Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

Omslagsonsdag #3

Kategori: Omslagsonsdag

Det har blivit dags för Omslagsonsdag  hos Bokpotaten. Denna vecka är det bokomslag med siluetter som gäller, och man får välja precis vilka böcker som helst. För att minska urvalet håller jag mig dock till mig egen bokhylla. Just när det kommer till siluetter (som ju är fantastiskt snyggt på bokomslag), hade min bokhylla inte särskilt mycket att erbjuda. Men, man tager vad man haver:
 
 
 
 
 
 
Ja, det blev visst hela Shopaholic-serien, varken mer eller mindre. Men det får duga för denna onsdag :)
 
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 30 juli

Kategori: Top ten tuesday

 
Ännu en gång har det blivit tisdag, och det betyder Top Ten Tuesday  för många bokbloggare, och så även för mig. Hos The Broke and the Bookish hittar vi veckans ämne som är favoritinledningar eller favoritslut i böcker. Jag koncentrerar mig på att berätta om några böcker som jag tycker slutar särskilt bra.
 
1. "Harry Potter och dödsrelikerna" av J K Rowling. Bättre slut (jag tänker på epilogen) på Harry Potter-serien hade jag inte kunnat tänka mig.
2. "Femtio nyanser av frihet" av E L James. Fifty shades-serien slutade precis som jag ville!
3. "Värdshuset" av Nora Roberts. Ja, jag älskar lyckliga slut, och det här blev tillochmed bättre än jag hoppats på.
4. "Svek" av Karin Alvtegen. Jag minns ärligt talat inte riktigt hur det slutade, men jag minns att jag var alldeles överväldigad när boken var utläst och att jag särskilt gillade slutet.
5. "Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini. En fantastisk bok med ett fantastiskt slut.
6. "Aprilväder" av Viveca Lärn. Ett perfekt avslut på en underbar och älskad serie.
 
Ja, det får räcka så :)
/Carro
 

"[geim]"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "[geim]"
Författare: Anders De La Motte
Format: Inbunden
Antal sidor: 336
Förlag: Alfabeta
Copyrightår: 2010
Serie: HP Pettersson #1
 
Baksidetext:
HP Pettersson är en småhustlare som skiter i det mesta och gör det som faller honom in. En dag kommer han över en mobiltelefon som märkligt nog verkar veta det mesta om honom. Via den blir han inbjuden till en fascinerande ny upplevelse, ett Alternate Reality Game som utspelar sig mitt i den intet ont anande Svennevärlden. Efter att ha klarat inträdesprovet erbjuds han en rad olika spännande uppdrag som alla filmas för att senare visas upp på en rankinglista och bedömas av ett slutet nätcommunity. I takt med att dramatiken, belöningarna och inte minst creden från fansen växer tar HP allt större risker och snart är han beredd att göra nästan vad som helst för att få fortsätta spela.
Polisinspektör Rebecca Normén är HP:s totala motsats. Hon har minutiös kontroll över sitt liv och hennes karriärkurva på Säpos livvaktsrotel pekar spikrakt uppåt. Allt vore perfekt om inte var för de där lapparna någon lämnar i hennes klädskåp. Vem som än skriver dem vet obehagligt mycket om hennes förflutna. Om sådant ingen borde veta. Men varför? Är det någon som leker med henne?
Efterhand som Spelet tränger sig allt djupare in i deras liv närmar sig HP:s och Rebeccas världar oundvikligen varandra. Men om verkligheten bara är ett spel, vad är då egentligen på riktigt? Och är du verkligen säker på att du vill spela?
 
 
Mitt omdöme:
Alltså, vad var det som hände? Här har jag läst det ena positiva omdömet efter det andra (hyllningarna visste ingen hejd) och till slut kunde jag inte bärga mig, utan var tvungen att läsa denna spänningsroman. Och ack så besviken jag blev! Visst låter boken oerhört spännande av baksidetexten att döma, och visst kan jag tycka att handlingen emellanåt var både actionfylld och småspännande, men det hjälper inte. Inte på långa vägar. Språket upplever jag som oerhört jobbigt och rent ut sagt dåligt, handlingen berör mig inte och karaktärerna är så platta och klyschiga att jag tröttnat på dem redan efter de inledande kapitlen. Dessutom stör jag mig på de korta styckena. Ofta rör det som om bara några rader eller en halv sida innan det är dags att byta berättare, vilket får storyn att kännas hoppig och ryckig. Den här boken må ha fått lysande kritik men jag orkade bara med nöd och näppe ta mig igenom den. Den var helt enkelt inget för mig, och jag kommer inte  läsa de två uppföljande delarna "[buzz]" och "[bubble]".
 
Mitt betyg: 1/5
 
/Carro
 

Tematrio - Historiskt

Kategori: Tematrio

 
Nu när det blivit dags för en ny Tematrio  hos Lyran skall vi tipsa om tre historiska romaner. Här kommer min trio:
 
1. "Alla mina systrar" av Judith Lennox. Vi får följa fyra systrar och deras livsöden under 1900-talets början. Jag läste den här boken för flera år sedan men den lämnade ett sådant avtryck hos mig att jag fortfarande minns den väl.
 
2. "Grottbjörnens folk" av Jean M Auel är väl säkert inte obekant för någon. Den, och de resterande böckerna i serien, utspelar sig i slutet av den senaste istiden, för ca 35 000 år sedan då cromagnon och neanderthalare levde parallellt.
 
3. "Flicka med pärlörhänge" av Tracy Chevalier. Denna välskrivna historia utspelar sig i 1600-talets Holland, där en 16-årig flicka tar tjänst hos en berömd konstnär.
 
/Caroline
 

Tävling

Kategori: Tävlingar

Varför inte vara med och tävla om en bok från Adlibris på Julias bokblogg? Kika in där för att delta!
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "[geim]"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Hos Flukten fra virkeligheten har det åter blivit dags för En smakebit på søndag, en rolig utmaning där man ska dela med sig av ett litet smakprov från boken som man för tillfället läser.
Denna söndag kommer min smakebit från "[geim]" av Anders De La Motte, sid.26-27:
 
"Så du menar att du inte vet någonting om det lilla practical joke någon spelade mig på Märstapendeln för en dryg halvtimme sen?"
"Nix, inte en susning, scouts honor", Mange lyfte två fingrar mot det ställe där hans hårfäste en gång hade suttit.
"Har du lust att inviga mig i Märstapendelns hemligheter över en kopp Java?" frågade han sedan medan han åter sneglade mot mobilen, uppenbarligen sugen på att lära känna den närmare.
"Visst", mumlade HP. 
Vafan var det som hände egentligen?
 
 
/Caroline
 

"Och bergen svarade"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Och bergen svarade"
Originalets titel: "And the Mountains Echoed"
Författare: Khaled Hosseini
Format: Inbunden
Antal sidor: 361
Förlag: Wahlström & Widstrand
Copyrightår: 2013
 
Baksidetext:
Det var Abdullah som uppfostrade henne, fastän han fortfarande var ett barn själv. När Pari var baby var det honom hon väckte om natten, det var han som gick omkring och vaggade henne i mörkret. När deras pappa inte längre kan försörja sin nya växande familj sätter han dottern i en kärra och vandrar genom öknen, från hemmet i den fattiga byn Shadbagh till den larmande storstaden Kabul. Här ska Pari få en ny tillvaro hos ett barnlöst par.
När bandet mellan bror och syster bryts skapas en saknad som kommer att påverka mångas liv. Saknaden färdas med dem ut i världen, från Afghanistan till Paris, till San Fransisco och till den grekiska ön Tinos. Och den dag när syskonen möts igen, är det kanske redan för sent...
 
 
Mitt omdöme:
Vid det här laget vet jag att Hosseini är en skicklig berättare, och hans senaste bok rubbar inte min uppfattning. Hosseini skildrar människoöden och hela familjers och släkters öden på ett mycket skickligt vis, men jag är av åsikten att den här boken faktiskt innehåller för många olika berättelser. Visst, det är nog tänkt att skildra samma berättelse ur många personers ögon, men det blir lite långrandigt emellanåt, och framför allt är det flera långa stycken som absolut inte tillför något relevant för handlingen. Ändå griper den här boken tag i mig och jag kan inte låta bli att gilla den. Den skiljer sig innehållsmässigt mycket från Hosseinis tidigare böcker, och jag skulle säga att den här är bättre än "Flyga drake", men är inte i närheten av kvalitén på "Tusen strålande solar" - om man nu ska jämföra.
Hur som helst är det en välskriven och gripande berättelse som jag absolut tycker att man ska läsa.
 
Mitt betyg: 3/5
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 26-29 juli

Kategori: Bokbloggsjerka

 
I veckans Bokbloggsjerka  vill Annika att vi ska ge exempel på författare som verkligen vet hur man skapar intressanta karaktärer.
 
Mitt första, självklara svar är Janet Evanovich. Ingen annan författare jag känner till kan konsten att skapa intressanta karaktärer som hon. Hennes karaktärer är minsann något utöver det vanliga...
 
Sedan har vi förstås Emma Hamberg. Hennes karaktärer är ibland så speciella och skruvade att det till och med kan gå till överdrift, vilket jag förstås inte gillar. Men jag är desto mer förtjust i hennes udda karaktärer när hon lyckas hålla dem på en mer "lagom nivå".
 
Jag har visserligen bara läst en bok ("Kvinnan i rummet") av Jussi Adler-Olsen, men att döma av den passar även han in på den här lilla listan. Hans karaktärer kändes unika och genuina.
 
Slutligen kan jag tycka att även Fredrik Backman har en självklar plats i denna jerka, även om jag bara läst "En man som heter Ove" av honom. De karaktärer som förekom i boken var riktigt intressanta och lyfte storyn till en helt ny nivå.
 
/Carro
 

"Livet efter dig"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Livet efter dig"
Originalets titel: "Me Before You"
Författare: Jojo Moyes
Format: Inbunden
Antal sidor: 398
Förlag: Printz Publishing
Copyrightår: 2012
 
Baksidetext:
Lou Clark och Will Traynor är så olika man kan vara. Lou bor hemma och försörjer sina föräldrar med lönen från kaféet där hon jobbar. Hon har inga ambitioner utanför den lilla stad där hon bott hela sitt liv.
Will var en atletisk A-personlighet, framgångsrik affärsman med toppjobb i London och en ändlös räcka blonda flickvänner. Ända tills en motorcykelolycka tog ifrån honom allt.
När Lou blir arbetslös tar hon jobbet som den totalförlamade Wills sällskapsdam. Hon har ingen aning om hur hon ska hantera den dystre, oförskämde man som hon anställts för att ta hand om. Och Will har bestämt sig - hans liv är trångt och glädjelöst, och han vet exakt hur han ska få slut på alltihop. Lou bestämmer sig i sin tur för att få Will att ändra sig.
Ingen av dem vet att de kommer att förändra varandra för alltid.
 
 
Mitt omdöme:
Woho, vilken fantastiskt välskriven och toppenbra historia! Jag älskar den från första sidan, och när boken är utläst älskar jag den om möjligt ännu mer!
Hur kommer det sig att man inte hört mer om Jojo Moyes? Det är först nu på sistone som jag ens har hört talas om henne och den här boken. Och tack gode gud att jag läste den! Det här är den bästa, eller möjligtvis den näst bästa, bok jag läst hittills i år... nej, på flera år.
Moyes språk flyter perfekt. Och trots att handlingen emellanåt är sorglig och ledsam, blir det aldrig för tungt eller kvävande. Jag skulle vilja säga att Jojo Moyes är riktigt skicklig på att förmedla sin historia, för att inte tala om hur skickligt hon utformat sina karaktärer. De är verkligen sällsynt äkta, och när jag hunnit bara en liten bit in i boken är jag redan bästa vän med flera av dem.
Själva handlingen är riktigt gripande, och ju närmare slutet jag kommer, desto större växer sig klumpen i halsen, och desto fler tårar trillar ner för kinderna. Varför, varför, var den här boken tvungen att ta slut??
Nu kommer jag dammsuga biblioteket och bokhandlarna i jakten på fler böcker skrivna av Moyes efter att läst hennes underbara "Livet efter dig", som jag inte kan annat än tokhylla!
 
Mitt betyg: 5/5
 
/Caroline
 

Omslagsonsdag #2

Kategori: Omslagsonsdag

Jag tänkte att jag skulle vara med på Bokpotatens Omslagsonsdag. Kul grej! :) Denna onsdag skall vi visa upp våra bokomslag som är röda. Dessa finns i min bokhylla:
 
 
 
 
 
 
 
 
Titta in hos Bokpotaten och var med, du också!
/Carro
 

30 day book challenge: day 10.

Kategori: 30 day book challenge

Det kanske vore på sin plats att jag fortsatte med 30 day book challenge-listan... Det har blivit dags för den tionde frågan:
Name five absolutely great film adaptations of books.
 
"Män som hatar kvinnor", "Flickan som lekte med elden" och "Luftslottet som sprängdes" av Stieg Larsson är ju fantastiskt bra böcker som dessutom gjorde sig fantastiskt bra på film!
 
"Hypnotisören" av Lars Kepler är, i alla fall enligt mig, ett sådant där mycket, mycket sällsynt exempel på en bok där filmen tillochmed var bättre än boken. Filmen gillade jag verkligen, medan boken var högst medioker, tyckte jag.
 
Harry Potter-böckerna av J K Rowling. Samtliga Harry Potterböcker gör sig bra som film, och jag gillar särskilt den allra första filmen. Där har man verkligen lyckats fånga stämningen från boken.
 
"En prinsessas dagbok" av Meg Cabot är en bok som jag rent ut sagt älskade för tio år sedan. Jag minns att filmen förstås inte var lika bra som boken, men jag behövde åtminstone inte bli besviken.
 
"En dag" av David Nicholls. Boken var ju underbar, och jag var halvt (eller helt) i extas när jag sett filmen på bio. De hade förvaltat boken så väl i filmen! Det går ju inte göra annat än att älska både  boken och filmen!
 
Om det är någon som tycker att mina svar låter bekanta så kan det bero på att jag nyss svarade på samma fråga i Top Ten Tuesday.
 
/Carro
 

Top Ten Tuesday: 23 juli

Kategori: Top ten tuesday

 
Tisdagar förknippas vid det här laget med Top Ten Tuesday  hos The Broke and the Bookish. Denna vecka skall vi berätta om tio ord eller ämnen som får oss att avstå att läsa en bok.
 
1. Cancer/andra sjukdomar. Jag får min dagliga kvot av sjukdomar och död på jobbet, så jag avstår oftast från att läsa böcker som handlar om detta.
2. Vampyrer. Intresserar mig inte.
3. Diet-böcker. Kok- och receptböcker gillar jag, men jag skulle inte gärna läsa en bok om en viss diet. Sådant står mig upp i halsen.
4. Häxor. Intresserar mig inte.
5. Självbiografier/böcker baserade på verkliga händelser. Jag är inte särskilt förtjust i den här typen av böcker. Känns som att jag lika gärna kunde sätta mig och läsa en faktabok.
6. Zombies. Intresserar mig inte.
7. Klassiker. Visst slinker väl en och annan klassiker med emellanåt. Men ofta känns klassikerna gammaldags, förlegade och svårlästa.
8. Politik. Nej tack!
9. Noveller. Jag kanske är knäpp, men det känns inte som att noveller "räknas".
10. Rymden. Intresserar mig inte.
 
Ha en fin sommardag!
/Carro
 

Olidlig väntan

Kategori: Framtida bokutgivning

Ni har väl inte lyckats undgå att Denise Rudberg är en av mina absoluta favoritförfattare, antar jag. Och nu är det ju inte långt kvar tills hennes nya bok, "Bara tre kan leka så", släpps (två veckor kvar, närmare bestämt). En del av mig vill förstås kasta  mig över denna tredje bok i Marianne Jidhoff-serien direkt när den kommer ut, men jag ska verkligen försöka låta bli. För säga vad man vill om Denise Rudberg, men hon är inte jättesnabb. Det var två år sedan den förra boken kom ut och jag har väntat på den här sedan dess. Okej, två år är inte jättelång tid för att skriva en bok, jag är medveten om det. Men helst vill jag att Rudberg inte ska göra annat än att skriva böcker på löpande band. Vuxenböcker. Chick lit eller deckare. Vad som helst. Bara det är Rudberg och vuxenböcker. Är det för mycket begärt? ;)
 
 
Vad jag vill säga är att om jag nu kastar mig över denna om två veckor så lär jag väl få vänta i ytterligare två år på nästa bok... Den väntan blir olidlig, så jag gör nog så att jag väntar med att läsa denna. Då har jag verkligen bra läsning att se fram emot!
 
/Caroline
 

"Flickan från tjugotalet"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Flickan från tjugotalet"
Originalets titel: "Twenties Girl"
Författare: Sophie Kinsella
Format: Inbunden
Antal sidor: 432
Förlag: Damm förlag
Copyrightår: 2009
 
Baksidetext:
Lara har alltid haft en väldigt livlig fantasi. Men nu börjar även hon undra om hon kanske håller på att bli galen. Normala kvinnor hemsöks väl inte av spöken? Lara har fått besök av sin gamla döda släkting tant Sadie - i form av en ung, rättfram Charlestondansande kvinna.
Sadie vill ha hjälp att hitta ett försvunnet halsband, utan det kan hon inte lämna jordelivet. Lara har redan alldeles fullt av egna problem - utan döda släktingar - hennes bästa vän och affärskompanjon har rymt, hon har precis blivit lämnad av sin pojkvän och släkten tror att hon är nära ett sammanbrott. Men när Lara umgås med Sadie händer det spännande och ovanliga saker, Sadie kanske till och med är lösningen på några av hennes problem?
 
 
Mitt omdöme:
Av Sophie Kinsellas fristående böcker är det här en av de bättre, får jag lov att säga. Den här historien är lite annorlunda, och framförallt väldigt lättsam och humoristisk. Kinsella bjuder på perfekt sommarläsning, helt enkelt!
Den enda nackdelen med att ha läst den där boken är att jag nu inte har några fler olästa Kinsellaböcker kvar att läsa. Jag får väl otåligt vänta på att hennes nyaste bok skall översättas till svenska...
 
Mitt betyg: 4/5
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Livet efter dig"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Om man vill delta i En smakebit på søndag kan man titta in hos Mari på Flukten fra Virkeligheten. Hennes söndagsutmaning går ut på att man delar med sig av ett litet smakprov från den bok man för tillfället läser. 
Denna vecka kommer min smakebit från "Livet efter dig". Det är en bok som jag bara hört gott om, och som jag sett att flera av mina favoritförfattare rekommenderat. Då kan jag ju inte låta bli att läsa den! ;) 
Boken är skriven av Jojo Moyes och smakebiten kommer från sid. 36:
 
Treena lutade sig över bordet och skar med några snabba rörelser upp köttet. Hon hade redan gjort samma sak åt Thomas.
"Hur illa däran är han, Lou?"
"Han måste vara i ganska dåligt skick om de är beredda att överlämna honom i vår dotters ömma vård", anmärkte Bernard.
Tv:n stod på bakom mig så att pappa och Patrick kunde titta på fotbollen. Då och då lutade de sig åt sidan för att kika bakom min rygg, stelnade i en rörelse med munnarna halvöppna för att följa en snygg passning eller ett skott mot mål.
"Jag tycker att det är en jättebra möjlighet. Hon får jobba i ett stort hus hos en fin familj. Är det en fin familj, hjärtat?"
På vår gata räckte det med att inte ha någon familjemedlem i brottsregistret för att kallas för "fin" familj.
"Jag antar det."
"Du har väl tränat på att niga?" Pappa flinade.
 
 
Vad läser ni denna somriga söndag?
/Caroline
 

Tävla om en omtalad bok

Kategori: Tävlingar

Hos Alexandra på Lexie läser har man nu chansen att vinna "The Cuckoo's Calling" av Robert Gilbraith (som ju visade sig vara pseudonym för självaste J.K. Rowling).
 
 
Titta in där du också, om du vill vara med och tävla!
/Carro
 

Enhetliga pocket av Läckberg

Kategori: Framtida bokutgivning

Den som strävar efter att ha Camilla Läckbergs böcker i en enhetlig pocketsamling kan glädja sig åt att de tre senaste böckerna i Fjällbackaserien släpps i pocket med det nya omslaget den 15:e augusti. Jag är förstås en av de som går och väntar :)
 
 
 
 
Jag vet ärligt talat inte hur snygga framsidorna egentligen är... men de är enhetliga i alla fall! Och i det här fallet skiter jag rent ut sagt i hur böckerna ser ut. Jag älskar ju innehållet!
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 19-22 juli

Kategori: Bokbloggsjerka

 
I denna veckas Bokbloggsjerka  vill Annika veta vilket/vilka bokomslag vi tycker matchar med innehållet bäst respektive sämst.
 
Jag tycker att "Finns inte på kartan" av Carin Hjulström har ett omslag som mycket väl stämmer överens med bokens innehåll. Samma sak med J.K Rowlings "Harry Potter och de vises sten", där man liksom fångat bokens magiska stämning i omslaget.

 
 
En bok som jag gillar, men vars omslag är alltför intetsägande, är "En nästan vanlig man" av Buthler & Öhrlund. Det är inte det att omslaget inte är snyggt, det är bara det att det skulle ju kunna passa till tusen andra böcker också...
 
 
 
/Caroline
 

Äntligen semester

Kategori: Allmänt

Efter ett nattjobbsmaraton fick jag i morse gå på min efterlängtade semester! Nu väntar fyra veckors ledighet, och det innebär självklart att det kommer bli mer läsning än vanligt. Jag har sparat några böcker skrivna av mina favoritförfattare just till semestern. Jag vill ju vara garanterad bra semesterläsning ;)
Dessutom har två för mig nya författare smygit sig in i bokhögen. Har höga förhoppningar på båda!
 
Jag tänkte börja med den här boktraven... När jag läst dessa finns det fler i bokhyllan! :)
 
 
 "[Geim]" av Anders De La Motte
• "Livet efter dig" av Jojo Moyes
• "Fjällgraven" av Hjorth & Rosenfeldt
• "Stenhimlen" av Karin Brunk Holmqvist
• "I grunden utan skuld" av Viveca Sten
• "Tyskungen" av Camilla Läckberg
• "Helgonet" av Carin Gerhardsen
• "Den farliga leken" av Mari Jungstedt
• "Paradisoffer" av Kristina Ohlsson
• "På grund av Leon" av Jenny Leeb
 
/Carro
 

"Inferno" blir film

Kategori: Allmänt

Det verkar som att vi kan se fram emot att se professor Robert Langdon på vita duken igen. Denna gång är det "Inferno" som filmatiseras. Filmpremiären beräknas till 18 december 2015, och det tycks åter bli Tom Hanks som får gestalta allas vår favoritprofessor.
 
 
Den som vill läsa mer om filmatiseringen av Dan Browns "Inferno" kan kika här.
 
/Caroline
 

En stunds njutning

Kategori: Allmänt

Semestern är nu inom räckhåll och nedräkningen pågår för fullt. Jag ser fram emot många sådana här stunder på altanen:
 
 
/Carro... som verkligen längtar efter semester!
 

Ett besök på bibblan

Kategori: Allmänt

Biblioteket är verkligen en fantasisk inrättning. Tänk att vi kan låna böcker alldeles gratis! Det tycker jag är fantastiskt :-)
Och häromdagen, när jag var på biblioteket för att lämna tillbaka en bok, blev det som vanligt så att jag kom därifrån med två nya böcker... trots att jag har mer än tillräckligt med olästa böcker hemma i bokhyllan. Tänk att det ska vara så svårt att låta bli!
 
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 16 juli

Kategori: Top ten tuesday

 
Då var det tisdag igen, och hos The Broke and the Bookish har det blivit dags för en ny Top Ten Tuesday. Denna gång skall vi lista tio författare som vi tycker förtjänar ett större erkännande ("more recognition", låter dumt på svenska, tycker jag). De författare jag räknar upp kanske förvisso är erkända, men jag skulle önska att de fick långt mycket större framgång!
 
1. Josefine Sundström. Efter att läst "Vinteräpplen" tycker jag att fler - helst alla - borde läsa Sundströms böcker!
2. Denise Rudberg. En av mina favoritförfattare som skriver tvättäkta feel-good och vars böcker gör mig lycklig.
3. Judith Lennox. Hennes historiska familjeromaner brukar utspela sig på 1800-talet eller tidigt 1900-tal, och jag har gillat dem alla.
4. Jenny Leeb. Här snackar vi en duktig chick lit-författare som inte fått så stora framgångar som hon kanske förtjänar.
5. Christina Herrström. Främst har jag läst hennes ungdomsböcker och verkligen tokälsat både "Glappet" och "Ebba & Didrik". Såå himla bra böcker!
6. Janet Evanovich. Ännu en favoritförfattare som är stor i USA, men som förtjänar långt större framgångar här i Sverige.
7. Tracy Chevalier. Även Chevalier skriver, liksom Lennox, historiska romaner, men med en helt annan vinkling. Detta går också hem hos mig.
8. Emma Hamberg. En skicklig, svensk författare vars "Mossvikenfruar", "Brunstkalendern" och "Baddaren" imponerat på mig.
9. Jonas Moström. En svensk deckarförfattare vars kriminalromaner om kommissarie Johan Axberg verkligen förtjänar större framgång.
10. Majgull Axelsson. Jag har läst bland annat "Slumpvandring" av Axelsson och tyckte väldigt mycket om den. Jag ska absolut läsa fler böcker av henne.
 
/Caroline
 

Tematrio - Frankrike

Kategori: Tematrio

 
Nu när det blivit dags för en ny Tematrio  hos Lyran, står Frankrike i centrum. Det var ju trots allt Frankrikes nationaldag igår, och vi ska därför berätta om tre författare med fransk anknytning:
 
1. Anna Gavalda. Av henne har jag hittills bara läst "Tillsammans är man mindre ensam", som är en lite annorlunda och speciell historia, men samtidigt väldigt vacker. Rekommenderas!
2. Voltaire. En gång under gymnasietiden läste jag "Candide", som jag i ärlighetens namn inte minns så mycket av längre...
3. Alexandre Dumas den äldre. Jag tror att jag någon gång, för en herrans massa år sedan, har läst både "De tre musketörerna" och "Greven av Monte Cristo". Inte heller dessa verk har jag några direkta minnen av, men däremot av filmerna som jag sett för inte allt för länge sedan.
 
/Carro
 

En smakebit på søndag: "Flickan från tjugotalet"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Det har återigen blivit dags för En smakebit på søndag  som anordnas av Mari på bloggen Flukten fra Virkeligheten. Det är en utmaning där man delar med sig av ett litet smakprov från boken man läser.
Mitt smakprov kommer denna söndag från Sophie Kinsellas "Flickan från tjugotalet", sid. 24:
 
"Du mamma", säger jag. "Varför är här inga blommor?"
"Åh." Mamma ser genast ängslig ut. "Jag pratade med Trudy om blommor, och hon sa att hon skulle ordna det. Trudy?" Hon ropar över gången. "Vad hände med blommorna?"
"Ja, du". Trudy slår igen skvallertidningen och svänger runt som om hon hade tänkt prata en stund. "Jag vet att vi diskuterade det. Men vet du hur mycket sådant kostar?" Hon gör en svepande gest. "Och hur länge sitter vi här, tjugo minuter kanske? Du måste vara realistisk, Pippa. Det hade varit slösaktigt att köpa en massa blommor."
"Ja, kanske det", säger mamma osäkert.
"Det är inte det att jag missunnar den gamla damen en begravning." Faster Trudy lutar sig åt vårt håll och sänker rösten. "Men vi måste fråga oss vad hon egentligen gjorde oss för gott. I alla fall kände jag henne inte. Gjorde ni det?"
"Det var inte helt lätt." Mamma ser plågad ut. "Efter hjärnblödningen var hon väldigt förvirrad...
"Det är precis vad jag menar!" Trudy nickar. "Hon förstod ingenting. Det var ingen mening med att hälsa på."
 
 
/Caroline
 

"Mörker, ta min hand"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Mörker, ta min hand"
Originalets titel: "Darkness, Take My Hand"
Författare: Dennis Lehane
Format: Inbunden
Antal sidor: 518
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Copyrightår: 1996
Serie: Kenzie & Gennaro #2
 
Baksidetext:
Privatdetektiverna Patrick Kenzie och Angela Gennaro åtar sig att skydda sonen till en känd psykiatriker som av misstag verkar ha retat upp Bostons maffia, och därför fått ta emot ett antal hotelser. Snart står det klart att hoten inte kommer från maffian, utan istället leder spåren åt ett än mer skrämmande och samtidigt osannolikt håll: en seriemördare som sitter fängslad sedan tjugo år tillbaka.
 
Plötsligt inträffar en rad ohyggliga mord där offren blir grymt torterade. När Patrick Kenzie och Angela Gennaro gräver djupare i saker upptäcker de flera likheter med tidigare olösta fall och att mördaren är någon som kretsar kring dem, och som känner till deras förflutna. Någon som leker med dem och ser dem som sina nästa offer.
 
 
Mitt omdöme:
Efter att ha stiftat bekantskap med Dennis Lehane när jag läste "En drink före kriget", blev jag faktiskt imponerad. Jag fastnade för Lehanes rappa repliker och lite dråpliga språk. Dock imponeras jag inte lika mycket av "Mörker, ta min hand". Det som börjar som en välskriven och rafflande spännande historia blir tyvärr bara rörigare och rörigare och alltmindre trovärdig i en hisnande takt. I samma takt sjunker betyget flera nivåer. Dessutom saknar jag de där rappa replikerna, som jag nu kommit att förknippa med Lehane, även om de finns där i viss mån.
Nja, det blev nog ett steg tillbaka för Dennis Lehane, men jag kommer inte desto mindre ge tredje boken i serien en chans.
 
Mitt betyg: 2/5
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 12-15 juli

Kategori: Bokbloggsjerka

 
 
Hos Annika hittar vi en färsk Bokbloggsjerka  att delta i. Frågan lyder: Känner du till en karaktär i en bok som har fått ett annat namn i filmatiseringen av densamma? Vad tycker du i så fall om det?
 
Nja, det gör jag väl inte direkt. Men jag kommer att tänka på att jag nyligen hört eller läst någonstans att de båda poliserna i böckerna om Pippi Långstrump saknar namn. I filmerna har de ju däremot kallats Kling och Klang. Att detta verkligen stämmer (dvs att de är namnlösa i böckerna) vågar jag inte lova, för det var evigheter sedan jag läste någon Pippi-bok. Någon av er som vet hur det förhåller sig?
 
Ha en fin helg, allihopa!
/Caroline
 

Måndagsenkät på en torsdag

Kategori: Enkäter och listor

Jag fick en plötslig lust att svara på en bok-enkät och hittade en gammal sådan hos Bokstävlarna. Det heter visst Måndagsenkät, men jag hoppas att det går bra att besvara den på en helt vanlig torsdag också :)
 
Just nu …

… nöjesläser jag: "Mörker, ta min hand" av Dennis Lehane. Har kommit drygt halvvägs och än så länge håller den måttet.


… nyttoläser jag: Det blir inte mycket nyttoläsning för min del. Jag bara lustläser, nu för tiden. Fast det är klart, om jag - mot all förmodan - får en minut över på jobbet så läser jag "Klinisk EKG-diagnostik" av Sverker Jern eller "Elektrokardiologi: Klinik och teknik" av Olle Pahlm och Leif Sörnmo.


… är jag exalterad över: Att det är sommar och faktiskt även sommarväder (åtminstone för tillfället).


… är jag stolt över: Muffinsen jag bakade i förmiddags. De blev inte dumma!


... är jag nervös för: Att jag ska dra på mig några av alla de envisa förkylningsvirus som cirkulerar just nu. Jag har verkligen inte tid med sånt...

 

"Nattfjärilen"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Nattfjärilen"
Originalets titel: "The Harlot"
Författare: Saskia Walker
Format: Danskt band
Antal sidor: 346
Förlag: Förlaget Harlequin
Copyrightår: 2011
Serie: Maleficiumtrilogin #1
 
Baksidetext:
Jessica Taskill lever med det plågsamma minnet av att bevittnat hur hennes mor brändes på bål, anklagad för häxeri. Och precis som sin mor har Jessica gåvan - en kraftfull magisk förmåga som hon måste hålla dold. Ändå beskylls hon för att vara häxa av en rival. Jessica hamnar bakom galler i väntan på en säker död när en dubiös präst dyker upp i den mörka fängelsecellen och begär tjänster hon aldrig hört någon i prästkläder uttala.
 
Gregor Ramsey är emellertid lika helig som djävuken själv, men hans löfte om frihet i utbyte mot de speciella tjänsterna kan bli hennes räddning. Snart finner hon sig vara fast i en överenskommelse där hon ska förföra och  förgöra Gregors dödsfiende. Ett avtal som blir alltmer motbjudande att genomföra då Gregors åtrå till henne bli starkare - och svårare att motså. Kanske bör Jessica trots allt gå med på hans plan... för på samma sätt som han använder henne för sina behov kan hon utnyttja honom för sina egna.
 
 
Mitt omdöme:
Vilken smörja! Det som säkert var menat att vara sensuellt och erotiskt känns bara motbjudande, och jag läser större delen av boken med rynkad näsa. Handlingen är just inte mycket till handling, utan snarare bara ett skelett att hänga upp de erotiska bitarna på. Helhetsintrycket blir mycket fattigt och jag tror faktiskt att jag skulle kunna skriva ihop en bättre historia själv om jag fick två dagar på mig. Det tycker jag säger det mesta.
 
Mitt betyg: 1/5
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 9 juli

Kategori: Top ten tuesday

 
Hos The Broke and the Bookish har det blivit dags för en ny Top Ten Tuesday. Denna vecka skall vi lista de tio bästa eller sämsta filmerna som baseras på böcker. Jag väljer att lista de tio bästa:
 
1. Harry Potter-filmerna. Jag gillade särskilt den första filmen och tycker verkligen att den gjorde boken rättvisa.
2. "En dag". En sällsynt lyckad filmatisering av en mycket bra bok. De har verkligen lyckats fånga rätt känsla!
3. "En prinsessas dagbok". Nu var det ju en hel massa år sedan jag läste boken och såg filmen, men jag gillade båda.
4. "Hypnotisören". Det här är ett sådant där sällsynt fall där filmen tillochmed är bättre än boken. Boken tyckte jag var högst medioker, och filmen riktigt bra.
5. "Män som hatar kvinnor" och resten av Milleniumtrilogin. Böckerna är ju såå bra och filmerna likaså!
6. "Bridget Jones dagbok". Bokvarianten är underbar, och filmen är inte dum den heller.
7. "Da Vinci-koden". Filmen gör inte boken riktig rättvisa, men jag tycker ändå att filmen är riktigt bra.
8. "Grottbjörnens folk". Förvisso var det evigheter sedan jag läste boken och såg filmen, men jag vill minnas att jag gillade båda.
9. "En komikers uppväxt". Jag tyckte mycket om boken och filmen var helt okej.
10. "Grabben i graven bredvid". En lättsam bok och en lättsam film. Bra båda två.
 
/Caroline
 

Nu blev jag fikasugen...

Kategori: Framtida bokutgivning

I egenskap av glad amatör-bagare (läs: fika-tokig) glädjer jag mig åt Roy Fares nya receptbok, "United States of Cakes", som lär komma ut i början av september. Det här kan nog bli riktigt bra!
 
 
/Carro
 

"Uppgörelsen"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Uppgörelsen"
Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
Format: Inbunden
Antal sidor: 465
Förlag: Massolit Förlag
Copyrightår: 2013
 
Baksidetext:
På ytan är Christopher Silfverbielke en charmerande och världsvan affärsman, men bakom masken är han en känslokall psykopat och seriemördare. Efter att hållit sig gömd utomlands är nu Silfverbielke tillbaka i Sverige. På själva julafton har han involverat kriminalkommissarie Jacob Colts egen familj i sina ondskefulla handlingar, och nu planerar mördaren sin hämnd på en enslig gård i mörkaste Småland.
Det är upplagt för en sista desperat kraftmätning mellan de två ärkefienderna, en sammandrabbning som hotar att få ödesdigra konsekvenser inte bara för de två männen själva utan för ett stort antal människor i deras omgivning - mer eller mindre oskyldiga.
 
 
Mitt omdöme:
Hittills har jag slukat böckerna om Silfverbielke med hull och hår, och jag kan tycka att de blivit bättre och bättre för varje bok. Dock känner jag att man kanske borde slutat när man var på topp, det vill säga i den föregående boken, "Återvändaren". Nu tror jag att jag fått en överdos av Sveriges mest kända litterära psykopat, och ibland blir handlingen lite väl osmaklig. Det är dock inget fel på historien i sig. Spänningen finns där - kanske mer än någonsin - och historien är lika välskriven som vanligt när det gäller Buthler & Öhrlund. Men man borde nog ändå ha avslutat den här serien när man hade chansen. Nu lär vi istället få vänta på ytterligare en fortsättning...
 
Mitt betyg: 4/5
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Nattfjärilen"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Som vanligt på söndagarna hakar jag på Flukten fra virkelighetens En smakebit på søndag  - en rolig utmaning där man delar med sig av ett smakprov från boken man läser för tillfället.
 
Denna gång är mitt citat hämtat från sid. 15 i "Nattfjärilen" av Saskia Walker.
 
Det knorrade i magen på henne. Om hon skulle använda sig av sina häxkonster nu kunde hon ta resterna av hans kyckling. Det var frestande, alltför frestande. För varje dag blev det allt svårare för henne att stå emot lusten att använda sin hemliga förmåga, men om en enda person till bevittnade då hon utförde sina häxkonster skulle fogden hänga henne före gryningen - utan rättegång.
 
 
Vad läser ni denna söndag?
/Caroline
 

30 day book challenge: day 9.

Kategori: 30 day book challenge

Jag jobbar mig vidare på 30 day book challenge-listan och kommer nu till fråga 9:
Your favorite quotes about books.
 
Jag har kanske inga direkta favoritcitat om böcker, men det finns ju flera som är bra... Här kommer ett litet urval:
 
"En bokälskare går aldrig till sängs ensam"
 
”Ett hem utan böcker är en kropp utan själ”
 
 
”Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig”
 
”Läsning är för själen vad gymnastik är för kroppen”
 
"En god bok öppnar man med förväntan och stänger med behållning"
 
 
"Det värsta med nya böcker är att de hindrar oss från att läsa de gamla"
 
"Böcker? Jag lånar hellre ut min hund, han hittar i alla fall hem"
 
"Det som skrevs utan möda läses i regel utan nöje"
 
"Att läsa en bok för första gången är som att finna en ny vän; att läsa om den är som att återse en gammal bekant"
 
 
/Caroline
 

Lagom till kaffet

Kategori: Allmänt

Nyligen beställde jag en katalog med "Höstens böcker 2013" från Svensk Bokhandel, och häromdagen damp den ner i brevlådan - alldeles lagom till förmiddagskaffet. Perfekt ju! :)
 
 
 
Men om jag ska vara ärlig så var det inte många sidor som intresserade mig. Barndelen går bort helt och hållet. Fantasy och facklitteraturen likaså. Kvar blir romaner, deckare och chick lit. Och jag hade redan koll på de böcker som fanns med. Men men, det blev ändå en trevlig stunds läsning i kaffekoppens sällskap! :)
 
/Carro
 

Bokbloggsjerka 5-8 juli

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Det har blivit dags för en ny Bokbloggsjerka  hos Annika, och denna vecka lyder frågan: Brukar du läsa noveller och/eller andra ”short stories”, vilken/vilka är din favorit/dina favoriter i så fall?
 
Det blir ett kort och koncist svar på frågan: Nej, det brukar jag inte. 
 
Jag tror faktiskt inte att jag läst en enda novell (åtminstone inte som jag minns nu på rak arm), och jag tror ärligt talat inte att jag kommer göra det heller. Dock kan jag inte riktigt motivera varför, men kanske för att mitt motto är: "Det som är värt att göras, är värt att göras ordentligt", och det känns som att det är mer värt att läsa "riktiga böcker" än noveller. Oj, nu riskerar man kanske att bli halshuggen, men det är mitt ärliga svar.
 
/Carro
 

30 day book challenge: day 8.

Kategori: 30 day book challenge

Turen har kommit till fråga 8 på 30 day book challenge-listan, och frågan lyder:
Your favorite quotes from books.
 
Tyvärr får det bli ett väldigt tråkigt svar, för jag har inte lagt ett enda citat - från någon av böckerna jag läst - på minnet. Självklart händer det titt som tätt att man läser något "superklokt" eller liknande, och tänker att man minsann ska spara det där i huvudets interna hårddisk. Och det vet man ju hur det blir med det...
Nej, ska det bli något ihågkommet så gör jag bäst i att skriva upp det i fortsättningen!
 
/Caroline
 

Månadsrapport: juni 2013

Kategori: Månadsrapport

Jag jobbar så mycket för tillfället att månadsskiftet gått mig helt förbi. Tur att ni andra har koll... När jag såg att månadsrapporterna började dyka upp på bokbloggarna insåg jag plötsligt att juni är förbi.
Här kommer i alla fall min månadsrapport för juni.
 
Lästa böcker i juni:
 
24. "Inferno" av Dan Brown. Betyg: 4/5
25. "Vinteräpplen" av Josefine Sundström. Betyg: 5/5
26. "Den femte årstiden" av Mons Kallentoft. Betyg: 3/5
27. "Värdshuset" av Nora Roberts. Betyg: 5/5
28. "Nattfåk" av Johan Theorin. Betyg: 4/5
 
Med tanke på hur mycket jag jobbat får jag nog vara nöjd, eller mer än nöjd, med fem lästa böcker i juni. Framförallt är jag nöjd med hur bra  böcker jag läste. En trepoängare, två fyrapoängare och två fempoängare är inte dåligt! Till månadens bästa bok utser jag "Vinteräpplen". Jag har en känsla av att den kommer stå sig länge. Den lär med största sannolikhet dyka upp på listan över de absolut bästa böckerna jag läst i år. Än så länge har jag inte läst någon som är bättre, i alla fall!
 
Nu blickar vi mot juli-läsningen. Tyvärr ska jag jobba ännu mer denna månad. Dubbel heltid. Det innebär att det inte lär bli mycket tid - eller ork, antar jag - över för läsningen. Men jag ska göra mig bästa. Of course.
 
/Caroline
 

Top Ten Tuesday: 2 juli

Kategori: Top ten tuesday

 
Jag har riktigt svårt att komma på några bra svar på veckans Top Ten Tuesday  som anordnas av The Broke and the Bookish. Denna gång skall vi lista tio avskräckande böcker (avskräckande på grund av storlek, innehåll etc.).
Hur jag än funderar kommer jag bara på ynka två böcker/serier... men det får helt enkelt duga:
 
1. "Förr eller senare exploderar jag" av John Green. Jag vet ju att den här boken handlar om en cancersjuk tonåring, och det spelar ingen roll hur underbar boken än är - jag tänker ändå inte läsa den. Till saken hör att jag varje dag på jobbet träffar akut sjuka, kroniskt sjuka och döende människor och jag känner att jag får min dagliga dos av elände, sjukdomar och död där. 
2. "Torka aldrig tårar utan handskar" av Jonas Gardell. Visserligen läste jag första boken i trilogin, men det får räcka... med samma motivering som ovan.
 
Ja... det blev ju en väldigt kort Top Ten Tuesday-lista...
/Carro
 

Tematrio - USA

Kategori: Tematrio

 
Hos Lyran går veckans Tematrio  ut på att berätta om tre läsvärda amerikanska böcker. So here we go:
 
1. "En drink före kriget" av Dennis Lehane, utspelar sig i Boston där två privatdetektiver ska hitta den städerska som påstås ha stulit konfidentiella dokument från stadshuset. Här får vi även ta del av gängkrigen som pågår i Boston med omnejd.
2. "Värdshuset" av Nora Roberts är den första delen i den planerade Boonsboro-trilogin. Böckerna utspelar sig i den idylliska småstaden Boonsboro där tre händiga bröder börjat renovera stadens gamla värdshus. När jag läste boken blev jag alldeles frälst i denna lilla stad som verkar så himla mysig!
3. "Extremt högt och otroligt nära" av Jonathan Safran Foer. Här får vi följa nioårige Oskar vars pappa dog i attacken mot World Trade Center. När Oskar hittar ett kuvert med en nyckel i, ger han sig ut på skattjakt tillsammans med en 103 år gammal krigsreporter, i tron om att nyckeln är en viktig ledtråd i en av de lekar hans pappa brukade arrangera. 
 
Vilka amerikanska böcker rekommenderar ni?
/Carro