Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

"Tigerkvinnan"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Tigerkvinnan" 
Författare: Katerina Janouch
Antal sidor: 444
Förlag: Pocketförlaget
Copyrightår: 2011
Serie: Cecilia Lund #4
 
Baksidetext:
Det är höst på Lindängstorget. Cecilia Lunds familj har återupptagit rutinerna efter den stormiga sommaren. Cecilia återgår till barnmorskejobbet på förlossningen och barnen till sina aktiviteter. Men relationen till John har blivit något ansträngd på grund av barnet de väntar och Cecilia känner sig pressad från alla håll.
Även i systrarna Susannas och Marias liv sker förändringar. Kärlekskriser och arbetslöshet, hur hanterar man livet när saker inte blir som man tänkt sig?
Mitt i vardagen dimper ett anonymt paket ner i familjens brevlåda. Det är en bok med ett obehagligt budskap. Samtidigt får även Cecilias mor Christina ett kryptiskt brev till sin tidningsredaktion. Har dessa två händelser med varandra att göra - och vem är det i så fall som hotar mor och dotter?
Cecilia känner sig mer och mer orolig. För ju längre tiden går, desto mer uppenbart blir det. Någon håller ögonen på hennes familj. Någon vill henne illa. Eller, gud förbjude - hennes barn. 
 
 
Mitt omdöme: 
Jag är väldigt förtjust i böckerna om Cecilia Lund, och jag gillade särskilt "Bedragen", den första boken i serien. Janouch är en mästare på att skildra vardagsliv och göra karaktärerna trovärdiga, levande och äkta. Det finns få författare som slår henne på fingrarna där. Och framförallt är Janouch duktig på att skildra arbetet på ett sjukhus och personalens ständiga kamp för livet - kampen för allt som inte är döden.
Men så brukar Janouch lägga in en liten "sido-story" i sina böcker. Kanske försöker hon öka spänningsnivån lite grann. Kanske tror hon att böckerna inte står sig utan dessa "sido-storys". Det brukar dock bli dessa något lösryckta vid-sidan-av-händelser som drar ner betyget och som får böckerna att bli lite för osammanhängande och faktiskt lite för osannolika. Men denna gång håller Janouch "sido-storyn" på en mer lagom nivå. Tyvärr hålls även Cecilia Lunds vardagsliv på en mer subtil nivå, och det är ju det  man längtat efter att läsa om som troget Cecilia Lund-fan. För att sammanfatta det hela är "Tigerkvinnan" en välskriven bok där Janouch på ett skickligt vis lyckas knyta samman alla "trådar", även om man hade önskat att vissa av "trådarna" vore lite tjockare. Utan tvekan är detta den bästa boken i serien sedan "Bedragen".
 
Betyg: 4/5
 
/Caroline
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: