Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

Jag försöker hålla mitt löfte

Kategori: Allmänt

Inför det här året gav jag mig själv ett enda bokrelaterat löfte: att bara läsa böcker för mitt eget nöjes skull. Inte läsa bara för att klara en utmaning. Inte tvinga mig att läsa färdigt en "dålig" bok. Utan bara lustläsa, helt enkelt!
 
Under det gångna året har jag hittills brutit mot detta löfte vid ett antal tillfällen. Då handlar det om att jag tvingat mig själv att läsa ut böcker som jag inte alls gillat, bara för att det känns trist att "ge upp". Men livet är för kort för att lägga tid på att läsa "dåliga" böcker. Och nu tänker jag hålla mitt löfte och ge upp en bok för första gången i år, nämligen denna:
 
 
Det är absolut inget fel på den, men den var helt enkelt inget för mig. Jag kom ideligen på mig med att sitta och störa mig på karaktärerna och på handlingen och började redan efter några kapitel längta efter att boken skulle ta slut så att jag kunde läsa något bättre. Därför slår jag nu igen den här boken för gott.
 
/Carro
 

"Smokin' Seventeen

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Smokin' Seventeen"
Författare: Janet Evanovich
Format: Pocket
Antal sidor: 324
Förlag: Bantam Books
Copyrightår: 2011
Serie: Stephanie Plum #17
 
Baksidetext:
Dead bodies are showing up in shallow graves on the empty construction lot of Vincent Plum Bail Bonds. No one is sure who the killer is, or why the victims have been offed, but what is clear is that Stephanie's name is on the killer's list. Short on time to find the murderer, Stephanie is also under pressure from family and friends to choose between her on-again-off-again boyfriend, Trenton cop Joe Morelli, and the bad boy in her life, security expert Ranger. Stephanie's mom wants her to dump them both for a former high school football star who's just returned to town. Stephanie's sidekick, Lula, suggests a red-hot boudoir "bake-off". And Joe's old-world grandmother gives Stephanie "the eye", which may mean that it's time to get out of town.
With a cold-blooded killer after her, a handful of hot men, and a capture list that includes a dancing bear and a senior citizen vampire, Stephanie's life looks like it's about to go up in smoke.
 
 
Omdöme:
Äntligen tycks Evanovich ha hittat tillbaka till formen efter ett par böckers svacka! Det här är hysteriskt roligt och precis så galet som man bara kan önska av en bok i Stephanie Plumserien. Dessutom är storyn mindre rörig och mindre splittrad än i de senaste böckerna, vilket förstås måste räknas som ett stort plus. Gränsen mellan humor och allvar är hårfin men ändå väl avvägd. Det här får nog bedömas vara den bästa Stephanie Plumboken sedan "Eleven on Top" ("Explosivt byte"). Känslan av tomhet som infinner sig så fort sista sidan är utläst är påtagligare än vanligt efter en Stephanie Plum-bok, och slutet ger en föraning om vad nästa bok ska handla om. Den ser jag mycket fram emot!
 
Betyg: 4/5
 
/Carro
 

30 day book challenge: day 14.

Kategori: 30 day book challenge

Men hjälp! Jag har ju alldeles glömt bort min 30 day book challenge-lista... Jaja, då får jag väl ta mig an nästa punkt nu då, och turen har kommit till fjortonde frågan:
A book you regret not having read sooner.
 
Svaret får nog bli av Dennis Lehanes "En drink före kriget", som är första boken i serien om privatdetektiverna Kenzie & Gennaro. Och saken är den att jag aldrig någonsin hade kommit mig för att läsa den här boken om det inte vore för bokcirkeln. Där blev jag i vintras "tvingad" att läsa den här boken, och det tackar jag verkligen för, så här i efterhand!
 
 
/Carro
 

Nytt från Brunk Holmqvist

Kategori: Framtida bokutgivning

I mars nästa år kommer Karin Brunk Holmqvist ut med en ny bok. "Kranvridarna" ska den heta, och det verkar som att omslaget kommer se ut så här:
 
 
För det första: Vad tycker ni omslaget? Är det bara jag som rynkar på näsan?
För det andra: Jag är tveksam till om jag ska läsa fler böcker av Brunk Holmqvist... Jag älskade "Potensgivarna" och gillade "Sirila gentlemän sökes", men de andra har jag inte gillat alls.
 
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 29 oktober

Kategori: Top ten tuesday

 
Hos The Broke and the Bookish är temat för veckans Top Ten Tuesday (föga förvånande) skrämmande bokomslag. Jag har kikat i bokhyllan och hittat följande:
 
1. "Nattfåk" av Johan Theorin
 
 
2. "Hypnotisören" av Lars Kepler
 
 
3. "Midvinterblod" av Mons Kallentoft
 
 
4. "Den som törstar" av Kristina Appelqvist
 
 
5. "Vyssan lull" av Carin Gerhardsen
 
 
 
/Carro
 

Ja, det kanske vore nåt?...

Kategori: Allmänt

 
 
/Carro
 

Sarenbrant är på G

Kategori: Framtida bokutgivning

Sofie Sarenbrant tycks verkligen vara på G. I april kommer hennes tredje deckare om Emma Sköld. Den nya boken får titeln "Visning pågår".
 
 
Spännande va?
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Smokin' Seventeen"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Hos Flukten fra virkeligheten har det blivit dags för En smakebit på søndag. Det är en utmaning där man ska dela med sig av ett litet smakprov från boken som man för tillfället läser.
Min smakebit kommer från Janet Evanovichs "Smokin' Seventeen", sid. 45:
 
"You fat chicks can never shoot worth anything", Brown said. "It's been one of my observations."
"Excuse me?" Lula said, eyes narrowed, nostrils flaring. "Fat chick? Did you just call me a fat chick? I better have heard wrong because I don't like being called a fat chick."
And then Lula got lucky, or unlucky depending on your point of view, and she shot Brown's pinky toe off.
"YOW!" Brown yelled. "What the fuck? Are you fuckin' nuts?"
And he fainted. Crash. Flat out on his back with his foot bleeding, and his flagpole standing at attention.
 
 
/Caroline
 

Yes!!

Kategori: Framtida bokutgivning

För någon vecka sedan skrev jag ju i ett blogginlägg att jag led av Sophie Kinsella-brist och att jag funderade över huruvida hennes senaste bok, "Wedding Night", skulle översättas till svenska eller ej. Och voilà! Här har vi svaret:
 
 
"Bröllopsnatten" kommer i januari. Yes!!! :)
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 25-28 oktober

Kategori: Bokbloggsjerka

 
I veckans Bokbloggsjerka  undrar Annika om vi ska läsa någonting som lämpar sig väl för Halloween och i så fall vad?
 
Jag är alldeles för skrajsen av mig för att läsa rysare, så svaret är nej. Visst lär det väl bli en deckare (för det läser jag ju titt som tätt), men inte otäckare än så.
Ibland lockas jag av tanken på att läsa en rysare, men så påminner jag mig om att jag ska våga gå ensam genom de mörka källarkulvertarna på sjukhuset (jobbet) och till bårhuset mitt i natten utan att dö av skräck (och det är otäckt nog som det är). Så nej, det får nog vara ;)
 
/Carro
 
 
 

Målet uppnått!

Kategori: Allmänt

I början av det här året satte jag upp ett bokrelaterat mål: att läsa i genomsnitt en bok i veckan, dvs 52 böcker i år. Nu, när en vecka av oktober återstår, är målet uppfyllt!
 
 
Jag måste säga att jag är nöjd, för det är fler böcker än jag läst på länge! Övriga böcker som jag hinner läsa i år får jag väl se som en ren bonus :)
 
/Carro
 

"För dig blottad"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "För dig blottad"
Originalets titel: "Bared to You"
Författare: Sylvia Day
Format: Danskt band
Antal sidor: 319
Förlag: Norstedts
Copyrightår: 2012
Serie: Crossfire #1
 
Baksidetext:
Han var vacker, farlig och väldigt het. Jag drogs till honom som jag aldrig hade dragits till någon tidigare. Jag längtade efter hans beröring som om den var en drog, trots att jag genast förstod att han skulle göra mig olycklig. Jag försökte undvika och avvisa honom. Med tanke på min historia hade jag inte plats för en man i mitt liv. Men han såg hur mycket jag ville ha honom och det utnyttjade han lätt...
 
Gideon förstod. Han hade sina egna demoner. Och vi skulle bli varandras speglar, reflektera varandras värsta mardrömmar... och drömmar.
Hans kärlek förvandlade mig, och jag bad om att det förflutna inte skulle förstöra allt...
 
 
Omdöme:
Ibland är det så himla skönt att läsa en bok som man inte måste anstränga sig för att hänga med i, och vars författare man fullständigt kan lita på, i trygg förvissning om att hon kommer ro historien i land. Det här är precis en sådan bok. Jag behövde inte alls bli besviken på Crossfireseriens första bok, även om den överhuvudtaget inte kan mäta sig med den närbesläktade Fifty Shadesserien. I jämförelse är "För dig blottad" en dålig kopia. Men nu ska vi inte jämföra. För om man tar den här boken för vad den är, så får man lättsam och lättläst underhållning som fängslar direkt.
Visst, jag stör mig enormt mycket på allt hattande fram och tillbaka mellan Eva och Gideon - detta eviga velande! Men annars gillar jag Sylvia Day och början på hennes erotiska serie. Det kommer definitivt bli mer Day för min del framöver!
 
Betyg: 4/5
 
/Caroline
 

Omslagsonsdag #15

Kategori: Omslagsonsdag

Bokpotaten har en onsdagsutmaning som kallas Omslagsonsdag. Denna vecka gäller det att visa upp bokomslag som passar på temat löv. Man får välja precis vilka böcker man vill, men själv håller jag mig till dem jag har i bokhyllan.
 
 
 
 
Som vanligt trodde jag att jag skulle hitta massor av lämpliga omslag i bokhyllan, men den här gången fick jag avfärda många för att de nog måste klassificeras som träd-omslag snarare än löv-omslag.
 
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 22 oktober

Kategori: Top ten tuesday

 
Denna tisdag i Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish skall vi nämna tio bokkaraktärsnamn som vi älskar. Oj så svårt! Jag inser att det finns ytterst få karaktärer som jag gillar på grund av deras namn, utan det är ju deras personligheter jag tycker om. Men okej, vi gör ett försök att rikta in oss på namnen:
 
1. Christopher Silfverbielke i Buthler & Öhrlunds böcker. Säga vad man vill om själva karaktären, men namnet passar ju honom perfekt!
 
2. Ove i Fredrik Backmans "En man som heter Ove". Jag kan inte tänka mig att Ove skulle kunna heta något annat än just Ove. Ett perfekt namn för karaktären!
 
3. Hervor i Marianne Cedervalls böcker om Mirjam och Hervor. Just Hervor är ju ett udda namn på en mycket udda - men älskvärd - karaktär.
 
4. Augustin Madrid i Denise Rudbergs elegant crime-böcker. Jag kan inte motstå varken honom eller namnet.
 
5. Mormor Mazur i favoriten Janet Evanovich serie om Stephanie Plum. Det gäller samma som för Ove. Något annat namn är liksom inte tänkbart!
 
6. Ella och Josefin i "Glappet" av Christina Herrström. Det tog mig ett par år att inse det, men här symboliserar namnen faktiskt någonting. De är två nästan vuxna kvinnor i en värld där männen styr och ställer som de behagar och kvinnorna får helt enkelt underkasta sig. Ella är den intellektuELLA och Josefin är FIN.
 
Vilka karaktärers namn gillar ni lite extra mycket?
/Caroline
 

Måndagsenkät

Kategori: Enkäter och listor

Då var det måndag igen och en ny vecka står för dörren. Jag rotade fram den gamla Måndagsenkäten och tänkte uppdatera den lite:
 
Just nu …

… nöjesläser jag: Sylvia Days "För dig blottad". Än så länge kan den inte alls mäta sig med Fifty Shades-trilogin, men det är absolut inget fel på den.
 
 
… nyttoläser jag: Inte ett dugg. Det skulle i så fall vara kursplanerna för de studenter som jag handleder på jobbet.
 
 
… är jag exalterad över: Att det är höstrusk (mitt favoritväder!) och att den mysiga julen faktiskt närmar sig.
 
 
… är jag stolt över: Beröm från chefen! Sådant gör mig både glad och stolt.
 
 
... är jag nervös för: Jobbrelaterade stressmoment...
 
/Carro
 

"Paganinikontraktet"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Paganinikontraktet"
Författare: Lars Kepler
Format: Pocket
Antal sidor: 561
Förlag: Månpocket
Copyrightår: 2010
Serie: Joona Linna #2
 
Baksidetext:
Generaldirektör Carl Palmcrona hittas hängd i sin paradvåning på Östermalm. Rummet där han hänger är helt omöblerat - det finns ingenting att klättra på.
Samma dygn påträffas en död kvinna på en fritidsbåt som driver runt i Stockholms skärgård. Hennes lungor är fyllda av bräckt vatten, men det finns inga spår av detta vatten på kläderna eller resten av kroppen. Hon har drunknat på en båt som fortfarande flyter.
 
De båda dödsfallen hade förblivit en gåta om inte kriminalkommissarie Joona Linna hade varit så fruktansvärt envis. Hans oväntade upptäckt blir inledningen på ett hastigt och våldsamt förlopp.
Denna sommar står polisen inför sin farligaste prövning någonsin.
 
 
Omdöme:
Jaha, det här var ju verkligen både spännande och actionfyllt, och det uppskattar jag. Men successivt blir det även så rörigt och osannolikt att jag till slut tappar intresset. Inte blir det bättre av att boken är onödigt lång. Jag är inte heller riktigt förtjust i Keplers sätt att skriva. När en rad händelser ska beskrivas går det ibland så fort att vissa av dessa händelser inte nämns i klartext, utan man får helt enkelt bara förutsätta att de faktiskt har hänt, och jag minns att jag störde mig på precis samma sak när jag läste "Hypnotisören". Även då reagerade jag på den osannolika storyn, och i "Paganinikontraktet" blir det tyvärr ännu värre.
Den så spännande första halvan av boken, och de alldeles lagom långa/korta kapitlen, väger inte på långt när upp det faktum att storyn såsmåningom mynnar ut i en riktigt rörig soppa som aldrig vill ta slut.
 
Mitt betyg: 2/5
 
"Paganinikontraktet" utgör min oktoberbok i Tre på tre-utmaningen.
/Caroline
 

Tävlingsdags

Kategori: Tävlingar

Mia firar att hennes bokblogg fyller fem år (grattis!!) med en tävling. Det vill man ju inte missa, och jag skulle tycka att det vore så roligt att vinna "Året med Ernst".
 
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "För dig blottad"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Redan söndag igen! Och hos Flukten fra virkeligheten innebär söndagar En smakebit på søndag. Det är en utmaning där man ska dela med sig av ett litet smakprov från boken som man för tillfället läser.
Jag har precis börjat läsa i Sylvia Days "För dig blottad", som jag mer eller midre blivit påtvingad av en jobbarkompis (men jag gillade ju Fifty Shades, så jag kommer säkert gilla det här också!). Mitt smakprov kommer från sid. 25:
 
Bilen körde ut från trottoaren och Cary visslade. "Jaha, så det var mannen från igår, det märktes på din blick när du såg på honom."
"Det var han. Jajamänsan."
"Jobbar ni tillsammans?" Cary tog min arm under sin och drog med mig ut genom en av de vanliga dörrarna bredvid svängdörren.
"Nej." Jag stannade på trottoaren och lutade mig mot honom för att byta om till mina promenadskor medan folk fortsatte förbi oss.
"Jag vet inte vem han är, men han frågade mig om jag hade haft en bra första dag, så jag får väl ta reda på det."
 
 
Vad läser ni denna regniga söndag?
 
/Carro
 

Sämsta läs-veckan på länge

Kategori: Allmänt

Den gångna veckan har bjudit på så mycket jobb och så många andra övningar och prövningar att både bloggen och läsningen blivit lidande. Jag har inte läst en enda sida i min bok på hela veckan, och det beror verkligen inte på brist på läslust eller på brist på bra böcker, utan på tidsbrist. Mycket synd, tycker jag.
 
Men nu är det helg och för en gångs skull har jag inget inplanerat. Nu kanske jag äntligen kan få tid att krypa upp i soffan med min bok!
 
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 18-21 oktober

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Äntligen fredag! Det innebär att vi hittar en färsk Bokbloggsjerka  hos Annika. Denna vecka ställs ännu en intressant fråga, nämligen: Finns det några författare som du tycker sticker ut (eller som du beundrar mer än andra) när det gäller deras sätt att skriva?
 
Det finns absolut författare som jag tycker sticker ut lite extra när det kommer till sättet att skriva. Mitt svar kommer därför utgöras av följande tre författare:
 
Dennis Lehane. Hans pang-på-rödbetan-sätt att skriva fängslade mig direkt. Ironi, sarkasm och tragikomik i en ljuvlig blandning.
 
Jonathan Tropper. Jag gillar honom av precis samma anledning som jag gillar Dennis Lehane.
 
Janet Evanovich. Här har vi en författare som insett vilket vapen humorn är när man skriver - om man använder den rätt. Och det gör Evanovich, ingen tvekan om den saken!
 
/Carro
 

Rosengädda på riktigt

Kategori: Allmänt

Emma Hamberg tar i sin Rosengädda-trilogi med oss till den uppdiktade byn Rosengädda. Denna lilla by visade sig ligga i min hemkommun, på vackra Kinnekulle. Bara det är ju en stor anledning för mig att läsa böckerna.
 
Förra veckan tog jag en liten fototur här på Kinnekulle och knäppte några höstbilder. Och violà! Här är Rosengädda med omnejd: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag älskar att bo på denna vackra plats, och jag förstår att Emma Hamberg valde att placera sitt Rosengädda just här.
 
/Carro
 

Ny deckarserie

Kategori: Framtida bokutgivning

Det kanske är många som tycker att Sverige inte har plats för fler deckardrottningar, men jag håller inte med. Faktum är att jag inte kan få nog av svenska deckare.
 
Om en dryg månad får vi stifta bekantskap med Ida Axelsson som debuterar med deckaren "Svart skugga". Det är första delen i en deckarserie där vi får följa kriminalinspektör Linn Wide vid polisen i Helsingborg.
Jag tror att det här kan passa mig!
 
 
/Caroline
 

Omslagsonsdag #14

Kategori: Omslagsonsdag

Bokpotaten har en onsdagsutmaning som kallas Omslagsonsdag. Denna vecka gäller det att visa upp bokomslag som passar på temat moln. Man får välja precis vilka böcker man vill, men själv håller jag mig till dem jag har i bokhyllan.
 
 
 
 
 
 
Ärligt talat trodde jag att jag skulle hitta drösvis med böcker med moln-omslag i bokhyllan, men icke! Fem stycken blev det...
 
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 15 oktober

Kategori: Top ten tuesday

 
På tisdagar anordnar The Broke and the Bookish utmaningen Top Ten Tuesday. Denna gång skall man lista topp tio böcker som man blivit "tvingad" att läsa, antingen av lärare, vänner eller bloggare etc.
Mina tio, som levereras helt utan inbördes ordning, är böcker som min gymnasielärare i svenska (hon var helt suverän!) "tvingade" oss elever att läsa:
 
1. "Slumpvandring" av Majgull Axelsson
En berättelse om tre generationers kvinnor, som jag aldrig hade läst om jag inte vore tvingad i skolan. Tack och lov att de tvingade oss, för den här gillade jag verkligen! ;)
 
2. "The Great Gatsby" ("Den store Gatsby") av F. Scott Fitzgerald
Förvisso var jag långt ifrån stormförtjust när jag tvingades (av samma lärare som ovan) läsa den här boken, men eftersom det är en riktigt stor klassiker är jag ändå nöjd med att ha läst den...
 
3. "To Kill a Mockingbird" ("Dödssynden") av Harper Lee
Precis samma motivering som ovan.
 
4. "Ondskan" av Jan Guillou
Ännu en bok som jag aldrig fått för mig att läsa om det inte vore för att vi skulle skriva någon slags uppsats om den. Mycket bra bok!
 
5. "Gömda" av Liza Marklund.
Precis samma motivering som ovan.
 
6. "Processen" av Franz Kafka
Den här boken hör till kategorin "minns-inte-så-mycket-men-jag-tror-inte-att-jag-gillade-den-så-värst". Ännu en sån där bok som känns bra att ha läst (även om jag som sagt inte minns så mycket av den...).
 
7. "L'empereur du Portugal" ("Kejsaren av Portugallien") av Selma Lagerlöf
Denna klassiker fick vi läsa på franska, och jag gillade den!
 
8. "En komikers uppväxt" av Jonas Gardell
Enligt mig är detta Gardells bästa bok!
 
9. "Grottbjörnens folk" av Jean M Auel
Jag är tacksam att jag slapp gå miste om denna underbara serie.
 
10. "Singoalla" av Viktor Rydberg
Motiveringen blir samma som för nr. 2,3 och 6.
 
/Caroline
 

Sophie Kinsella-brist

Kategori: Allmänt

Allvarligt talat. Nu börjar jag lida av en åkomma som nog inte kan kallas för annat än "Sophie Kinsella-brist". Jag har inte läst en Kinsellabok på flera månader och inte finns det några olästa att tillgå heller.
Är det någon som vet huruvida hennes "Wedding night" kommer översättas till svenska eller ej? Vid det här laget borde den redan vara översatt om planen var att den skulle ges ut på svenska...
 
 
Den finns på norska, så mycket vet jag. Och jag är inte främmande för att läsa den på engelska, egentligen. Men jag har ju alla hennes andra böcker på svenska och jag vill ju gärna att det ska se enhetligt ut i bokhyllan...
 
Och ja, det var väl dagens i-landsproblem... Sorry!
 
/Carro
 

Ett kärt återseende?

Kategori: Framtida bokutgivning

Jag hade totalt missat att Bridget Jones gör comeback!? Men så är det. Bridget är tillbaka och Helen Fieldings nya bok, som släpptes häromdagen, heter "Bridget Jones: Mad About the Boy".
 
 
Jag är, om sanningen ska fram, inte något överdrivet Bridget-fan. Visst, jag har läst boken (den första) och sett filmen ett par gånger, men frågan är om jag ska läsa Fieldings nya Bridget-bok... Ska ni?
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Paganinikontraktet"

Kategori: En smakebit på søndag

Söndagar har ju mer eller mindre blivit synonyma med En smakebit på søndag, en utmaning som anordnas hos Flukten fra virkeligheten, och jag hakar på även denna vecka. Det hela går ut på att man delar med sig av ett litet smakprov från boken som man för tillfället läser.
Min smakbit kommer från "Paganinikontraktet" av Lars Kepler, sid. 60:
 
- Hon hade drunknat, Joona.
- Drunknat?
Nålen nickar och ler vibrerande.
- Hon hade drunknat ombord på en båt som flöt, säger han.
- Antagligen har någon hittat henne i vattnet och lyft ombord henne.
- Ja, men i så fall hade jag inte tagit upp din tid, säger Nålen.
- Så vad handlar det om?
- Det finns inga spår av vatten på resten av kroppen - jag har skickat kläderna på analys, men SKL kommer inte heller hitta någonting.
 
 
/Caroline
 

"Larma, släcka, rädda i Rosengädda"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Larma, släcka, rädda i Rosengädda"
Författare: Emma Hamberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 414
Förlag: Piratförlaget
Copyrightår: 2013
Serie: Rosengädda #2
 
Baksidetext:
Tessan och hennes get Bella har flyttat in i Rosengäddas förfallna stationshus där tapeterna flagar, murbruket spricker och orken sinar. Utan vare sig vänner eller pengar försöker Tessan renovera stället till en mysig bykrog samtidigt som hon provlagar vinångande vildsvinsgrytor.
 
Före detta brandmannen Jonny sitter ensam i sin enorma tevesoffa med ett par 3D-glasögon, tittar på en film om delfiner och gråter. Han misslyckades på årets brandmannatest och får nu istället sköta pappersjobb på den ödsliga deltidsstationen i Rosengädda.
 
Rafael kliver av tåget i Rosengädda med sina fladdrande svarta armanikläder. Elegant som få och med en doft av hemligheter, dekadens och äventyr flyttar han in på det stora godset Smörkulla. På jakt efter förströelse hittar han en gråtande brandinspektör samt en slutkörd stationshusägarinna. Vilken jackpot.
 
 
Omdöme:
Efter ha läst "Rosengädda nästa!", den första boken i serien, var jag ytterst tveksam till att ge del två en chans. Jag är glad att jag gjorde det! "Larma, släcka, rädda i Rosengädda" är mycket mindre skruvad än sin föregångare, tack och lov. Dock är Hambergs genuina stil bevarad, och det är den som räddar hela boken. Man bjuds på en varm, charmig och humoristisk berättelse med ett vettigt budskap - att våga! Att våga vägra passa in i samhällets färdigstöpta mallar, våga hitta sina egna lösningar och att våga förverkliga sina drömmar.
Hamberg målar dessutom upp den västgötska lilla byn med en sådan känsla att man som läsare tycker sig känna större delen av byns befolkning och hittar på dess gator efter bara några kapitel, och jag gillar verkligen stämningen som hon lyckats fånga och som bidrar till att det här känns som tvättäkta feel-good.
Jag saknar dock lite "fylligare" handling, men tvekar åtminstone inte att läsa den tredje och avslutande delen i serien när det blir dags! 
 
Mitt betyg: 3/5
 
/Caroline
 

Enkät inför helgen

Kategori: Enkäter och listor

För ett tag sedan såg jag en helgenkät hos Monika, som i sin tur sett den hos C.R.M. Nilsson. Den passar bra så här inför helgen, så jag tänkte mig att jag "lånar" den:
 
Vad ska du läsa i helgen?
Planen är att jag ska ta mig an oktoberboken i Tre på tre-utmaningen, dvs "Paganinikontraktet" av Lars Kepler.
 
Hur ser den perfekta lässtunden ut?
När jag i lugn och ro, utan tider att passa, får slå mig ner i soffan med en riktigt, riktigt bra bok. Helst ska det vara mörkt, regnigt och ruskigt ute, och så eldar jag gärna i kaminen och tänder en massa levande ljus. Om man dessutom kan brygga sig en kopp caffe machiato så vore ju lässtunden alldeles perfekt!
 
Din bästa lässtund förra veckan?
När jag satt uppe på natten för att vända på dygnet inför nattjobb. Det var precis knäpptyst runtomkring mig, och det var riktigt mysigt att sitta där och läsa i de levande ljusens sken.
 
Hur många timmar i veckan tillbringar du egentligen i böckernas värld?
Oj, på rak arm har jag ingen aning. Vissa dagar blir det ingenting läst överhuvudtaget, medan jag kan sitta flera timmar i sträck en annan dag. Kanske, men nu gissar jag bara, landar jag på 7-10 timmar/vecka.
 
Var läser du aldrig?
I bilen eller på bussen, för då blir jag vansinnigt åksjuk...
 
Vad läser du aldrig?
Jag läser aldrig, eller åtminstone ytterst sällan, science fiction, självbiografier och självhjälpsböcker.
 
Vilken är din favoritbokhandel?
Förvisso har jag inte varit där på säkert 2-3 år, så det kan ju hända att det ändrat sig, men Bokia som ligger i Överby köpcentrum i Trollhättan är en fysisk bokhandel utöver det vanliga. Man får verkligen läslust när man går in dit! På nätet handlar jag helst på Bokus, för att jag gillar hemsidan så mycket mer än Adlibris's.
 
Du får 300 kr att handla böcker för. Vad köper du?
Det skulle nog bli en inbunden bok, "Bara tre kan leka så" av Denise Rudberg, och två pocketböcker, "Du går inte ensam" av Mari Jungstedt samt "Sjöjungfrun" av Camilla Läckberg. Oj, det blev visst svenska deckare för hela slanten! :)
 
Vilken aktuell bok skulle du inte läsa ens om du fick den gratis?
"De odödligas regler" av Julie Kagawa lockar mig inte det minsta.
 
Vilken ännu ej utkommen bok längtar du mest efter just nu?
Lätt! "Takedown Twenty" av Janet Evanovich som kommer i mitten av november.
 
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 11-14 oktober

Kategori: Bokbloggsjerka

 
I veckans Bokbloggsjerka  vill Annika veta om det finns någon eller några karaktärer som vi känner igen oss i, och i så fall på vilket sätt.
 
I vintras läste jag Allison Pearsons "28 timmar på ett dygn: En karriärmammas dagbok", och igenkänningsfaktorn var skyhög - trots att jag inte har småbarn, eller barn överhuvudtaget. Den där boken kunde ändå lika gärna ha handlat om mig, kände jag.
För Kate, bokens huvudperson, är tid den mest saknade tillgången och jag kunde inte annat än skratta högt när jag kände igen mig i alla hennes små knep och genvägar för att spara in tid på varje liten aktivitet och på varje litet göromål. Sedan har vi jobbet som kräver att man ska vara tillgänglig på dygnets alla timmar, vare sig det är en vanlig tisdag eller julafton. Och ja... den oundvikliga frågan blir till slut: Varför har inte dygnet fler timmar??
 
 
Sedan har vi också Ella, en karaktär i Christina Herrströms "Glappet", som jag mycket väl kan identifiera mig med (eller åtminstone kunde, nu är jag kanske lite för gammal). Framförallt för att vi verkar vara så lika till sättet och har liknande värderingar.
 
En bild från TV-serien Glappet som bygger på Herrströms bok.
Huvudpersoner är Ella (till höger) och hennes bästis Josefin.
 
Vilka karaktärer känner ni igen er i?
 
/Caroline
 

Det borde finnas en medalj...

Kategori: Allmänt

Borde det inte finnas någon slags medalj för boknördar som på en och samma dag varit inne på både  biblioteket och  Akademibokhandeln utan  att komma därifrån med en endaste liten bok!?
 
 
 
I så fall skulle jag ha förtjänat en sådan medalj idag... Jag känner mig riktigt stolt. Och duktig! (Det krävdes nästan mer viljestyrka än jag kunde uppbåda, men det gick!...)
 
/Carro
 

Omslagsonsdag #13

Kategori: Omslagsonsdag

Bokpotaten har en onsdagsutmaning som kallas Omslagsonsdag. Denna vecka gäller det att visa upp bokomslag som passar på temat gult. Man får välja precis vilka böcker man vill, men själv håller jag mig till dem jag har i bokhyllan.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Vilka gula böcker hittar ni?
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 8 oktober

Kategori: Top ten tuesday

 
Jaha, då var det tisdag och hos The Broke and the Bookish hittar vi ett nytt tema för Top Ten Tuesday. Denna gång gäller det att berätta om de bästa - eller sämsta - serieavslutningarna (dvs sista boken i en serie). Jag inser att det inte finns många serier som jag läst färdigt (jag är ju en sådan som drar ut på det hela för att det roliga inte ska ta slut...). Men om jag fokuserar på de bästa avslutningarna på serier, kommer jag fram till följande:
 
1. "Luftslottet som sprängdes" av Stieg Larsson var ju en fenomenalt bra avslutning på en helt sjukt bra trilogi!
2. "Harry Potter och dödsrelikerna" av J K Rowling är en avslutande bok vars slut jag verkligen gillade.
3. "Aprilväder" av Viveca Lärn utgjorde ett oväntat bra slut på en riktigt bra serie.
4. "Åse" av Denise Rudberg är, enligt Bokus, sista delen i en löst sammanhållen trilogi. Jag gillade den mycket!
 
Fyra titlar måste vara rekorddåligt för en Top Ten Tuesday, men jag kommer inte på fler i skrivande stund. Jag får väl fylla på efterhand...
 
/Carro
 

Book shuffle tag

Kategori: Enkäter och listor

Jag har blivit taggad av Nilmas bokhylla att göra The Book Shuffle Tag. Tack för detta!
 
Regler: Sätt din musikspellista på shuffle. De fem kommande låtarna ska du para ihop med fem passande böcker som du har läst. Inget fuskande! Skippa inte en låt som du är missnöjd med.
 
1. Janet Jackson - "Together again"
Här måste jag ju bara svara "En dag" av David Nicholls. Det känns som ett klockrent val.
 
2. Lars Winnerbäck - "Jag får liksom ingen ordning"
Hum. Jag tyckte att "[geim]" av Anders De La Motte var väldigt rörig och hattig/hoppig, så mitt val faller helt enkelt på den.
 
3. Rihanna - "Stay"
Tja, vad ska vi hitta på här då? "Bedragen" av Katerina Janouch?
 
4. Mando Diao - "Strövtåg i hembygden"
Just nu läser jag Emma Hambergs "Larma, släcka, rädda i Rosengädda" som utspelar sig i min hemkommun med omnejd, så den passar ju bra till den här låten!
 
5. Across the Universe - "I want to hold your hand"
Då faller valet på "Värdshuset" av Nora Roberts.
 
Jag skickar denna tag vidare till:
 
/Carro
 

"Hjärta av jazz"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Hjärta av jazz"
Författare: Sara Lövestam
Format: Inbunden
Antal sidor: 297
Förlag: Piratförlaget 
Copyrightår: 2013
 
Baksidetext:
"Jag var bara en pojk första gången jag tog tåget till Stockholm, och det var nittonhundrafyrtiotvå."
Den rynkige mannen drar munnen till ett clownleende. Han heter Alvar Svensson, och en gång spelade han med Povel Ramel. På riktigt.
 
Steffi Herrera går i Björkeskolan så lite som möjligt. Där är hon en horunge och drottningarna Karro och Sanja härjar fritt. Men i mp3-spelaren finns Povel Ramel, med snäll röst och ord som är roliga. Hon kan alla hans texter, nästan, och snart kan hon spela walking bass till de flesta av hans låtar. En dag när hon passerar ålderdomshemmet hör hon välbekant musik strömma ut ur ett fönster...
 
Alvars berättelse i rummet med vevgrammofinen är en vild jitterbugg på Nalen. Den är budcyklar på Stockholms gator, mörklagda fönster och flickor man knappt vågade titta på. Och så jazzen, som enligt vissa var värre en kriget. När den gamle mannens minne kraschar rätt in i tonåringens verklighet, förändrar det båda deras liv.
 
 
Omdöme:
Så var det då min tur att läsa denna kritikerrosade roman av Sara Lövestam. Och vilken vacker historia hon bjuder på! Ordet "vacker" är ständigt återkommande när jag för mig själv försöker sätta ord på mina känslor för den här boken. Men den är just vacker, och den väcker så många känslor hos mig. Jag blir rent ut sagt skitförbannad på alla mobbare som finns där ute, och på alla dumma syskon och på dumma människor i allmänhet. Och precis lika fascinerad och lycklig blir jag över den vänskap som uppstår mellan femtonåringa Steffi och snart nittioåriga Alvar. De förenas i sitt brinnande intresse för musiken och Lövestam får det hela att kännas helt igenom äkta.
Ibland saknar jag dock något. Jag skulle vilja ha lite fylligare handling, och gärna lite mer fart. Men visst duger det precis så här också. Det är ju så vackert. En vacker bok som berör.
Min första bekantskap med Lövestam har helt klart givit mig mersmak!
 
Mitt betyg: 3/5
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Larma, släcka, rädda i Rosengädda"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Då var det söndag igen och därmed dags för En smakebit på søndag  hos Flukten fra virkeligheten. Det är en utmaning där man ska dela med sig av ett litet smakprov från boken som man för tillfället läser.
Min smakebit kommer från Emma Hambergs "Larma, släcka, rädda i Rosengädda", sid. 62:
 
Det knackar hårt på ytterdörren. Rådet tittar förvånat på varandra, räknar in. De är ju alla på plats. Då kastar sig Camilla upp och ropar rätt ut.
- Tessan! Jag glömde säga att jag bjudit in en ny tjej, vänta!
Snabbt reser sig Camilla upp, halvspringer genom den ekande lokalen och sliter upp ytterdörren. Där ute i stormen står Tessan och Bella.
- Jag tog med mig Bella, hon blir så orolig när det blåser. Jag kan inte lämna henne ensam hemma, då gnager hon sönder varenda möbel av ångest. Och när möblerna är slut hugger hon in på elektroniken och då kan hela huset brinna upp.
Camilla tittar ner på den blängande geten som ängsligt trycker sig mot Tessans rutiga byxben.
- En get, trevligt. Partåiga djur är alltid välkomna!
 
 
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 4-7 oktober

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Den här helgen vill Annika att vi i Bokbloggsjerkan  ska berätta om en "bokmiljö" som vi besökt eller gärna skulle vilja besöka.
 
Rent spontant kommer jag att tänka på den engelska landsbygden så som den framställs i Sophie Kinsellas "Karriär & köksbesvär". Det lät så himla mysigt och pittoreskt! När jag läste boken tänkte jag mig att miljön påminde lite grann om den i "Hem till gården" ("Emmerdale"). Och till ett sådant ställe, eller liknande, skulle jag inte ha något emot att åka!
 
 
/Carro
 

"Fördelarna med en kollaps"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Fördelarna med en kollaps"
Originalets titel: "One Last Thing Before I Go"
Författare: Jonathan Tropper
Format: Danskt band
Antal sidor: 320
Förlag: Gilla böcker
Copyrightår: 2012
 
Baksidetext:
Silvers liv har kollapsat. Inte nog med att han är en lönnfet överårig rockstjärna med en exfru som ska gifta sig med den perfekte mannen, och en tonårsdotter som råkat bli gravid, nu har han dessutom fått en mindre stroke. Alla i Silvers omgivning förutsätter att han ska genomgå en operation som kan rädda honom, men Silver är inte säker på om hans liv ens är värt att rädda. Samtidigt som han förbereder sig på att kanske dö förändrar stroken Silvers hjärna och ur hans mun kommer allt som han aldrig tänkt säga högt.
 
 
Omdöme: 
Det här är Troppers fjärde roman som givits ut på svenska, och den första boken av Tropper som jag läser. Direkt slår det mig hur pricksäkra och klarsynta Troppers iakttagelser är. Jag faller dessutom pladask för de dråpliga och dräpande replikerna och den tragikomiska berättelsen som är skriven med något som påminner om Dennis Lehanes sällsynta rättframhet. Sedan tycker jag att Tropper har lyckats få till en perfekt kombination av humor och allvar, vilket lockar till leenden och skratt likaväl som det får tårarna att bränna bakom ögonlocken.
Det som drar ner betyget något är att det någonstans efter halva boken blir en aning segt och det känns som att berättelsen går på tomgång ett tag. Det finns även ett par karaktärer som inte framställs helt konsekvent, vilket stör mig. Men på det stora hela är det här en varm och humoristisk bok av en författare vars övriga böcker jag nu ser mycket fram emot att läsa!
 
Mitt betyg: 4/5 
 
Stort tack till gilla böcker för recensionsexemplaret!
 
/Caroline
 

Fjärde bokcirkelträffen

Kategori: Bokcirkel

Under den gångna helgen träffades vi i bokcirkelgänget för att diskutera månadens bok. Vi var hemma hos S, som även var den som valt vilken bok vi skulle läsa.
 
Tyvärr blev det ett par återbud i sista stund. Av åtta personer (vi har fått tillökning med en person sedan sist) kunde endast fem komma. Hur som helst hade vi en riktigt trevlig kväll med god mat, bokprat och många skratt.
 
Först käkade vi mat från "Kinarestaurangen". Sååå gott!
 
Sedan diskuterade vi månadens bok.
 
Och slutligen blev det kaffe och marängsviss. Också sjukt gott!
 
Om vi ska hålla oss till själva boken, "Stolthet och fördom", upptäckte vi ett lustigt fenomen. Innan vi började läsa boken trodde vi alla att vi redan hade läst den. Och sedan när vi läst ut den var vi riktigt tveksamma till om vi verkligen hade läst den förut. Haha, hur kan det komma sig? Vi enades om att vi nog bara läst de inledande kapitlen tidigare...
 
Hur som helst var Austens "Stolthet och fördom" en bok som gick hem hos alla... utom hos den som från början valt boken. Vi var ett par stycken som gillade den så mycket att vi snart måste ge oss på nästa Austen-verk. Det tycktes vara de underbara karaktärerna och Austens subtila humor som gjorde att den här boken fick fina omdömen av de allra flesta.
 
Gruppens sammanfattade betyg (snittbetyg): 3,75/5
 
Nästa gång ses bokcirkelgänget i november. Det intressanta med nästa träff är att den arrangeras av en person som så sent som förra veckan sa de numera berömda orden: "Böcker? Jag läser väl inte böcker!"
Haha, det kommer bli spännande att se vilken bok hon väljer!
 
/Carro
 

Mitt-i-natten-läsning

Kategori: Allmänt

Jag gör en liten paus från läsningen och tittar in på bloggen en stund. Ja, klockan är 02.30 och jag sitter och läser. Det är nämligen så att jag har ett nattjobbsmaraton framför mig, så jag försöker därför vända på dygnet. Och eftersom sambon ligger och sover har jag bara ett begränsat antal aktiviteter att välja på. Dammsugningen går alltså bort, synd va? ;)
 
 
Det är rätt så mysigt att sitta och läsa i de levande ljusens sken. Tur att det inte är en deckare jag läser, då hade jag nog blivit ihjälskrämd för länge sedan här i halvmörkret!
 
Idag, på veckans enda lediga dag, har jag sträckläst hela "Hjärta av jazz" av Sara Lövestam. Jag ska skriva en recension när det inte är mitt i natten, för nu blir det väl mest bara blarr...
 
/Carro
 

Läsplanering oktober

Kategori: Läsplanering

Även denna månad ska jag i förväg försöka planera mitt läsande åtminstone lite grann. Det vill ju till att man hinner läsa biblioteksböckerna innan de ska lämnas tillbaka, och så vill jag förstås hinna läsa månadens bok i Tre på tre-utmaningen.
 
Läsplanering oktober:
 
"Hjärta av jazz" av Sara Lövestam är ett bibliotekslån och boken måste snart återlämnas.
 
 
"Larma, släcka, rädda i Rosengädda" av Emma Hamberg är också ett lån från biblioteket. Planen var ju att läsa boken förra månaden, men det blev inte min tur att låna den förrän häromdagen.
 
 
"Paganinikontraktet" av Lars Kepler utgör min oktoberbok i Tre på tre-utmaningen. Ärligt talat har jag inte hört så mycket positivt om den, men det ska bli skönt att få läst den och komma vidare i serien...
 
 
"För dig blottad" av Sylvia Day är ju som kanske bekant första delen i Crossfireserien som min jobbarkompis beordrat mig att läsa. Bäst att lyda ;)
 
 
 
Ja, vi får väl se om jag hinner läsa mer än dessa, men det känns skönt att vara lite försiktigt i planeringen.
 
/Carro
 

Omslagsonsdag #12

Kategori: Omslagsonsdag

Bokpotaten har en onsdagsutmaning som kallas Omslagsonsdag. Denna vecka gäller det att visa upp omslag som föreställer ovanliga djur. Man får välja precis vilka böcker man vill, men själv håller jag mig till dem jag har i bokhyllan. Om jag räknar bort katter och hundar (för de får väl ändå räknas som vanliga djur?), blir resultatet följande:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Haha, jag ser nu att jag fick med tre stycken Emma Hamberg-omslag (och på det översta bokomslaget finns ju både  gädda och get). Hon måste gilla ovanliga djur ;)
 
/Caroline
 

Månadsrapport: september 2013

Kategori: Månadsrapport

Jaha, då var det åter dags att summera månaden som gått. Läsningen har fått stå tillbaka lite för min del, för jobbet och en liten resa fick komma i första hand nu i september. Det har dock blivit en del läst ändå.
 
Lästa böcker i september:
 
44. "Stolthet och fördom" av Jane Austen. Betyg: 4/5
45. "Min mormor hälsar och säger förlåt" av Fredrik Backman. Betyg: 1/5
46. "En engelsman i Paris" av Nicolas Barreau. Betyg: 4/5
47. "Springfloden" av Cilla & Rolf Börjlind. Betyg: 4/5
48. "Fördelarna med en kollaps" av Jonathan Tropper. Betyg: 4/5
 
Jag trodde faktiskt inte att jag läst fem böcker i september, för det kändes som färre. Dock måste jag säga att månadens böcker har varit riktigt bra överlag, med flera 4-poängare, och dessutom är det många för mig nya författare som överraskat riktigt ordentligt och vars böcker har varit oväntat bra. Sådant är ju alltid roligt. Månadens svarta får blev nog "Min mormor hälsar och säger förlåt" som inte alls föll mig i smaken. Men det krävs mer än så för att rucka på mina höga tankar om Backman!
 
Nu önskar jag mig ett riktigt höstigt väder, gärna ordentligt höstrusk med kulna dagar och en del regn som smattrar mot fönsterrutorna, inför oktoberläsningen :)
 
/Carro