Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

"I grunden utan skuld"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "I grunden utan skuld"
Författare: Viveca Sten
Format: Inbunden
Antal sidor: 308
Förlag: Bokförlaget Forum
Copyrightår: 2010
Serie: Sandhamnsdeckarna #3
 
Baksidetext:
En mörk höstkväll försvinner en ung flicka spårlöst på Sandhamn. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen deltar i sökandet, som försvåras av stormar och regn. Till slut ger polisen upp och flickan antas ha drunknat.
Några månader senare är Sandhamn inbäddat i snö och is. Thomas barndomsvän Nora Linde har av en slump fått reda på att hennes man har varit otrogen. Förtvivlad åker hon ut till ön med sina söner för att tänka efter i lugn och ro. Men när barnen en dag leker ute i skogen gör de ett makabert fynd.
Den saknade flickan har bragts om livet och skändats på ett fruktansvärt sätt. Vad kan ha väckt ett sådant raseri? Ledtrådarna är lika få som då hon försvann, och Thomas fruktar att mördaren kommer att slå till igen.
 
 
Omdöme:
Som vanligt när det gäller Viveca Sten har vi att göra med en lättläst deckare med alldeles lagom långa kapitel. Språket flyter fint och man vill gärna läsa en sida till... och en till. Parallellt med den nutida intrigen får vi ta del av en berättelse som utspelar sig på Sandhamn på 1920-talet, och sakta flätas de båda historierna ihop. Särskilt den historiska berättelsen berör mig. Den är så välskriven och gripande att den förhöjer hela bokens helhetsintryck.
Däremot är det något som saknas för att "I grunden utan skuld" ska få högsta betyg. Det finns små detaljer som aldrig får någon förklaring, och tyvärr känns poliskåren fortfarande lite för amatörmässig.
Jag är dock förtjust i att Viveca Sten har börjat smycka sin berättelse med mer omfattande skildringar från både Thomas och Noras privatliv. Det känns inte längre lika förutsägbart vad som kommer att hända dem, och cliffhangern på slutet får mig att vilja kasta mig över nästa bok i serien. Det här är utan tvekan Stens bästa bok hittills!
 
Mitt betyg: 4/5
 
/Caroline
 

Kommentarer

  • Susanne säger:

    Jag gillade också den här boken... Spännande, spännande!

    Svar: Den var oväntat spännande och bra!
    CAROLINE

    2013-08-30 | 15:06:30
    Bloggadress: http://www.susannekleman.se

Kommentera inlägget här: