Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

"Larma, släcka, rädda i Rosengädda"

Kategori: Bokrecensioner

Titel: "Larma, släcka, rädda i Rosengädda"
Författare: Emma Hamberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 414
Förlag: Piratförlaget
Copyrightår: 2013
Serie: Rosengädda #2
 
Baksidetext:
Tessan och hennes get Bella har flyttat in i Rosengäddas förfallna stationshus där tapeterna flagar, murbruket spricker och orken sinar. Utan vare sig vänner eller pengar försöker Tessan renovera stället till en mysig bykrog samtidigt som hon provlagar vinångande vildsvinsgrytor.
 
Före detta brandmannen Jonny sitter ensam i sin enorma tevesoffa med ett par 3D-glasögon, tittar på en film om delfiner och gråter. Han misslyckades på årets brandmannatest och får nu istället sköta pappersjobb på den ödsliga deltidsstationen i Rosengädda.
 
Rafael kliver av tåget i Rosengädda med sina fladdrande svarta armanikläder. Elegant som få och med en doft av hemligheter, dekadens och äventyr flyttar han in på det stora godset Smörkulla. På jakt efter förströelse hittar han en gråtande brandinspektör samt en slutkörd stationshusägarinna. Vilken jackpot.
 
 
Omdöme:
Efter ha läst "Rosengädda nästa!", den första boken i serien, var jag ytterst tveksam till att ge del två en chans. Jag är glad att jag gjorde det! "Larma, släcka, rädda i Rosengädda" är mycket mindre skruvad än sin föregångare, tack och lov. Dock är Hambergs genuina stil bevarad, och det är den som räddar hela boken. Man bjuds på en varm, charmig och humoristisk berättelse med ett vettigt budskap - att våga! Att våga vägra passa in i samhällets färdigstöpta mallar, våga hitta sina egna lösningar och att våga förverkliga sina drömmar.
Hamberg målar dessutom upp den västgötska lilla byn med en sådan känsla att man som läsare tycker sig känna större delen av byns befolkning och hittar på dess gator efter bara några kapitel, och jag gillar verkligen stämningen som hon lyckats fånga och som bidrar till att det här känns som tvättäkta feel-good.
Jag saknar dock lite "fylligare" handling, men tvekar åtminstone inte att läsa den tredje och avslutande delen i serien när det blir dags! 
 
Mitt betyg: 3/5
 
/Caroline
 

Kommentarer

  • Jennah säger:

    Tack för en bra recension!

    Svar: Åh tack snälla du!
    CAROLINE

    2013-10-12 | 12:49:17
    Bloggadress: http://kulturjennah.blogg.se
  • Nilmas Bokhylla säger:

    Läste första boken och vill gärna läsa även denna men det dröjer nog ett tag :)

    Svar: Ja denna var betydligt bättre än förra boken, tyckte jag!
    CAROLINE

    2013-10-12 | 17:17:56
    Bloggadress: http://nilmasbokhylla.wordpress.com/

Kommentera inlägget här: