Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

"Kvinnan i rummet"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Kvinnan i rummet"
Originalets titel: "Kvinden i buret"
Författare: Jussi Adler-Olsen
Antal sidor: 349
Förlag: Bonnier Pocket
Copyrightår: 2007
Serie: Avdelning Q #1
 
Baksidetext:
Kriminalinspektör Carl Mørck är tillbaka på jobbet efter en traumatisk händelse där han och två kollegor blivit nedskjutna. Carl är oskadd men plågas av skuldkänslor gentemot sina kollegor.
Den unga politikern Merete Lynggaard försvinner spårlöst. Medierna kastar sig över fallet och börjar spekulera om allt ifrån självmord och mord till kidnappning och frivilligt försvinnande. Polisen lyckas inte hitta de skyldiga. Carl Mørck och hans assistent Hafez el-Assad får ansvaret för utredningen av Merete Lynggaards försvinnande och snart börjar det hända saker. De inser att de är en hänsynslös förbrytare på spåren. Kommer de att hitta honom?
 
 
Mitt omdöme:
Wow! Vilken skickligt skriven deckare! Jag får verkligen lov att säga att denna första bok i serien om Avdelning Q levde upp till mina högt ställda förväntningar. Jag har hittills inte hört ett ont ord eller läst en negativ recension om den här boken, och nu sällar jag mig till hyllningskören.
Adler-Olsen har skickligt byggt upp en historia som blir mer spännande för varje sida. Karaktärerna är noggrant utmejslade och mycket trovärdiga. Och även om vissa delar (de som handlar om Merete) gav mig kalla kårar, finns det även en gnutta humor i den här berättelsen. Helhetsintrycket är mycket gott, och om det inte vore för alla dessa danska politiker, partier och stadsdelar som rabblas upp och faktiskt kollrar bort mig emellanåt, hade den här fantastiska deckaren kammat hem högsta betyg.
 
Betyg: 4/5
 
/Caroline
 

Little book things

Kategori: Allmänt

Då och då brukar jag titta in hos Little Book Things. De flesta boknördar känner nog igen de "bok:iga tankar" som finns där.
Någon som känner igen sig i något av detta? ;)
 
 
 
 
 
 
 
/Carro
 

Böcker som väntat länge på att bli lästa

Kategori: Allmänt

Det finns en del böcker som stått länge i bokhyllan i väntan på att bli lästa. Och det är inte det att jag inte är sugen på att läsa dem... det är bara det att... nej, jag vet inte. Det har bara inte blivit av. 
Här är några av de böcker jag borde ha läst för länge sen:
 
"Den femte årstiden" av Mons Kallentoft
 
 
"Elsas hemlighet" av Sofi Fahrman
 
 
"39 årskrisen" av Jane Green
 
 
"Någonstans inom oss" av Kajsa Ingemarsson

 
"Edward Finnigans upprättelse" av Roslund & Hellström
 
Jag ser fram emot att läsa alla dessa (utom möjligtvis "Elsas hemlighet"), så jag ska försöka se till att det snart blir av :)
 
/Carro
 

Vad vi ska läsa i höst

Kategori: Framtida bokutgivning

Jag har sett hos Piratförlaget att vi har en del uppföljare att se fram emot i höst, och även några nya, fristående böcker av bekanta författare. Bland annat dessa:
 
"Analfabeten som kunde räkna" av Jonas Jonasson, som ju gjorde sig känd med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" för ett par år sedan. I september är Jonasson tillbaka.
 
 
Uppföljaren till "Rosengädda nästa!" ska få titeln "Larma, släcka, rädda i Rosengädda", och den är förstås skriven av Emma Hamberg. Jag får ju ärligt säga att jag inte var jätteförtjust i "Rosengädda nästa!", men jag kommer nog ändå läsa uppföljaren eftersom den utspelar sig bara ett stenkast härifrån. Boken släpps någon gång i augusti.
 
 
I oktober kommer den tionde boken om journalisten Annika Bengtzon ut, skriven av Liza Marklund. Titeln blir "Lyckliga gatan". Personligen ligger jag efter när det gäller böckerna om Annika Bengtzon. Jag vill minnas att jag fastnade på "Prime Time", dvs fjärde boken i serien, men det finns säkerligen gott om Annika Bengtzon-fans där ut som ser fram emot att få läsa denna fortsättning.
 
Vad säger ni? Ser ni fram emot att läsa någon av dessa?
/Caroline
 

30 day book challenge: day 5.

Kategori: 30 day book challenge

Jag jobbar vidare på 30 day book challenge-listan. Turen har kommit till dag 5.
Day 5. If you were stranded on a desert island, what five books would you take with you? Include one reason for each.
 
"Grottbjörnens folk" av Jean M Auel
Den här boken har jag läst en gång i tiden, och på en öde ö skulle jag nog ta mig tid att läsa om den.
 
 
"Utvandrarna; Invandrarna" av Vilhelm Moberg
Här har vi två böcker i en, och närmare 1000 sidor läsning! Då lär jag vara sysselsatt ett tag...
 
"Jane Eyre" av Charlotte Brontë
Ännu en tjock bok som skulle erbjuda ett bra tidsfördriv.
 
"Femtio nyanser av honom" av E L James
Christian Grey skulle ju tveklöst förgylla tillvaron!
 
"Bibeln"
Jag har alltid tänkt att jag en någon gång ska läsa hela Bibeln. Det här vore ju ett lämpligt tillfälle... och en rejäl kontrast mot ovan nämnda bok.
 
/Carro
 

Veckans ris & ros! (v.17)

Kategori: Veckans ris & ros

Hos Sara och Bea har det blivit dags för Veckans ris & ros. Denna veckan handlar det om bokfynd, och vi ska berätta om vilket bokköp som vi är mest nöjda med hittills i år, och om vilken bok vi köpt men som vi är osäkra på om vi ens kommer läsa.
 
 
Det bokköp jag är mest nöjd med i år, är nog "En man som heter Ove" av Fredrik Backman. Jag har visserligen inte hunnit läsa den än, men jag är nöjd ändå ;) Jag tror och hoppas att jag kommer tycka om detta bokreafynd.
 
På bokrean inköptes även "Mrs Zjivago och hennes hemliga liv" av Olivia Lichtenstein, och just nu känns det tveksamt om den kommer bli läst inom en överskådlig framtid...
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 23 april

Kategori: Top ten tuesday

 
Då har det ännu en gång blivit dags för Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish. Veckans tema är böcker som vi trodde att vi skulle tycka mer/mindre om än vi sedan visade oss göra.
Jag delar upp listan på hälften och tar fem av varje:
 
Böcker jag trodde att jag skulle tycka om MER:
1. "En dag" av David Nicholls. Jag hade hört så mycket gott om den här boken, och visserligen gillade jag den, men slutet drog ner helhetbetyget rejält för min del.
2. "Öster om heden" av Viveca Lärn. Jag älskade Saltö-serien, och den här boken skulle ju påminna om den. Men icke! Det här var bland den värsta smörja jag läst...
3. "Rosengädda nästa!" av Emma Hamberg. Eftersom jag gillade "Brunstkalendern" och "Mossvikenfruar" trodde jag att även denna bok skulle vara något för mig, men den var helt enkelt för  skruvad, och för  mycket!
4. "Elsas värld" av Sofi Fahrman. Den första boken i serien, "Elsas mode", var helt okej, tyckte jag. Men uppföljaren var verkligen pinsamt dålig.
5. "Torka aldrig tårar utan handskar. 1, Kärleken" av Jonas Gardell. Jag brukar ju gilla Gardells böcker så jag vet inte varför jag inte alls fastnade för den här. 
 
Böcker jag trodde att jag skulle tycka MINDRE om:
6. "Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini. Jag hade inga större förhoppningar när jag började läsa, och när boken var utläst satt jag där och var alldeles överväldigad av denna fantastiska historia!
7. "Harry Potter-böckerna" av J K Rowling. Vanligtvis ratar jag ju allt vad fantasy heter, men dessa böcker gick faktiskt hem även hos mig!
8. "Fifty shades-trilogin" av E L James trodde jag skulle bli "ett okej tidsfördriv", men jag gillade verkligen alla dessa böcker. Det finns trots allt en väldigt fin och viktig historia där bokom allt "tantsnusk".
9. "En nästan vanlig man" av Buthler & Öhrlund. Det måste varit den (ursäkta mig) fula framsidan som fick mig att tro att det här på sin höjd var en medioker bok. Oj, så fel jag hade!
10. "Dubbelbokat" av Sophie Kinsella som Madeleine Wickham. Det har ju pratats mycket om att Madeleine Wickhams böcker är så mycket allvarsammare och "tråkigare" än Sohie Kinsellas, och på ett sätt stämmer det väl, men jag gillade ändå "Dubbelbokat", som var den första Wickhamboken jag läste.
 
/Carro
 

Vardagshjälten Cecilia

Kategori: Framtida bokutgivning

Den 19:e juni släpps den sjätte delen om vardagshjälten och barnmorskan Cecilia Lund. Katerina Janouchs "Nattsländan" är efterlängtad av många - jag själv inräknad!
 
 
Jag har visserligen "Modershjärtat" kvar att läsa innan jag ger mig i kast med denna, och den har jag sparat bara för att slippa vara helt utan Cecilia Lund-böcker att läsa ;)
En glad nyhet, alltså!
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Kvinnan i rummet"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Idag är det söndag, som bekant. Och på söndagar brukar jag delta i utmaningen En smakebit på søndag  hos Flukten fra virkeligheten.
Eftersom jag just nu läser "Kvinnan i rummet" av Jussi Adler-Olsen, kommer min smakebit från denna bok, sid. 42.
 
Han ägnade inte själva fallen en sekund de första två timmarna. Istället tog han sig för att räkna akterna - det var ju också ett slags arbete. Minst fyrtio, men han öppnade inte en enda. Tids nog, tänkte han. Det är minst tjugo år till pensionen. Sedan la han ytterligare några patienser. Först när den gick ut tänkte han överväga att kasta ett öga på högen till höger.
Minst tjugo Harpan senare ringde mobilen. Han såg på displayen men kände inte igen numret. Det började på 3545. Alltså ett Köpenhamnsnummer.
 
 
Ha en fin söndag!
/Carro
 

30 day book challenge: day 4.

Kategori: 30 day book challenge

Turen har kommit till dag 4 på 30 day book challenge-listan:
Day 4. Characters you hate and which books they’re from.
 
Malin Fors som är huvudperson i Mons Kallentofts böcker. Jag begriper mig verkligen inte på henne! Hon må vara en duktig polis, men i övrigt är hela hon ett stort frågetecken.
 
Joyce Barnhardt som är Stephanies ärkerival i Janet Evanovichs underbara böcker. Hon är en illvillig människa som bokstavligt talat går över lik för att få sin vilja fram.
 
Det blev visst inte längre lista... Det finns säkert många fler karaktärer som retar gallfeber på mig, men just nu nöjer jag mig med dessa två.
 
/Carro
 

Äntligen...

Kategori: Framtida bokutgivning

SOM jag har väntat och längtat! Äntligen har Norstedts släppt lite information om den tredje boken i Denise Rudbergs serie om Marianne Jidhoff, i genren som Rudberg kallar Elegant Crime. Vid det här laget behöver jag väl inte ens säga att Denise Rudberg är en av mina absoluta favoritförfattare och att jag verkligen ser fram emot bok nummer tre!?

Hur som helst - den tredje boken beräknas komma ut i början av augusti, och den ska få titeln "Bara tre kan leka så".
Jag är supernöjd över att Rudberg spinner vidare på titlar som innehåller räkneord, och minst lika nöjd är jag över omslaget. Det är ju hur snyggt som helst!!
 
 
Man kan ju inte säga annat än att den här tredje boken kommer göra sig bra intill dessa två i bokhyllan:
 
 
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 19-22 april

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Så här lyder frågan i veckans Bokbloggsjerka hos AnnikaAtt bokomslaget är viktigt för många har jag förstått, men hur viktig anser du att bokens titel är?
 
Om det gäller böcker och författare som jag inte hört talas om, så måste jag säga att kombinationen av bokomslag och boktitel är avgörande för om jag ska intressera mig för boken eller ej. Vad som också är viktigt, när jag läst ut en bok, är att jag känner att titeln passade med bokens innehåll. Ibland har det hänt att boken fått lite sämre betyg än den egentligen förtjänade bara för att titeln inte riktigt passat in på boken. För att ta ett exempel kan jag nämna Kajsa Ingermarssons bok, "Bara vanligt vatten". Jag tycker mycket om boken och jag gillar själva titeln... MEN titeln har i stort sett ingenting med handlingen att göra, och sådant drar som sagt ner betyget för min del.
 
/Carro

"Dubbelbokat"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Dubbelbokat"
Originalets titel: "Sleeping arrangements"
Författare: Sophie Kinsella som Madeleine Wickham
Antal sidor: 272
Förlag: Damm förlag
Copyrightår: 2001
 
Baksidetext:
Chloe behöver verkligen semester. Hon är så trött på att sy bröllopsklänningar och hennes man är deprimerad efter neddragningar på jobbet. Då lånar hennes vän Gerard ut sitt sommarhus i Spanien. Perfekt!
 
Hugh är olycklig. Hans fru ägnar sig åt shopping och renovering och han får arbeta hårt för att ha råd med allt. Han har nästan aldrig tid att umgås med sina barn och känner dem inte alls. Sådan tur att hans vän Gerard har erbjudit dem att låna ett hus i Spanien så att han kan vila ut.
 
Båda familjerna anländer till sommarhuset och får en chock. Gerard har dubbelbokat dem. Besvärat försöker de komma överens, men spänningarna stiger i värmböljan. Vem får ihop det med vem och vilka har ett förflutet tillsammans?
 
 
Mitt omdöme: 
Den här boken föll mig i smaken! Wickham har ett sådant målande språk att jag lyckas leva mig in i historien så till den milda grad att jag närapå blir förvånad när jag tittar upp och inser att jag inte alls ligger och steker vid en pool i Spanien... Karaktärerna känns sällsynt äkta och bidrar till känslan av att man faktiskt är med och ser historien utspela sig mitt framför ögonen på en.
Budskapet är tänkvärt och handlingen går hela tiden framåt, men ändå känns det som att det fattas något - det där lilla extra. Slutbetyget blir en stark 3:a.
 
Betyg: 3/5
 
/Caroline
 

Nytt i bokhyllan

Kategori: Nytt i bokhyllan

Förra veckan beställde jag tre böcker från Adlibris, och i fredags damp de ner i brevlådan. Dessa tre böcker har nu flyttat in i min bokhylla:
 
 
  • "Paganinikontraktet" av Lars Kepler. Jag tillhör den skara som endast var måttligt imponerad av "Hypnotisören" och har därför inte läst någon mer av Keplers böcker. Men nu känner jag att hypen kring framför allt "Sandmannen" blivit så stor att jag väl ändå får jobba mig vidare i serien om Joona Linna. Man vill ju inte gå miste om något stort ;)

  • "Kvinnan i rummet" av Jussi Adler-Olsen. Denne författare har på något vis lyckats gå mig förbi, och det verkar ju som att jag verkligen missat något. Aldrig förr har jag blivit så hett tipsad om en författare/bok/serie som när det gäller just Adler-Olsens böcker. Det ska bli extremt spännande att läsa första boken i serien!

  • "Explosive eighteen" av Janet Evanovich. Detta är alltså artonde boken i serien om borgensagenten och prisjägaren Stephanie Plum. Jag fullkomligen älskar denna serie där författaren framgångsrikt lyckas blanda deckargenren med humor och chick lit!
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 16 april

Kategori: Top ten tuesday

 
På tisdagar anordnar The Broke and the Bookish en utmaning som heter Top Ten Tuesday. Denna vecka får vi välja ett tema från tidigare veckor - antingen ett vi missat, eller kanske ett tema vi vill ha igen.
Själv väljer jag det som handlar om barndomsfavoriterna. Här kommer mina tio favoritböcker från när jag var "liten":
 
1. Miranda-böckerna av Kerstin Sundh. Jag tror ärligt talat att det var dessa böcker som fick mig att älska att läsa! Och jag vet inte hur många gånger jag läste varje bok - men minst tio!
2. Kitty-böckerna av Carolyn Keene. Liksom de flesta tjejer tyckte jag mycket om Kitty-böckerna och hade en diger samling hemma i flickrummet...
3. Tvillingarna i Sweet Valley av Francine Pascal. Samma som med Kitty-böckerna, dvs samlingen var enorm.
4. Lotta-böckerna av Merri Vik. Jag fick de här böckerna av min mamma och min moster, och jag tyckte att böckerna om Lotta var riktigt charmiga och mysiga.
5. Böckerna om Skratt-Maja av Ebba Edskog. Även dessa böcker hade mamma läst som liten, och jag gillade dem också.
6. "Tretton år" och "Fjorton år" av Judy Blume. Wow, säger jag bara! Vilka fantastiskt bra ungdomsböcker! Jag minns att jag läste dem vid poolen på Kreta under ett höstlov, och jag läste så långsamt jag kunde för att de inte skulle ta slut...
7. Mysterieklubben av Fiona Kelly. Det kanske var tack vare dessa böcker som jag fick upp ögonen för deckare? Fast jag tyckte allt att dessa var i otäckaste laget ;)
8. Pang i plugget-serien av Beth Cruise. Jag gillade både böckerna och TV-serien ("Saved by the bell").
9. Tjejligan-serien av Janet Quin-Harkin. Ännu en serie som jag tokälskade och läste om flera gånger.
10. Böckerna om Tina av Ritta Jacobsson. I de tidigare tonåren plöjde jag alla böcker om Tina och jag antar att igenkänningsfaktorn var skyhög...
 
Och nu när jag tänker på det, inser jag att alla dessa serier finns kompletta (eller nästan kompletta) i lådor uppe på vinden hos mamma och pappa. Vågar inte ens tänka på hur många hundratals böcker som ligger där... ;-)
 
/Carro
 

"Återvändaren"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Återvändaren"
Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
Antal sidor: 424
Förlag: Massolit Förlag
Copyrightår: 2012
Serie: Jacob Colt #5
 
Baksidetext:
Christopher Silfverbielke var Stureplans finansstjärna och oemotståndlig för kvinnor, men samtidigt uttråkad vid trettio års ålder och diagnosticerad som psykopat.
Kombinationen av lyxliv med sena nätter, champagne, kokain och ett febrilt sökande efter spänning drev Silfverbielke till allt djärvare och farligare handlingar, som han involverade sina närmaste vänner i. Priset blev högt. Vännerna försvann, och jagad för mord av Sveriges skarpaste kriminalkommissarie, Jacob Colt, tvingades Silfverbielke fly från Sverige.
Efter att ha levt under falsk identitet i Florida beslutar sig Christopher för att återvända till Stockholm. Han älskar sin psykiater Mariana Granath och är fast besluten att få henne att flytta med honom till Spanien. Samtidigt ska han ta hand om en av de få människor han någonsin haft känslor för - sin mamma.
Men inte långt efter återvändandet förstår Christopher att saker och ting aldrig kommer att bli som förr. Och att det är kommissarie Colts fel.
Djupt inne i Silfverbielkes hjärna föds en djävulsk plan som ska genomföras till varje pris.
 
 
Mitt omdöme:
Mina förväntningar på den här boken var riktigt höga, och jag behövde inte bli besviken! Buthler & Öhrlund är genialiskt bra på att skriva nervkittlande och spännande kriminalromaner och detta var alltså inget undantag. Redan från första sidan blir man uppslukad av Silfverbielkes förehavanden och spänningen byggs upp alltmer. Det jag gillar mest är de kursiva delarna där man får veta precis vad Silfverbielke tänker, vilket visserligen ger mig kalla kårar! Sedan ska vi inte tala om cliffhangern på slutet. Hur ska man kunna vänta på fortsättningen?...
 
Betyg: 5/5
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 12-15 april

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Hos Annika har det åter blivit dags för bokbloggsjerka. Denna veckan lyder frågan: Kan du ge tips på en bok som man absolut inte kan lägga ifrån sig? Om du kan får du gärna ge förslag på en bok inom så många genrer som möjligt, men det är absolut inte ett krav för att vara med i jerkan. Förslag på en bok är lika välkommet som förslag på tio!
 
Jag vill tipsa om Stieg Larssons Millenium-trilogi... om det nu är någon som inte läst dessa genialiska böcker, vill säga. Framför allt de två senare böckerna i serien trollband mig så mycket att jag var tvungen att sträckläsa dem! Det var helt omöjligt att lägga dem ifrån sig...
 
/Carro
 

Veckans ris & ros! (v.15)

Kategori: Veckans ris & ros

Jag hakar på Saras och Beas utmaning, Veckans ris & ros. Denna vecka skall vi berätta om en bok vars slut vi älskade, och en vars slut vi blev besvikna på.
 
 
Jag gillade verkligen slutet i "Harry Potter och dödsrelikerna" av J K Rowling. Jag vill minnas att jag till och med fällde en tår eller två!
En bok vars slut som däremot gjorde mig besviken är "Tusenskönor" av Kristina Ohlsson. Jag gillade boken i övrigt väldigt mycket, men just slutet störde jag mig på. Det var inte ett värdigt slut på en i övrigt så bra historia, och dessutom kändes det alldeles för långsökt!
 
/Caroline
 
 
 
 

Jag kunde inte låta bli...

Kategori: Nytt i bokhyllan

Efter måndagens Tematrio-inlägg fick jag så många kommentarer om att jag bara MÅSTE läsa Jussi Adler-Olsens böcker, och nu kunde jag inte hålla mig längre. Speciellt inte när jag dessutom hade ett presentkort på Adlibris. Jag beställde helt enkelt första boken i serien om Avdelning Q, dvs "Kvinnan i rummet". Nu hoppas jag bara att jag inte blir besviken på grund av mina höga förväntningar... 
 
 
Dessutom råkade visst två ytterligare böcker liksom av sig själva hoppa ner i varukorgen... Så tokigt det kan bli! ;) 
 
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 9 april

Kategori: Top ten tuesday

 
Veckans Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish handlar om de tio bästa böckerna vi läste innan vi började bokblogga. Jag har ju bara bokbloggat i drygt tre månader, så de flesta riktigt bra böcker jag läst, läste jag ju innan bokbloggartiden, så att säga. Men okej, here we go: (utan inbördes ordning)
 
1. "Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini
2. "Da Vinci-koden" av Dan Brown
3. "Alla mina systrar" av Judith Lennox
4. "Slumpvandring" av Majgull Axelsson
5. "Luftslottet som sprängdes" av Stieg Larsson
6. "Svek" av Karin Alvtegen
7. "Varför deppar Gilbert Grape?" av Peter Hedges
8. "Ondskan" av Jan Guillou
9. "Ett ögonblicks verk" av Anders Paulrud
10. "Ett ufo gör entré" av Jonas Gardell
 
/Carro
 

Tematrio - Fortfarande oläst

Kategori: Tematrio

Tematrion  hos Lyran handlar denna vecka om författare som vi ännu inte läst, men som vi har lust att läsa.
 
 
1. Jussi Adler- Olsen. Nu har jag hört - och läst - så mycket gott om denna deckarförfattare att jag bara måste  läsa något av honom. 
2. Katarina Wennstam. Det är samma sak här - efter allt gott jag hört om henne så ska jag snart ta mig i kragen och läsa någon av hennes populära böcker.
3. Marianne Cederwall. Jag har länge varit nyfiken på Cedervalls serie om Mirjam och Hervor, och jag vill gärna komma till skott och börja läsa.
 
/Caroline
 

"Bara ett barn"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Bara ett barn"
Författare: Malin Persson Giolito
Antal sidor: 372
Förlag: Pocketförlaget
Copyrightår: 2010
Serie: Sophia Weber #1
 
Baksidetext: 
Alex Andersson är inte som andra barn. Han pratar knappt, hamnar jämt i slagsmål och har svårt att koncentrera sig. Det dröjer inte länge förrän Alex lärare börjar misstänka att han blir misshandlad. En dag slår hon larm.
När polisen kopplas in och socialen tar pojken från sina föräldrar utses Sophia Weber, delägare på en liten byrå i Gamla stan, till Alex advokat. Sophia kommer att göra allt för Alex Andersson, hon gör det för sina klienter.
Alex Andersson är sju år och väger inte ens trettio kilo. Han kan varken åtalas eller straffas, kan inte klockan och har ingen aning om vad en advokat egentligen håller på med. Men trots att hans öde till en början verkar vara ett vanligt rutinärende, bara ännu en sorglig historia bland alldeles för många andra, så visar det sig snart att allt är långt värre än någon kunnat ana.
 
 
Mitt omdöme: 
Visserligen började den här boken ganska lovande - rakt på sak och utan krusiduller. Men snart insåg jag att läsaren mest får stå och stampa på samma ställe, det händer liksom inget. På det stora hela är den här boken för händelsefattig, och jag kan dessutom tycka att Persson Giolito använder ett så avskalat språk att det känns själlöst. Jag fastnar inte heller för någon av karaktärerna, utan snarare irriterar jag mig på dem - allihopa.
Denna första del i serien om Sophia Weber får ett "godkänt" av mig, men inte mer än så. Jag känner att jag faktiskt kan stryka nästa del, "Bortom varje rimligt tvivel", från min att-läsa-lista.
 
Betyg: 2/5
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Återvändaren"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Ett tips är att titta in hos Flukten fra virkeligheten och ta del av alla boktips och smakbitar som dyker upp i utmaningen En smakebit på søndag.
Denna vecka kommer mitt lilla smakprov från "Återvändaren", som jag läser just nu. Den är skriven av Buthler & Öhrlund. Citatet är från sid. 13:
 
Nu gick han närmare sängen och betraktade henne igen.
"Uj, uj, uj..."
Christopher vände, gick ut i det lilla garage som låg i anslutning till huset, bytte om till overall och hämtade en bensindunk.
I köket provstartade han motorsågen och öppnade rullarna med plastsäckar. Han bar alltihop till badrummet, gick tillbaka till sovrummet och lyfte mödosamt upp Julie över axeln.
Därefter började han arbeta.
 
 
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 5-8 april

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Det var ett tag sedan jag senast deltog i bokbloggsjerkan hos Annika, men nu känner jag att det är dags igen. Veckans fråga lyder: Hur ser den ultimata lässtunden ut för dig?
 
För mig handlar en bra lässtund framförallt om att ha tid. Om jag känner att jag bara har en kort stund på mig, eller att jag egentligen borde göra något annat än att läsa, så kan jag inte koncentrera mig på boken. Vid de sällsynta tillfällen då jag inte måste iväg på något, och inte har en massa andra måsten som borde prioriteras, kan jag verkligen njuta av läsningen. Den ultimata lässtunden innehåller en riktigt bra bok och en kopp kaffe - gärna under parasollet på altanen på sommaren, och i fåtöljen framför kaminen på hösten och vintern.
 
/Carro
 

30 day book challenge: day 3.

Kategori: 30 day book challenge

Nu var det ett tag sedan jag betade av en punkt på "30 day book challenge-listan". Dags att ta itu med fråga nr 3:
Day 3. Your favorite characters and which books they're from?
 
Lula i Janet Evanovichs böcker om Stephanie Plum
(Det finns få karaktärer som gör mig på så bra humör som Lula. Här snackar vi total frånvaro av allt vad självinsikt heter - humor på hög nivå!)
 
Christopher Silfverbielke i Buthler & Öhrlunds böcker om Jacob Colt
(Jag skulle för allt i världen inte vilja träffa den här riktigt galna psykopaten i verkligheten, men som en fiktiv figur gillar jag honom och alla hans sinnessjuka påhitt...)
 
Kate Reddy i Allison Pearsons bok "28 timmar på ett dygn: en karriärmammas dagbok"
(Med tanke på hur hög igenkänningsfaktor jag upplevde när jag läste om Kate och hennes stressiga liv så kan jag ju inte annat än tycka om henne.)
 
Cecilia Lund i Katerina Janouchs serie om barnmorskan Cecilia
(En vardagshjälte av rang - hon gör allt för sin familj och allt för sina patienter!)
 
Patrick Kenzie i Dennis Lehanes böcker om privatdetektiverna Kenzie och Gennaro 
(Hans kvicka och smarta repliker som dryper av ironi får mig att fullkomligen älska honom...)
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 2 mars

Kategori: Top ten tuesday

 
Det har återigen blivit dags för Top Ten Tuesday hos The Broke and the Bookish. Denna tisdag ska vi lista tio karaktärer som vi tror att vi skulle bli lite förälskade i om vi också vore bokkaraktärer. Ett väldigt intressant ämne ;) Här kommer åtta bok-hunkar som jag säkerligen hade fallit pladask för:
 
1. Joe Morelli i böckerna om borgensagenten Stephanie Plum, skrivna av Janet Evanovich. Morelli är ju den hetaste snuten i stan - säkert behjälpt av sitt italienska påbrå och temperanent.
2. Luke Brandon i Sophie Kinsellas Shopaholicserie. En snygg och trygg affärsman skulle nog falla mig i smaken...
3. Alex i "Där regnbågen slutar", skriven av Cecelia Ahern. En humoristisk specialistläkare med hjärtat på rätt ställe.
4. Vince i "Vince & Joy", skriven av Lisa Jewell. Vince tycks vara en väldigt vettig kille med båda fötterna på jorden, och sånna killar gillar ju jag...
5. Patrick Kenzie i Dennis Lehanes böcker. Han har humor, är smart och ser jäkligt bra ut... Det var vi i alla fall överens om på senaste bokklubbsträffen :)
6. Johan Axberg, som är kommissarie vid Sundsvallspolisen i Jonas Moströms deckare. Han fastnade i mitt minne när jag läste "Dödens pendel" i somras.
7. Christian Grey, i E L James Fifty Shades-trilogi. Nu får jag väl hela bokbloggarvärlden emot mig, men om nu Mr Grey är så snygg och oemotståndlig som han beskrivs i böckerna så hade jag garanterat trillat dit!
8. Patrik Hedström i Camilla Läckbergs Fjällbackadeckare verkar vara en väldigt rekorderlig men samtidigt mänsklig man. 
 
Vilka karaktärer tror du att du hade blivit förälskad i om du sprang på dem?
/Caroline
 

Månadsrapport: mars 2013

Kategori: Månadsrapport

Lästa böcker i mars:
 
10. "En drink före kriget" av Dennis Lehane. Betyg: 3/5
11. "Beautiful creatures" av Kami Garcia & Margaret Stohl. Betyg: 1/5
12. "Olycksfågeln" av Camilla Läckberg. Betyg: 5/5
13. "Tack för alla minnen" av Cecelia Ahern. Betyg: 1/5
 
Mer än fyra lästa böcker blev det inte denna månad heller, men så länge jag ligger i fas med målet (läsa en bok i veckan, dvs 52 böcker i år), så får jag väl vara nöjd. 
Om man ska se till kvalitet så blev väl detta en mellanmånad, för på marslistan hittar vi två riktiga bottennapp. Som tur är läste jag också årets första fempoängare, så det får väl väga upp det hela!
Nu är det dags att botanisera i bokhyllan och leta efter en bok att inleda aprilläsningen med :)
 
/Carro
 

"Tack för alla minnen"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Tack för alla minnen"
Originalets titel: "Thanks for the memories"
Författare: Cecelia Ahern
Antal sidor: 384
Förlag: Bazar Förlag
Copyrightår: 2008
 
Baksidetext:
Efter en tragisk olycka minns Joyce saker hon aldrig har upplevt. Hon känner till smågator i Paris, en stad hon aldrig besökt; hon kan plötsligt en massa om konst, något som aldrig intresserat henne. Och varje natt drömmer hon om en okänd liten flicka med ljust hår.
Justin är skild, ensam och rastlös. Han kommer till Dublin som gästföreläsare i konsthistoria och blir motvilligt övertalad att ge blod. Det blir det första som kommer från hans hjärta på mycket länge.
Trots att de aldrig mötts flätas deras liv sakta samman.
 
 
Mitt omdöme:
Tyvärr måste jag säga att det här var en riktig besvikelse. Jag som brukar tycka att Aherns romaner är charmiga och mysiga var nu nära att ge upp den här boken vid flertalet tillfällen. Historien saknar driv och jag fastnar inte för någon av karaktärerna. Jag kommer på mig själv med att inte vara det minsta intresserad av hur det ska sluta och tankarna svävar hellre iväg på annat håll. Även om det finns en viss värme och faktiskt en gnutta humor, så är det på det stora hela för segt, för flummigt och för trist.
 
Betyg: 1/5
 
/Caroline