Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

"Själakistan"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Själakistan"
Författare: Ann Rosman
Antal sidor: 404
Förlag: Ponto Pocket
Copyrightår: 2010
Serie: Karin Adler #2
 
Baksidetext:
En sensommardag nära Carlstens fästning i Marstrand gör en besökande skolklass en hemsk upptäckt. Liket efter en kvinna i medeltida kläder och utan huvud påträffas vid den gamla Offerstenen. Strax därefter får fru Wilson sitt livs chock när hon får syn på ett kvinnohuvud i sin trädgård, högst upp på en ställning med rosor och luktärter.
Kvinnan vid Offerstenen visar sig ha tillhört en grupp medeltidslajvare. Att man har att göra med en mycket kyligt kalkylerande gärningsman står klart när den rättsmedicinska undersökningen slår fast att att den huvudlösa kroppen inte hör ihop med det påträffade huvuvdet.
Kriminalinspektör Karin Adler och kollegorna Folke och Robban befarar nu att det kan finnas fler offer, och snart får de via polisen i Trollhättan upplysningar om ännu ett makabert fynd. En kvinnokropp utan huvud, styckad. I närheten av en grupp lajvare. DNA-prover visar dessutom att de båda kvinnorna med all sannolikhet är systrar.
 
 
Mitt omdöme:
Detta kan man kalla en riktig "mysdeckare" - en spännande mordgåta som utspelar sig i västkustidyllen. Rosmans målande språk och hennes rafflande intrig gör den här deckaren till en bladvändare av rang. Historien är välskriven och Rosman mycket påläst. Nackdelen är att hon vill stoppa in så mycket historiska fakta i boken att det till slut inte känns riktigt naturligt.
Persongalleriet är rikt, men jag kan tycka att vissa karaktärer är väl stereotypa - det blir nästan överdrivet till slut. Jag skulle dessutom önska en gnutta mer trovärdighet i intrigen och ett mindre långsökt slut, men på det stora hela har "Själakistan" givit mig mersmak. Rosman kan konsten att fängsla läsaren direkt, och det finns gott om cliffhangers. Jag tycker nog tillochmed mer om "Själakistan" än seriens första bok, "Fyrmästarens dotter".
 
Mitt betyg: 4/5
 
/Carro
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: