen slår fast att att den huvudlösa kroppen inte hör ihop med det påträffade huvuvdet.
Kriminalinspektör Karin Adler och kollegorna Folke och Robban befarar nu att det kan finnas fler offer, och snart får de via polisen i Trollhättan upplysningar om ännu ett makabert fynd. En kvinnokropp utan huvud, styckad. I närheten av en grupp lajvare. DNA-prover visar dessutom att de båda kvinnorna med all sannolikhet är systrar.
 
 
Mitt omdöme:
Detta kan man kalla en riktig "mysdeckare" - en spännande mordgåta som utspelar sig i västkustidyllen. Rosmans målande språk och hennes rafflande intrig gör den här deckaren till en bladvändare av rang. Historien är välskriven och Rosman mycket påläst. Nackdelen är att hon vill stoppa in så mycket historiska fakta i boken att det till slut inte känns riktigt naturligt.
Persongalleriet är rikt, men jag kan tycka att vissa karaktärer är väl stereotypa - det blir nästan överdrivet till slut. Jag skulle dessutom önska en gnutta mer trovärdighet i intrigen och ett mindre långsökt slut, men på det stora hela har "Själakistan" givit mig mersmak. Rosman kan konsten att fängsla läsaren direkt, och det finns gott om cliffhangers. Jag tycker nog tillochmed mer om "Själakistan" än seriens första bok, "Fyrmästarens dotter".
 
Mitt betyg: 4/5
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Själakistan"

Kategori: En smakebit på søndag

 
En smakebit på søndag  är en utmaning hos Flukten fra virkeligheten där man ska dela med sig av ett litet smakprov från boken man läser för tillfället. Mitt smakprov kommer denna söndag från "Själakistan", skriven av Ann Rosman, sid. 74:
 
"Vi har varit väldigt oroliga för dig! Nu är du så god och följer med." Hon drog upp pojken på fötter men han smet undan och ställde sig bakom Birger. Han klamrade sig fast vid Birgers grova byxor.
"Låt henne inte ta mig."
"Vad har hänt med hans öra? Och armen?"
"Lägg dig inte i det, du", sa Kerstin och fick tag på pojkens friska arm.
Aina hade rest sig upp och stod nu intill sin man.
"Nu tackar du för maten", sa Kerstin och knuffade fram honom. "Glöm inte att bocka."
Pojken sträckte fram handen och bokade djupt.
"Tack så mycket för maten, tant."
"Nå, då så. Då går vi", sa Kerstin och föste honom bryskt mot dörren. Pojken tittade med stora ögon på Birger och när han bockade och tackade honom för frukosten viskade han, precis så högt att bara Birger kunde höra det. "Jag är inlåst i källaren."
 
 
/Caroline
 

Nytt på deckarfronten

Kategori: Framtida bokutgivning

I oktober kommer den sjunde boken om Mons Kallentofts kriminalinspektör Malin Fors. Titeln blir "Vindsjälar", och jag får lov att säga att jag verkligen gillar de enhetliga titlarna och de enhetliga framsidorna.
 
 
Jag vet att många har svårt för Kallentofts deckare, särskilt för att de döda har fått "en röst". Det går inte hem hos mig heller, men jag älskade verkligen "Sommardöden" och tyckte mycket om "Midvinterblot", och även om jag inte direkt gillade vare sig "Höstoffer" eller "Vårlik" så är jag beredd att ge Kallentoft fler chanser. Härnäst ska jag läsa "Den femte årstiden" och sedan "Vattenänglar".
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 10-13 maj

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Frågan i den senaste Bokbloggsjerkan  hos Annika lyder: För en tid sedan ställde Bokhora frågan om det är finare att läsa på originalspråk. Jag deltog inte själv i debatten, men för att spinna vidare på frågan skulle jag gärna vilja veta om ni alltid försöker att läsa de böcker ni kan på originalspråket eller om ni hellre väntar på de svenska översättningarna?
 
Jag resonerar som så att om en bok finns översatt (eller kommer att översättas) till svenska så läser jag den på svenska. Om den inte finns översatt men jag ändå vill läsa den, så läser jag den på originalspråk (om det är ett språk jag behärskar, förstås).
 
Sedan finns det ju de som hävdar att nyanser i texten kan gå förlorad vid översättning, men jag tycker att om jag inte förstår vartenda litet ord till hundra procent när jag läser på originalspråk (som inte är svenska) så går jag ändå miste om dessa nyanser, och då kan jag lika gärna läsa på svenska.
 
Å andra sidan kan man ju läsa en bok på ett annat språk än svenska bara för att "hålla igång" språket. Jag läste för inte allt för länge sedan "Kejsaren av Portugallien" på franska bara för att inte låta franskan falla i glömska. Kanske dags att göra något liknande snart igen...
 
/Carro
 

Tredje bokcirkelträffen

Kategori: Bokcirkel

I lördags var det dags för tredje träffen med bokcirkelgänget. Vi var närapå fulltaliga (bara en som saknades) och hade en väldigt trevlig kväll/natt tillsammans.
 
Inför denna bokcirkel var det min tur att välja bok, och valet föll på "En man som heter Ove" av Fredrik Backman. Personligen älskade jag boken och var mycket nyfiken på att höra vad de andra tyckte om den.
 
 
Överlag var alla mycket positiva och glatt överraskade av denna bok, som visade sig vara en varm historia om en mycket godhjärtad man. Det som förvånade mig var att bokcirkeldeltagarna bildade två läger av åsikter. Ena gänget tyckte att det här var en mycket humoristisk bok, medan det andra gänget menade att den egentligen bara är tragisk. Vi kom iallafall fram till att oavsett vilket så gillade vi den! Framförallt blev vi väldigt rörda av parallellhistorien om hur Ove växte upp, träffade sin fru osv. Och jag var definitivt inte ensam om att ha fällt ett par tårar på slutet...
 
Gruppens sammanfattade betyg (snittbetyg): 4,0/5
 
Nu gör vi paus med bokcirkeln över sommaren och ska ses igen i september nästa gång. Då ska vi avhandla en riktig klassiker!
 
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 7 maj

Kategori: Top ten tuesday

 
Hos The Broke and the Bookish är det Top Ten Tuesday  som gäller på tisdagarna, och jag brukar haka på. Denna vecka ska vi berätta om tio böcker som passar när man vill läsa något lättsamt.
 
1. "I valet och kvalet" av Jane Green. Riktigt bra chick lit.
2. "Synda" av Sylvia Day. Ger en lyxig paus från vardagen.
3. "Jenny S", "Matilde" och "Åse" av Denise Rudberg. Svensk chick lit när den är som bäst.
4. "Kärlek @ första dejten" av Jane Moore. En lyckad mix av humor och kärlek. 
5. Shopaholic-serien av Sophie Kinsella. Lättsam underhållning för hela slanten.
6. "Stella & Sebastian" av Jenny Leeb. Perfekt för en dag i hängmattan.
7. "Finns inte på kartan" av Carin Hjulström. En helt okej bok som bjuder på skön avkoppling.
8. "Potensgivarna" av Karin Brunk Holmqvist. Riktigt charmig historia!
9. "Mossvikenfruar" av Emma Hamberg. Välskriven, svensk feel-goodbok.
10. "Gå vidare" av Anna Maxted. Jag skrattade så jag grät...
 
Vilka lättsamma böcker kan ni tipsa om?
 
/Carro
 

"Synda"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Synda"
Originalets titel: "Seven Years to Sin"
Författare: Sylvia Day
Antal sidor: 301
Förlag: Bookmark Förlag
Copyrightår: 2011
 
Baksidetext:
Jessica Tarley är en stark och modern lady i det tidiga 1800-talets England. En mättad sommarnatt, bara timmar före hennes eget bröllop, bevittnar hon av en tillfällighet hur den skandalöse Alistair Caulfield säljer sin kropp för pengar.
 
När Jessica efter sju passionslösa äktenskapsår och som nybliven änka stiger ombord på Alistair Caulfields skepp för en resa över Atlanten blir det början till en både märklig och mäktig relation. Hon är en ung kvinna som vågar trotsa samhällets förväntningar genom att leva ut sin längtan, och upptäcker på så vis en ny sida av livet - och av sig själv.
 
 
Mitt omdöme:
"Synda" är en överraskande välskriven historia och handlingen oväntat bra. Jag får nog erkänna att jag hade väntat mig en riktigt billig, sliskig historia utan egentlig handling, men blev positivt överraskad. Det rör sig på inga vis om något litterärt mästerverk eller en roman som jag för alltid kommer att minnas, men den bjuder på skön avkoppling för stunden, och ibland måste det inte vara mer än så.
 
Mitt betyg: 3/5
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Synda"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Hos Flukten fra virkeligheten har det blivit dags för söndagsinslaget En smakebit på søndag. Mitt smakprov denna vecka kommer från "Synda", som jag läser just nu. Den är skriven av Sylvia Day, och citatet kommer från sid. 232:
 
"Jag är er oändligt tacksam", sa hon. "Så oerhört generöst av en upptagen man som ni att ta hand om min syster".
"Det var ett rent nöje", sa han och försökte pressa fram ett leende. Vad i helvete var det för fel på Regmont som lät sin fru tyna bort på det där sättet? Och särskilt när hon var med barn? Om Jessica någonsin skulle se så mager och sjuk ut, skulle han hålla henne i sängen och sitta och mata henne tills hon blev bättre. Han skulle definitivt aldrig lämna hennes sida.
 
 
/Caroline
 

Från lycka till besvikelse

Kategori: Framtida bokutgivning

När jag såg att Bokförlaget Forum i höst kommer ge ut en ny Camilla Läckberg-bok blev jag precis överlycklig! Lyckan blev dock kortvarig, för sedan såg jag att det rör sig om en jubileumsbok, "Mord och mandeldoft", som innehåller en kortroman och tre noveller. Åhhh! Jag går ju här och längtar efter en ny bok om Erica Falk - inte efter kortroman eller noveller!
 
 
Nu har jag ju ännu inte läst alla böcker i Fjällbackaserien, men är det någon av er som vet om det kommer fler? Eller är det så att "Änglamakerskan" helt uppenbart är slutet på serien?
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 3-6 maj

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Hos Annika har det åter blivit dags för Bokbloggsjerka. Veckans fråga lyder: Kan du dela med dig av några boktitlar/författare som får en att vilja resa?
 
Det första jag kommer att tänka på är hur Mari Jungstedts böcker brukar få mig att tänka att jag bara måååste åka till Gotland.
 
Sedan tänker jag på Marian Keyes böcker. När jag läser dem börjar jag undra varför jag aldrig besökt Irland. Det ligger ju inte långt borta!
 
Slutligen kan jag tipsa om Madeleine Wickhams "Dubbelbokat", som fick mig att vilja åka på solsemester till Spanien. Wickham lyckades verkligen skildra miljöerna så bra att varje gång jag la ifrån mig boken blev jag förvånad över att jag inte befann mig vid en pool i gassande solsken...
 
/Carro
 

Månadsrapport: april 2013

Kategori: Månadsrapport

Lästa böcker i april:

14. "Bara ett barn" av Malin Persson Giolito. Betyg: 2/5
15. "Återvändaren" av Dan Buthler & Dag Öhrlund. Betyg: 5/5
16. "Dubbelbokat" av Sophie Kinsella som Madeleine Wickham. Betyg: 3/5
17. "Kvinnan i rummet" av Jussi Adler-Olsen. Betyg: 4/5
18. "En man som heter Ove" av Fredrik Backman. Betyg: 5/5
 
Jag antar att jag kan vara nöjd med april-läsningen. Dels fick böckerna ett högt genomsnittsbetyg, och dels hann jag läsa lite mer än vanligt, trots att jag varit på semester (och då blev det ingenting läst mer än på planet hem).
Under april månad gav jag toppbetyg till både "Återvändaren" och "En man som heter Ove". Även "Kvinnan i rummet" var snubblande nära ett lika högt betyg.
Hoppas nu att maj månad bjuder på lika bra läsning!
 
/Carro
 
 
 
 

"En man som heter Ove"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "En man som heter Ove"
Författare: Fredrik Backman
Antal sidor: 348
Förlag: Bokförlaget Forum
Copyrightår: 2012

Baksidetext:
Ove är 59. Han kör SAAB. Trots att han avsattes som bostadsrättsföreningens ordförande för flera år sedan (i det som Ove själv bara minns som "statskuppen") är han fortfarande kvarterets vresige ordningsman.
 
Men när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmenade historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.
 
 
Mitt omdöme:
Det här är en vacker och varm historia som verkligen lyckades beröra mig. Under läsningen blev det både skrattattacker och faktiskt en och annan tår att blinka bort. Backman har en alldeles egen, unik stil och en fantastisk humor. Och även om humorn får stor plats i berättelsen, finns där också en stor portion allvar och en hel del tänkvärdheter. Karaktärerna är ytterst trovärdiga och hela historien mycket välskriven. Man kan inte annat än att ta den här boken till sitt hjärta, och jag tror att jag sent kommer glömma den. Den lämnade ett stort tomrum efter sig när den var utläst, och jag ser redan fram emot att läsa kommande böcker av Backman. Jag hoppas verkligen att det blir många!
 
Mitt betyg: 5/5
 
Till helgen ska den här boken avhandlas med bokklubbsgänget. Det ska bli intressant att se om de andra älskade den här boken lika mycket som jag gjorde!
 
/Carro