Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

Top Ten Tuesday: 29 januari

Kategori: Top ten tuesday

 
Hos The Broke and the Bookish går veckans Top Ten Tuesday  ut på att vi ska lista de tio mest frustrerande bokkaraktärerna någonsin. Jag har fem som jag stör mig på:
 
1. Joyce Barnhardt i Stephanie Plum-serien av Janet Evanovich. Joyce är Stephanies ärkerival sedan småskolan, och fortfarande gör hon sitt bästa för att sabotera för Steph. Hon har bland annat lyckats göra slut på Stephanies äktenskap efter bara en kvart, och hon försöker alltid fånga Stehps borgenssmitare och roffa åt sig lönen.
2. Ewert Grens i deckarna av Roslund & Hellström. Ewert är den bittre eremiten till kommissarie som inte låter någon komma honom in på livet, och som bär på en tragisk historia i bagaget. Säga vad man vill om hans humör, men han är en envis och framgångsrik (åtminstone för det mesta) polis.
3. Malin Fors i deckarna av Mons Kallentoft. Visst är Malin en skicklig polis som vill skipa rättvisa till varje pris, men hon har stora svårigheter att hålla sig från alkoholen, och många gånger reagerar och agerar hon både oväntat och obegripligt. Jag vet inte hur många gånger jag tänkt att jag skulle vilja "ruska om henne" lite grann.
4. Elsa Gustavsson i böckerna av Sofi Fahrman. Elsa är småstadstjejen som flyttar till storstan och startar en framgångsrik modeblogg. Jag irriterar mig galet mycket på Elsa. Hon är omogen, impulsiv och egoistisk!
5. Ernst Lundgren i deckarna av Camilla Läckberg. Ernst är polis på Tanumhedes polisstation, och han börjar närma sig pensionen. Har har för länge sedan slagit av på arbetstakten och tar nu varje tillfälle i akt att lata sig på arbetstid. När han väl måste  jobba kör han sitt eget race... som leder till att oskyldiga får sätta livet till i slutändan...
 
Vilka karaktärer irriterar ni er på?
/Caroline
 

"Finger lickin' fifteen"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Finger lickin' fifteen" 
Författare: Janet Evanovich
Antal sidor: 330
Förlag: St. Martin's Press
Utgivningsår: 2010
Serie: Stephanie Plum #15
 
Baksidetext:
 
RECIPE FOR DISASTER
Celebrity chef Stanley Chipotle comes to Trenton to participate in a barbecue cook-off and loses his head - literally.
THROW IN SOME SPICE
Bail bonds office worker Lula is witness to the crime, and the only one she'll talk to is Trenton cop Joe Morelli.
PUMP UP THE HEAT
The reward for capturing Chipotle's killers: one million dollars.
STIR THE POT
Lula recruits bounty hunter Stephanie Plum to help her find the killers and collect the moolah.
ADD A SECRET INGREDIENT
Stephanie's Grandma Mazur. Enough said.
BRING TO A BOIL
Stephanie's working overtime tracking felons for the bonds office at night and snooping for security expert Carlos Manoso, aka Ranger, during the day. Can she hunt down two killers, a traitor, and five skips, keep her grandmother out of the sauce, and solve Ranger's problems and not jump his bones?
WARNING
Habanero hot. So good you'll want seconds.
 
 
Mitt omdöme:

Janet Evanovich är en av mina absoluta favoritförfattare, och nu efter att jag just läst ut den femtonde boken om Stephanie Plum kan jag knappt bärga mig tills jag får kasta mig över nästa! Dock får jag nog tillstå att just den här boken är en av Evanovichs mer mediokra böcker. Visst är den rolig, spännande och het, men jag vet att Evanovich kan såå mycket bättre. Självklart ska alla Stephanie Plum-fans där ute läsa denna femtonde bok i serien, för den har alla ingredienser som krävs för en lyckad Plum-historia, även om inte Evanovich gjort mesta möjliga av dem denna gång.
 
Mitt betyg: 3/5
 
/Caroline
 

En smakebit på søndag: "Femtio nyanser av frihet"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Hos Flukten fra virkeligheten har det åter blivit dags för En smakebit på søndag. Just nu läser jag den tredje och sista delen i den omtalade Fifty shades-trilogin av E L James. Den heter "Femtio nyanser av frihet", och mitt smakprov kommer från sid. 19:
 
OBS! SPOILERVARNING FÖR DEN SOM INTE LÄST DE TVÅ TIDIGARE DELARNA I SERIEN!
 
"Du är så vacker, raring." Carla drar varsamt loss en slinga av mitt hår och smeker mig över kinden. "Jag är stolt över dig, gumman. Du kommer att göra Christian till en mycket lycklig man." Hon kramar om mig.
Åh mamma!
"Jag kan inte begripa att du ser så vuxen ut just nu. Att börja ett nytt liv... Kom bara ihåg att män är från en annan planet, så klarar du dig fint."
Jag fnissar. Om hon bara visste. Christian är från ett annat universum.
 
 
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 25-28 januari

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Bokbloggsjerkan hos Annika handlar denna helg om hur ärliga vi är i våra recensioner: Är du 100% ärlig i dina recensioner/omdömen?
 
Personligen kan jag tycka att vitsen med recensioner och omdömen helt går förlorad om folk inte är ärliga! Jag läser ofta bokbloggares recensioner innan jag köper en ny bok, och det är ju inte stor mening med att göra det om recensionerna nu inte är ärligt och uppriktigt skrivna.
 
Jag kan ju bara tala för mig själv, och jag är 100% ärlig när jag skriver recensioner - oavsett om jag tycker helt tvärtemot hela den övriga bokbloggarkåren, eller om jag tycker precis likadant... eller något däremellan! Sedan ska man självklart inte vara elak i sina recensioner eller i sina kommentarer till andras recensioner, men det säger väl sig självt!?
 
/Carro

Veckans ris & ros! (v.4)

Kategori: Veckans ris & ros

Hos beasbokhylla anordnar Sara och Bea Veckans ris & ros. Denna vecka ska vi ge ris och ros till vår favoritförfattare inom chick lit.
 
 
Åh vad kul med chick lit-tema! En av mina absoluta favoritförfattare inom chick lit (hon är faktiskt en favoritförfattare överhuvudtaget), är Denise Rudberg. Först läste jag hennes böcker "Jenny S", "Matilde" och "Åse". Och jag älskade dem! Jag tyckte även jättemycket om "Väninnan", "O.s.a." och "Storlek 37". De olika karaktärerna kommer igen i flera böcker, men fokus ligger på olika personer i olika böcker. Det är lite speciellt, men jag gillar det!
En bok som jag inte blev lika imponerad av var "Malin och Henrik" som Denise Rudberg skrivit tillsammans med Daniel Möllberg. Just den här boken kändes faktiskt varken särskilt välgenomtänkt eller välskriven.
 
/Caroline

Top Ten Tuesday: 22 januari

Kategori: Top ten tuesday

 
På bloggen The Broke and the Bookish är det varje tisdag dags för Top Ten Tuesday. Denna tisdag skall vi lista tio miljöer/ställen som vi vill läsa mer om i böcker. Jag nöjer mig dock med fem:
 
1. Sjukhus. Som sjuksköterska måste  jag ju nästan säga att jag vill läsa fler böcker som utspelar sig i sjukhusmiljö. Den bästa och mest trovärdiga serien i sjukhusvärlden är tveklöst Katerina Janouchs böcker om barnmorskan Cecilia Lund.
2. Skaraborg. Här i Skaraborg är vi inte vana vid att böcker utspelar sig här. Dock har jag nyligen läst "Den svarta löparen" av Kristina Appelqvist, och den (och de andra böckerna i samma serie, förstås) utspelar sig närapå runt hörnet. Och framöver vill jag läsa "Fadersmord" av Carina Bergfeldt. Den utspelar sig också här i krokarna.
3. Engelska landsbygden. Sedan jag läste "Karriär och köksbesvär" av Sophie Kinsella, har jag haft en liten förkärlek för just den engelska landsbygden, som ter sig så idyllisk.
4. Överklassens Stockholm. Denise Rudbergs romaner brukar ofta utspela sig i överklassmiljö. Det är mycket glitter, glamour och en hel del översittarfasoner. Jag brukar fullkomligen sluka hennes böcker.
5. Huvudstäder jag besökt. Att läsa "Änglar och demoner" när man nyligen varit i Rom var ju en rolig upplevelse. Senast jag var i en storstad var förra våren, då jag besökte Amsterdam. Vore roligt att läsa en bok som utspelar sig där!
 
Vilka miljöer vill ni oftare träffa på i böckernas värld?
/Caroline
 

Tematrio - Vinter

Kategori: Tematrio

Hos Lyrans Noblesser har det blivit dags för en ny tematrio, och temat för denna vecka är vinter. Vi ska berätta om tre böcker som utspelar sig på just vintern.
 
 
1. "Midvinterblod" av Mons Kallentoft utspelar sig under den kallaste vintern i manneminne. Jag minns att jag läste den mitt i sommaren, men jag blev frusen bara av att läsa!
2. "Isprinsessan" av Camilla Läckberg utspelar sig i ett vintrigt Fjällbacka när turistsäsongen känns väldigt avlägsen.
3. "Två gånger är en vana" av Denise Rudberg skildrar ett snöigt och vintrigt Stockholm när jul och nyår närmar sig.
 
/Caroline
 
 
 
 

En smakebit på søndag: "Finger lickin' fifteen"

Kategori: En smakebit på søndag


 
Veckodagarna rusar iväg och det är redan söndag igen, vilket innebär att vi ska bjuda på en smakbit från boken vi läser just nu i En smakebit på søndag  hos Flukten fra virkeligheten.
Jag har precis börjat läsa en bok av mina absoluta favoritförfattare, och mitt smakprov denna vecka kommer från sid 3-4 i Janet Evanovichs "Finger lickin' fifteen":
 
"Excuse me?"
"This one moron had a giant meat cleaver. And the other moron had a hold of this man in a suit. And whack! No head. The head popped off its neck och bounced down the street."
"And then what happened?" Connie said.
"Then they saw me", Lula said. "They looked real surprised. And I know I looked real surprised. And then I laid down about two feet of rubber and took off."
"Do you know who they were?"
"No."
"Did you know the guy in the suit?"
"No, but it was a real nice suit. And he had a nice striped tie, too."
"Did you go to the police?" Connie asked.
"No. I came straight here. It's not like the police were gonna put Humpty Dumpty back together again", Lula said. "Didn't seem like there was a big rush, and I needed a doughnut. Holy cow. Holy shit. I really need a doughnut."
 
 
/Caroline
 

"En kvinnas hjärta"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "En kvinnas hjärta" 
Författare: 
Agneta Sjödin
Antal sidor: 254
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: 2012
 
Baksidetext:
David har lämnat henne, och Marias dröm om den stora kärleken är krossad. Än en gång är hon ensam och olycklig. Varför blir det så här? frågar hon sig. Varför älskar jag män som inte tror på kärleken och som aldrig vågar blotta sitt innersta?
Maria tvingas söka svaren djupt inom sig. Hon möter sin kloke vägledare, som tidigare hjälpt henne vidare i livet. Han menar att Maria har glömt det hon lärde sig under pilgrimsresan till Santiago de la Compostela och att det är dags för en ny utmaning.
Och plötsligt befinner sig Maria i New York. I tre månader ska hon bo där för att växa som människa. Det blir en omtumlande tid och Maria förändras. Men räcker det? Hemma i Stockholm har David ändrat sig. Han vill ha henne tillbaka.
 
 
Mitt omdöme:
Till en början kändes det här som en seg historia utan någon särskild handling och med ett språk som inte direkt imponerar. Men snart insåg jag att det trots allt finns ett bra driv i den här boken, och att det enkla språket gör historien väldigt lättläst, utan att den känns banal.
Sjödin har ett solklart budskap med sin berättelse, vilket man som läsare absolut inte kan undgå. Snarare är det så att Sjödin bankar in det i läsarens huvud, och jag kanske hade önskat att det gjorts på ett mer subtilt sätt. 
Sammanfattningsvis gillar jag Sjödins enkla och rättframma sätt att leverera sin berättelse. Jag kanske tillochmed borde läsa "En kvinnas resa", som jag förstår är föregångaren till den här historien.
 
Mitt betyg: 3/5
 
Den här boken är vinst från julkalendern hos Nilmas bokhylla. Jag tackar Malin så mycket för boken! :)
/Caroline
 

Bokbloggsjerka 18-21 januari

Kategori: Bokbloggsjerka


 
Nu när helgen närmar sig, har Annikas litteratur- och kulturblogg en ny bokbloggsjerka på gång. Veckans fråga är: Om du ser en bok av en författare som du aldrig har hört talas om tidigare, vad är det som gör att du bestämmer dig för att läsa den?
 
Jag fångas oftast av bokens framsida först. Det låter ytligt, men en snygg framsida och en intresseväckande titel får mig att vilja vända på boken och läsa baksidestexten. Därefter har jag oftast bestämt mig för om boken är värd att läsa eller ej.
 
En bok (eller egentligen en hel serie böcker) som jag ratade för att inte framsidan tilltalade mig, och som jag därför länge missade, är Carin Gerhardsens böcker. När jag sedan vid upprepade tillfällen blev tipsad om just denna serie, får jag erkänna att jag var tveksam. Men - jag föll pladask! Och stilla undrade jag för mig själv varför jag inte tidigare hade kastat mig  över Gerhardsens böcker...
 
/Caroline

Fredagsfrågan V.3

Kategori: Fredagsfrågan

Jag hakar på Fredagsfrågan hos Bokhora. Denna vecka handlar det om de där böckerna som blivit stående alldeles för länge i bokhyllan utan att man läst dem, så kallade hyllvärmare. Frågan är om man tänker läsa någon sådan i år.

 
Det viktigaste när jag väljer vilken bok jag ska läsa härnäst, är att välja en som jag känner mig sugen på. Det är hopplöst att läsa någon romantisk, halvrolig chick lit om man egentligen är sugen på en riktigt spännande deckare. Och så vill jag gärna läsa något som inte alls påminner om boken jag nyss läst ut.
Av dessa anledningar har "39 årskrisen" av Jane Green blivit oläst. Men det är nog den enda boken som stått riktigt länge i bokhyllan utan att ha blivit läst, och det är absolut inte för att jag inte gillar Green, för det gör jag! Det har bara inte blivit av. Om jag kommer läsa den i år? Tja, om andan faller på... Annars får det bli nästa år! ;)
 
 
/Caroline
 

"Änglavakter"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Änglavakter" 
Författare:
Kristina Ohlsson
Antal sidor: 482
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2012
Serie: Fredrika Bergman #3
 
Baksidetext:
En ung kvinna hittas styckad och begravd i ett skogsparti i Midsommarkransen utanför Stockholm. Hon identifieras som Rebecca Trolle, en student som varit försvunnen i två år.
Medan Alex Recht och hans utredare försöker förstå varför Rebecca gick ett så våldsamt öde till mötes, görs fler fynd på brottsplatsen. Den rymmer hemligheter som visar sig vara flera decennier gamla.
På ett ålderdomshem sitter en stum barnboksförfattarinna. Om och om igen dyker hennes namn upp i polisutredningen, men hon sluter sig i sin tystnad.
Spåren leder till den mörkaste av sanningar. Och Fredrika Bergman ställs inför ett svårt dilemma när hennes älskade Spencer blir en del av pusslet. Med en stark undergångston närmar sig utredningsgruppen fallets upplösning och till sist kvarstår bara en fråga att besvara: Vems tur är det att läggas i graven då mördaren återigen beger sig till Midsommarkransen?
 
 
Mitt omdöme:
Utan tvekan är det här Kristina Ohlssons bästa bok hittills. Den är så välskriven och spännande att jag älskade den redan från de allra första sidorna. Under läsningens gång saknar jag inget - jag bara låter mig uppslukas av det spännande fallet, och lika mycket av de olika polisernas och utredarnas öden. Det här fallet får personliga konsekvenser för dem alla - på ett eller annat vis. Utredningen växer sig allt större, och som läsare får man anstränga sig för att hänga med i svängarna och för kunna hålla isär alla namn och händelser. Men mot slutet av boken blir det aningen för invecklat och för rörigt. Upplösningen känns helt enkelt för diffus, och fem minuter efter att jag läst ut boken kan jag knappt redogöra för mördarens motiv, och därför dras det annars så höga betyget ner något.
 
Betyg: 4/5
 

Första bokcirkeln

Kategori: Bokcirkel

I lördags var det dags för vår allra första bokcirkel. Tyvärr var det flera deltagare som var sjuka, men vi blev åtminstone ett litet gäng.
 
Boken vi diskuterade var "Torka aldrig tårar utan handskar". Ni som läst min recension (här) vet att denna bok inte direkt gick hem hos mig. Tack och lov var jag inte ensam att tycka som jag gjorde, övriga bokcirkeldeltagare tyckte ungefär samma sak.
 
 
Vi var rörande överens om att det här är en gripande bok om ett viktigt ämne, och att den gjorde oss illa till mods. Och vi pratade länge om de olika karaktärerna.
Tyvärr tyckte vi alla att boken överlag var för hattig och för hoppig. Och den kändes alltför mycket som en lärobok i nutidshistoria.
 
Slutligen kom vi fram till att Jonas Gardell har skrivit flera andra böcker som vi tyckt betydligt bättre om. "En komikers uppväxt" och "Ett ufo gör entré" gick bättre hem oss.
 
Gruppens sammanfattade betyg (snittbetyg): 2,7/5
 
Om ett par veckor är det dags för ny bokcirkel. Nästa "bokcirkelvärdinna" har valt en bok av en helt annan genre. Det är kul att det blir varierande läsning :)
 
/Caroline
 

Tematrio - 2012 års bästa

Kategori: Tematrio

Denna vecka handlar Tematrion hos Lyrans Noblesser om de tre bästa böckerna vi läste under 2012.
 
 
1. "Femtio nyanser av honom" av E L James. Anledningen att den här boken får toppa min lista är absolut inte den språkliga nivån (för den ska vi inte ens prata om), utan för att aldrig förr har en bok gjort mig så besatt av att läsa. Jag kunde inte tänka på annat än vad jag skulle prioritera bort för att få tid för just boken. Och om man vågar se bortom den haglande kritiken ("tantsnusk", "mammaporr" och "dålig litteratur"), kommer man märka att där finns en mycket viktig historia om hur långt en människa är beredd att gå för att bli älskad. Och visst är det intressant att en bok som är långtifrån ett litterärt mästerverk ändå kan toppa en årslista?!
2. "Predikanten" av Camilla Läckberg. Denna andra del i serien om Erica Falck slukade jag en varm semesterdag på altanen i somras. "Predikanten" är både vansinnigt spännande och mycket välskriven och välgenomtänkt. Läckberg levererar en perfekt mix av polisarbete/intrig och vardagsliv. Resultatet är fulländat och läsglädjen enorm!
3. "Pepparkakshuset" av Carin Gerhardsen. Första boken i serien om kriminalkommissarie Conny Sjöberg fick mig att inse Gerhardsens storhet. Hennes "Pepparkakshuset" är sällsynt välskriven och framförallt nagelbitande spännande. Och bäst av allt - inte det minsta förutsägbar. Jag är dessutom grymt imponerad av Gerhardsens förmåga att knyta ihop alla lösa trådar på slutet!
 
/Caroline
 

"28 timmar på ett dygn"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "28 timmar på ett dygn: En karriärmammas dagbok" 
Originalets titel: "I don't know how she does it"
Författare: Allison Pearson
Antal sidor: 427
Förlag: Bonnier Pocket
Utgivningsår: 2011
 
Baksidetext:
Kate Reddys mest saknade tillgång är tid. Hon slänger sig dagligen mellan föräldramöten, syltburkar till barnens basar, hoppborgar, kundrapporter, sex (för trött), möten och mansgrisar på jobbet som tittar på hennes bröst som om de vore på rea. Hon kan jonglera nio olika valutor i fem olika tidszoner och förflytta sig själv och två barn hela och rena (nåja) ut ur huset på en halvtimme.
Kate Reddy är sinnebilden för en kvinna på gränsen till nervsammanbrott när hon försöker kontrollera en maktmedveten barnflicka, en försummad äkta man, två förebrående barn, en dålig chef och en mejlromans. Kan man ha allt?
 
 
Mitt ömdöme:
 
Den här boken var verkligen en positiv överraskning. Den är så rolig att jag får konstiga blickar av sambon när jag skrattar högt flera gånger varje sida. MEN, den är inte bara rolig - den är faktiskt riktigt seriös och välskriven. Det finns en stor gnutta allvar och ett tydligt budskap - framfört på ett skickligt vis. Dessutom tror jag att de flesta kvinnor finner hög igenkänningsfaktor i den här boken, liksom jag själv gjorde. Boken blir både en skön stunds avkoppling OCH en varningsklocka.
Det som drar ner betyget är att boken är onödigt lång. Pearson hade utan problem kunnat skippa 100 eller tillochmed 200 sidor. Dessutom blir det alltför kännbart att den här boken har mer än tio år på nacken (den gavs ut för första gången år 2002). Men jag tycker ändå att ni ska läsa den här boken - humorn är oslagbar!
 
Betyg:
3/5
 

Bokbloggsjerka 11-14 januari

Kategori: Bokbloggsjerka

 
Varje helg har Annikas litteratur- och kulturblogg en "bokbloggsjerka" som pågår mellan fredag och måndag. Veckans fråga är: Vilken bok är du mest nyfiken på som kommer att komma ut under första halvan av det här året?
 
Mitt spontana svar är att jag nog är mest nyfiken på den fjärde boken om allas vår favoritpsykopat, Christopher Silfverbielke, och det är den sjätte boken i serien om kriminalkommissarie Jacob Colt. Den heter "Uppgörelsen" och kommer ut i slutet på maj. Spännande!
 
 
/Caroline

En smakebit på søndag: "Änglavakter"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Då var det söndag igen, och det innebär En smakebit på søndag  hos "Flukten fra virkeligheten". Mitt smakprov kommer från Kristina Ohlssons "Änglavakter", sid. 44:
 
Hon stelnade till när hon såg vem det var. Så länge sedan och ändå hade inte minnet bleknat. Han som ringde och ringde, krävde och krävde. Hotade och förtalade.
- Hallå.
- Hej Malena, hur står det till?
Hon lämnade köket, drog sig undan ut i korridoren. Hoppades att hennes kollega inte skulle höra samtalet.
- Vad vill du?
- Samma som tidigare.
- Du, vi hade en överenskommelse.
- Ja, och den gäller fortfarande. Jag kan enbart beklaga om du inbillat dig något annat.
Hon andades tungt, kände paniken stiga som kolsyra mot ytan i en läskflaska.
- Ingen har varit här.
- Ingen?
- Inte en enda.
- Bra. Jag återkommer när jag behöver mer information.
Hon stod kvar i korridoren en lång stund efter att de avslutat samtalet. Hon skulle aldrig bli fri. Vissa skulder gick helt enkelt inte att betala av. 
 
 
/Caroline

Tematrio - Klassiker

Kategori: Tematrio

Ny vecka, ny tematrio. Hos Lyrans Noblesser skall vi denna vecka berätta om klassiker vi läst, vill läsa eller vill tipsa om. Och jag får genast erkänna att jag läst alldeles för få klassiker. Det har bara blivit några enstaka genom årens lopp. Här är i alla fall tre av dem: 
 
 
1. "Utvandrarserien" av Vilhelm Moberg. En sommar för ett par år sedan läste jag "Utvandrarna" och "Invandrarna". Emellanåt kändes de riktigt sega och långdragna, men för det mesta fanns ändå ett hyggligt driv så att jag tog mig igenom dem. "Nybyggarna" och "Sista brevet till Sverige" står dock fortfarande olästa i bokhyllan...
2. "Jane Eyre" av Charlotte Brontë. För min del blev denna drygt 160 år gamla klassiker bara halvläst. Jag lånade den på biblioteket och hann inte läsa ut den innan lånetiden gick ut, och det blev aldrig av att jag lånade om den. Men jag vill minnas att jag gillade den - dvs den första halvan! ;)
3. "The great Gatsby" ("Den store Gatsby") av F. Scott Fitzgerald. I fördjupnings-kursen i engelska på gymnasiet läste jag denna bok på orginalspråk. Tyvärr minns jag inte så mycket av den, vilket förstås är synd eftersom den är rankad som en av 1900-talets främsta romaner. 
 
/Caroline
 
 

Nu kör vi

Kategori: Allmänt

Jag har jobbat närapå varenda natt den senaste veckan, och mellan nattpassen hinner jag inte läsa många rader... Läsningen har därför stått still ett litet tag, men nu kör vi igen :) Det ska bli härligt att lägga sig på soffan med boken!
 
Hoppas ni andra har det bra!
/Caroline

En smakebit på søndag: "28 timmar på ett dygn"

Kategori: En smakebit på søndag

 
Hos Flukten fra virkeligheten har det blivit dags att skriva en smakbit från den bok man läser för tillfället. 
Just nu läser jag "28 timmar på ett dygn" av Allison Pearson. Här kommer ett litet smakprov från sid. 28:
 
09.03 Sätter på datorn och väntar på att den ska koppla upp sig. Det går så segt den här morgonen att det skulle gå fortare att flyga till Hongkong och stega in på den förbaskade Hang Seng-banken personligen. Skriver in mitt lösenord - Ben Pampers - och går direkt till Bloomberg för att se vad marknaden har hittat på under natten. Nikkei är stabilt, brasilianska Bovespa dansar sin vanliga galna samba medan Dow Jones ser ut som kurvan över de vitala värdena hos en intensivvårdspatient som nyss avlidit.
 
 
/Caroline

Tematrio - Nyårslöften 2013

Kategori: Tematrio

I årets första Tematrio hos Lyrans Noblesser ska vi berätta om tre bokrelaterade löften/planer som vi har för det kommande läsåret. Här kommer mina:
 
1. Läsa 52 böcker under året. Det känns som ett utmanande men ändå realistiskt mål. Jag önskar ofta att dygnet hade fler timmar, och om  det hade haft det så hade jag gärna läst fler böcker än så. Nu får 52 böcker, dvs 1 bok per vecka i genomsnitt, vara mitt mål för i år.
2. Bokblogga. Nu vid årsskiftet har jag ju äntligen startat igång denna bokblogg, och här ska jag försöka vara flitig med att uppdatera om min läsning.
3. Delta i bokcirkel. Jag och sex bokintresserade vänner har nyligen startat en bokcirkel. Vi ska ha vår första bokträff nästa vecka. Vår plan är att träffas en gång varannan månad och diskutera en inför träffen vald bok. Vi kommer turas om att välja böcker, och jag tror verkligen att detta kommer att berika min läsning på många sätt.
 
/Carro
 
 

"Torka aldrig tårar utan handskar"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Torka aldrig tårar utan handskar 1. Kärleken" 
Författare:
Jonas Gardell
Antal sidor: 292
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2012
Serie: Torka aldrig tårar utan handskar #1
 
Baksidetext:
När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.
Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Till den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat.
Så på julafton, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.
 
 
Mitt omdöme:
Det kanske är mig det är fel på. Kanske hade jag för höga förväntningar på den här boken efter att ha läst alla fina omdömen och recensioner. Eller så var det här bara inte min grej.
Visst skildrar Gardell ett oerhört viktigt ämne, och emellanåt blev jag riktigt berörd. Men när boken var utläst satt jag ändå där och tänkte: "Var det här allt?". Vid flera tillfällen under läsningen kom jag på mig själv med att undra när det egentligen skulle hända något, när boken skulle bli så där bra som jag förväntat mig. Men det blev den aldrig...
Bortsett från att det hoppas mellan nu och då och olika personer i alltför stor utsträckning, får jag nog säga att detta var en lättläst bok som ändå får ett "godkänt" som betyg. Dock är jag i nuläget mycket tveksam till att läsa de kommande två delarna i denna serie.
 
Nästa vecka ska vi diskutera den här boken i vår nystartade bokcirkel. Det ska bli jätteintressant att se vad de andra har för uppfattning om denna hyllade bok.
 
Betyg: 2/5

2012 års topp- och bottlistor

Kategori: Allmänt

2012 ÅRS BOTTLISTA
Här kommer en lista på de fem absolut sämsta böcker jag läst i år (där nr 1 är den allra sämsta):
 
5. "Oväntat besök på Star Street" av Marian Keyes
 
4. "Kaffe med rån" av Catharina Ingelman-Sundberg
 
3. "Skugga" av Karin Alvtegen


2. "Elsas värld" av Sofi Fahrman
 
1. "Öster om heden" av Viveca Lärn
 
 
 
2012 ÅRS TOPPLISTA
Och så har vi de fem allra, allra bästa böckerna (där nr 1 förstås är den bästa):
 
5. "Bedragen" av Katerina Janouch
 
4. "Lärjungen"av Michael Hjort & Hans Rosenfeldt
 
3. "Pepparkakshuset" av Carin Gerhardsen
 
2. "Predikanten" av Camilla Läckberg
 
1. "Femtio nyanser av honom" av E L James
 
/Caroline

Boklöften för 2013

Kategori: Allmänt

Nu när ett nytt år är här, passar jag på att starta en bokblogg, som jag så länge haft i tankarna. Ända sedan jag lärde mig läsa har jag älskat böcker och nu när jag närmar mig 28 år känner jag att läsintresset bara ökar. Härligt!
 
Jag har funderat på det här med boklöften inför det nya året. Det viktigaste för mig när det gäller läsning är att få läsa de böcker jag själv känner för, och för att de verkar bra - inte för att de står på en lista över böcker som måste läsas. Nej, livet är för kort för att läsa dåliga böcker!
 
Visserligen älskar jag att läsa, men det finns mer i livet som upptar min tid. Jag jobbar heltid och mestadels nätter, och när jag är inne i en nattperiod blir det inte många sidor lästa... Dessutom har jag och fästmannen ett nybyggt hus att sköta om, och en trädgård att anlägga. Och däremellan vill jag gärna umgås med familj, släkt och vänner. Och ta en skogspromenad. Och lyssna på musik. Och se en bra film... Ja, det finns många saker jag vill ägna min tid åt, och läsningen är bara en av dessa!
 
Men, för att sätta ett realistiskt - och samtidigt lite utmanande - mål för läsningen detta år, lyder mitt boklöfte så här:
  • Läsa 52 skönlitterära böcker, dvs 1 bok i veckan i genomsnitt
 
Vi hörs snart igen!
/Caroline