Bland Böcker

Här handlar allt om böcker, bokrecensioner och andra bokrelaterade ämnen!

Top Ten Tuesday: 3 augusti

Kategori: Top ten tuesday

 
Veckans tema hos The Broke and the Bookish när det kommer till Top Ten Tuesday  är böcker som vi önskade skulle användas i skolundervisningen.
 
1. "Livet efter dig" av Jojo Moyes tar upp aspekter på temat dödshjälp, som ju i högsta grad är ett etiskt dilemma.
2. "Ett ufo gör entré" av Jonas Gardell. Jag skulle precis lika gärna kunna nämna "Torka aldrig tårar utan handskar"-böckerna, men jag antar att tillräckligt många kommer nämna dessa böcker denna Top Ten Tuesday ändå... "Ett ufo gör entré" behandlar hur som helst ämnen som mobbing, utanförskap och rätten att vara annorlunda.
3. "Grottbjörnens folk" av Jean M Auel är en fantastiskt skildring av tiden då Neandertalare och Homo Sapiens samtidigt befolkade jordklotet.
4. "Slumpvandring" av Majgull Axelsson är ännu ett exempel på litteratur där utanförskap står i fokus. Dessutom bjuds vi även på lite svensk nittonhundratalshistoria.
5. "A-6171: Ett judiskt levnadsöde" av Ferenc Göndör är en biografi skriven av en man som upplevt och överlevt förintelsen. Jag blev så himla, himla berörd av den här berättelsen och den borde vara självklar i all undervisning om förintelsen och andra världskriget.
6. "Edward Finnigans upprättelse" av Roslund & Hellström är ett viktigt inlägg i debatten om dödstraffets vara eller icke vara.
7. "Gömda" av Liza Marklund handlar om ett förhållande som spårar ur och mäns våld mot kvinnor. En mycket viktig bok!
8. "Nattens hjärta" av Judith Lennox skildrar människors levnadsöden i skuggan av andra världskriget, och det är både lärorikt och gripande.
9. "Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini är en mycket välskriven berättelse om Afghanistan och dess moderna historia.
10. "Glappet" av Christina Herrström är en viktig bok särskilt för unga kvinnor. Boken skildrar olika förtryck mot kvinnor i dagens Sverige och ger ett nytt perspektiv på skönhetsideal, kärlek och vänskap.
 
/Carro
 

Kommentarer

  • Lottens Bokblogg säger:

    Bra val! Gardells tidigare funderade jag på men tog inte med utan valde den senaste trilogin...

    Svar: Har en känsla av att Gardell kommit med på de flesta listor denna Top Ten Tuesday! :)
    CAROLINE

    2013-09-03 | 19:59:12
    Bloggadress: http://lottensbokblogg.wordpress.com
  • C.R.M. Nilsson säger:

    Gardells tidigare trilogi borde definitivt användas i undervisning. Det fanns så himla många böcker jag ville ta upp, men listan fylldes på så kvickt...

    Svar: Jag kände samma sak. Finns så många viktiga böcker!
    CAROLINE

    2013-09-05 | 09:30:28
    Bloggadress: http://lacrimamens.com/blog/

Kommentera inlägget här: