Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

En smakebit på søndag: "Tack för alla minnen"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Hos Flukten fra virkeligheten har det åter blivit dags för En smakebit på søndag. Boken jag läser just nu heter "Tack för alla minnen" och är skriven av Cecelia Ahern. Smakprovet kommer från sid. 61:
 
En man kliver ur bilen framför oss och jag stelnar till med ena foten utanför bilen och följer honom med blicken. Han är bekant och jag tror att jag känner honom. Han stannar till och ser på mig. Vi stirrar på varandra ett ögonblick. Söker i den andres ansikte. Han kliar sig på vänster arm, något som håller kvar min uppmärksamhet på tok för länge. Det är ett märkvärdigt ögonblick och jag får gåshud. Det sista jag vill är att träffa någon jag känner, så jag tittar hastigt bort. Han tittar också bort och börjar gå.
 
 
/Carro
 

"Olycksfågeln"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Olycksfågeln"
Författare: Camilla Läckberg
Antal sidor: 321
Förlag: Månpocket
Copyrightår: 2006
Serie: Fjällbackaserien #4
 
Om boken (från förlaget):
Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation har haft en lugn vinter. Men när våren kommer börjar det hända saker. Den nyanställda polisen Hanna Kruse anländer, den omdiskuterade dokusåpan Fucking Tanum  drar in i samhället och än en gång drabbas Fjällbacka av ond bråd död. Det som först ser ut som en vanlig bilolycka visar sig vara ett mord. Sedan Patrik upptäckt kopplingar till liknande fall runt om i Sverige inser han att gärningsmannen troligen har fler liv på sitt samvete. Kort därefter hittas en av dokusåpadeltagarna död i en soptunna. Har detta brutala mord något samband med seriemördaren som polisen jagar?
 
 
Mitt omdöme:
Läckberg levererar ännu en gång! Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av denna välskrivna story, och man kan lugnt lita på att Läckberg ska ro det hela i land till slut.
Det finns få deckarförfattare vars historier känns lika välarbetade och genomtänkta som Läckbergs. Det gäller både hennes karaktärer och intriger, och denna fjärde bok i serien är inget undantag. Handlingen tar fart direkt och spänningen byggs snabbt upp. Snart är det så spännande att man omöjligt kan lägga boken ifrån sig ens några kortare stunder, och man börjar fundera på om en sån här bra bok verkligen inte vore ett giltigt skäl till att stanna hemma från jobbet... 
Utan att avslöja för mycket kan jag lova att spänningen hålls uppe ända in i det allra sista. Det som möjligtvis kan läggas till minussidan är att upplösningen kanske känns en aning långsökt, men i det här fallet bortser jag från det, för denna deckare har verkligen underhållit mig från första till sista sidan!
 
Betyg: 5/5
 
/Caroline
 

Veckans ris & ros! (v.12)

Kategori: Veckans ris & ros

Hos Sara och Bea har det blivit dags för en ny Veckans ris & ros. Den här gången handlar det om deckare, och vad vi tycker att en bra deckare ska innehålla, respektive inte ihålla.
 
 
Jag ros:ar deckare där författaren lägger lika mycket energi på att skildra kommissariens/polisens vardagsliv som på själva intrigen. Om man kan få till en bra mix mellan dessa så brukar resultatet bli jättebra. Camilla Läckberg är ett lysande exempel på detta. I hennes deckare får Patrik Hedströms privatliv närapå lika mycket plats som polisens arbete med att lösa mordet/morden. Carin Gerhardsen och Kristina Ohlsson är två andra författare som brukar lyckas ypperligt med denna mix. 
 
Jag ris:ar deckare där man alldeles för tidigt i boken kan lista ut vem mördaren/gärningsmannen är. Sedan har jag också svårt för deckare där slutet/upplösningen känns alltför osannolikt, orealistiskt eller långsökt.
 
/Carro
 

Tematrio - Irland

Kategori: Tematrio

Denna vecka handlar Lyrans Tematrio  om böcker som är skrivna av irländska författare. Här kommer mina tre:
 
 
1. "Inte han!" av Sheila O'Flanagan. En helt okej chick lit-historia. Jag funderar faktiskt på att läsa fler böcker av O'Flanagan - de brukar ha snygga framsidor ;)
2. "Sista chansen" är nog Marian Keyes bästa bok. Den är både humoristisk och allvarlig på samma gång.
3. "PS. Jag älskar dig!" av Cecelia Ahern är en sagoskimrande och läsvärd historia som etsat sig fast i minnet.
 
Av någon anledning är irländskorna oslagbara när det kommer till chick lit. Undrar hur det kommer sig!?
 
/Caroline
 

Något att se fram emot

Kategori: Framtida bokutgivning

Nu har vi ännu en bok att se fram emot! I mitten av maj släpps Carin Gerhardsens nya deckare, "Hennes iskalla ögon". Det blir den sjätte boken i Hammarbyserien.
 
 
Carin Gerhardsens böcker har hittills varit av riktigt  hög kvalitet och jag kan inte annat än beundra henne som lyckas skriva historier som innehåller så himla många pusselbitar - och där varenda liten pusselbit faller på plats till slut. Heja Carin Gerhardsen!
 
/Caroline
 

"Beautiful creatures"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Beautiful creatures"
Originalets titel: "Beautiful creatures"
Författare: Kami Garcia & Margaret Stohl
Antal sidor: 517
Förlag: Bokförlaget Semic
Copyrightår: 2009
Serie: Beautiful creatures #1
 
Baksidetext:
När sextonårige Ethan möter den nya tjejen Lena, inflyttad till lilla sydstatssamhället Gatlin, slår det gnistor. De dras obevekligt till varandra, men deras kärlek är farlig och hotar att avslöja mörka hemligheter ur det förflutna. En okänd värld av magi väntar på att slå klorna i Lena. Hennes kärlek till Ethan kan inte få fortsätta... Men Ethan är beredd att göra vad som helst för att inte förlora Lena. Han tänker ta upp kampen mot de ondra krafterna.
 
 
Mitt omdöme: 
Till en böran var det här en helt okej ungdomsbok, men ju längre in i boken man kom, desto segare och långtråkigare blev den. Jag var faktiskt nära att ge upp vid ett par tillfällen, men det slutade ändå med att jag kämpade mig igenom alla 517 sidor... och man kan ju faktiskt fråga sig varför, för för varje sida blev boken allt mer flummig och rörig.
Tyvärr finns ingen som helst "kemi" mellan de båda huvudpersonerna, och som läsare fick jag inget grepp om dessa två karaktärer (eller några karaktärer överhuvudtaget)...
Det som författarna däremot har lyckats med, tycker jag, är att skildra livet i det lilla inskränkta samhället Gatlin. Det gör de faktiskt bra! I övrigt lämnar den här historien en hel del övrigt att önska, och jag kommer definitivt inte slösa någon tid på att läsa de kommande böckerna i den här serien.
 
Betyg: 1/5
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Olycksfågeln"

Kategori: En smakebit på søndag

 
En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Att kika in där på söndagarna är ett jättebra sätt att hitta bokbloggar att följa, och dessutom få tips om läsvärda böcker.
Den här veckan kommer mitt smakprov från "Olycksfågeln" som jag alldeles nyss börjat läsa i, och som Camilla Läckberg har skrivit. Citatet är hämtat från sid. 10:
 
I samma ögonblick hördes en kvinnoröst i receptionen. "Hallå?"
"Det är nog hon som kommer nu", sa Annika och satte fart mot dörren. Patrik, som var mycket nyfiken på det nya kvinnliga tillskottet på stationen, följde efter.
Han blev överraskad när han såg kvinnan som stod i receptionen och väntade på dem. Patrik visste inte riktigt vad han förväntat sig, men någon ... större, kanske. Och inte fullt så söt ... och blond. Hon sträckte fram en hand mot först Patrik och sedan Annika och sa:
"Hej, Hanna Kruse. Jag ska börja här i dag."
Rösten levde mer upp till hans förväntningar. Ganska djup och med en bestämd klang. Hanslaget tydde dessutom på många timmar i gymmet och Patrik reviderade sitt första intryck alltmer.
"Patrik Hedström. Och det här är Annika Jansson, stationens ryggrad ..."
Hanna log. "Kvinnornas utpost i den totala manliga dominansen här, har jag förstått. Hitintills i alla fall."
 
 
/Caroline
 

Andra bokcirkelträffen

Kategori: Bokcirkel

Förra helgen var det åter dags för bokcirkelgänget att träffas. Denna gång var vi fulltaliga, dvs sju stycken. Inför träffen hade vi läst "En drink före kriget" av Dennis Lehane.
 
Jag gillade ju den här boken (recensionen finns här), som var min första bekantskap med Lehane. Det visade sig att ingen i gruppen hade läst något av Lehane tidigare, men nu ville alla läsa nästa bok, "Mörker, ta min hand", som är del nummer två i serien om detektiverna Kenzie och Gennaro,
 
 
Man kan sammanfatta bokcirkelträffen med att samtliga gillade boken, alltså. Vissa älskade den, tillochmed! Framförallt gillade vi Lehanes rättframma sätt att skriva och hans humoristiska liknelser. Dessutom tilltalades vi alla av den spännande handlingen och den action som boken faktiskt har.
 
Gruppens sammanfattade betyg (snittbetyg): 4,2/5
 
Inför nästa bokcirkelm är det jag som väljer boken vi ska läsa. Jag återkommer med vilken det blir!
 
/Carro
 

Veckans ris & ros! (v.11)

Kategori: Veckans ris & ros

Veckans ris & ros hos beasbokhylla handlar om böcker som levt upp till våra förväntningar och om böcker som inte gjort det.
 
 
Jag hade höga förväntningar på Gardells "Torka aldrig tårar utan handskar", men blev tyvärr gruvligt besviken. Jag vet inte om det berodde på just de höga förväntningarna eller på något annat, men besviken blev jag hur som helst.
 
 
En bok som däremot levde upp till mina högt ställda förväntningar var "Grannen" av Buthler & Öhrlund. Många kollegor hade läst den och tyckte att den tillochmed var bättre än "En nästan vanligt man", som ju är första boken i serien (och den var verkligen bra!). Men när jag väl läst "Grannen" var jag definitivt inte besviken. Den var precis så bra - nej, bättre - än jag väntat mig!
 
 
/Carro
 

Tema Torsdag #6: Boktillbehör

Kategori: Tematorsdag

Hos Hundöra har det blivit dags för Tema Torsdag, och denna vecka skall vi nämna våra fyra favorittillbehör till böcker och läsning.
 
 
1. Favoritfilten. En supermjuk, gosig filt inköpt på Mio är ett måste när det blivit dags att krypa upp i soffan med en bra bok.
2. Kaffe. Det vet ju alla att en kopp kaffe (och gärna en chokladbit) kan göra en bra bok ännu bättre! ;)
3. Bokmärken. När jag var liten samlade jag på bokmärken i olika varianter, och jag använde dem alla. Jag har fortfarande kvar dem, men nu för tiden använder jag mestadels bokmärken med magneter, för de andra har en tendens att ramla ur boken om man lägger den (boken, alltså) i en väska eller liknande.
4. Kaminen. Under hösten, vintern och tidig vår finns det få saker som ger sådan mysfaktor som att läsa en bok i fåtöljen framför kaminen. Det är så rofyllt att sitta där och läsa medan elden sprakar.
 
 
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 12 mars

Kategori: Top ten tuesday

 
Även denna tisdag har det blivit dags för Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish. Temat för denna vecka är böcker som står med på våra To Be Read-listor för våren, och det behöver nödvändigtvis inte vara böcker som släpps under just våren, utan det kan även vara andra böcker vi planerar att läsa.
 
1. "En man som heter Ove" av Fredrik Backman. Skall läsas av bokcirkel-gänget. Och förhoppningarna är skyhöga!
2. "Och bergen svarade" av Khaled Hosseini. Släpps i början av juni.
3. "Återvändaren" av Dan Buthler och Dag Öhrlund. Nästa bok i serien, "Uppgörelsen", släpps i slutet av maj, så det vore ju kul om jag hann läsa denna innan dess.
4. "Olycksfågeln" av Camilla Läckberg. Ser fram emot att fortsätta Läckbergserien.
5. "Själakistan" av Ann Rosman. Har ganska höga förhoppningar på denna eftersom jag gillade "Fyrmästarens dotter".
6. "Stenhimlen" av Karin Brunk Holmqvist. Har hört mycket gott om denna och hoppas verkligen att Brunk Holmqvist ryckt upp sig efter en liten "svacka".
7. "Den som törstar" av Kristina Appelqvist. Del två i serien om poliserna i Skövde.
8. "Synda" av Sylvia Day. Efter "Fifty shades"-trilogin kommer fler författare som vill rida på framgångsvågen...
9. "Dubbelbokat" av Sophie Kinsella/Madeleine Wickham. Ska bli spännande att läsa något av Madeleine Wickham, vilket jag faktiskt aldrig gjort förut.
10. "Bara ett barn" av Malin Persson Giolito. En ny bekantskap för mig, och jag ser fram emot ett läsa den.
 
/Caroline
 

Tematrio - Skolan

Kategori: Tematrio

Lyrans Tematrio  handlar denna vecka om böcker som utspelar sig i skolmiljö eller har med skolan att göra.
 
 
1. "Beautiful creatures" av Kami Garcia & Margaret Stohl utspelar sig i ett sydstatssamhälle, och 16-årige Ethan är huvudperson. Stora delar av boken utspelar sig på den lilla skolan där alla känner alla och där man inte får sticka  ut ur mängden.
2. "En komikers uppväxt" av Jonas Gardell. Här får vi följa Juha Lindström, som är klassens clown, och hans försök att komma undan mobbarna.
3. "Glappet" av Christina Herrström. Ella börjar gymnasiet och kastas in i en ny värld, som blir gränsen mellan flickvärlden och kvinnovärlden.
 
Vilka böcker med skolanknytning finns med i er Tematrio?
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Beautiful creatures"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Hos Flukten fra virkeligheten har det åter blivit dags för En smakebit på søndag. Mitt smakprov kommer från "Beautiful creatures" som är skriven av Kami Garcia och Margaret Stohl. Citatet är hämtat från sid. 55:
 
"Ingenting hände ju, precis. Du körde henne hem bara."
"Ingenting hände? Hörde du inte vad jag sa? Jag har drömt om henne i flera månader och nu visar det sig..."
Link avbröt mig. "Ni fick inte ihop det eller så. Du gick väl inte in i Spökhuset? Och du såg aldrig, du vet... honom." Inte ens Link kunde förmå sig att säga hans namn. Det var en sak att umgås med en snygg tjej, i vilket sammanhang som helst. Det var en helt annan att umgås med gamle Ravenwood. 
Jag skakade på huvudet. "Nej, men..."
"Jag vet, jag vet. Du håller på att bli tokig. Jag säger bara att du ska hålla det för dig själv, det är ingen annan som har med det att göra."
Jag visste att det skulle bli svårt. Jag visste bara inte att det skulle bli omöjligt.
 
 
/Caroline
 

"En drink före kriget"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "En drink före kriget"
Originalets titel: "A drink before the war"
Författare: Dennis Lehane
Antal sidor: 357
Förlag: Albert Bonniers förlag
Copyrightår: 1994
Serie: Kenzie och Gennaro #1
 
Baksidetext:
En högt uppsatt politiker erbjuder privatdetektiverna Patrick Kenzie och Angie Gennaro stora pengar för ett litet jobb - att hitta den städerska som påstås ha stulit viktiga och konfidentiella dokument från stadshuset. Men vad som verkar vara ett enkelt uppdrag blir snabbt mer komplicerat när de hittar kvinnan och det står klart att hennes hemlighet är av ett helt annat slag än vad som påståtts. Det hon berättar leder vidare till vad som kan bli det blodigaste gängkrig Boston någonsin skådat. Innan Patrick Kenzie och Angie Gennaro vet ordet av är de djupt indragna i händelseförloppet och båda de rivaliserande gängen vill se dem döda.
På hemmaplan strävar Patrick fortfarande efter att glömma minnena av sin misshandlande far, medan Angie varje kväll går hem till en make som har en tendens att ge henne blå ögon och blodiga läppar. Båda måste de kämpa för att bli fria från sina personliga demoner samtidigt som de desperat försöker undkomma den dödsdom som hotar dem.
 
 
Mitt omdöme:
Det här är den första boken jag läser av Dennis Lehane, och jag vill gärna läsa nästa bok i serien också - och det är ju ett bra betyg! Det som dock drar ner betyget är att det ibland, faktiskt, blev lite segt. Och däremellan gick det så fort att jag fick anstränga mig för att hänga med i svängarna och för att hålla isär alla karaktärer.
Annars gillar jag Lehanes sätt att skriva - rakt på sak, utan krusiduller och med rappa repliker. Den ironi och sarkasm han kryddat historien med fick mig dessutom att skratta högt flera gånger. Jodå, Lehane får nog komma med på min lista över läsvärda författare.
 
Betyg: 3/5
 
Till helgen skall denna bok avhandlas med bokcirkelgänget, och det ska förstås bli intressant att höra hur de andra uppfattat Lehanes "En drink före kriget".
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 5 mars

Kategori: Top ten tuesday

 
Dags för Top Ten Tuesday. Denna tisdag handlar det om serier som vi skulle vilja läsa, men som vi ännu inte läst. Mina tio serier kommer här:
 
1. Avdelning Q, serien om Carl Mørck, skriven av Jussi Adler-Olsen har man ju hört mycket gott om, så den står på att läsa-listan.
2. Systrar i jeans av Ann Brashares blev aldrig läst i tonåren, men jag är fortfarande nyfiken på den.
3. Mirjam & Hervor, Marianne Cederwalls serie där "Svinhugg" är första delen.
4. Alex King, en serie som hittills består av två delar (men det kommer säkert fler), skriven av Thomas Erikson.
5. Siri Bergman, Camilla Grebes och Åsa Träffs serie om terapeuten Siri. Denna serie står högt upp på listan över böcker jag vill kasta mig över.
6. HP Pettersson, Anders De La Mottes-succéserie. Även denna har jag läst och hört mycket gott om.
7. Rättsläkare Ella Andersson, en deckarserie där just en rättsläkare får vara huvudperson. Den måste jag ju självklart läsa :) Den är skriven av Elias Palm.
8. Sophia Weber, serien som Malin Persson Giolito skrivit om en advokat. Första delen står här i bokhyllan och väntar på att bli läst.
9. Claes Claesson, serien av Karin Wahlberg har länge stått på att läsa-listan, men ännu har det tyvärr inte blivit av...
10. Fredrik Broman, en serie om en kriminalpolis på Gotland, skriven av Håkan Östlundh har börjat locka mig på sistone.
 
Vilka serier vill ni läsa?
/Carro
 

30 day book challenge: day 2.

Kategori: 30 day book challenge

Dags att besvara andra frågan på "30 day book challenge-listan". Den lyder så här:
Day 2. Your five least favorite books of all time?
 
"Öster om heden" av Viveca Lärn
(En riktig plåga att ta sig igenom. Oerhört naivt skriven.)
 
"Fladdermusmannen" av Jo Nesbø
(Trist historia med totalt ointressanta karaktärer. Det blir definitivt ingen mer Nesbø för min del.)
 
"Elsas värld" av Sofi Fahrman
(Banal, förutsägbar och patetisk.)
 
"Kaffe med rån" av Catharina Ingelman-Sundberg
(Det här är bara "too much". Dessutom är det en dålig kopia på Karin Brunk Holmqvists böcker.)
 
"2 systrar" av Anna Maxted
(Handlingen kommer aldrig igång och karaktärerna är mycket svåra att greppa.)
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "En drink före kriget"

Kategori: En smakebit på søndag


I dagens En smakebit på søndag, som anordnas av Flukten fra virkeligheten, bjuder jag på ett smakprov från "En drink före kriget", som jag läser just nu. Den är skriven av Dennis Lehane, och smakebiten kommer från sid. 87-88:
 
Lintotten slutade stirra på Angie, även om det syntes lång väg att det kostade på. Han lutade sig över disken och studerade kortet. "Brukar inte sådana som ni ha en bricka att visa fram?"
Även det hade jag. Brickor är bra eftersom allihop ser mer eller mindre likadana ut för ett otränat öga. Därför behöver jag inte släpa runt på femtio stycken. Jag plockade fram fodralet, snärtade upp det och lät honom få en hastig skymt av min bricka. Sedan stoppade jag ner fodralet i fickan igen. "Är det den enda nödutgången ni har?" sade jag.
"Ja", sade han. Nervöst. "Hur så?"
"Hur så? Hur så? Kan jag få tala med ägaren?"
"Va?"
"Ägaren. Du måste väl ändå fatta vad ägaren betyder. Ägaren betyder han som äger stället."
"Menar du Bob? Men han har gått för kvällen."
Min tur höll i sig så därför fortsatte jag på det inslagna spåret:
"Hur många våningar finns här i huset?"
Han såg på mig som om jag hade frågat vilket lufttryck planeten Pluto hade. "Våningar? Våningar? Alltså. Två. Huset har två våningar. På övervåningen finns rum att hyra."
"Två", upprepade jag och lät djupt skakad. "Två våningar och de enda utgångarna återfinns alltså på första våningen."
"Ja", sade han.
"Jaså", sade jag. "Hur är det då tänkt att de där uppe ska kunna ta sig ut om det börjar brinna?"
"Genom ett fönster, kanske", föreslog han.
"Ett fönster?". Jag ruskade på huvudet. "Ska vi gå upp med en gång och kontrollera om du lyckas hoppa ut genom ett fönster utan att bryta benen? Eller nacken? Ett fönster, herregud."
Angie lade ena benet över det andra och njöt av skådespelet medan hon smuttade på ölen.
 
 
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 1-4 mars

Kategori: Bokbloggsjerka

 
I denna veckas bokbloggsjerka vill Annika veta om det finns någon genre som vi inte kan stå ut med: Vilken genre önskar du att du kunde läsa men som du bara inte kan stå ut med?
 
Jag får ju erkänna att jag har väldigt svårt för fantasy-genren. Jag har alltid haft svårt att ta till mig det som är övernaturligt och alltför olikt verkligheten. Så fort jag ser att en bok handlar om zombies, vampyrer eller liknande så lägger jag ifrån mig den direkt.
Dock har jag ju tagit mig igenom hela Harry Potter-serien, och tillochmed jag själv är förvånad. Och här hemma ligger faktiskt "Beautiful creatures" och väntar på att bli läst.
 
Och om vi återgår till Annikas fråga, så kan jag inte alls påstå att jag önskar att jag kunde stå ut med att läsa fantasy. Den enda fördelen vore väl att man lättare skulle kunna hänga med i bokbloggarvärlden, för här snackas det ju mycket om just fantasy. Men nej, jag klarar mig utmärkt utan dessa böcker... än så länge i alla fall :)
 
/Carro
 

Månadsrapport: februari 2013

Kategori: Månadsrapport

Lästa böcker i februari: 

6. "Femtio nyanser av frihet" av E L James. Betyg: 4/5
7. "I den innersta kretsen" av Viveca Sten. Betyg: 3/5
8. "Tigerkvinnan" av Katerina Janouch. Betyg: 4/5
9. "Den dubbla tystnaden" av Mari Jungstedt. Betyg: 4/5
 
Det blev ingen 5-poängare den här månaden heller, men flera böcker fick ju ändå näst högsta betyg. Antalet lästa böcker, dvs fyra, får jag väl vara nöjd med, särskilt med tanke på att jag låg sjuk i influensa i en vecka, och då läste jag ju inte en enda sida.
Nu hoppas vi att mars bjuder på bra läsning!
 
/Caroline